Apollónia ​kisasszony vendégei 80 csillagozás

Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

A pártába fonnyadt Csajági Apollónia kisasszony balatonboglári úri lakába 1910 nyarán sudár-szép fiatal özvegyasszony érkezik négy eleven gyermekével. A féktelen temperamentumú süvölvények temérdek galibát okoznak, mígnem egy titokzatos fiatal ember bűvkörébe kerülnek, és egy csapásra megváltoznak. A gyermekek bálványa a mamára sincs hatás nélkül, de ekkor megjelenik a színen Angéla, a ragyogó, fiatal pesti színésznő! Hogy egymásra találnak-e két egymásnak teremtett ember, sikerül-e a gyerekeknek egyszerre anyát és apát találniuk, erről szól Thury Zsuzsa sok szívvel, gazdag kedéllyel és finom arányokkal megalkotott regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba Könyvmolyképző · Csíkos könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632459745
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632459738
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450186

2 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Básti Zoltán · Rátz Dénes (Deske) · Rátz Dénesné (Júlia) · Rátz Júlia (Juju) · Rátz Sándor (Bubi)

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 5

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nórcsy08>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Kedves kis történet volt. Bár a könyv végén az áll, tizenhárom éven felülieknek, én mégis azt mondom, nem árt, ha az ember betölt hozzá egy bizonyos kort, mert csak akkor tudja igazán értelmezni, értékelni az olvasottakat.
Egy csonka család nyaralását követhetjük nyomon a Balatonnál. Előny, ha az ember bele tudja képzelni magát az egyes szereplők helyébe. Van négy gyermekünk, mindenkinek nyomja valami a szívét. Ezeknek a gyermekeknek van egy özvegyen maradt, fiatal édesanyjuk, aki igen-igen küzd az anyaság és egyben a gyász velejáróival. A család védelmezőjének, oltalmazójának szerepét pedig a nagypapa tölti be.
Mint a legtöbb nyaralás, ez sem ment zökkenőmentesen. Thury Zsuzsa rendkívül jól tárja elénk az egyes szereplők lelkivilágát, hogy éppen mi játszódik le bennük. Nincs hiány meglepetésben, veszekedésben, szerelemben, bánatban, feszültségben és csalódásban sem. Zoltán bácsi egyből belopja magát a gyermekek – és az olvasó – szívébe, gyümölcsösével, állataival, gazdaságával együtt. Ez a mamának egy kis féltékenységre ad okot, kapcsolata a gyerekekkel labilisnak mondható. Ha pedig mindez nem lenne elég, a Pestről érkező színésznő, Angelika is megnehezíti a már így sem egyszerű helyzetet. Apollónia kisasszony kezdeti arroganciáját felváltotta a szeretet, ezáltal őt is sikerült bezárnom a szívembe, még egy kicsit meg is sajnáltam. A gyerekek elevenek, sértődékenyek, még a kamaszodás jelei is fel-fel csillannak, mégis szerethetőek, jólelkűek.
Egyáltalán nem érzékeltem, hogy a történet 1910-ben játszódik, teljesen el tudtam merülni a könyvben és a szívembe zártam ezt a nem hétköznapi, különleges kis családot és barátaikat egyaránt. Van, hogy a dolgok döcögősen indulnak, van, hogy nem mindenki az, akinek mutatja magát és bizony van, hogy szeretteinkben kell csalódjunk, de mindig van értelme várni, változtatni a hozzáállásunkon, megbocsátani, legfőképpen pedig szabad boldognak lenni és meglátjuk, hogy minden jóra fordul. Szívből ajánlom.

kriszet_Paulinusz P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Nem mondhatom, hogy nagy hatást gyakoroltunk egymásra.
Mondhatnám, hogy kedves kis történet volt, de ez nem lenne igaz. Néhol képtelen voltam megérteni a fogalmazást, és csodálkozom, hogy ez másnak nem szúrt szemet. Szóval valakit lerúgni a vonat lépcsőjén (kedves nem?), aki utána megkapaszkodik az ülőke karfájába!!! Szóval én sok ehhez hasonló érthetetlen dolgot tapasztaltam. Teljesen idegennek találtam a szöveget a történettől és annak idővonalától.
A gyerekek neveletlenek, idegesítőek, az anyjuk pedig egy hisztérika. A neveik is teljesen kiborítottak. Juju, Deske, Bogyó.
És a történet…éppenhogy csak elment.
Egyszerűen sajnálom a ráfecsérelt időt.

2 hozzászólás
medizonka>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Régen olvastam ennyire jól megírt lányregényt. Igaz lányregényt is. Igazi békebeli, bájos, balatoni családi nyaralós történet jó hangulattal, szépen megformált karakterekkel, jellemekkel, erkölcsi értékekkel, mondanivalóval és tanulsággal fűszerezve. Meg van annak a maga bája, ha az ember korabeli, de még ma is tanulságos történeteket olvas. Üdítő volt végre olyan ifjúságnak szánt regényt olvasni, amiben a gyermek a megérkezéskor nem a wifikódot kérdezi meg először a szálláshelyen (jójó, a megírás korszakában sem volt még… ), hanem önfeledten eltud merülni a kis nyaraló hangulatában, lakójának történetében, a közeli majorság állatainak és növényeinek lépésről lépésre történő megismerésében, a tájegység múltjának felidézésében, a tó adta természetes lehetőségek kiaknázásába ( fürdés, evezés), szóval mindabba ami közösségi jelenlétet igényel. Értékes vonása még a történetnek, ahogy gyermekek számára is követhetően , jól tapinthatóan került megírásra a múlt század eleji visszafogottabb érzelemvilág jellemzése, két ember egymáshoz való közeledésének finomra hangolt színezetei, legyen az egy szerelmi közeledés vagy egy idős , visszahúzódó személy és egy kisgyermek barátságának kibontakozása. Más világ, más értékrend, lassabb fokozatosabb érzelmi élet, de annál tartósabb végkifejlet. Ez a mai világunkból már nagyon hiányzik, a technika sok mindenre jó, de vannak olyan élethelyzetek, amit nem lehet vele kiváltani. Bátran ajánlom olyan fiataloknak, akik fogékonyak rá, hogy nyugodt,biztonságot árasztó világban játszódó történetek által sajátítsanak el klasszikus értékeket.

zohanna>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

A 10 éves húgomnak olvastam esti mese gyanánt, és nagyon meglepődtem, hogy egy ifjúsági könyv ilyen összetett jellemrajzokat tartalmaz. Így aztán minden fejezet végén volt mit megbeszélni, hogy ő is értse, ki mit miért csinált, és mit éreznek a szereplők. Őszintén szólva néhány necces rész miatt úgy gondolom, hogy az ajánlás ellenére, nem való ez még 10 éves korban, inkább csak olyan 12-14, viszont ha felnőttel együtt olvassa, aki el tudja neki magyarázni a dolgokat, akkor nincs gond.
Engem kicsit megijesztetta nagypapa nőcsábász viselkedése, de szerencsére mindig egy kisgyerek szemüvegén keresztül láttuk a történteket, így inkább csak érezni lehetett, hogy valami nincs rendben, mint hogy kereken kimondták volna, hogy mit csinálnak… Még amikor Bubi rá is jön a dolgokra nem írja le, hogy mire is jött rá, hanem rábízza az olvasóra, hogy aki érti, az érti, aki nem, annak még nem is kell.

katen>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Igazi békebeli, szép lányregény, nagyon jól esett most ezt olvasni!

Anó P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Sikerült valahogy megfáznom, fél éjjel fetrengtem, hőemelkedésem volt csak, mégis kutyául éreztem magam. De itt volt ez a könyv,melynek olvasását hajnalban fejeztem be:) Nemrég jutottam hozzá, s mivel Thury Zsuzsát mindig nagyon szerettem (gyerekkoromban az Angélát, A francia kislányt, A tűzpiros üveggömböt, a Mostohatestvéreket nem egyszer olvastam el) -nagy várakozással fogtam ennek a regénynek olvasásába is.
Nem csalódtam. Megszerettem a családot, a törékeny, tanácstalan kis anyával együtt, akinek négy gyerek után adatott meg végre az igazi szerelem. A szép, gőgös nagylányt, a kissé tudálékos, okos nagyfiút, a csupa kéz és láb suta leánykát és persze Deskét is, a legkisebb fiút, aki remekül ki tudja használni szépségének az emberekre gyakorolt hatását céljai elérése érdekében… Ezek az alakok azonban nem statikusak, problémákkal küzdenek, szenvednek, változnak és fejlődnek. Talán a setesuta, érzékeny kislány, Juju lett leginkább a szívem csücske, de bebizonyosodott, mennyit változhat az ember,aki történetesen kamasz, ha értő, szerető módon „nyesegetik a vadhajtásait”.Ezt tette Zoltán bácsi, a balatonboglári nyaralás során megismert gazdaember a gyerekekkel. Na és segített a „meseterápia+ (a gyerekek az "odatévedt”, ünnepelt fővárosi színésznő segítségével a Hamupipőkét adják elő, melyre egész nyáron készülnek).
(Érdekes, hogy Thury Zsuzsánál egyes alakok vissza-visszatérnek különböző regényeiben – pl. az okoskodó, értelmes fiú – itt Bubi, a Mostohatestvérekben Róbert – vagy a selypítő, magas leányka -itt az egyik helybeli vezető kislánya, Erzsike, A francia kislányban Jeannette magyar barátnője, stb.)
Thury Zsuzsa most sem okozott csalódást -és érdekes volt az 1910-es év balatoni fürdőéletéről is olvasni (a fürdőruhákat, trikókat elképzelni is nehéz volt:)

2 hozzászólás
Francesca>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Bächer Iván: Kutya Mandovszky című családregényét olvasva lenyűgözött nagynénje, Thury Zsuzsa alakja. Nagyon vagány, temperamentumos és életigenlő nő képe bontakozott ki előttem, és éreztem, hogy azonnal olvasni akarok tőle valamit. Ez a bájos lányregény volt kéznél, ami nagyon jól esett a lelkemnek, teljesen kiemelt abból a hatalmas felfordulásból, amiben épp élünk (lakásfelújítás, költözés). Különösen szerettem az 1900-as évek eleji balatoni nyaralóélet bemutatását.

mályva>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

3 napos nyaralás
nagyon jó volt békebeli lányregényt olvasni, sokat olvastam fel belőle Bangnak – együtt örültünk mondatoknak, gondolatoknak
a szerelmi szál sok helyen szemérmes, balladai homályban vonul, időnként pedig arcpirítóan szókimondó megfogalmazásokat tartalmaz
tetszik, hogy ennyi különböző karaktert vonultat fel az írónő
furcsa a háborúkelőttről olvasni
lélekelemző, sokféle érzésre rávilágító (azokat elfogadó, magyarázó) könyv
ennyiféle érzést „kigondolni”, összeszőni..jó lehetett írni ezt a történetet
ugyanakkor 4 kisgyerek története egy szomorú, tanácstalan anyával, akiknek lassan megváltozik a gondolkodása, élete Balatonbogláron egy helyi gazdálkodó úr jóvoltából : )
gyerekeknek elég komoly olvasmány – 12 éves kor fölött ajánlanám egyéni érettségtől, olvasottságtól függően
jó olyan könyvet olvasni, ami nem szájbarágós, felszínes, hatásvadász…
nekem így erősen kontrasztos számos mai olvasmányélménnyel

1 hozzászólás
Celestina>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Már emlékszem,miért volt annak idején egy ideig ez a kedvenc Thury-könyvem.Pedig úgy kezdtem bele ,hogy „ez egy unalmas könyv ,a vége is milyen!?”.Mivel az évek során megkoptak róla az emlékeim.Nem is volt meg a szeles nyári napokon a megfelelő hangulatom hozzá ,ezért nyárias időben a közepe táján elkapott ismét a történet.A szerelmi szál alakulását újra boldogan figyeltem ,az a pár jelenet is megfelelő romantikával volt megírva.Az írónő eddig általam olvasott könyvei közül,itt kedvelem a legjobban a romantika férfi résztvevőjét. Angelikát most talán még jobban gyűlöltem,nem kedvelem az ilyen személyiséget.Összeillenek az illetővel akivel végül „összejött”.A gyerekeket kedvelem Deske kivételével.Ő az egyik rokonomra emlékeztetett ,aki hasonló korában-talán még most is-szintén ilyen lehetett.Szerintem nem szeret ez a fiú őszintén senkit ,esetleg az egyetlen embert aki megérti őket és nem fűzi hozzá rokoni szál.Az előadás menetét olvasva már-már megszerettem Hamupipőke történetét.Jobb is az eredeti grimm,mint a sok újítás.Reich rajzai most kifejezetten zavartak,néha furcsa ruhákat tudott adni egy 1910-ben élt gazdára.A kisfiú alakjai is mind egyformák ,semmi különleges nincs bennük.Most is fájlalom,hogy ilyen rövid regény és ilyen kevés tényleg romantikus jelenet jutott a párnak a végén.Persze a végkifejlettel maximálisan elégedett vagyok, offde szívesen olvastam volna még tovább.Ennél nagyobb függővéget is írt már az írónő.

>!
Móra, Budapest, 1968
218 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Reich Károly
meseanyu P>!
Thury Zsuzsa: Apollónia kisasszony vendégei

Aranyos volt, hol mókás, hol mélabús történet. A múlt század eleji Balaton pedig csodálatos kulissza.


Népszerű idézetek

Nórcsy08>!

És egyszerre az ember várja, hogy a csodaszép hótakaró elolvadjon, várja a tavaszt, a szíve is belefájdul. Mindig vár valamit…

90. oldal

Nórcsy08>!

Márpedig az élet Istentől kapott ajándék, s az ajándékozó rossz néven veszi, ha a megajándékozott közömbösen félreteszi, ahelyett, hogy gyönyörűségét lelné benne, kiélvezné lehetőségeit, egyetértesz velem, őrnagy uram?

19. oldal

mályva>!

– Olvastam valamilyen királyról – s máris kijavította –, igen, angol királyról, akinek hat felesége volt, és egyiket lefejeztette. Mondja, Zoltán bácsi, akkor is tisztelni kell a királyt, ha ilyeneket csinál?
– Fogas kérdés – mondta a férfi. – Magadban eldöntheted, fennhangon már kevésbé, mert esetleg téged is lefejeztet.
– Ha nem tisztelem, akkor is köteles vagyok háborúba menni, ha küld, lelőnek és meghalok, és ez igazságtalanság olyan királyért, akit nem tisztelek.
– Ezen ne törd a fejed. A huszadik században nem kerülhet sor háborúra. A vitás kérdéseket elintézik a diplomaták, van már telefon és vasút.

Kapcsolódó szócikkek: Básti Zoltán · háború · Rátz Sándor (Bubi)
Röfipingvin P>!

– Ide hallgasson, aranyember – mondta –, mit szólna, ha megfojtanám?
– A legszebb halál, amit ember kívánhat magának.

178. oldal

Még1Fejezet>!

A kalauz maga előtt terelte a két gyereket. Micsoda látvány!
A mama halkan sikoltott.
Két szerecsen. Az arcuk, a nyakuk, a kezük merő korom, a fehér matrózblúzon tenyérnyi fekete foltok, tántorognak, a szűk folyosó falához meg egymáshoz csapódnak, s az a merev, együgyű vigyor, dadogás, hadarás!
– Mi lapátoltuk a szenet…a fűtő bácsi megengedte… ketten…volt még egy bácsi, tízóraizott, szalonnát…mi is…törököt ittunk…
– Törökölyt ittunk, törökölyt! – A kislány nevetése szabályos hihihinek hangzott, s alvajáróként, két kezét kinyújtva ment a fülke felé. Mögötte tolongott a teljes számú család, a mama minden szava újabb sikoly.
– Törkölyt ittak! Hallja, papa? Törkölyt itattak velük!

1. fejezet

Röfipingvin P>!

– Atyaisten az égben, csak nem kishitű? Mondták már magának, hogy a legvonzóbb férfi Magyarországon?
– Mondták. […]

155. oldal

zil>!

Ezerkilencszáztízet írunk, változik a világ, modernizálódik, de tapasztalatom szerint a modernség mindig színvonalcsökkenést jelent.

10. fejezet, 141. oldal

Habók P>!

Az indulás nem volt a legszerencsésebb. A nagylány lerúgta öccsét a vonat lépcsőjéről, mert megítélése szerint őt, a négy testvér közül a legidősebbet illeti a felszállás, valamint az ablak melletti helyfoglalás elsősége.

(első mondatok)

Szabella>!

A színház bonyolult gépezet, amelyben a legkisebb csavar is fontos alkatrész.

137. oldal, 9

Kisanna>!

Azzal a Juju nevû kislány a lábakon átgázolva rontott ki a folyosóra, mögötte a fiú, onnan hallatszott rohangálásuk; kergették és hátba püfölték egymást a jelszóval:
– Nem érd a nevem!
– A kislány szaladás közben benézegetett a fülkékbe, hogy az utasok honorálják-e ötletességét, ugyanakkor gyanakvás volt a szemében, bizonyára kinevetik hosszú karját, lábát. A mama a melegtõl és izgalomtól verejtékes tenyerével a zsebkendõjét simítgatta, és sírósan súgta:
– Istenem, milyen rosszak! Ez a kislány… az idétlen ugrándozása…

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Fekete István: Tüskevár
Leiner Laura: Valahol
Clara Nast: Csöppike kalandos utazásai
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Szabó Magda: Születésnap
Kilényi Mária: Ilonka a fergetegben
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Bábel
Tutsek Anna: Az utolsó Eörssy-lány