Apollónia ​kisasszony vendégei 56 csillagozás

Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

A pártába fonnyadt Csajági Apollónia kisasszony balatonboglári úri lakába 1910 nyarán sudár-szép fiatal özvegyasszony érkezik négy eleven gyermekével. A féktelen temperamentumú süvölvények temérdek galibát okoznak, mígnem egy titokzatos fiatal ember bűvkörébe kerülnek, és egy csapásra megváltoznak. A gyermekek bálványa a mamára sincs hatás nélkül, de ekkor megjelenik a színen Angéla, a ragyogó, fiatal pesti színésznő! Hogy egymásra találnak-e két egymásnak teremtett ember, sikerül-e a gyerekeknek egyszerre anyát és apát találniuk, erről szól Thury Zsuzsa sok szívvel, gazdag kedéllyel és finom arányokkal megalkotott regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba, Csíkos könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632459745
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632459738
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450186

2 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Básti Zoltán · Rátz Dénes (Deske) · Rátz Dénesné (Júlia) · Rátz Júlia (Juju) · Rátz Sándor (Bubi)

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

medizonka>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Régen olvastam ennyire jól megírt lányregényt. Igaz lányregényt is. Igazi békebeli, bájos, balatoni családi nyaralós történet jó hangulattal, szépen megformált karakterekkel, jellemekkel, erkölcsi értékekkel, mondanivalóval és tanulsággal fűszerezve. Meg van annak a maga bája, ha az ember korabeli, de még ma is tanulságos történeteket olvas. Üdítő volt végre olyan ifjúságnak szánt regényt olvasni, amiben a gyermek a megérkezéskor nem a wifikódot kérdezi meg először a szálláshelyen (jójó, a megírás korszakában sem volt még… ), hanem önfeledten eltud merülni a kis nyaraló hangulatában, lakójának történetében, a közeli majorság állatainak és növényeinek lépésről lépésre történő megismerésében, a tájegység múltjának felidézésében, a tó adta természetes lehetőségek kiaknázásába ( fürdés, evezés), szóval mindabba ami közösségi jelenlétet igényel. Értékes vonása még a történetnek, ahogy gyermekek számára is követhetően , jól tapinthatóan került megírásra a múlt század eleji visszafogottabb érzelemvilág jellemzése, két ember egymáshoz való közeledésének finomra hangolt színezetei, legyen az egy szerelmi közeledés vagy egy idős , visszahúzódó személy és egy kisgyermek barátságának kibontakozása. Más világ, más értékrend, lassabb fokozatosabb érzelmi élet, de annál tartósabb végkifejlet. Ez a mai világunkból már nagyon hiányzik, a technika sok mindenre jó, de vannak olyan élethelyzetek, amit nem lehet vele kiváltani. Bátran ajánlom olyan fiataloknak, akik fogékonyak rá, hogy nyugodt,biztonságot árasztó világban játszódó történetek által sajátítsanak el klasszikus értékeket.

katen P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Igazi békebeli, szép lányregény, nagyon jól esett most ezt olvasni!

Anó P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Sikerült valahogy megfáznom, fél éjjel fetrengtem, hőemelkedésem volt csak, mégis kutyául éreztem magam. De itt volt ez a könyv,melynek olvasását hajnalban fejeztem be:) Nemrég jutottam hozzá, s mivel Thury Zsuzsát mindig nagyon szerettem (gyerekkoromban az Angélát, A francia kislányt, A tűzpiros üveggömböt, a Mostohatestvéreket nem egyszer olvastam el) -nagy várakozással fogtam ennek a regénynek olvasásába is.
Nem csalódtam. Megszerettem a családot, a törékeny, tanácstalan kis anyával együtt, akinek négy gyerek után adatott meg végre az igazi szerelem. A szép, gőgös nagylányt, a kissé tudálékos, okos nagyfiút, a csupa kéz és láb suta leánykát és persze Deskét is, a legkisebb fiút, aki remekül ki tudja használni szépségének az emberekre gyakorolt hatását céljai elérése érdekében… Ezek az alakok azonban nem statikusak, problémákkal küzdenek, szenvednek, változnak és fejlődnek. Talán a setesuta, érzékeny kislány, Juju lett leginkább a szívem csücske, de bebizonyosodott, mennyit változhat az ember,aki történetesen kamasz, ha értő, szerető módon „nyesegetik a vadhajtásait”.Ezt tette Zoltán bácsi, a balatonboglári nyaralás során megismert gazdaember a gyerekekkel. Na és segített a „meseterápia+ (a gyerekek az "odatévedt”, ünnepelt fővárosi színésznő segítségével a Hamupipőkét adják elő, melyre egész nyáron készülnek).
(Érdekes, hogy Thury Zsuzsánál egyes alakok vissza-visszatérnek különböző regényeiben – pl. az okoskodó, értelmes fiú – itt Bubi, a Mostohatestvérekben Róbert – vagy a selypítő, magas leányka -itt az egyik helybeli vezető kislánya, Erzsike, A francia kislányban Jeannette magyar barátnője, stb.)
Thury Zsuzsa most sem okozott csalódást -és érdekes volt az 1910-es év balatoni fürdőéletéről is olvasni (a fürdőruhákat, trikókat elképzelni is nehéz volt:)

2 hozzászólás
mályva>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

3 napos nyaralás
nagyon jó volt békebeli lányregényt olvasni, sokat olvastam fel belőle Bangnak – együtt örültünk mondatoknak, gondolatoknak
a szerelmi szál sok helyen szemérmes, balladai homályban vonul, időnként pedig arcpirítóan szókimondó megfogalmazásokat tartalmaz
tetszik, hogy ennyi különböző karaktert vonultat fel az írónő
furcsa a háborúkelőttről olvasni
lélekelemző, sokféle érzésre rávilágító (azokat elfogadó, magyarázó) könyv
ennyiféle érzést „kigondolni”, összeszőni..jó lehetett írni ezt a történetet
ugyanakkor 4 kisgyerek története egy szomorú, tanácstalan anyával, akiknek lassan megváltozik a gondolkodása, élete Balatonbogláron egy helyi gazdálkodó úr jóvoltából : )
gyerekeknek elég komoly olvasmány – 12 éves kor fölött ajánlanám egyéni érettségtől, olvasottságtól függően
jó olyan könyvet olvasni, ami nem szájbarágós, felszínes, hatásvadász…
nekem így erősen kontrasztos számos mai olvasmányélménnyel

1 hozzászólás
Éva_Kovács>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Már emlékszem,miért volt annak idején egy ideig ez a kedvenc Thury-könyvem.Pedig úgy kezdtem bele ,hogy „ez egy unalmas könyv ,a vége is milyen!?”.Mivel az évek során megkoptak róla az emlékeim.Nem is volt meg a szeles nyári napokon a megfelelő hangulatom hozzá ,ezért nyárias időben a közepe táján elkapott ismét a történet.A szerelmi szál alakulását újra boldogan figyeltem ,az a pár jelenet is megfelelő romantikával volt megírva.Az írónő eddigáltalam olvasott könyvei közül,itt kedvelem a legjobban a romantika férfi résztvevőjét. Angelikát most talán még jobban gyűlöltem,nem kedvelem az ilyen személyiséget.Összeillenek az illetővel akivel végül „összejött”.A gyerekeket kedvelem Deske kivételével.Ő az egyik rokonomra emlékeztetett ,aki hasonló korában-talán még most is-szintén ilyen lehetett.Szerintem nem szeret ez a fiú őszintén senkit ,esetleg az egyetlen embert aki megérti őket és nem fűzi hozzá rokoni szál.Az előadás menetét olvasva már-már megszerettem Hamupipőke történetét.Jobb is az eredeti grimm,mint a sok újítás.Reich rajzai most kifejezetten zavartak,néha furcsa ruhákat tudott adni egy 1910-ben élt gazdára.A kisfiú alakjai is mind egyformák ,semmi különleges nincs bennük.Most is fájlalom,hogy ilyen rövid regény és ilyen kevés tényleg romantikus jelenet jutott a párnak a végén.Persze a végkifejlettel maximálisan elégedett vagyok, offde szívesen olvastam volna még tovább.Ennél nagyobb függőséget is írt már az írónő.

>!
Móra, Budapest, 1968
218 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Reich Károly
meseanyu P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Aranyos volt, hol mókás, hol mélabús történet. A múlt század eleji Balaton pedig csodálatos kulissza.

Porcsinrózsa>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Vannak ifjúsági regényként számon tartott művek, melyeket, ha olvas az ember, igen nehéz eldönteni, hol húzódik a határ felnőttek és gyerekek számára írt könyvek között. Nos, ez a mű tipikusan ilyen.Thury Zsuzsa nem becsüli le fiatal olvasóit, sőt nagyon is nagyra értékeli őket, mert gazdag élettapasztalattal megírt,sok – sok tapintattal tanító, az élet dolgaira szemüket nyitogató könyvet ad a kezükbe. Bár a kor, melyben a cselekmény játszódik, időben már nagyon messze van a mai olvasóktól, a szépre, a jóra nyitott, befogadó szívű felnőtt is talál üzenetet a maga számára. Az 1910 – es években még bántó volt a harsány magamutogatás, szavak nélkül is érthető a szerelem, az elköteleződés, a felelősségvállalás. A balatoni nyárban leheletfinoman megrajzolt karakterek, hangulatok idézik meg a boldog békeidők levegőjét, illemtani – és erkölcsi elvárásait.Olyan időket láttat a távoli múltból az írónő, melyben ezek a kimondott és ki nem mondott elvárások a nyugalmat, a biztonságot jelentették az emberek számára.Van ebben a bájos történetben egy üzenet értékű gondolat, melyet a főszereplő hölgy szájába ad a szerző:
„ -1910 – et írunk, változik a világ, modernizálódik, de tapasztalatom szerint a modernség mindig színvonalcsökkenést jelent. -”
Természetesen nem kötelező egyetérteni ezzel. Vitatni is lehet. Mindenki a saját tapasztalata és meggyőződése szerint értelmezheti, szabadon. Engem ez a regény arról győzött meg, hogy a jó írásnak időtálló értéke van, bármely korosztály számára íródott is. Ezért bátran ajánlom az igényes irodalmat szerető ifjúságnak, valamint azon felnőtt olvasóknak, akiknek a gyerekkorából ez a regény kimaradt.

molke P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Jaj, nagyon kedves volt, és annyira Thury Zsuzsás! Mint minden rendes lányregényben, itt is minden jól alakult – Apolka kisasszony szíve megnyílt, a ’vad’ gyerekek megszelídültek, Júlia, a mamájuk felszabadult, Zoltán bácsi szívébe fogadta az egész Rácz családot, Angelika művésznő kissé csalódott ugyan, de jól kipihente magát – csak Komár nagypapa maradt a régi felelőtlen, csélcsap úr. Természetesen az igaz szerelem is beköszöntött és nem maradt el a boldogság.
Szívem közepe a Balaton bár Keszthely igazán, de akkor is, így a környezet is nagyon bejött, láttam a vizet, a hegyet, a nádat, a vihart… A század eleji miliő is talált, jó volt ilyen ’kékharisnyás’ korszakból olvasni.
Sokszor eszembe jutott a Tűzpiros üveggömb; Apollónia alakja, mozdulatai erősen emlékeztettek Kabai Erzsire.
Reich Károly rajzai most is, mint mindig, jól adták vissza a hangulatot.

Mentavirág P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Bájos történet négy gyerekről, akik rájöttek, hogy az anyukájuk is csak érző ember és még segítettek is neki rátalálni a szerelemre. Azt imádom az ilyen típusú könyvekben, hogy annak ellenére is nagyon érdekel, hogy teljesen kiszámítható a végük. Tetszett az írónő stílusa, így biztosan nem ez volt az egyetlen könyv, amit elolvastam tőle. Bár néhol iróniát véltem felfedezni, a rejtett humor és apróbb hibái teszik kerekké a regényt. Mindenkinek ajánlani tudom, felnőtt fejjel is! :)

picurka13>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Egyre jobban tetszenek az ilyenfajta történetek, így ez a kis regény is nagyon bejött. Legszívesebben akkor olvastam volna, ha én is a Balatonon lennék közben. :)


Népszerű idézetek

Röfipingvin P>!

– Ide hallgasson, aranyember – mondta –, mit szólna, ha megfojtanám?
– A legszebb halál, amit ember kívánhat magának.

178. oldal

mályva>!

– Olvastam valamilyen királyról – s máris kijavította –, igen, angol királyról, akinek hat felesége volt, és egyiket lefejeztette. Mondja, Zoltán bácsi, akkor is tisztelni kell a királyt, ha ilyeneket csinál?
– Fogas kérdés – mondta a férfi. – Magadban eldöntheted, fennhangon már kevésbé, mert esetleg téged is lefejeztet.
– Ha nem tisztelem, akkor is köteles vagyok háborúba menni, ha küld, lelőnek és meghalok, és ez igazságtalanság olyan királyért, akit nem tisztelek.
– Ezen ne törd a fejed. A huszadik században nem kerülhet sor háborúra. A vitás kérdéseket elintézik a diplomaták, van már telefon és vasút.

Kapcsolódó szócikkek: Básti Zoltán · háború · Rátz Sándor (Bubi)
Még1Fejezet>!

A kalauz maga előtt terelte a két gyereket. Micsoda látvány!
A mama halkan sikoltott.
Két szerecsen. Az arcuk, a nyakuk, a kezük merő korom, a fehér matrózblúzon tenyérnyi fekete foltok, tántorognak, a szűk folyosó falához meg egymáshoz csapódnak, s az a merev, együgyű vigyor, dadogás, hadarás!
– Mi lapátoltuk a szenet…a fűtő bácsi megengedte… ketten…volt még egy bácsi, tízóraizott, szalonnát…mi is…törököt ittunk…
– Törökölyt ittunk, törökölyt! – A kislány nevetése szabályos hihihinek hangzott, s alvajáróként, két kezét kinyújtva ment a fülke felé. Mögötte tolongott a teljes számú család, a mama minden szava újabb sikoly.
– Törkölyt ittak! Hallja, papa? Törkölyt itattak velük!

1. fejezet

Röfipingvin P>!

– Atyaisten az égben, csak nem kishitű? Mondták már magának, hogy a legvonzóbb férfi Magyarországon?
– Mondták. (…)

155. oldal

zil >!

Ezerkilencszáztízet írunk, változik a világ, modernizálódik, de tapasztalatom szerint a modernség mindig színvonalcsökkenést jelent.

10. fejezet, 141. oldal

Habók P>!

Az indulás nem volt a legszerencsésebb. A nagylány lerúgta öccsét a vonat lépcsőjéről, mert megítélése szerint őt, a négy testvér közül a legidősebbet illeti a felszállás, valamint az ablak melletti helyfoglalás elsősége.

(első mondatok)

Röfipingvin P>!

– Manapság ritka, hogy valaki, ha úgy adódik, maga fogja meg az eke szarvát, mégis tetőtől talpig úr marad. Ma már akadnak seftelő úgynevezett úriemberek is. Azoknak büdös az istálló, csak a pénznek nincs szaga. Patinás, ősrégi nevükkel fedeznek bankokat, gyárakat és boltokat. Tudod, mit mondok neked, Júlia kedves? Ha ezt nevezik huszadik századnak, én köpök rá!

147. oldal

Könyveslány P>!

Mindennek vége, oda a fiatalság, harminckét év nagy idő az asszonyi életben.

Szabella>!

A színház bonyolult gépezet, amelyben a legkisebb csavar is fontos alkatrész.

137. oldal, 9

Kisanna>!

Azzal a Juju nevû kislány a lábakon átgázolva rontott ki a folyosóra, mögötte a fiú, onnan hallatszott rohangálásuk; kergették és hátba püfölték egymást a jelszóval:
– Nem érd a nevem!
– A kislány szaladás közben benézegetett a fülkékbe, hogy az utasok honorálják-e ötletességét, ugyanakkor gyanakvás volt a szemében, bizonyára kinevetik hosszú karját, lábát. A mama a melegtõl és izgalomtól verejtékes tenyerével a zsebkendõjét simítgatta, és sírósan súgta:
– Istenem, milyen rosszak! Ez a kislány… az idétlen ugrándozása…

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Clara Nast: Csöppike kalandos utazásai
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kilényi Mária: Ilonka a fergetegben
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Bábel
Tutsek Anna: Az utolsó Eörssy-lány
Nagy Méda: A Szalánczy-lányok szerencséje
Beczássy Judit: Egyszer vagyok fiatal