Apollónia ​kisasszony vendégei 44 csillagozás

Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

A pártába fonnyadt Csajági Apollónia kisasszony balatonboglári úri lakába 1910 nyarán sudár-szép fiatal özvegyasszony érkezik négy eleven gyermekével. A féktelen temperamentumú süvölvények temérdek galibát okoznak, mígnem egy titokzatos fiatal ember bűvkörébe kerülnek, és egy csapásra megváltoznak. A gyermekek bálványa a mamára sincs hatás nélkül, de ekkor megjelenik a színen Angéla, a ragyogó, fiatal pesti színésznő! Hogy egymásra találnak-e két egymásnak teremtett ember, sikerül-e a gyerekeknek egyszerre anyát és apát találniuk, erről szól Thury Zsuzsa sok szívvel, gazdag kedéllyel és finom arányokkal megalkotott regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba, Csíkos könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450186
>!
Móra, Budapest, 1973
238 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 1968
218 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Reich Károly

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Básti Zoltán · Rátz Dénes (Deske) · Rátz Dénesné (Júlia) · Rátz Júlia (Juju) · Rátz Sándor (Bubi)

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
katen P
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Igazi békebeli, szép lányregény, nagyon jól esett most ezt olvasni!

>!
Anó P
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Sikerült valahogy megfáznom, fél éjjel fetrengtem, hőemelkedésem volt csak, mégis kutyául éreztem magam. De itt volt ez a könyv,melynek olvasását hajnalban fejeztem be:) Nemrég jutottam hozzá, s mivel Thury Zsuzsát mindig nagyon szerettem (gyerekkoromban az Angélát, A francia kislányt, A tűzpiros üveggömböt, a Mostohatestvéreket nem egyszer olvastam el) -nagy várakozással fogtam ennek a regénynek olvasásába is.
Nem csalódtam. Megszerettem a családot, a törékeny, tanácstalan kis anyával együtt, akinek négy gyerek után adatott meg végre az igazi szerelem. A szép, gőgös nagylányt, a kissé tudálékos, okos nagyfiút, a csupa kéz és láb suta leánykát és persze Deskét is, a legkisebb fiút, aki remekül ki tudja használni szépségének az emberekre gyakorolt hatását céljai elérése érdekében… Ezek az alakok azonban nem statikusak, problémákkal küzdenek, szenvednek, változnak és fejlődnek. Talán a setesuta, érzékeny kislány, Juju lett leginkább a szívem csücske, de bebizonyosodott, mennyit változhat az ember,aki történetesen kamasz, ha értő, szerető módon „nyesegetik a vadhajtásait”.Ezt tette Zoltán bácsi, a balatonboglári nyaralás során megismert gazdaember a gyerekekkel. Na és segített a „meseterápia+ (a gyerekek az "odatévedt”, ünnepelt fővárosi színésznő segítségével a Hamupipőkét adják elő, melyre egész nyáron készülnek).
(Érdekes, hogy Thury Zsuzsánál egyes alakok vissza-visszatérnek különböző regényeiben – pl. az okoskodó, értelmes fiú – itt Bubi, a Mostohatestvérekben Róbert – vagy a selypítő, magas leányka -itt az egyik helybeli vezető kislánya, Erzsike, A francia kislányban Jeannette magyar barátnője, stb.)
Thury Zsuzsa most sem okozott csalódást -és érdekes volt az 1910-es év balatoni fürdőéletéről is olvasni (a fürdőruhákat, trikókat elképzelni is nehéz volt:)

2 hozzászólás
>!
mályva
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

3 napos nyaralás
nagyon jó volt békebeli lányregényt olvasni, sokat olvastam fel belőle Bangnak – együtt örültünk mondatoknak, gondolatoknak
a szerelmi szál sok helyen szemérmes, balladai homályban vonul, időnként pedig arcpirítóan szókimondó megfogalmazásokat tartalmaz
tetszik, hogy ennyi különböző karaktert vonultat fel az írónő
furcsa a háborúkelőttről olvasni
lélekelemző, sokféle érzésre rávilágító (azokat elfogadó, magyarázó) könyv
ennyiféle érzést „kigondolni”, összeszőni..jó lehetett írni ezt a történetet
ugyanakkor 4 kisgyerek története egy szomorú, tanácstalan anyával, akiknek lassan megváltozik a gondolkodása, élete Balatonbogláron egy helyi gazdálkodó úr jóvoltából : )
gyerekeknek elég komoly olvasmány – 12 éves kor fölött ajánlanám egyéni érettségtől, olvasottságtól függően
jó olyan könyvet olvasni, ami nem szájbarágós, felszínes, hatásvadász…
nekem így erősen kontrasztos számos mai olvasmányélménnyel

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Aranyos volt, hol mókás, hol mélabús történet. A múlt század eleji Balaton pedig csodálatos kulissza.

>!
Kisanna 
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Olyan hangulatos volt ez a könyv, egy régi balatoni nyaralás elmesélésével. Én kedvesnek találtam a családot, persze mindenkinek megvolt a maga hibája. A gyerekek voltak a legjobbak az egész történetben,a z ő segítségük nélkül a a felnőttek sem találnak egymásra.

>!
Még1Fejezet
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Aranyos és szép és számomra megteremtette a kor hangulatát!
Szerethető karakterek – igen, még az a kurafi nagyapa is!:D – a gyerekek pedig valódi, rosszcsont, örökmozgó gyerekek, úgyhogy az arcoskönyv generáció megtanulhatja belőle, mit csinál a gyerek nyáron:)

>!
molke P
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Jaj, nagyon kedves volt, és annyira Thury Zsuzsás! Mint minden rendes lányregényben, itt is minden jól alakult – Apolka kisasszony szíve megnyílt, a ’vad’ gyerekek megszelídültek, Júlia, a mamájuk felszabadult, Zoltán bácsi szívébe fogadta az egész Rácz családot, Angelika művésznő kissé csalódott ugyan, de jól kipihente magát – csak Komár nagypapa maradt a régi felelőtlen, csélcsap úr. Természetesen az igaz szerelem is beköszöntött és nem maradt el a boldogság.
Szívem közepe a Balaton bár Keszthely igazán, de akkor is, így a környezet is nagyon bejött, láttam a vizet, a hegyet, a nádat, a vihart… A század eleji miliő is talált, jó volt ilyen ’kékharisnyás’ korszakból olvasni.
Sokszor eszembe jutott a Tűzpiros üveggömb; Apollónia alakja, mozdulatai erősen emlékeztettek Kabai Erzsire.
Reich Károly rajzai most is, mint mindig, jól adták vissza a hangulatot.

>!
Mentavirág
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Bájos történet négy gyerekről, akik rájöttek, hogy az anyukájuk is csak érző ember és még segítettek is neki rátalálni a szerelemre. Azt imádom az ilyen típusú könyvekben, hogy annak ellenére is nagyon érdekel, hogy teljesen kiszámítható a végük. Tetszett az írónő stílusa, így biztosan nem ez volt az egyetlen könyv, amit elolvastam tőle. Bár néhol iróniát véltem felfedezni, a rejtett humor és apróbb hibái teszik kerekké a regényt. Mindenkinek ajánlani tudom, felnőtt fejjel is! :)

>!
picurka13
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Egyre jobban tetszenek az ilyenfajta történetek, így ez a kis regény is nagyon bejött. Legszívesebben akkor olvastam volna, ha én is a Balatonon lennék közben. :)

>!
Gombos_Niki
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Bájos kis történet, ezt is szerettem, mint általában Thury Zsuzsa könyveit.
Volt azért benne egy-két dolog, amit kicsit eltúlzottnak találtam. Például a „Mama”. Tehát a gyerekek anyukája. Nagyon idegesített, hogy csak sopánkodik állandóan, meg sajnálja magát, miközben ott van neki négy kis energiabomba. Inkább velük kellett volna többet foglalkozni, ahogy a végefelé meg is valósult.
Furcsa kavalkád alakult ki a szereplőkből, mert a színésznő és a kujon nagypapa elég távol állt nekem Apollónia kisasszonytól, vagy épp a gyerekektől, de szépen összefésülte az írónő. A vége kissé csöpögősre sikeredett, de nem gond.
Jó volt egy kicsit visszacsöppenni a régi időkbe, ahol még nem a számítógép előtt töltötték a gyerekek a nyarat, hanem igazi rosszcsontként „végigbulizták”. Az még gyerekkor volt. Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, bár én kissé újabb kiadás vagyok, de még a mobilkorszak előtti gyerekkorral, hasonló élményekkel. :)
Továbbra is úgy gondolom, hogy Thury Zsuzsának az összes könyvét el akarom olvasni! :)


Népszerű idézetek

>!
Röfipingvin MP

– Ide hallgasson, aranyember – mondta –, mit szólna, ha megfojtanám?
– A legszebb halál, amit ember kívánhat magának.

178. oldal

>!
Még1Fejezet

A kalauz maga előtt terelte a két gyereket. Micsoda látvány!
A mama halkan sikoltott.
Két szerecsen. Az arcuk, a nyakuk, a kezük merő korom, a fehér matrózblúzon tenyérnyi fekete foltok, tántorognak, a szűk folyosó falához meg egymáshoz csapódnak, s az a merev, együgyű vigyor, dadogás, hadarás!
– Mi lapátoltuk a szenet…a fűtő bácsi megengedte… ketten…volt még egy bácsi, tízóraizott, szalonnát…mi is…törököt ittunk…
– Törökölyt ittunk, törökölyt! – A kislány nevetése szabályos hihihinek hangzott, s alvajáróként, két kezét kinyújtva ment a fülke felé. Mögötte tolongott a teljes számú család, a mama minden szava újabb sikoly.
– Törkölyt ittak! Hallja, papa? Törkölyt itattak velük!

1. fejezet

>!
Röfipingvin MP

– Atyaisten az égben, csak nem kishitű? Mondták már magának, hogy a legvonzóbb férfi Magyarországon?
– Mondták. (…)

155. oldal

>!
zil

Ezerkilencszáztízet írunk, változik a világ, modernizálódik, de tapasztalatom szerint a modernség mindig színvonalcsökkenést jelent.

10. fejezet, 141. oldal

>!
mályva

– Olvastam valamilyen királyról – s máris kijavította –, igen, angol királyról, akinek hat felesége volt, és egyiket lefejeztette. Mondja, Zoltán bácsi, akkor is tisztelni kell a királyt, ha ilyeneket csinál?
– Fogas kérdés – mondta a férfi. – Magadban eldöntheted, fennhangon már kevésbé, mert esetleg téged is lefejeztet.
– Ha nem tisztelem, akkor is köteles vagyok háborúba menni, ha küld, lelőnek és meghalok, és ez igazságtalanság olyan királyért, akit nem tisztelek.
– Ezen ne törd a fejed. A huszadik században nem kerülhet sor háborúra. A vitás kérdéseket elintézik a diplomaták, van már telefon és vasút.

Kapcsolódó szócikkek: Básti Zoltán · háború · Rátz Sándor (Bubi)
>!
tschk

talán valaki felvilágosította a szexuális életről, otromba módon „disznóságokkal” traktálta. A legényke? Nem valószínű, Máriska néni kordában tartja a fiát, különben is falusi gyerek, állatok közt nőtt fel, ötesztendős korában körülbelül mindent tudott a nemek közötti kapcsolatról, s ezt tartja az élet természetes rendjének.

174. oldal

>!
tschk

– Megint tapintatlanul beleszólok a dolgába, de nem gondolja, hogy a gyerekeit zavarja ez a mély gyász? Ha a játékban egy fekete ruhás mama vesz részt?
– Velem sohasem játszanak.
– És maga velük?

146. oldal

>!
Habók P

Az indulás nem volt a legszerencsésebb. A nagylány lerúgta öccsét a vonat lépcsőjéről, mert megítélése szerint őt, a négy testvér közül a legidősebbet illeti a felszállás, valamint az ablak melletti helyfoglalás elsősége.

(első mondatok)

>!
Szabella

A színház bonyolult gépezet, amelyben a legkisebb csavar is fontos alkatrész.

137. oldal, 9

>!
Kisanna 

Azzal a Juju nevû kislány a lábakon átgázolva rontott ki a folyosóra, mögötte a fiú, onnan hallatszott rohangálásuk; kergették és hátba püfölték egymást a jelszóval:
– Nem érd a nevem!
– A kislány szaladás közben benézegetett a fülkékbe, hogy az utasok honorálják-e ötletességét, ugyanakkor gyanakvás volt a szemében, bizonyára kinevetik hosszú karját, lábát. A mama a melegtõl és izgalomtól verejtékes tenyerével a zsebkendõjét simítgatta, és sírósan súgta:
– Istenem, milyen rosszak! Ez a kislány… az idétlen ugrándozása…

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fazekas László: Villantó
Szabó Magda: Születésnap
Beczássy Judit: Piri
Szabó Magda: Álarcosbál
Gergely Márta: Szöszi
Hárs László: Biri és Bori
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Mirnics Zsuzsa: Égig érő fák
Faylné Hentaller Mária: A Sződy leányok
Kántor Zsuzsa: Csalánba nem üt a mennykő