Az ​ellopott tragédia 4 csillagozás

Rejtő Jenő emlékkötet
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia

Az egyik legolvasottabb magyar író-humorista-kabarészerző Rejtő Jenő (1905-1943) életéről és munkásságáról átfogó igénnyel készült kötettanulmányok, szövegközlések (levelezés, újságcikk, versek stb.), képmelléklet és bibliográfiák révén viszi közelebb olvasóihoz a magyar ponyva legkedveltebb művelőjét. A számos ismeretlen kisebb terjedelmű Rejtő-textust, levéltári dokumentumot, sajtómegjelenést és fotót tartalmazó emlékkötet egyik legnagyobb szenzációja a hagyatékból előkerült és most először publikált „Konzílium az őserdőben” című kisregény.

Róla szól: Rejtő Jenő (P. Howard)

>!
502 oldal · ISBN: 9786155517082

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

tifil>!
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia

Fijugg!

Ez a Túróci Gergely nevű, ez mekcsinálta! Hoty addig nem nyugodott, amig meg nem talált mindent, amit csak lehet a Jenőről. Aki 1 köszkincs. Akiről gondola mindenki, hoty ahogyan írta azokat a jópofákat, úgy is élt. Pedig nem, és ez most jól kiderül.

Mert ez a Túróci és tsai egy olyan, hogy mindent tud, és nem győzi mondani. És ezért van, hogy a 4zetcentiméterre jutó információk száma akkora, hogy az csak számtanpéldákban létezik. És annyi kép, hogy a divatos illusztrált lapok nem az idő vasfogától hanem az irígycségtől sárgulnának el.

És ha most a szásztíz éves Jenő látná, röhögne, és mondaná, hogy hagyjuk ezt a marhaságot! Hát mi vagyok én, kérdezné, nem vagyok egy Bonaparti Napoleon vagy Hermész Trsizmeszgisz… (eszt senki se tuggya leírni), hogy értekező munka jelenjen meg rólam. És mondaná ez a Túróci, hogy ez a legkevesebb, Rejtő úr, és sajnos a legtöbb, mert ennyi maradt, uram, az életéből.

Bővebben a Kultifilteren:
https://kultifilter.blog.hu/2019/10/04/az_ellopott_trag…

2 hozzászólás
Maate>!
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia

A kevesebb több lett volna tipikus esete. Most tekintsünk el a randa borítótól, hisz kapunk rá magyarázatot, hogy olyan ponyvaszerű (ettől még lehetett volna szebb). Kapunk egy részletes életrajzot (volt már ilyen, de mindig derülnek ki új dolgok, szóval kell is az ilyen) és ennek vége még a könyv felénél is kevesebb terjedelembe. Akkor mi a maraédk 300 oldal? Nagyrészt semmire sem jó levélrészletek, egy kisregény három verziója és a leveleket magyarázandó értkezések. Az első részre tehát jár az 5 csillag, a második rész viszont unalmas, felesleges, néhol levéltitoksértő (oké, ez csak engem zavar) max 1,5 csillagot érdemel az irodalom (akár ponyvairodalom) iránt érdeklődőktől, az más kérdés, hogy a meta dolgok iránt nyitott kutatóknak talán aranybánya.
Amúgy meg fel kéne éleszteni a ponyvaműfajt, akár heti több 50-70 oldalas mű kortárs szerzőktől (tucatszám) mindenféle témában egységesen 200 ft-ért, változó színvonalban, de ez adná meg a fő érdekességét.

oross>!
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia

soká tartott, de ennek nem a könyv az oka. irodalomtörténeti/elméleti könyvben ritka az ilyen olvasmányos. hatalmas munka, le a kalappal. néhol nekem picit erőltetetten magyarázza, hogy miért is zseni Rejtő, de ez belefér. minden irodalomkedvelőnek és Rejtőszeretőnek ajánlom. egyetlen hatalmas hibája van, a tipográfia. különleges a szerkezet, sajátos szerkesztés, de szinte használhatatlan a forma, nincs 500 oldal, de olyan mintha 1500 lenne. ne ágyban olvassátok!


Népszerű idézetek

tifil>!

Van neki két fonott széke, ami azért kell, hogy tudja a lefekvés idejét. Ha olyan részeg, hogy innen leesik, akkor már fekve marad. A boj mesélte, hogy régebben egy óra nevű varázslatot használtak, de ez pontosabb módszer és megbízhatóbb az idő mérésére.

Konzílium az őserdőben [1.]

299. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabolcsi Miklós: A clown, mint a művész önarcképe
Réz Pál (szerk.): Tengertánc
Pósa Zoltán (szerk.): Hernádi Gyula
Baranyai Norbert – Imre László – Takács Miklós (szerk.): In memoriam Görömbei András
Somlyó Bálint – Teller Katalin (szerk.): Filozófus a műteremben
Lőrinczy Huba: Szépségvágy és rezignáció
Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Borgos Anna – Szilágyi Judit: Nőírók és írónők
Szilágyi Márton: Határpontok
Rónay László: „Ki volt ez a varázsló?”