A ​tőke a 21. században 15 csillagozás

Thomas Piketty: A tőke a 21. században

A vagyon eloszlása napjaink egyik a legvitatottabb kérdése. De ismerjük-e valójában az egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát? Thomas Piketty könyve majdnem három évszázadra és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését: a fókuszba a gazdasági növekedés és a tőke megtérülésének ellentmondását állítja. Arra a következtetésre jut, hogy a gazdaságot a lassú növekedés, a társadalmat a kirívó jövedelmi egyenlőtlenségek jellemzik majd, és visszatér az oligarchák kora. A jelenlegi tendenciák a szuperjövedelmek féktelen növekedése, illetve a vagyonok szélsőséges koncentrációja valós és jelentős veszélyt jelentenek a demokratikus társadalmak meritokratikus értékeire és a társadalmi igazságosságára. Az elmúlt évszázadok tanulságaiból okulva és a megfelelő következtetések levonásával ez a mű olyan eszköztárat sorakoztat fel előttünk, amelynek segítségével ez a tendencia megfordítható lehetne.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Értékteremtők Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2015
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630981910 · Fordította: Balogh-Sárközy Zsuzsanna

Enciklopédia 15


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

Citrompor>!
Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Piketty könyve már címében is grandiózus vállalkozást ígér: A tőke a 21. században. Reflektálva Marxra és utalva arra, hogy a kapitalizmus legnagyobb ellentmondása abban rejlik, hogy a tőke hozama tartósan meghaladja a kibocsátás és a jövedelem növekedési ütemét, amely „önkényes és fenntarthatatlan egyenlőtlenségeket teremt, amelyek aláássák a demokratikus társadalmak alapját képező meritokratikus értékeket”. *

Sokat vár tehát az olvasó a könyvtől, amely „felforgatta a világot”, és amelynek elolvasása után egyes rövid újsághírek szerint pár spoiler cégvezető a dolgozói bérek megemelése mellett döntött.** E nagy várakozásokat maga a szerző hűti le kissé, aki kifejti, hogy a jövedelem és vagyon elmúlt évszázadokban megesett alakulását történetileg tanulmányozva szeretne levonni olyan következtetéseket, amelyek útravalóul szolgálhatnak azon közpolitikai intézkedésekhez, amelyek kezelhetik a kapitalizmusban rejlő ellentmondásosságokat és tompíthatják a szélsőséges jövedelem- és vagyonegyenlőtlenségek negatív társadalmi hatásait.***

Örvendetes a szándék, amely komoly kutatási háttérbázisra épül. A szerző egyszerűen, közérthetően, matematikai modellek túlmisztifikálása nélkül****, bár kissé túl bő lére eresztve ismerteti velünk a következtetéseit. A fogyaszthatóságot szolgálják a szépirodalmi és filmes utalások (Jane Austen és Balzac regényhősei sok helyütt felbukkannak a könyvben, akár példaként is), ezzel is hangsúlyozva azt, hogy a könyv nem elsősorban vagy nem csak elsősorban a szakmabeli közönségnek íródhatott. Egy barátommal beszélgettünk erről, akinek véleményével egyetértettem: ez a könyv szellemi munícióul, érvelési eszköztárul szolgálhat azoknak a mozgalmaknak, amelyek mögött nincs társadalomtudományi bázis, de érzik és saját bőrükön tapasztalják meg a kapitalizmus visszásságait és fellépnek a súlyos jövedelem- és vagyonegyenlőtlenségek ellen (pl. Occupy Wall Street mozgalom).

Az igazságtalan és szélsőséges jövedelem- és vagyoneloszlás fölötti viták gyakran terméketlenek, elvesznek, tévútra tévednek olyan – eldönthetetlennek bizonyuló – kérdések megvitatása ("átpolitizálása") közben, hogy a szélsőséges jövedelmek és vagyonok indokoltak, igazságosak, legálisak, tiszták vagy kiérdemeltek-e. Ehelyett Piketty azt javasolja, hogy globális, progresszív vagyonadót vezessenek be:

„ A vagyonadó mint megoldás végre lehetővé tenné azt is, hogy túllépjünk a vagyonok erkölcsi hierarchiájáról szóló terméketlen vitán. Minden vagyon részben jogos, és részben potenciálisan szélsőségesen nagy. A vitathatatlan lopás épp olyan ritka, mint a vitathatatlan érdem. A tőkére kivetendő progresszív adónak éppen az lenne az előnye, hogy a különböző helyzeteket rugalmasan, konzisztensen és kiszámíthatóan kezeli, biztosítva ezzel a nagy vagyonok feletti demokratikus ellenőrzés lehetőségét – ami önmagában sem akármekkora vívmány lenne.”*****

A fentivel kapcsolatban illúzióim nincsenek (ld. globális adóverseny, eltérő nemzeti érdekek), de örvendetes, hogy vannak, akik síkra szállnak emellett, és talán ez a könyv is elhinti annak a magjait, hogy a 21. században érdemben tegyenek is valamit a kapitalizmus visszásságai ellen.

A könyv egyes közgazdasági megállapításait nem bátorkodom elemezni, helyette az érdeklődők figyelmébe ajánlom Kornai János gondolatait a könyvvel kapcsolatban (ld. Linkek: https://moly.hu/linkek/56011). Ő azt is kifejti, miről szólhatott volna még a könyv, és benne milyen hiányérzetek maradtak az olvasás után. Bennem is maradt egy kicsinyke, a cím keltette túlzott várakozások miatt. Hosszú, helyenként magát ismétlő, aprólékos részletekkel tarkított olvasmány volt, amely közel fél évig elkísért engem. Örülök, hogy elolvashattam, bár kissé fárasztó volt, sok helyen úgy éreztem, hogy elveszett az apró részletekben.

* https://moly.hu/idezetek/664176
** Az eredeti nyelvű megjelenésekor olvastam egy rövid, nyomtatott sajtóban megjelent cikkben. Sajnos a forrást ma már nem találtam meg.
*** https://moly.hu/idezetek/757585
**** Piketty több helyütt ostorozza „az elefántcsonttoronyban” elmélkedő közgazdaságtudományi szakértőket, tudósokat, helyenként igen kemény szavakkal is él: https://moly.hu/idezetek/757573
***** https://moly.hu/idezetek/740055

4 hozzászólás
LuPuS_007>!
Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Előjáték a könyvhöz.

Nekem nincs közgazdasági végzettségem.
Bokros Lajos-nak nem tetszett a könyv.
Paul Krugman-nak tetszett a könyv.
Bokros Lajos-nak nincs Nobel díja.

Tőke a XXI.században.
Nos még anno Marx összefoglalta és kissé a múlton merengett addig, Piketty átolvasta kijavította, aktualizálta, s megpróbált előre mutatni.

A tőke[r] és átlagos hozama találkozik a növekedési ütemmel[g] , amíg r>g azaz a tőke hozama %-osan tartósan és jelentősen meghaladja a gazdaság növekedésének ütemét, akkor megnő a divergencia kockázata a vagyon eloszlása terén.
Akinek volt, több lesz, röviden az egyenlőtlenségek irányába terelnek minket. A növekedés amiről mindenki beszél – nem illúzió? – és ezzel a vásárló erő is többszörösére nőtt.

Nemzeti tőke, közösségi tőke és ami fontosabb, a magántőke. Éljen a kapitalizmus ß=s[tőke]/g[növekedési ütem] éves nemzeti jövedelem %-os megtakarítása és
növekedési ráta %-a arányában derül ki mekkora TŐKE-t tud felhalmozni, az adott ország.
Ám ami kissé érdekesebb, hogy a magánvagyonok is jelentős növekedésnek indultak( pl.:privatizáció) Piketty ki is jelenti, hogy a magánvagyon újbóli megerősödése részben a nemzeti vagyon privatizációjának a következménye(1970-2010 közötti időszak).

VÉGÉRE
A szegények (beleértve az országokat is) csak is úgy tudnak felzárkózni, hogy képesek ledolgozni a lemaradásukat, oktatás, képzettség és technológia tudás révén.
Ám ez sikerül-e magától vagy csak egy gazdagabb tulajdonává válva sikerül, már a jövő titka.

16 hozzászólás
csiripelek>!
Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Kicsit félve pötyögöm laikus spoiler értékelésemet, látva, higy eddig mindenki értekezést írt. Bevallom, nem biztos, hogy mindig megfelelő lelkiállapotban és odafigyeléssel olvastam. Néha azért, mert „tudom mi a jövedelem/vagyon, haladjunk már”, néha meg már besokalltam, amikor 30 oldal óta csak a tőke/jövedelem arányról írt. A könyv első fele valóban eltelik a fogalmak tisztázásával, képletek, egyenlőségek meghatározásával. Ezek után hosszan ír egyes országok (gazdasági/adózási) történelméről, ami engem sokkal inkább lekötött. Nem teljesen értem egyébként, hogy miért nem „ A tőke a 20. században” a címe, mert 80%-ban erröl van szó. Attól, hogy hozott pár központi forgatókönyves előrejelzést, én nem estem hanyatt. A végén 100 oldalon át promózza a progresszív adóját, rágcsálja innen, rágcsálja onnan ezt a csontocskát, és habár egyet értek vele (vagy pont azért, mer egyetértek?), tizedannyiból is megértettem volna.
Egyébként szakmabelieknek is tud újat mondani, szerintem az utca emberének is érthető nyelven ír. Le a kalappal, hogy milyen hihetetlen adatmennyiséget gyűjtött össze és dolgozott fel.
Az irodalmi példáktól viszont falnak mentem. Oké, hogy Balzac és Austin nagyon királyak, de komolyan szükség van arra minden fejezetben, hogy a tudományos érveinket 2 író 2 regényével és 1 fiktív szereplő véleményével támasszuk alá? Persze, realizmus meg minden, de nem valami reprezentatív a minta és nem sok hozzáadott értékét éreztem…

Utib>!
Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Valóban bő lére eresztett munka, de fontos tendenciákra mutat rá. Szerintem hiányossága, hogy a gazdasági orientációt alapnak veszi, olyan társadalmakra is ki kellene térni, amelyek nem növekedés-orientáltak. Kicsit liberál-globalista világállam alapú megoldásai vannak, de fontos olvasmány.

thuki>!
Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Az egyetem befejezése óta alig olvastam közgazdaságtant (a tőzsdével kapcsolatos dolgoktól eltekintve), és jól esett ez most nagyon.
Néha mondjuk kicsit sok volt az önismétlés, például legalább tízszer leírta, hogy a 19. században a járadékosok miért voltak olyan jó helyzetben, és hasonlók. De abból a szempontból meg jó volt ez, hogy segít tudatosítani a főbb üzeneteket, hogy miben különbözik modern világunk az elmúlt koroktól, és hogy ez mennyire a véletlennek köszönhető, annak, hogy a két világháború mekkora pusztítást vitt végbe a tőkében is, és hogy pont ezért tűnt akkoriban hosszú távon is megfordíthatónak pár tendencia.
Illetve elég erős üzenetként realizálódott az is -annak ellenére, hogy már tudtam- hogy mekkora is a szerepe a tőke felhalmozásának, az ebből származó haszon milyen előnyökhöz is juttathatja a tulajdonosát.
Tetszett még ezen felül, hogy sokszor személyes állásfoglalásra is sor került, és emiatt se volt a valóságtól annyira elrugaszkodott, száraz és élvezhetetlen mint az egyetemi tankönyvek. Inkább ezt kellene ott is kiadni olvasmánynak.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

    A közgazdászok túlságosan sokáig igyekeztek saját identitásukat tudományosnak vélt módszereik keretei között meghatározni. Ezek a módszerek főleg a matematikai modellek mértéktelen használatára támaszkodnak, ami gyakran csak ürügy, hogy felmehessenek az előadói pódiumra, függetlenül attól, hogy van-e igazi mondanivalójuk. Túl sok energia pazarolódott már el, és még most is pazarolódik tisztán elméleti spekulációkra anélkül, hogy egyértelműen tisztáznánk az értelmezésre váró gazdasági jelenségeket, vagy azokat a társadalmi és politikai problémákat, amelyeket meg kellene oldani.

603. oldal, IV. rész: A tőke szabályozása a 21. században, Következtetések

Citrompor>!

A 18. és 19. századi klasszikus regényekben a pénz mindenhol jelen van, nem pusztán valami elvont fogalomként, hanem nagyon is valóságos és konkrét nagyságrendként: a regényírók a különböző szereplők jellemzése során folyton kitérnek az illető frankban vagy fontban megadott jövedelmére és vagyonára, nem azért, hogy a számokkal untassák az olvasót, hanem azért, mert ezek a mennyiségek a közönség számára egyértelműen kijelölik az adott szereplő társadalmi helyzetét […] Jane Austen regényeinek születésekor az átlagos jövedelem évi 30 font körül alakult. […] Pontosan lehetett tudni, hogy a kényelmes és elegáns élethez, a közlekedés és az öltözködés, a táplálkozás és a szórakozás költségeinek fedezéséhez a minimálisan szükséges háztartási személyzet igénybevételét is beleértve, ennek az összegnek legalább a húsz-harmincszorosa volt szükséges – legalábbis az írónő véleménye szerint. Más szavakkal csak 500 vagy 1000 font éves jövedelem esetén érzik úgy a regény hősei, hogy nem szenvednek szükséget.

118. oldal, I. rész: Jövedelem és tőke, 2. Növekedés: illúziók és valóság

Kapcsolódó szócikkek: Jane Austen · pénz
Citrompor>!

Nem nagyon szeretem a „közgazdaság-tudomány” kifejezést, mert rettentő arrogánsnak találom, hiszen olyan színben tünteti fel a közgazdaságtant, mintha a tudománynak valamilyen magasabb szintjére hágott volna fel, ami megkülönbözteti más társadalomtudományoktól. Sokkal kedvesebb számomra a „politikai gazdaságtan” talán kissé elavult fogalma, ami világossá teszi azt az egyetlen dolgot, ami a közgazdaságtant megkülönbözteti a többi társadalomtudománytól, nevezetesen, hogy e tudományágnak politikai, normatív és erkölcsi célja van.

602. oldal, IV. rész: A tőke szabályozása a 21. században, Következtetések

1 hozzászólás
Citrompor>!

    A vagyonadó mint megoldás végre lehetővé tenné azt is, hogy túllépjünk a vagyonok erkölcsi hierarchiájáról szóló terméketlen vitán. Minden vagyon részben jogos, és részben potenciálisan szélsőségesen nagy. A vitathatatlan lopás épp olyan ritka, mint a vitathatatlan érdem. A tőkére kivetendő progresszív adónak éppen az lenne az előnye, hogy a különböző helyzeteket rugalmasan, konzisztensen és kiszámíthatóan kezeli, biztosítva ezzel a nagy vagyonok feletti demokratikus ellenőrzés lehetőségét – ami önmagában sem akármekkora vívmány lenne.

467. oldal - III. rész: Az egyenlőtlenségek szerkezete, 12. Globális vagyoni egyenlőtlenségek a 21. században

Kapcsolódó szócikkek: adó · vagyon
Citrompor>!

A görög filozófusok elég ambivalensek voltak a kamat megítélését illetően, amely – miután az idő végtelen – elvben korlátlanul növelheti a vagyont. A korlátok nélkül növekvő vagyon veszélyére Arisztotelész hívta fel a figyelmet. A kamat ("tocos") görögül „gyermeket” is jelent. A filozófus úgy vélte, hogy a pénznek nem szabad újabb pénzt fialnia. Egy olyan világban, ahol a növekedés üteme lassú, akár zéró is lehet, és a lakosság lélekszáma és a kibocsátás nemzedékről nemzedékre változatlan marad, ez a korlátlanság különösen ijesztőnek tűnhetett.

556. oldal, IV. rész: A tőke szabályozása a 21. században, 15. Globális tőkeadó

Kapcsolódó szócikkek: Arisztotelész · kamat · pénz
1 hozzászólás
Citrompor>!

Ha a tőke hozama tartósan meghaladja a kibocsátás és a jövedelem növekedését – ahogy ez a 19. században is történt, és nagy valószínűséggel a 21. századra is jellemző lesz –, a kapitalizmus automatikusan olyan önkényes és fenntarthatatlan egyenlőtlenségeket teremt, amelyek aláássák a demokratikus társadalmak alapját képező meritokratikus értékeket.

11. oldal, Bevezetés

Kapcsolódó szócikkek: tőke
Citrompor>!

Sokféleképpen lehet társadalomtudományi kutatásokat folytatni, és nincs mindig szükség adatgyűjtésre, ami (el kell ismernem) amúgy sem igényel túl nagy fantáziát. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a társadalomtudományok művelőinek, az újságíróknak, a szakszervezeti aktivistáknak, pártállástól függetlenül valamennyi politikusnak, és legfőképpen az állampolgároknak komolyan foglalkozniuk kell a pénzzel, a pénz mérésével, és az ezekhez kapcsolódó tényekkel, illetve a pénz történetével. Akiknek sok van belőle, mindig meg fogják tudni védeni az érdekeiket. Azzal biztosan nem használunk a szegényeknek, ha hátat fordítunk a számoknak.

606. oldal, IV. rész: A tőke szabályozása a 21. században, Következtetések

Citrompor>!

[…] meglehetős arroganciára vallott volna, ha valaki 1913-ban kiad egy könyvet A tőke a 20. században címmel. Remélem, az olvasó megbocsátja, hogy 2013-ban úgy döntöttem, kiadom A tőke a 21. században című könyvemet. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mekkora képtelenség megjósolni, hogy milyen formát ölt majd a tőke 2063-ban vagy éppen 2113-ban. […] Végső soron ezzel a könyvvel, amelynek pusztán logikai értelemben A tőke a 21. század hajnalán címet kellene viselnie, az egyetlen célom az volt, hogy az elmúlt évszázadok tapasztalatai alapján szerény útravalót fogalmazzak meg a jövőre nézve.

47. oldal, Bevezetés

LuPuS_007>!

Az adó önmagában nem jó és nem is rossz; minden attól függ, hogyan szedik be és mire használják fel.

504. oldal

Kapcsolódó szócikkek: adó
1 hozzászólás
Barbár>!

1942-ben Joseph Schumpeter elkerülhetetlennek ítélte a szocializmus győzelmét a kapitalizmus fölött. 1970-ben Paul Samuelson híres tankönyvének nyolcadik kiadásában még azt jósolta, hogy valamikor 1990 és 2000 között a szovjet GDP meghaladja majd az amerikait.

149. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan George: Lugánói tanulmány
Biedermann Zsuzsánna – Kiss Judit (szerk.): Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században
Drábik János: Örvénylés – A globalizmus viharzónájában az emberiség
Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek
Václav Klaus: Az infláció visszatérése
Kornai János: A puha költségvetési korlát
Andor László: Összehasonlító gazdaságtan
Caj Fang: A kínai reform és nyitás
Csath Magdolna: A holnap ma kezdődik
Wiesel Iván – Varsádi Zsuzsa – Sebestyén Gyuláné (szerk.): Gazdaságpolitikai kisszótár