Szovjet ​harckocsik a II. világháborúban 3 csillagozás

Sztálin páncélos csodái
Tim Bean – Will Fowler: Szovjet harckocsik a II. világháborúban

A ​könyv bemutatja a szovjet hadseregben 1945 előtt rendszeresített 40 típust. Részletesen olvashatunk a harckocsik kifejlesztéséről és alkalmazásáról a 20-as évektől kezdődően, megismerkedhetünk a 30-as évek koncepciós pereinek hatásával és az 1941-es német támadással egyaránt. Bemutatásra kerülnek a Kurszknál vívott hatalmas páncélos ütközet és a Berlinben folytatott utcai harcok is. A sztálini korszak harckocsi fegyvernemének növekedését és fejlődését ritka, fekete-fehér felvételek segítségével követhetjük nyomon. A képeken láthatjuk a 30-as évek hadgyakorlatait, a Vörös Téren tartott díszszemléket, a mindennapi szolgálat közben készített felvételeket csakúgy, mint a harc közben rögzített eseményeket. A fényképek mellett helyet kaptak a szovjet és a szovjet hadseregben rendszeresített idegen típusokat bemutató rajzos ábrák és részletes adatok is. A könyv bemutatja a szovjet harckocsi fegyvernem kifejlesztését röviddel az Októberi forradalom után, olvashatunk arról, hogyan… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: 20. századi hadtörténet Hajja & Fiai

>!
Hajja & Fiai, Debrecen, 2004
176 oldal · ISBN: 9639329835 · Fordította: Halmai Péter

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
Tim Bean – Will Fowler: Szovjet harckocsik a II. világháborúban

Nagyon jó könyv és összefoglaló a szovjet harckocsikról, szinte minden típusról esik szó. És végre megszereztem, hónapokon keresztül vadásztam rá… Témájában-magyar nyelven igazi ritkaság, akiket érdekel a II. világháború és azon belül is a páncélos hadviselés témakör, szerezze be mindenképp. Ajánlom mellé a II. világháború német páncélosai c. művet, tiszta képet kaphatunk a két legnagyobb páncélos hadviseléssel bíró nemzetek páncélosainak történetéről, technikai hátteréről, harcászatukról és az „agyakról”, vagyis a páncélos szakértőkről. A szovjetek között számos kiváló páncélos „agy” volt már a 30-as évek elején (Triandafillov még könyvet is írt a témában), ráadásul harcászatuk, stratégiájuk, vagyis a mélységi hadviselés és mélységi csata a Blitzkrieg szovjet megfelelője volt. Politikai okok miatt bontakozott ki évek csúszásával ez a stratégia. Pontosabban egyesek paranoiájának köszönhetően.
A könyv szinte minden harckocsit bemutat, a könnyű-közepes-nehéz harckocsik mellett ismerteti az önjáró lövegeket is. E szerkezeti séma szerint elemzi az egyes típusokat, a végén röviden bemutatásra kerülnek az angolszász harckocsik is, amelyeket viszonylag nagy számban alkalmazott a Vörös Hadsereg, illetve néhány szó esik az újabb és modernebb páncélosokról is (T-72, T54/55 stb). A közepes harckocsinak számító T-34-esről igen részletes beszámolót kapunk, megdöbbentő hogy még a 80-as években is bevetették a T-34/85-ös verziót. Személyes kedvenceim, a JSz sorozat nehéz páncélosai, különösen a JSz 2-es, igen meggyőző nehéz páncélos volt. A könyv borítóján is ennek a sorozatnak (JSz 2-es) behemótjai dübörögnek Berlinben a brandeburgi kapu előtt, vörös árnyalással, elég drámai és szerintem kifejezetten tetszetős lett a borító.
1941–1945 között a Vörös Hadsereg kb. 99 150 (!) harckocsival és önjáró löveggel rendelkezett, elképesztő szám és ebben nincsenek a 30-as évek több ezer egyéb típusai. Ráadásul ezek többsége a T-34-es és JSZ, ISzu szériákközép-és nehéz páncélosai voltak. Ha ehhez hozzáadjuk még a kb. 500. 000 Willys-t, 4x4x-es Studebaker és egyéb amerikai teherautókat, már is érthetjük ,miért és ki nyerte meg a háborút a keleti fronton.
Ha minden hadviselő felet figyelembe veszünk, ez a szám a szövetséges oldalon: 227 235 míg a „tengelyhatalmak” és Japán kb 52 000.
Megdöbbentő, hogy mennyire szükségesek voltak ezek a számok: ha összességében nézzük, a kilőtt harckocsik aránya a keleti fronton így alakult: 1:4,4 a németek előnyére. Számokban: 25 584 német és egyéb harckocsi elvesztésére 83 500 szovjet jutott. Ennyit a számokról.
A könyv hiánypótló, érdemes beszerezni, de sajnos kifejezetten ritka, szinte elérhetetlen. Nagyon jó, hogy a német és szovjet harckocsikról van ez és a feljebb említett könyv.

Tiger205>!
Tim Bean – Will Fowler: Szovjet harckocsik a II. világháborúban

Nagyon alapos, átfogó mű, a kísérleti harckocsiktól eltekintve (sok volt olyan is) szinte minden típust megfelelően bemutat. Amatőröknek is ajánlható, a fordítás is elfogadható.
Az eredeti angol nyelvű könyvet olvastam elsőnek, a nyelvezete miatt az még kezdő angolosoknak is ajánlható!


Hasonló könyvek címkék alapján

Számvéber Norbert: Nehézpáncélosok
Punka György – Sárhidai Gyula: Magyar Sasok
Bonhardt Attila – Sárhidai Gyula – Winkler László: A Magyar Királyi Honvédség fegyverzete
Baran János – Böszörményi Gábor – Körmendy István: Szállítórepülők a háborúban
T. J. O'Malley: Katonai terepjárók és teherautók, páncélozatlan szállító járművek
Walter G. Scott: MiG vadászrepülők története
Katonai járművek nagykönyve
Alekszandr Szergejevics Jakovlev: Szárnyak, emberek
Pavel Alekszejevics Rotmisztrov: Az idő és a harckocsik
John Keegan: A parancsnoklás álarca