Randalín ​és Mundi 12 csillagozás

Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Randalín és Mundi két életrevaló kilencéves, akik a reykjavíki nyári szünetben ismerkednek meg egymással, amikor a kislány éppen a ház előtt „cigarettázik”. Miután Mundi figyelmezteti a dohányzás káros hatásaira, Randalín közli, hogy képtelen leszokni, és karácsonyra már valószínűleg nem is lesz életben. (Természetesen kiderül, hogy Randalín valójában nem dohányzott, csak úgy tett, mintha.) A gyerekek hét fejezeten át újabb és újabb kalandokban ismerkednek meg fura emberekkel: egy jósnővel, Randalín költő apjával, egy könyvkereskedővel – és így tovább. A szeretetteljes és könnyed könyvből sugárzik a vidámság, a pozitív életszemlélet, a tolerancia és a sokszínűség, s akár felolvasásra, akár önálló olvasásra jó szívvel ajánlható.

Az Izlandi Irodalmi Központ a húsz „kiadásra legérdemesebb izlandi könyv” közé sorolja a kötetet. A mulatságos és életigenlő történeteket Thórarinn Már Baldursson (Sempé Petit Nicolas-jára emlékeztető) illusztrációi teszik teljessé.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2015
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131530 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Þórarinn Már Baldursson

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Simiréka I
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Mit lehet egy olyan gyerekkönyvről mondani, amit elejétől a végéig csak szeretni lehet? Nincs benne végeláthatatlan nagy kaland, több szálon futó cselekmény, mégis leköt, beszippant a humora, a természetessége. Vicces, szórakoztató és ugyanakkor nagyon emberi.
A könyv két különböző típusú gyerek barátságának mindennapjait meséli el hét fejezetben. Randalín, a belevaló, szókimondó, egyedi ötletekkel előálló vicces kislány és Mundi, a megfontolt, néha Randalín viselkedésén megbotránkozó, mégis hű barát.
Andri Magnason után még több Þórdís Gísladóttirt magyarul!

>!
akire MP
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

„Ez a kiadvány a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.”:)*
Kezdem azt gondolni, hogy baj van az izlandiakkal – mármint az EU szerint, amelynek Oktatás és kultúra Kultúra programjának (így duplán kihangsúlyozva) támogatásával jelent meg hazánkban a nagyszerű könyv.
Baj van az izlandi Harisnyás Pippivel is, még neve sincs – ha meg van, akkor az kitalált és egzotikus hangzású, mint a Randalin. Nem is szólva az íróról, akinek szintén kilóg a neve a klaviatúra szépen sorakoztatott betűiről, így máris utat talál egy olyan világba, amelyben felborul az előre megszabott tornasor.
A „Randalin és Mundi” kiszámíthatatlanul szabad, vicces és megfékezhetetlen olvasmány. Főszereplőit valóban az élet érdekli, s így tényleg veszélyes olvasmánynak minősíthető. Én nem hiszem, hogy a gyerekeim emiatt a könyv miatt kezdenének el dohányozni, viszont a gondolkodásukat tényleg serkenteni fogja, talán még velünk szemben is kritikusabbak lesznek tőle.
Lehet, hogy ez a könyv az EU-val nem, de velünk mindenképpen kompatibilis. Örülök, hogy idetalált a könyvkiadás útvesztőjében.

*Egyébként lehet, hogy a következő fogadóórán az Európai Bizottság kultúrpolitikáját fogom hibáztatni a fiam viselkedéséért.

2 hozzászólás
>!
Futóhomok P
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Jókedvem kerekedett a történet végére, pedig itt is van elvált szülők kapcsolatközi gyereke, miegyéb. De, ennek az izlandi történetnek a főhős kislánya, Randalin megkapja a környezetében élő felnőttektől azt, amitől kikerekednek a mindennapjai és komfortosan érezheti magát kilencéves bőrében: őszinte, érdeklődő figyelmet és bizalmat. Derűt sugárzó gyerekkönyv, örömmel ajánlom.

3 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Kedves könyv két kilencévesről, találkozásukról, közös kalandjaikról, miközben velük együtt megismerhetjük a környék lakóit is. Randalín egy különleges lány, s már az első napon tudja Mundi is, hogy nem mindennapi dolgok történnek vele. Jó volt velük összebarátkozni, megismerni a családjukat és a sok érdekes kaland után pedig jól esett elmenni a kerületi ünnepségre. Az illusztrációk fantasztikusan jók, érdemes őket tanulmányozni. Macskakedvelők örömére pedig sok cica bujkál a lapokon! :-)

>!
Juci P
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Annál jobbat úgysem tudnék írni erről a könyvről, mint amit @akire írt, úgyhogy oda írányítanék mindenkit: http://moly.hu/ertekelesek/1885519, meg a könyvesboltban/gyerekkönyvtárban a G betűhöz :) Tutijó, olvassátok! Úgy hatéves kortól javaslom.

11 hozzászólás
>!
Keikorca
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Imádtam a szokásostól eltérő karaktereket, Randalín vagányságát, no meg a pöttyös gumicsizmát! Az meg, hogy könyvet vesznek az apuka szülinapjára 9 évesen… olyan szép.

>!
Bogas P
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Minden Mundinak kell egy olyan barát, mint Randalín, és minden Randalínnak kell egy Mundi.

>!
csobi SP
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

A szöveg nem adja vissza azt a cserfességet, amit mondjuk a képek egyértelműbben közvetítenek, pl. egy csillag minimum az antikváriumi illusztrációnak szól, ahol az egyik mami a másiknak tart bakot, hogy elérje a túl magasan lévő könyvet, az ilyet simán beleszőttem volna a történetbe. :)

>!
kaede
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi

Nekem kicsit erős volt a cigizős kezdés (még ha csak látszatra csinálta is Randalin), bár lehet, hogy 9 éves gyereknek olvasva már képes leszűrni a megfelelő következtetést. Utána viszont tényleg aranyos kis történet kerekedett belőle, nagyon vidám volt az egész könyv hangulata. Az illusztrációk illettek a könyv hangulatához, stílusához, valahogy nekem ez a fajta rajz a kópéságot is kifejezi, úgyhogy jól kiegészítette a szöveget.


Népszerű idézetek

>!
Simiréka I

Mundi a mérges kígyót bámulta. A fickó Randalínra nézett, közben mosolygott. Egy kicsit már öreg volt, úgy huszonöt éves lehetett.

41. oldal, Randalín és Mundi (Pongrác, 2015)

1 hozzászólás
>!
Simiréka I

A kék keretes szemüvege olyan vastag volt, hogy úgy tűnt, a szemüregében szem gyanánt csak két mazsola ül.

15. oldal, Randalín és Mundi (Pongrác, 2015)

>!
Simiréka I

– Olvasok még tizennégy oldalt, akkorra te végzel az elejével, és majd kitépek neked újabb oldalakat. A könyv olvasásra való, nem arra, hogy nézegessük, vagy hogy a polcon tartsuk.

24. oldal, Randalín és Mundi (Pongrác, 2015)

>!
Simiréka I

(…) az orra körül is számtalan új pattanás jelent meg, feltehetőleg összesen negyvenhét, holott az utazás előtt legfeljebb csak huszonöt és féllel büszkélkedhetett.

9. oldal, Randalín és Mundi (Pongrác, 2015)

>!
Simiréka I

A lánynak fennkadt a szeme, és mint a színésznők a régi filmeken, széttárta a karját, majd hanyatt esett a fűbe, mintha elájult volna. De azután nyomban felpattant.

14. oldal, Randalín és Mundi (Pongrác, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Gyerekek! Tessék vigyázni!
Roald Dahl: Boszorkányok
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Mary Pope Osborne: Őserdő mélyén
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek
Gill Lewis: Pip és a barátság mancsa
Julia Boehme: Bori a lovastanyán