Randi ​Darcyval (Könyvemben már láttalak 1.) 25 csillagozás

Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​KÖNYVEKBEN ANNYIVAL JOBB PASIK VANNAK.
Legalábbis Merrilee Campbell szerint, akinek meggyőződése, hogy a való életben már nem létezik lovagiasság, és hogy mi sem lehetne romantikusabb annál, mint hogy talál végre egy olyan fiút, aki pont úgy imádja őt, mint a klasszikus szerelmi történetek hősei a hősnőiket. Barátnőjével, Elizával, és a húgával, Roryval új diákként érkeznek szeptemberben a Reginald R. Hero gimnáziumba, ahol minden fiú olyan, mintha egyenesen egy szerelmes regény lapjai közül lépett volna elő. Merri bármerre is néz, mindenhol egy kiköpött Rómeó jön vele szembe.
Így, amikor a titokzatos Monroe Stratford próbálja meghódítani, Merri azonnal úgy érzi, hogy ő Júlia.
Karizmatikus irodalomtanára segítségével egyre jobban elmerül a klasszikusok világában, aminek köszönhetően élete olyan fordulatot vesz, amelyre maga sem számított.
Hamar ráébred, hogy sorsa alakításának kulcsa egyedül az ő kezében van.
És hát „egyetemesen elismert igazság”,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2020
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037934 · Fordította: Nánási Yvette
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2020
398 oldal · ISBN: 9879634038078

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csfannie P>!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

„Az elmúlt évek során rengeteg YA-könyvet fogtam már a kezeim között. Voltak jók, kevésbé jók, vagy egyenesen szörnyűek, viszont ezt a "tetszett-is-meg-nem-is” kategóriába tudnám sorolni. Ez nem a könyv hibája, sokkal inkább azé, hogy egy rossz időszakomban talált meg, és talán kezdek kinőni ebből a zsánerből, de biztos vagyok abban, hogy a fiatalabb olvasók számára élvezetes olvasmány lehet."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/10/tiffany-schm…

AniTiger P>!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Szerettem olvasni, kikapcsolt és szórakoztatott, bár az elején elég sokat a fejem azon, hogy Merri mennyire megrészegedett Monroetól, aki roppant felszínes és nagyon színpadias volt az én szememben. Azt hiszem, sosem fogom megérteni, mit evett Júlia Rómeón, és örökké a titokzatosnak és zárkózottnak tűnő Mr. Darcyra fogok szavazni.

(De komolyan: olvassátok el vagy nézzétek meg a Büszkeség és balítéletet! Akár ez előtt, akár ez után, de kihagyhatatlan!)

Ajánló a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/11/tiffany-s…

rafaelo0824>!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Ennek a könyvnek az a szerencséje, hogy a Büszkeség és balítélet nagy kedvencem, és tudtam róla, hogy ez annak a tinis átirata. Ilyesformán nem voltak nagy meglepetések, az elejétől fogva kiszámíthatóak a történések. Ami nem tetszett annyira, a főszereplő lány, Merrilee, ráadásul nekem ott veszített a hitelességéből, amikor kiderült, hogy nem ismeri az Austen regény cselekményét. Pedig ő annyira olvasott lány, ezt kihangsúlyozzák az elején is, imádja a romantikus regényeket, rengeteg olvas és még sosem találkozott említés szintjén sem Lizzie és Darcy párosával? Ez fura volt. Az irodalom tanárnő tetszett, főleg mikor Rory is megtalálta a saját könyvét.

BBetti86 >!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Ifjúsági regénynek elment, de nekem valahogy a koncepció maga nem tetszett. A hősnőnk, aki különben nagy könyvmoly, egy iskolai feladathoz a Büszkeség és balítéletet olvassa. Közben meg felfedezi, hogy az ő élete is pont ilyen, és minden szereplőt megtalál maga körül is a valóságban. Valahol röhejes, hogy valóban ennyire egyeznek a dolgok, és ugyanazok a fordulatok vannak, mint Austennél. Ha nem lenne a lány kezében a regény, csak simán adaptálta volna Schmidt a Büszkeség és balítéletet, akkor jobban értékeltem volna. Így viszont ez nekem sok(k).
A nagy egyezés már csak azért sem ok, mert elveszi a felfedezés örömét. Aki ismeri az eredeti sztorit, és az én korosztályom szerint már ismeri, nekik minden előre tudott. Ki kicsoda, mi fog történni… így unalmas a történet. Talán a kamaszok, akik elvileg a célközönség, jobban élvezik, mert ők még nem olvasták/látták az eredetit.
Azért egy dolog érdekelt volna a koncepció alapján. Van egy tanárnő, aki egyfajta mesebeli jó tündérként osztja a szereplőknek a regényeket, amelyben felismerik magukat és az életüket. Van arra utalás, hogy a hősnő nővére is így talált szerelemre – pontosabban a vőlegénye egy ilyen kapott könyvnek hála ismerte meg a lányt, és már készülnek az esküvőjükre. Az viszont nem derült ki, mi volt a könyv. Az az egy érdekelt volna, pláne, hogy Marrilee húga körül már felbukkan egy regény, a Kisasszonyok, ami a sorozat második kötetének lesz az eredetije.
Különben tipikus kamasztörténet, amiben Merrilee keresi a szerelmet meg a helyét a középiskolában. Ha már azt nézzük, mi nem tetszett, azt is fel lehet írni, hogy érzek ellentmondást a hősnőben. Ahhoz képest, hogy olyan lánynak mutatják be és ismerjük meg, aki a regények világában él és a valódi srácok nem is érdeklik, mert a regénybeliek annyival jobbak, azzal nyit az új iskolájában, hogy nyálcsorgatva lesi a srácokat és pillanatok alatt randizni kezd, meg szerelmi zűrökbe keveredik. Mintha az iskolába lépéssel új karakterré vált volna.
A sztorinak ártatlan, gyerekes humora van – szintén kinőttem belőle.
Könnyen olvasható, ifjúsági regényes a hangja is.
Az írónő szépen végigviszi a koncepcióját, csak az nekem nem tetszik.

Lobo P>!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Meg kell mondjam, hogy az elején nagyon nehezen ment az olvasás. Merilee tényleg túlzásba vitte a könyvekben élek dolgot, s talán pont azért, mert én is ilyen voltam, folyamatosan kényelmetlenül érintett, hogy erről olvashattam, bár ő mondjuk tovább ment kicsit mert én csak a saját fejemben viselkedtem úgy ahogy ő a maga valóságában is. Mármint hogy azonnal belelkesült minden szépfiún Ráadásul sokáig fel se tűnt honnan lesz ez a Darcy vonal, mert Rómeó és Júlia indította be a cselekményt, ami pont nem tartozik a kedvenc románc trópusaim közé, s akkor még kedves voltam
De aztán örülök, hogy nem adtam fel, mert jött pár mozzanat, amitől végre Merri magához tért és meglepően jól navigált. Ráadásul gerincet is növesztett és kiválóan helyt állt, nem volt feltétlenül szüksége srácokra, hogy bizonyítson. Persze eljött a pont, ahol a Büszkeség és balítélet referencia nem is kicsit lett átlátszó, de jó pontokat kap a szerző, mert néhány motívumot határozottan ötletesen ültetett át modern iskolai környezetbe. Különösen tetszett, hogy miért is ítéli el Merrit és családját a történet Mr. Darcy karaktere, s ez hogyan lett megoldva.

Amit fel tudok róni a könyvnek, hogy egyenetlen a színvonala. Az eleje végig szemöldökfelhúzós volt, Merri és különösen a Rómeója meg a viselkedése ezeregy riasztójelzést küldött, remélem, hogy a tényleges olvasóközönség, akiknek szánva van, ezeket szintén jól észreveszi. S itt bizony narrátorunk (mert Merilee E/1-ben beszél) néhol roppant terjengős és sok megkérdőjelezhető beszólása van. De aztán a Rómeó láz elmúlása után sokat javul a történet színvonala, szóval megint levonható a következtetés, hogy Jane Austen örök motívumai mennyivel jobban helyt tudnak állni még tinik között is, mint Shakespeare-é

A mellékszereplők közül többen a sorozat (Könyvemben már láttalak) következő részeiben megkapják a maguk történetét, amelyek szintén klasszikusok feldolgozásai lesznek (Kisasszonyok, Frankenstein, Sherlock Holmes). Úgyhogy igazán invesztálva vagyok, főleg hogy a többi rész még a GoodReadsen is jobb értékelést kapott mint ez, pedgi a Randi Darcyvan is azért alapvetőne jó szórakozás volt.

De hogy visszatérjek az induláshoz, a Randi Darcyval eléggé betöltötte a szerepet aminek szántam: kikapcsolt és reménykedem, hogy a többi rész is egyrészt megjelenik magyarul, másrészt kevésbé lesz idegesítő a főszereplő, mint Merri.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2020/11/03/tiffany-s…

Aurinko >!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Az elején megijedtem, hogy talán kinőttem már az ilyen YA regényekből. Nagyon idegennek és mesterkéltnek tűnt az egész könyv, furcsa volt… Aztán nem tudom mi történt, de… elkezdtem élvezni a regényt, nagyon is! Merrilee végül belopta magát a szívembe, és alig várom, hogy elolvashassam a sorozat többi részét!

inci81 >!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Szeretem Jane Austen műveit, ahogy a történeteiből készűlt átdolgozásokat is. Éppen ezért figyeltem fel a Randi Darcyval című könyvre.

Tetszik a borító, ami igen ötletes szerintem, ráadásul a rajta szereplő példány nekem is megvan a Büszkeség és balítéletből.

Középiskolás környezetbe lett helyezve az alapsztori. Nagyjából minden vonal, minden esemény megvan.

Egy kicsit humoros, egy kicsit elgondolkodtató volt ez a történet. Én jól szórakoztam olvasás közben.

Több átdolgozást olvastam, amelyek Jane Austen művei nyomán születtek. Ezekből nagyjából mindegyik tetszett, de azért akadt, amelyik nem lett a szívem csücske. A Randi Darcyval viszont egy jól sikerült sztori.

Nagyon jót tett a lelkemnek ez a regény, szerintem fogom én még többször is olvasni.

Ahogy láttam sorozat, úgyhogy most csak reménykedni tudok abban, hogy majd jön a többi rész is magyarul.

Szemboga P>!
Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Nagyon tetszett!!!

Büszkeség és balítélet rajongóként alig vártam, hogy mi sül ki ebből. Élveztem, hogy szinte a főszereplővel újra végigolvastam a könyvet! Az elején a Rómeó és Júliás kitérő eléggé megviselt, alig vártam, hogy rátérjünk a lényegre! :) Monroe kellően idegesítőre és visszataszítóra sikerült, de legfőképp az tetszett, hogy erre Merri szépen fokozatosan jön rá, ahogy dőlnek meg a nagy romantikus klisékre vonatkozó elképzelései…

Merri kicsit hebehurgyább, botrányosabb és szabadszájúbb mint Lizzy, de karakterre nagyon hasonlóak, ezért izgultam érte is.

Fielding hozta a karót nyelt figurát, az emailje egy kicsit túl merev is lett egy ilyen fiatal fiúhoz képest, de tény, hogy így illett a story-ba. Aztán idővel szerencsére felengedett és végre mosolygott is.

Tetszett, hogy nem volt minden momentumban párhuzam a nagy klasszikussal, de mégis meg lehetett találni a kapcsolódási pontokat. Összességében élvezetes volt olvasni, kellően könnyed és szórakoztató volt, nálam legalábbis telitalálat!

Ui.: Williams igazgató és Catherine de Bourgh párhuzama tetszett a legjobban, az valahogy nagyon kijött! :)


Népszerű idézetek

_justreadwithme_>!

Az asztal alatt benyúltam a táskámba, és megsimogattam a Büszkeség és Balítélet borítóját. Egy dologban biztos voltam: amilyen gyorsan csak lehet, ki kell olvasnom. Tudnom kell, hogy végződik.

308. oldal

AniTiger P>!

Felvettem a fagyimintás pizsama alsómat és a „Nem érdekel, ki hal meg a könyvben, amíg a kutya életben marad” feliratú pólómat.

210. oldal

2 hozzászólás
csfannie P>!

– Nagyon örvendetes, hogy az egyenruhánál nincs semmilyen lábbelire vonatkozó megkötés. Így legalább a lábamnak lehet egyénisége.

AniTiger P>!

És papírszaga volt! Mint valami könyvtárnak vagy könyvesboltnak. De nem olyannak, ami tele volt inkontinens macskákkal, és ahol régi, oszlófélben lévő könyveket árultak. Neki olyan illata volt, mint a ropogós, friss lapoknak, és a még soha meg nem tört könyvgerinceknek. Fenséges illat volt.

245. oldal

_justreadwithme_>!

Nagy levegőt vettem, készen rá, hogy megosszam vele és a csillagokkal a titkomat. És hogy köszönetet mondjak a világegyetemnek, amiért úgy kötötte össze sorsom pontjait, hogy ott lehessek, ahol vagyok. Kényelmesen, melegen beburkolózva a csillagképek alatt, egy végtelenül lojális legjobb baráttal, (…). És azért is, mert van egy barátom a város túlsó felében, aki minden bizonnyal tökéletes testtartással alszik épp a keményített pizsamájában. Erre a gondolatra felkuncogtam.
– Eliza, tévedtem… Bár egyértelműen egy Darcy-rajongó leszek, team Fittzy, Lizzwilliam forever, azt kel mondanom: a fiúk annyival jobban a való életben!

397-398. oldal

csak_olvass P>!

Az első benyomás még korántsem a teljes történet.

csak_olvass P>!

Miért kell a hétfőknek mindig sokkal szörnyűbbnek lenniük, mint a többi napnak?

csak_olvass P>!

Reggel nyolc előtt kegyetlenség és felháborító büntetés bármilyen természettudományos óra!

csak_olvass P>!

– Mi lesz a büntetésem? – A hangom megremegett, mert gondolatban végigvettem a könyveimben olvasott gonosz tanárokat. A Matildát, benne Dorong kisasszonnyal, a Harry Pottert Umbridge-dzsel és a sebet vájó pennájával, a Kisasszonyokat Mr. Davissel, aki rácsapott Amy March kezére, és kidobatta vele a citromjait az ablakon.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Val McDermid: A klastrom titka
Rick Riordan: Neptunus fia
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény