István ​és Orseolo Péter 5 csillagozás

Tihanyi István: István és Orseolo Péter

A ​magyar királyok és uralkodók életét feldolgozó sorozat második kötetének főszereplői államalapító uralkodónk, Szent István valamint baljós emlékezetű utóda, a velencei származású Orseolo Péter. A kötet első felének néhány oldalas fejezetei megszületésétől követik nyomon első szent királyunk pályafutását. A hatalom megszerzésének és megszilárdításának elbeszélése után külön-külön fejezetek foglalkoznak uralkodói teljesítménye egyes elemeivel, államszervezői, hittérítői, hadvezéri és törvényhozói eredményeivel. A kötet második fele az István halálát követő zavaros évek történéseit foglalja össze, amelyhez Péter kétszeri uralkodása mellett a pogánylázadás és Aba Sámuel rövid életű uralma is hozzátartozik. Az elbeszélést ezúttal is gazdag illusztrációs anyag kíséri. A szerző bár a kötet irodalomjegyzékének tanúsága szerint ismeri a közelmúltban született történészi összefoglalókat is, szívesebben hagyatkozik a középkori krónikákra és a későbbi elbeszélő forrásokra az események… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar királyok és uralkodók Duna International

>!
Duna International, Budapest, 2011
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155013164

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Fekete_Tímea>!
Tihanyi István: István és Orseolo Péter

Számomra nagyon tanulsagos konyv volt és a tobbi részét is szeretném elolvasni. Nem bantam meg a megvasarlasat. Rengeteg uj dolgot tudtam amit eddig nem is sejtettem. Mindenkinek ajanlom aki szereti a tortenelmet :)


Népszerű idézetek

Dominicana>!

Nyugat-Magyarország tehát biztosan István kezében volt, de a keleti rész – és főleg Erdély – egyelőre fittyet hányt a király szavára. Meg kellett hát leckéztetnie a nagybátyját, okulásul a többi törzsfő számára. Képes Krónika: „Később, amikor Boldog István isteni rendelésből elnyerte a királyi fölség koronáját, híres és sikeres háborút viselt Gyula nevű anyai nagybátyja ellen, aki akkor az egész Erdőntúli országot kormányozta.” – Attila, ezt nem tudom, lehet, hogy nem ide való!!!

26. oldal - Belháborúk kora

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szlatky Mária: Szent István
Szabó Géza – Marics József – Enzsöl Ellák – Virányi Ottó – Tóth Péter Domonkos – Kovács István – Koós Gyula – Legédy Péter: A honalapító szent István
Zsoldos Attila: Nagy uralkodók és kiskirályok a 13. században
Tóth Dóra: Magyar királyok és fejedelmek
Szabó Judit: Szent István király
Németh Levente – Mészáros János: Királyok és Keresztek – Képes Krónikák 1. – Voluntas Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod!
Hegedüs Géza: Korona és kard
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Bíró Imre: Magyar királyok 1000–1571
Benkő László: Ármány hálójában