Regénytapasztalat 0 csillagozás

Korélmény, hovatartozás, nyelvváltás
Thomka Beáta: Regénytapasztalat

Elsődlegesen a kortárs regények esztétikai beállítottságának változásai foglalkoztatják a kötet szerzőjét, valamint az a tágabb kulturális és történelmi kontextus, ami befolyásolja a nemzetközi folyamatok alakulását. A jelenkorban elbeszélők, teoretikusok, kritikusok sora szembesül például a nyelvváltásból, a regionális és kulturális kötődések módosulásaiból, a hovatartozások kételyeiből, a migráns és posztmigráns állapotokból következő átalakulásokkal. A regényfikció gyűjtőpontba rántja az ezredforduló alapvető történelmi, társadalmi, kulturális és emberi kérdéseit. Ezáltal kiváló alkalmat nyújt azoknak a változásoknak a követésére, amelyek nélkül ma a nemzeti irodalmak és a világirodalom viszonyának, valamint a műfaj jelenkori lehetőségeinek áttekintése sem lenne teljes.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kritikai zsebkönyvtár Kijárat

>!
Kijárat, 2018
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155160653

Most olvassa 1

Várólistára tette 1


Népszerű idézetek

Archibald_Tatum>!

Ha Naipaulhoz hasonlóan nem csupán a poétikai jegyekre és változásaikra, hanem a regényt befolyásoló általánosabb folyamatokra figyelünk, ma a legfeltűnőbb az irodalom nemzeti meghatározottságától való eltávolodása, és azon szemléleti elemek előtérbe kerülése, amelyek által, a korábbi korszakoktól eltérően, felerősödik a nemzetközi jellege. A világméretű migrációk és a transzkulturális folyamatok új kihívásokat jelentenek a regény számára.

14. oldal, "Hozott anyag" a regényben (Kijárat, 2018)

Thomka Beáta: Regénytapasztalat Korélmény, hovatartozás, nyelvváltás

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Bajáki Rita – Báthory Orsolya – Bogár Judit – Déri Eszter – Kónya Franciska – Maczák Ibolya – Szádoczki Vera (szerk.): Lelkiség és irodalom
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Heller Ágnes: A kizökkent idő I-II.
Regéczi Ildikó: Térképzetek az orosz irodalomban
Szabó Gábor: „…Te, ez iszkol”
Szabó Gábor: „Vagyok, mit érdekelne”
Turi Márton: Rejtekutak a pusztaságban
Vasy Géza: Világképek és válaszutak
Zsávolya Zoltán: Elágazó ösvényen