Naplók ​1940–1955 5 csillagozás

Thomas Mann: Naplók 1940–1955

A ​Thomas Mann naplóiból készült válogatás első kötete, mely 1939-ig mutatott be részleteket az írói életműhöz szervesen hozzátartozó feljegyzésekből, 1988-ban jelent meg kiadónknál. Azóta sorra napvilágot láttak Németországban a teljes naplót felölelő további kötetek, ezekből közöljük a legérdekesebb szemelvényeket. A feljegyzések alapvető jellemzője itt is – akárcsak az első kötetben – az, hogy a naplóírónak egyaránt fontos a banális külső események – séta, látogatások stb. – pontos közlése, valamint monoton napirendjének keretei között folyó, mozgalmas szellemi életének és heves érzelmeinek a regisztrálása.
A Thomas Mann szellemi tevékenységét dokumentáló feljegyzések közül talán legizgalmasabbak azok, amelyek a születő-formálódó művekkel kapcsolatosak, amelyekben Mann azt latolgatja, melyik téma tudná még felvillanyozni és miért – például Gregor története, a „kiválasztotté” –, de izgalmasak azok a passzusok is, amelyek az író politikai nézeteit rögzítik, reflexióit a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Memoria Mundi

>!
Európa, Budapest, 2002
676 oldal · ISBN: 9630770458 · Fordította: Schweitzer Pál

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Thomas Mann: Naplók 1940–1955

Mit mondhatnék én Thomas Mannról? Elmond ő mindent magáról az írásaiban. Végigolvasva a megmaradt naplóit (maga égetett el pár évnyit) minden mondatát, amit a könyveiben leírt, megélt.
A naplókban annyira őszinte. Milyen lehetett a feleségének, a gyerekeinek ezeket olvasni?
Hitlernek állandó jelzője: állat, barom. Van olyan politikus, akit én is így illetek.
Egy csalódásom van: Még élt mikor én születtem, de aznap nem írt naplóbejegyzést. Kár. Érdekes lett volna.

17 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I
Thomas Mann: Naplók 1940–1955

Értékelés helyett ima:

Mennyire lehet csodálni, szeretni és érteni ezt az embert! Ahogy annyi minden katasztrófával szembenéz, és helyt áll, legyen szó a fiatal férfiakhoz való vonzódásáról (különben ebben a kötetben gyönyörű, reménytelen szerelmi történetet olvashatunk a 70 éves Manntól), a halálhoz vonzódó fia, Klaus öngyilkosságáról (ő írta különben a Mefisztót), arról, hogy baloldalisága miatt egyaránt megbélyegezték a náci Németországban, aztán a háború után a hidegháborús Egyesül Államokban, vagy főképpen a regények és elbeszélések (mellette tanulmányok, előadások) megírásának és előkészítésének óriási küzdelmeiről. Helytállt. Kívülről nézve rendkívül erős, határozott és tiszteletreméltó ember. Ha már belülről nézzük, a naplói alapján, kirajzolódik az is, milyen ember volt – hogy ember volt, esendő, szánandó, de pont emiatt valóban tiszteletre és szeretetre méltó. Ilyen szeretnék én is lenni, hasonlóan nagy művekkel, és lehetőleg kevesebb gyötrődéssel, kedves Isten. Ha lehet. Köszönöm.

>!
SignorFormica
Thomas Mann: Naplók 1940–1955

Letehetetlen könyv. Rendszeresen újraolvasom, részleteiben. Mann történelmi éleslátása, és kommentárjai a legjobbak. Magánéletének, emberi kapcsolatainak háttere is feldereng, de elsősorban a közéleti gondolkodó az igazi csemege ezekben a naplórészletekben. Azért ki kéne adni a teljes naplót magyarul, kedves szerkesztők!


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Irigylem az angol nyelvbe és kultúrába beleszületettek helyzeti előnyét.

345. oldal

1 hozzászólás
>!
tgorsy

Borzasztó elgondolni, hogy túlélem alkotóerőmet, hogy még itt vagyok, de már nem hozok létre semmit.

477. oldal

>!
tgorsy

… ó, mennyire szeretem és csodálom a létrehozás képességét, a művet, különösen most, öregségemben, amikor ez a képesség megszűnt bennem. Szerencsének mondhatom magamat, hogy 25, 50, 60, és 70 évesen, A Buddenbrookház-zal, A varázshegy-gyel a József-fel és a Faustus-szal én is mint kisebbfajta létrehozó léphettem a világ elé. Bizony, én nem voltam nagy. De a nagysághoz fűződő valamelyes gyermeki bizalmasságom belopott műveimbe némi mosolygó utalást a nagyságra, ami a művelteknek, a jóravalóknak, a mulattathatóknak örömére szolgálhat manapság és a jövőben is.

496. oldal

4 hozzászólás
>!
tgorsy

Rossz közérzetet okoz a folyamatos és egész figyelmet lekötő munka hiánya.

286. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Hol itt a logika? A [nürnbergi] per minden szervezőjét kiátkozta az egyház. Hitlert és bűntársait viszont soha nem átkozták ki.

1949. február 7.

16 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Nietzschét olvastam. Előírásokat ad a nemi életre. (Életében csupán kétszer közösült.)

1944. április 16.

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
29 hozzászólás
>!
tgorsy

K. összeveszett Monival – rögtön bekövetkezik az ilyesmi, mihelyt épelméjű emberként kezeljük a gyereket. Igen súlyos határeset.
[K. – Th. Mann felesége]

78. oldal

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Szappant találtam a mosdótálon, szokatlan.

1947. augusztus 23., Noordwijk


Hasonló könyvek címkék alapján

Horthy Miklósné: Napló 1944-45
Szappanyos Tamás: Naplókönyv – Így éltünk mi
Szabó K. Sándor: Bevonulás Erdélybe 1940
Lázár Ervin: Napló
John Holt: Iskolai kudarcok
Erich Kästner: Notabene 45
Márai Sándor: A teljes napló 1946
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Tamási Áron: Emberi szavak