Ami ​a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja 12 csillagozás

Thomas Schäfer: Ami a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja

Nincs még egy pszihoterapeuta, akinek a tevékenysége olyan éles visszhangot váltott volna ki, mint Bert Hellingeré. Eddig mégsem született olyan mű, amely átfogóan, mégis közértheten tárná elénk az új irányokat kijelölő Hellingerstratégiát.

>!
Bioenergetic, Budapest, 2009
220 oldal · ISBN: 9789639343337

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kinga1>!
Thomas Schäfer: Ami a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja

Bert Hellinger szisztematikus pszichoterápiájának alaptételeit érthető,áttekinthető,világosan megfogalmazott formában foglalja össze a könyv. Thomas Shaffert mindíg élvezetes olvasni.


Népszerű idézetek

Kinga1>!

Mindenkire visszahat, hogy szüleit tiszteli-e vagy sem. Egy példa. Egy férfi a legtrágárabb szidalmakkal illette az anyját. Rossz volt hallgatni. Ráadásul büszke volt rá, hogy az anyját – akit nem is nevezett anyjának, hanem egy szitokszót használt helyette – már majdnem húsz éve nem látta. Aki a szüleit gyalázza, az egyúttal önmagát is eltaszítja magától, hiszen minden ember azonos az anyjával, azonos az apjával, és csak ráadásképpen tartalmaz egyénit. Ám ennek az egyéninek csak akkor van esélye kivirágzani, ha az ember elfogadja a szüleit olyannak, amilyenek. Aki a szüleit durván lebecsüli, abból valami lényegi hiányzik. Az illető úgy érzi, nem tudja megvalósítani önmagát, ürességet érez, és minél hevesebben utasítja el magától a szüleit, tudattalanul annál nagyobb büntetést mér önmagára.

63. oldal, Alaptételek (Bioenergetic, 2014)

Kinga1>!

Ha a később érkezett adni akar annak, aki korábban érkezett, ahelyett,hogy kapna a korábban érkezettől, olyankor felborul a családban az „adni” és „kapni” rendje. Például ha egy rossz házasságban az anya a gyermekétől kapja meg, amit a férjétől nem, akkor az a gyermekre messzemenő kihatással lesz.
A természetes rend ilyen felborulása eredményezi, hogy a gyermek „nagy” és a szülők"kicsik". A gyermekben azonban csak akkor alakulhat ki biztonságérzet, ha felnézhet a szüleire, erősnek láthatja őket. Az ilyen gyermek életérzésére felnőttkorában sem tud rátelepedni az elbizonytalanodás.
Ha a gyermek a szülei gyámolítójának szerepébe kényszerül, mert szükségesnek ítéli, akkor az teherként nehezedik a lelkére. A természetes viselkedésmódok ilyen megfordulásával szemben a gyermek tehetetlen. Nem ő tehet róla, hogy ilyen helyzetbe kerül, mégis neki kell viselnie a következményeit. Igaz, később, amikor a gyermek felnő és belátóbb lesz, általában már nem neheztel szüleire emiatt.

73. oldal, Amikor a gyermekek szülőkké vagy szüleik társává válnak (Bioenergetic, 2014)

Dénes_Gabriella >!

Más szempontból viszont a harag – pótlék. Ha például valakivel rosszat teszek, olyankor a haragom azt a célt szolgálja, hogy a saját bűnömet elhárítsam magamtól.

124. oldal, Haragudni a partnerre (Bioenergetic, 2009).

Kapcsolódó szócikkek: harag

Hasonló könyvek címkék alapján

Bert Hellinger: A szeretet rendje
Angster Mária: Ikertörténetek
Bert Hellinger: Maradandó boldogság
Wilfried Nelles: A gyógyító valóság
Mercé Traveset Vilaginés: Rendszerszemléletű pedagógia
Rákos Péter: Láthatatlan dimenziók
Wilfried Nelles: Az életben nincs visszaút
Wilfried Nelles: Jóban rosszban
Bert Hellinger: A forrás nem kérdi, merre visz az útja
Bert Hellinger: Családdinamikai kötődések rákbetegeknél