Zalai ​nyár 9 csillagozás

Thury Zsuzsa: Zalai nyár

A regény cselekménye 1954-ben játszódik. Főhőse Valenta Guszti, aki vergődve keresi a gyermekközös­ségbe vezető utat, melyet apja disszidálása talán örök­re elzárt előle. Egy zalai táborozás után kerül közel Bodnár Angélához, a csepeli munkáscsalád lányához.

Thury Zsuzsa kitűnő lányregénye – amelynek első ki­adása Zalai nyár címen látott napvilágot – kettőjük bon­takozó szerelmének, Guszti magára találásának és egy kis közösség összekovácsolódásának finom művű rajza.

Angéla címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ifjúsági, Budapest, 1955
192 oldal

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Thury Zsuzsa: Zalai nyár

Ó, nosztalgia! Azok a jó kis lányregények! Pöttyösek, csíkosak, meg akár mindenféle minta nélküliek… Ezt is kiadták később pöttyösben is, más címmel (pedig ez mennyivel jobb, kifejezőbb cím, mint egy lánynév). Ebben nemcsak az van, ami egy lányregényben kell, hogy legyen, hanem a kornak megfelelően abszolút vonalas. Szocreál lányregény. Az úttörők Előre! köszönéssel üdvözlik a falusi-városi ismeretlen néniket-bácsikat is, tanár elvtárs és tanár elvtársnő a megszólítás, napközben fehér ingben és úttörőnyakkendőben* vonulásznak a faluban, vonalas megbeszéléseket folytatnak a világ dolgairól, és jövet-menet az írónő nem mulasztja el megemlíteni, hogyha elhaladtak a Magyar Dolgozók Pártjának földszintes, hatablakos helyi „székháza” előtt… Nincs ezzel semmi gond, kedvelem és értem a szocreál irodalmat, abban, azon nőttem fel. :) Tudom, hogy voltak muszáj-körök, amiket egy írónak meg kellett futnia ahhoz, hogy mást viszont megírhasson. „Az ifjúság szocialista szellemben való nevelése” mindenekelőtt, aztán a sorok között bekukucskálhat az ember a napi életbe.
A szocreálságtól lehetne ez akár öt csillag is, de volt benne néhány kicsit hiteltelen emberábrázolás. Meg nem tudom, cipelt-e már valaha az írónő csellót, spoiler
Na de persze nem tudjátok, hogy mi volt a legeslegjobb ebben a könyvben! Hát az, hogy 1954 nyarán játszódik. :) Pont akkortájt, amikor születtem, méghozzá a képzeletbeli Zalanyéktől nem is olyan messze. Azt próbáltam keresgélni benne, hogyan élhettek akkoriban az én szüleim egy eldugott pici faluban.

>!
Lahara ISP
Thury Zsuzsa: Zalai nyár

Nem is értem, miért adták ki Angéla címmel, ez így sokkal jobban illik rá. Kicsit szomorkás, talán Angéla és Guszti miatt, de többek közt vidám is, hisz' mi más lenne egy nyári vakáció? Az illusztrációk nagyon tetszettek, már Lidit fiatalabbnak képzeltem.

>!
Kriszti515
Thury Zsuzsa: Zalai nyár

Nem volt rossz, de nem lesz a kedvencem. Ritkán bírom az ilyen régi dolgokat, egyedül a Pál utcai fiúkat és a Bezzeg az én időmben-t szeretem és olvasom el újra ha kell. Valahogy ez most nem fogott meg. Talán az zavart, hogy 1954-ben játszódik, nem tudom, nem jövök rá mi bajom volt vele, mert a történet alapvetően olvasmányos, a sok gyerek aranyos, de valahogy most ez mégsem..

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Thury Zsuzsa: Zalai nyár

Ez most nem fogott meg. Nem tudtam kiolvasni. Valószínűleg ebben az új karácsonyi könyveim is szerepet jàtszottak. Talán majd máskor.


Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér
Kertész Erzsébet: Kaland a Szamócában
Dániel Anna: Margot királyné gobelinjei
Erich Kästner: A két Lotti
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok
Karin Michaelis: Bibi és az összeesküvők
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!
Balázs Ágnes: Lufi és a zűrös vakáció