A ​teremtés nyolcadik napja (Magvető Világkönyvtár I. 161.) 53 csillagozás

Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„1902 ​kora nyarán John Barrington Ashley coaltowni lakost bíróság elé állították azzal a váddal, hogy megölte Breckenridge Lansinget, aki ugyancsak Coaltownban, ebben a dél-illinoisi bányavároskában lakott. Bírái bűnösnek találták, és halálra ítélték. Öt nappal ezután, kedden, július 22-én hajnali egy órakkor megszökött őreitől a vonatról, amely a kivégzés helyszínére szállította. Az "Ashley-ügy” az egész Közép-Nyugaton rendkívüli érdeklődést, fölháborodást keltett, és sok gúnyolódásra adott alkalmat. Senki sem vonta kétségbe, hogy Ashley szándékosan vagy véletlenül lelőtte Lansinget, de a közvélemény szerint a bírósági eljárásba több hiba csúszott be: a bíró szenilis volt, a védelem gyenge, az esküdtszék elfogult, s az ügyet (mivel Coaltown annyit jelent, hogy „szénváros") általában csak úgy emlegették, hogy a "szemetesgödör-ügy” vagy a „szeneskisztli-ügy”. Mikor aztán, mindennek a tetejébe, a gyilkos csuklóbilincsben, rabruhában, kopaszra borotvált fejjel megszökött öt markos… (tovább)

Eredeti cím: The Eighth Day

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horizont könyvek

>!
Magvető, Budapest, 1990
488 oldal · ISBN: 963141213x · Fordította: Szőllősy Klára
>!
Kriterion, Bukarest, 1978
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630717522 · Fordította: Szőllősy Klára
>!
Magvető, Budapest, 1970
502 oldal · Fordította: Szőllősy Klára

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 16

Most olvassa 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Tudtam, h. valamikor olvastam, de egyáltalán nem emlékeztem rá. Ezért adtam három csillagot.
Elkezdtem újra olvasni, és pironkodva vallottam be magamnak: én ezt nem is olvastam! Semmi emlékkép nem volt bennem. majd elérkeztem egy jelenethez … és mintha filmet vetítenének az agyamban pergett az egész. Minden előbukkant.
De nem az döbbentett meg, h. az egész történet itt van az agyamban, hanem az, h. a gondolataim, a világról alkotott véleményeim, ítéleteim, felfogásom mennyire egyeznek Wilderével.
Nem tudom mikor olvashattam először, és nem tudom, h. ez a vélekedési egybeesés csak véletlen-e? Vagy Wilder hatott rám annyira, h. így vélekedek.
Titokzatos dolog a könyvek hatása az emberre!

17 hozzászólás
>!
Elsie P
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

„An old world is dying; a new one is being born.”
Jonh Reed Club of New York

Wildernek nem derogál alárendelnie magát a karaktereinek és a cselekménynek, alázatos, ő nem magáról akar írni, hanem egy olvasmányos történeten keresztül megmutatni valamit. Nem nyilatkoztat ki, nem ír esszéket, hanem odaad egy lelkiismeretesen összeszőtt könyvet: szűrd le belőle, amit neked mond.

>!
Sheeana
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Hát, kérem szépen, erről volna itt szó! Ilyen az, amikor valaki tud írni, és nem csak ír egy könyvet! Amikor minden szereplőnek, még a mellékalakoknak is olyan háttere és jellemrajza van, amilyen némelyik könyvben még a főszereplőnek sincs. És bármennyire nem eseménydús, inkább elmélkedős, filozofálós könyv, mégis fenntartja az érdeklődést, és egy pillanatra sem engedi lankadni a figyelmet. Ebből kéne mostanában több.

2 hozzászólás
>!
VERDI
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Tökéletes.
Példázat az előítéletekről.
Fantasztikus.

>!
celle
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Valójában nem bűnügyi történet. Húsbavágó létkérdések és filozófia finom lélekrajzokkal. Tulajdonképpen majdnem családregény.

>!
Aquarius
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

A bűnügyi szál nem szerves része a műnek, inkább előzmény-következmény síkon épül köré a regény. Én inkább családregénynek mondanám. Ashley és a Lansing család tagjainak története.
Wilder klasszikus – a korra jellemző – karakterekkel dolgozik, néhol közvetett, de többnyire zseniális kidolgozottsággal. Elsősorban az emberről (emberekről) szól a regény; életutak, célok, döntések sorozata. Hogy ki meddig- és hova jut, azt a különböző élet- és vallásfilozófiai nézetek határozzák meg – és persze a véletlen –, vagy a sorsszerűség.
Szép lassan bontakozik ki a történet, különböző idősíkokba- és helyszíneken játszódva. Rendkívül sok találó és értékes gondolatokkal van megtűzdelve.
Nem izgultam végig a könyvet – mert ez nem az a műfaj –, sokkal mélyebb dolgokat fogalmaz meg. Nem könnyű olvasmány, és úgy érzem – számomra maradt még benne valami. Már most azon gondolkodom, hogy egyszer (valamikor) újra kellene olvasni.

>!
Anó P
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Az elején nagyon furának tűnt. Egy hírből indul ki a történet, hogy aztán fokozatosan kibomolva, egy, azaz két szomszéd család életét adja ki előttünk. A családok tagjait, s maguknak a családoknak a történetét is megismerjük, közben hol előre, hol vissza ugrál az író az időben. Izgalmas, hol megdöbbentő, hol mosolyogtató, máskor elgondolkodtató könyv. Nagyon megszerettem! Mert benne van remény és hit, élet és halál, sorsunk, minden, ami ember és emberi.
Nem olvastam még mást az írótól, de ezek után fontolóra veszem:)

>!
dióhéj
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Szerintem csak azért négy és fél, mert néhány helyen túl magas volt nekem, ami természetesen nem a könyv hibája. Ennek ellenére élmény volt, még akkor is, ha ilyenkor ráébredek saját szellemi törpeségemre :)

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Jó ajánlásokat kaptam a könyvről, kicsit mégis csalódott vagyok. John Ashleyt elítélek, mert lelőtte a barátját, de ő mindvégig ártatlannak vallja magát, s később titokzatos módon megmentik. Az alapsztori tehát nem annyira különleges. Az első három fejezet nyomon követi a családtagok Ashley eltűnése utáni életét, de a negyedik mégis a család múltjáról szól, és kicsit feleslegesnek érzem. A következő pedig az áldozat, Lansingék múltjával foglalkozik. Persze, ez segít megérteni a gyilkosság hátterét, de sokkal jobb lett volna, ha követi az első részek tematikáját. Az utolsó, összegző rész sem tartalmaz nagy csavart. A rejtély nem túl bonyolult, nem is értem, hogy a könyvben eljáró nyomozók miért nem tudták kideríteni, de hát e nélkül nem lett volna regény. A könyv inkább egy korrajz a századfordulóról, de nem tartom annyira kiemelkedőnek, mint ahogy azt ajánlották.

1 hozzászólás
>!
mlas
Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja

Azért csak négy és fél, mert nem tudta mindenkivel elhitetni, hogy ez nem krimi (lásd: hozzászólások). De lehet, hogy ez nem is a könyv hibája..?:-))


Népszerű idézetek

>!
daniagi

Nem hiszek a csodában, de nem tudnék élni, ha nem érezném, hogy csodával határos dolgok történnek körülöttem.

2 hozzászólás
>!
daniagi

A humorérzékkel bíró ember a maga és mások cselekedeteit nagyobb távlatból, szélesebb látókörrel nézi, és ezért mindig fonáknak érzi őket. A humorérzék lehűti a lelkesedést, megcsúfolja a reményt, megbocsátja a gyarlóságot, megvigasztal a kudarcért. Mérsékletet tanácsol.

>!
Aquarius 

A legnagyobb erény mindig az, ami nem kötelező: nem a jót szánni, hanem a gonoszt, nagylelkűnek lenni a háládatlannal, hűnek lenni minden formális kötelék nélkül.

159. oldal

>!
daniagi

Az élet sosem nyújt második lehetőséget. Talán ez az igazi öregedés: hogy egyre világosabban látjuk mindazt, amit nem láttunk idejében.

1 hozzászólás
>!
Zsucsima

A családi élet olyan, mint egy kiváló akusztikájú hangversenyterem. Növekvő gyermekek nemcsak szüleik szavát hallják (noha az esetek túlnyomó többségében nem hallgatnak rá), hanem a szándékot, a felfogást is a szavak mögött. Mindenekfölött pedig megsejtik, hogy szüleik mit csodálnak igazán, s mi az, amit igazán megvetnek.

. Hoboken, New Yersey

>!
Aquarius

Minden anya szereti a gyerekét. Tudjuk. De az anyai szeretet olyan, mint az időjárás. Mindig ott van, de csak akkor vesszük észre, amikor változik.

53. oldal, Kriterion Könyvkiadó, 1978.

Kapcsolódó szócikkek: anya
>!
Aquarius 

A reménység, mint a hit, mindenekelőtt bátor, és attól sem riad vissza, hogy nevetséges legyen. A remény veresége nem kétségbeeséshez, hanem rezignációhoz vezet, és az olyan ember rezignációja, aki valaha reménykedett, mindig megőrzi a reménység erejét.

70. oldal, Kriterion Könyvkiadó, 1978.

>!
daniagi

Minden férfi ugyanahhoz a típushoz tartozik, azért olyan unalmasak, de a legtöbb nő öt- vagy hatféle istennőből van összegyúrva. Az a boldog nő, aki Artemisből Aphroditévé fejlődik, aztán Hérává és végül Athéné lesz belőle.

>!
Aquarius 

[…] az ember képtelen akármit is megtanulni, amíg önmagát nem érti meg.

256. oldal, Kriterion Könyvkiadó, 1978.

>!
Piteka

Nem a jóság számít, hanem az igazságosság. A jóság csak az igazságtalanok dadogó bocsánatkérése.

256. oldal

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Magvető Világkönyvtár I. sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Rick Riordan: Neptunus fia
John Williams: Stoner
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
J. L. Armentrout: Origin
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Tiffany Reisz: Az úrnő
Torey Hayden: Egy gyerek