Káriusz ​és Baktusz 9 csillagozás

Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Káriusz és Baktusz, a két fognyűvő manó vígan él Jenci szájában, csak egy-egy fogmosás zavarja meg nagyritkán a nyugalmukat. Ám amikor Jenci foga elkezd fájni, nincs mit tenni, el kell mennie a fogorvoshoz. A fogorvos betömi a manók által vájt lukakat, és Jenci kínzó fogfájása azonnal megszűnik. A két manónak nincs más választása, menekülniük kell szétrombolt otthonukból és az őket immár rendszeresen zaklató fogkefe és fogkrém elől.

Káriusz és Baktusz meséje a norvég gyermekirodalom mára klasszikussá vált darabja.

Eredeti megjelenés éve: 1949

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2013
42 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443799 · Fordította: Petke Emese · Illusztrálta: Thorbjörn Egner

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

worsi P>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Fogmosós mesére volt igény mostanában, abból én meg gondolkodás nélkül a Karius og Baktust tudom, ezt még annak idején olvastuk norvégul is. Nagy meglepetés engem nem ért, a rajzok akkor is tetszettek meg most is. A hallgatóság körében viszont osztatlan tetszést aratott a történet, feszült figyelemmel ülte végig a majdnemnégyéves mind a negyvenkét oldalt, aztán este ellenőriztette velem kétszer is (fogmosás előtt meg után), hogy nem költözött a fogába egy manó sem. Aztán aludtunk rá egyet, reggel már kicsit aggódott, hogy vajon mit csinál az a két manó, miután spoiler. De megnyugtattam, hogy jó helyen vannak.

13 hozzászólás
szucsiani P>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Lányom fogmosás közben mindig fogmanókról mesél a négyéves unokámnak. Az ő meséjében Frici, Béla és Erika rágcsálja a fogakat. Szerencsére még nem ástak lyukakat a fogaiban, mint ebben a mesében Jenci fogaiban tette Káriusz és Baktusz.
A történetet a manók szemszögéből ismerjük meg, milyen élvezettel ássák a lakóhelyüket a fogakban, mennyire szeretik ha édességek kapnak, gyűlölik a fogkefét és hogyan érzik magukat amikor a fogorvos tönkreteszi az otthonukat.
Tanulságos, aranyos mese, amivel talán könnyebben meg lehet érteni a gyerekekkel a fogmosás fontosságát.
A rajzok nekem nem igazán tetszettek.

Honey_Fly P>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Az illusztrációk és a hangulat tetszettek de szerintem lehetnének kicsit undokabbak a manók. Klassz, hogy a fogorvosi vizit nem rémisztő még akkor sem ha fúrni kell. Eddig nem volt gond a fogmosással, remélem, hogy ezentúl nem akarja a nagyon kedves négyévesem a manókat jóllakatni sikálás helyett.

dianna76 P>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Tetszettek ezek a kis idétlenül megrajzolt figurák. Szeretem a „firkarajzokat” és a satírozott színezést. A történet sem volt rossz, de magát a fogorvosi kezelést részletesebben bemutathatta volna az író, mind szöveg, mind grafika tekintetében.
A könyv ára azonban igencsak túlzó! Teljes összegért biztosan nem vettem volna meg.
A könyvecske okító jellegét tekintve, el tudnám képzelni, hogy ingyen osztogatják a kisgyermekes családoknak. Mondjuk az egészségügyi minisztérium, és az Országos Fogorvosok Egyesületének támogatásával. Persze nem itt Magyarországon!! Ez sajnos hazánkban képtelenség!
Gyermekkorom egyik kedvenc – azonos témájú – könyvének ( http://moly.hu/konyvek/gunter-schmitt-hanna-kunzel-fognyuvo-manocska ) viszont nem érhet a nyomába.

Vörös_Brigitta>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Most olvastam el gyorsan, nekem szülőként tetszett. Remélem a 2,5 éves kisfiam is szeretni fogja. Fognyünyü manótól (mikor kicsi volt, ezt mondta a fognyűvő helyett) már eddig is tartott, ha említjük, gyorsan mossa a fogát, nehogy megjelenjen. Szerintem a rajzok is jópofák, és tetszik, hogy a gyerek számára érthetően írja le a dolgokat. Tanít, de nem szájbarágósan. Majd megírom a gyermek reakcióját is, ha elolvastuk.

1 hozzászólás
Jeffi P>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Mivel nem nagyon olvasok fülszöveget, gyerek könyveknél még annyira sem, mint a felnőtteknél, így relatíve nem tudtam, hogy miről szól. (amúgy a könyvön nincs is fülszöveg, ha véletlen el akartam volna olvasni, akkor sem tudtam volna)
Igazándiból, az volt az érdekes, hogy mindent a fognyűvő manók szemszögéből ismerhettünk meg, a fog kilyukadásától, a fogorvoson, a fogmosáson keresztül, és nem a szenvedő alany szemszögéből. Az egész történet Jenci szájában játszódik, takaros kis fogakkal, a fogakban házakkal, amit aztán a fogorvos kezel majd.
A rajzok…furák. Igazándiból a könyvhöz illenek, csak nekem kicsit idegen az ilyen rajzolás. Nem mondom, hogy ronda, inkább csak azt hogy érdekes :D

5 hozzászólás
Kis_Andrea>!
Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz

Aranyos kis könyvecske. A képek nem nyűgöztek le, és a fiam is azt mondta csúnyák, de talán jó is így, hogy csúnyák a manók. A fejezetek végén lévő versikék különösen tetszettek. Az üzenet mindenesetre úgy láttam átjött a gyerekeknek, de mégsem éreztem szájbarágósnak a történetet. Ajánlom azoknak, akik nyűglődnek a gyerekkel a fogmosást illetően. ;-)


Népszerű idézetek

Chivas>!

Történt egy szép napon, hogy kilukadt az egyik foga, és a lukban azonmód tanyát vert két parányi kis manó: Káriusz és Baktusz.

5. oldal

Chivas>!

Sok finom nyalánkság az eledelük. Lakmároznak is naphosszat, és ha végül jól laktak, csákányt, ásót ragadnak. Így szorgoskodnak, hogy egyre szebb és tágasabb legyen otthonuk.

5. oldal

Chivas>!

– Figyelj csak, Káriusz!
– Mi van már megint?!
– Látod ott fent az a csodálatos szemfogat? Arra gondoltam, mi lenne, ha oda építenénk magunknak házat. Én ott bizony sokkal, de sokkal jobban érezném magam, mint ebben a sötét, eldugott zugban itt lent.

8-9. oldal

Jeffi P>!

Bizony a fogfájásnál aligha van rosszabb, tudja ezt minden felnőtt és gyerek, akinek volt már lukas foga.

15. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Liane Schneider: Bori és a fogtündér
Christian Tielmann: Berci foga mozog
Brückner Judit: Rezső és Dezső a fogorvosnál
Brückner Judit: Ma eljön a fogtündér
Rangáné Lovas Ágnes: A fogrontó manócskák
Hanna Künzel: Fognyűvő Manócska
Pocsai Dóra: A tejfog
Tor Åge Bringsværd: Locspocs és a bolygó hollandi
Stian Hole: Garmann utcája
Zelk Zoltán: A három nyúl