Adolf ​H. 6 csillagozás

Egy diktátor életútja
Thomas Sandkühler: Adolf H.

"Nincs ​még elege mindenkinek Hitlerből?
A kérdés teljesen jogos. Adolf H., 1933 és 1945 között német diktátor ugyanis a mai napig állandó szereplője a közéletnek és a médiának. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért van értelme egy fiatal olvasóknak szánt, modern életrajznak. Szükség is van rá, amit ugyanis napjainkban a televízió és az internet kínál, általában kevés segítséget nyújt a „Hitler-jelenség” megértéséhez. Kimondottan fiataloknak szánt Hitler-életrajz még soha nem jelent meg – ezt a hiányt szándékozik pótolni könyvem."
E szavakkal kezdődik Thomas Sandkühler történészprofesszor (Humboldt Egyetem, Berlin) „Adolf H. – Egy diktátor életútja” c. könyve, amely 2019 áprilisában jelenik meg a Magistra Kiadónál.
Sandkühler műve különleges könyv: modern stílusú, közérthető, olvasmányos, gazdag képanyaggal illusztrált bemutatása Adolf Hitlernek és korának. Modern szerkezete és nyelvezete mellett tudományos megalapozottsága is kiemelkedő – sikerét is éppen… (tovább)

Eredeti cím: Adolf H. – Lebensweg eines Diktators

Eredeti megjelenés éve: 2015

Róla szól: Adolf Hitler

>!
Magistra, Budapest, 2019
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158079167 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
ggizi P
Thomas Sandkühler: Adolf H.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Életrajzok és igaz történetek olvastán folyton előjönnek az utólag könnyebben felismerhető „mi lett volna, ha…” pillanatok, melyek más irányba terelhették volna a cselekményeket. De most, ennél a könyvnél, halmozottan fájdalmasak voltak azokkal a fordulópontokkal szembesülni, melyek milliók életére és halálára voltak hatással.
Informatív, objektív, olvasmányosabb és sokkal összetettebb volt, mint számítottam rá.

>!
Sonnenschein 
Thomas Sandkühler: Adolf H.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Csak a gimnáziumi történelemtanításra emlékszem már, az általánosra nem. A tanárunk nem úgy tanított, ahogy szokás volt gimiben. Máshogy – rendszerében, összefüggésében. Még a visszakérdezés is más logikai rendszerben történt. Aki megértette a miértjét – nem baj, ha nem akkor és ott, nebulóként, hanem csak később – sokat számított. Évtizedekkel később döbbentem rá, mennyit jelentett mindez a dolgok, összefüggések megértésében, a logikus gondolkozás kialakulásában.
A XX. század első felének történelmét is csak érintőlegesen vettük, inkább csak a szigorú tények, a II. Világháborút követő évtizedeket érintő tanításokra pedig könnyű visszaemlékeznem a gimis tanítások sorából.
A történelemtanárunk nem volt hajlandó tanítani.
Úgy, ahogy kellett, úgy nem. Nem volt hajlandó tanítani a XX. század történéseit.
Máshogy nem taníthatta.
Nem tanította. Csak annyit és úgy, amivel azonosulni tudott. Még az érettségi szóbeli tételekből is kiszedette a II. Világháborút és az azt követő évtizedeket érintő tételeket.
Megfosztott bennünket valamitől?
Azt, aki később, máshogy sem ismerkedett meg e korral, azt talán igen. Aki nyitott volt e kor megismerésére, attól nem hiszem. Nekik, nekem inkább adott azáltal, hogy elvett; nem adta ezen ismereteket úgy, ahogy kellett volna mások szerint.
Előnyhöz jutottunk, szerintem. Minimum azáltal, hogy a kötelező tanítási metodika elvetése révén nem kerültünk hátrányba e kort illetően.

Idővel befogadób lettem e kor iránt. Meg akartam ismerni. Több oldalról. Több szakterület, nemzet, művészeti ág szempontjából is. Nagyon érdekes terepre tévedtem. Különösen érdekes és izgalmas, hogy ki hogyan emlékszik rá, hogyan ápolja az emlékeit, hogyan adja át az utókornak. Külön érdekes, de még inkább elgondolkodtató, ahogyan a németek emlékeznek. Ők valamit megértettek, amit mi magyarok a mai napig sem.

Thomas Sandkühler könyve akkor talált meg, amikor már elég sokrétű és széleskkörű ismereteket és benyomásokat szerezhettem a XX. század történelemről, illetve egyes kérdésekben saját álláspontom is kialakult, bár nem vagyok történész.
Thomas Sandkühler úgy tudott hozzáadni ismereteimhez, hogy semmit nem vett el, nem értékeltetett át, hanem, mint habarcs a téglák közé, beilleszkedett, kitöltötte a réseket is.
Hihetetlen olvasmányosan, jól érthetően, tanítóan és nem oktató, kioktató módon tárja fel AH életének részleteit, személyisége alakulására valószínűsíthetően ható körülményeket, történéseket és személyeket. Dokumentarista a legjobb értelemben; bemutat, megismertet, elbeszél, előtár, feltár, rámutat, összeköt, és legfőképp megértet, s mindezt komoly részletgazdagsággal. Nem az ő véleményét, igazságnak tekintett álláspontját kívánja megértetni, hanem engedi, hogy az olvasó a maga álláspontját alakíthassa ki, a meglévőt kiegészíthesse, pontosíthassa szükség esetén.
Könyve azért is figyelemre méltó, mert precizitása és tényszerűsége okán nem csak AH korának történelmi eseményei kerülhetnek érdemi megvilágításba, hanem az azóta eltelt évtizedek egyes történései is más megviilágításba kerülhetnek az olvasó ismeretei függvényében.
Nincs új a nap alatt, szokták mondani. Nincs bizony. Egy-egy „kotta” sok kort, sokakat képes kiszolgálni. … és ez félelmetes. De csak akkor ismerhetjük fel, ha van hozzá elég ismeretünk. Legyen.

Churchill szavai jutnak eszembe A legsötétebb óra c. filmből: „Mikor tanulunk már ebből? Vajon mennyi diktátornak kell még kedvére tenni, udvarolni, sőt, temérdek kiváltságot adni, mire végre megtanuljuk, hogy nem lehet egyezkedni egy tigrissel, ha a szájában van a fejed?!”

A könyv fiataloknak készült. Alkalmas rá, hogy e korszakot és AH történelmi személyiségét megfelelően, befolyásolásmentessen ismertethesse meg velük. De felnőtteknek is kiváló olvasmány. Ugyanakkor az AH korán jelentősen túlmutató történelmi ismétlődések és összefüggések felismerhetősége okán kifejezetten ajánlott idősebb, több kort megélt olvasók számára is.

Szükséges még megemlítenem, hogy nem csak a szerző munkája kiváló, hanem a „magyarításé” is. Önök is remek munkát végeztek, Judit, mind a fordítás, szerkesztés, a tipográfia és a kiadvány egésze tekintetében. Örülök, hogy megismerhettem Önt és pluszinfókat is kaphattam Öntől. Akkor. Ott. A standnál. :)

>!
lakatoszoltan
Thomas Sandkühler: Adolf H.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

A könyv valóban életrajz. Olvasmányos, de nem (túlzottan) spekuláló. Nem ítélkező, csupán olvasható módon ismerhető meg Hitler élete és döntéseinek menete. Néha ugrál az időben a fejezetek felépítése miatt. Csak azok az események vannak megemlítve, amik kifejezetten Hitler életéhez tartoznak szervesen (klivéve a népírtás részt, ami értelmezés miatt kellett bele).
Ajánlom mindenkinek, akit Hitler életútja érdekel és nem csak évszámokkal tűzdelt száraz dokumentumkönyvet szeretne olvasni.

>!
teemaci P
Thomas Sandkühler: Adolf H.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Thomas Sandkühler Hitler életútját mutatja be a születése előtti időtől kezdve haláláig, és még azon is túl. A diktátor életrajza mellett megismerjük azt a korszakot és a világháborúk világát, olvasmányos módon, nem száraz ismeretanyagként.
Nagyon tetszik a könyv felépítése, a fejezetek lebontása, megtűzdelve széljegyzetekkel, ami segít átláthatóvá tenni az amúgy nem könnyű témát.
Aki szeretne reális képet kapni AH életéről, annak mindenképp ajánlom olvasásra a könyvet.

>!
Zsrüszti
Thomas Sandkühler: Adolf H.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Érdekes könyv, amely remekül összefoglalja a világháborúkat történelmileg, jól levezeti a történéseket, közben pedig Hitler élete is szerepet kap. Következtetésekkel érthetően és lineálisan halad a könyv. Ajánlom azok figyelmébe ezt a művet, akikben kérdések merülnek fel Hitlerrel kapcsolatban, mert itt választ kaphatnak és megismerhetik a Früher személyiségét, mit miért tett. Akiket érdekel a világháború, és a 20. század eleje, bátran vegye kézbe.


Népszerű idézetek

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Hogyan lehetséges, hogy Adolf Hitler, aki semmit sem értett egy modern állam igazgatásához és a kormányzati munkához, akinek szemében a jog semmit sem számított, s aki előre meghirdette, hogy gyilkosságokkal és terrorral fog kormányozni, megkaphatta a hatalmat Németország felett?

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler
>!
Magistra_Könyvkiadó KU

A német helyesírással és a nyelvtannal gondjai voltak. Az első kötetet olyan lehetetlen stílusban írta meg, hogy gondos segítőinek szinte mondatról mondatra át kellett dolgozniuk és ki kellett javítaniuk. A „Mein Kampf” azonban ennek ellenére is félreismerhetetlenül Hitler műve – olyannyira, hogy amikor az első kötet a piacra került, néhány újság egyenesen „Mein Krampf”-nak, azaz „Harcom” helyett „Görcsöm”-nek gúnyolta.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Visszatekintve felfoghatatlannak tűnik, milyen jó hangulatban masírozott bele a német társadalom a diktatúrába.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Hitler az évek során tudatosan finomította technikáját. Beszédeit általában visszafogottan kezdte, aztán fokozatosan emelte a hangját, a végére szabályos tombolásba hajszolva önmagát és közönségét egyaránt. A szónok és a hallgatóság viszonya kölcsönös volt. Hitlernek szüksége volt az általa kiváltott izgalomra, hogy betöltse vele belső ürességét, hallgatóinak pedig őrá volt szükségük, hogy elragadtassa őket, s azt érezhessék, valaki megérti őket.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Hitler beszédeinek értelme és célja az volt, hogy minden alkalommal ugyanazt az üzenetet sulykolja hallgatóinak fejébe és szívébe: hogy csak az NSDAP képes biztosítani Németország újjászületését. Az NSDAP ugyanis több, mint párt, ők igazi népmozgalom. Az NSDAP vezetése alatt sikerülni fog kiiktatni a nemzet belső ellenségeit, helyreállítani az egységet, visszaállítani Németország hatalmát és dicsőségét.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Hitler nem nagy ember volt, hanem nagy pusztító.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

Államfőként és a háború irányítójaként Adolf Hitlert terheli a felelősség minden bűntettért, amit a második világháborúban németek és külföldi segítőik elkövettek. Más kérdés, milyen szerepet játszott mindebben Hitler személyesen – erre a kérdésre nem könnyű választ adni. Hitler gyilkosságokra adott parancsai szinte kizárólag szóbeli parancsok voltak. Maga is nagy hangsúlyt helyezett rá, hogy ne hozzák összefüggésbe a német bűntettekkel, mivel attól tartott, csorbulna führeri tekintélye.
Két ízben azonban mégis írásban adott parancsot gyilkosságok elkövetésére. Az első alkalom az 1934-es „Hosszú kések éjszakája” volt, amikor szabályos listát állított össze a kivégzendőkről; a második az 1939-es „Eutanázia Akció”, amelyről a következő fejezetben szólunk majd. Hitler szóbeli gyilkossági parancsait csak ritkán jegyezték fel (pld. Himmler). Mivel a tömeggyilkos Hitlerről kevés dokumentum áll rendelkezésre, szélsőjobboldaliak azt terjesztették a háború után, hogy Hitler nem is akarta a gyilkosságokat, s ha értesült is egyáltalán a bűntettekről, az mindig túl későn történt. A felelős sokkal inkább Heinrich Himmler és az SS volt. Ezek a próbálkozások megpróbálják kimosdatni Hitlert a személyes felelősség alól – a történelemkutatás eredményei azonban egyértelműen megcáfolják az ilyen állításokat.

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler
>!
Sonnenschein 

…. a szörnyűség mögött egy rendszer állt. Az üldözés és a gyilkosságok egy tervszerű eljárás részei voltak.

278. oldal

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
ggizi P

A kivándorló zsidókat „szökési adóval” sújtották, amelyből az államnak az 1938-as években több bevétele származott, mint jövedelemadóból. A zsidók vagyonuk egyre nagyobb hányadát is az államnak kellett adják, mielőtt elhagyták az országot. A háború kezdetére ez az adó már 96%-os volt.

156. oldal

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

>!
ggizi P

Hitler diktatúrája nem volt elkerülhetetlen. Felemelkedése során sok olyan pont volt az életében, amikor még meg lehetett volna állítani. Németország politikai kultúrája azonban az első világháború után egyfelől segítette Hitler útját, másfelől pedig megakadályozta, hogy elegendő demokrata politikus és polgár sorakozzon fel az alkotmányos rend védelmére. A Weimari Köztársaságot tudatosan rombolták le és tudatosan segítették Adolf Hitlert olyan hatalomhoz, amelyet saját erejéből soha nem tudott volna elérni, még szónoki és agitátori képességeivel együtt sem.

119. oldal

Thomas Sandkühler: Adolf H. Egy diktátor életútja

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Németország

Hasonló könyvek címkék alapján

W. G. Sebald: Austerlitz
Reinhard Bonnke: Szent tűzben égve
Edith Eva Eger: A döntés
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Jung Chang: Vadhattyúk
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Gárdos Péter: Hajnali láz