A ​varázshegy 409 csillagozás

Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy Thomas Mann: A varázshegy

Thomas Mann monumentális regénye a század elején játszódik egy davosi tüdőszanatóriumban. Ide utazik fel a fiatal Hans Castorp unokabátyja látogatására s a tervezetten három hét helyett hét esztendőt tölt Berghofban. Ennek a világtól elzárt mikrokozmosznak nagypolgári légkörében szinte szemünk láttára sűrűsödnek azok a gócok, melyek az első világháború kirobbanásához vezettek. Sőt, már a fasizmus réme is előreveti árnyékát. A „Varázshegy”-ben Hans Castorpnak, ennek az átlag tehetségű német ifjúnak meghódításáért küzdenek a humanizmus és a későbbi fasizmus erői.

Eredeti megjelenés éve: 1924

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A világirodalom klasszikusai · A világirodalom klasszikusai · Klasszikus mesterek Révai · Thomas Mann GABO

>!
GABO, Budapest, 2014
848 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899042 · Fordította: Szőllősy Klára
>!
GABO, Budapest, 2004
846 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639526371 · Fordította: Szőllősy Klára

13 további kiadás


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Hans Castorp · Behrens doktor · Lodovico Settembrini · Joachim Ziemssen · Leo Naphta · Madame Chauchat · Mynheer Peeperkorn


Kedvencelte 136

Most olvassa 101

Várólistára tette 536

Kívánságlistára tette 243

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

marschlako>!
Thomas Mann: A varázshegy

Régen olvastam már klasszikus nagyregényt – épp ideje volt.

Az a jó, vagy legalábbis azt szeretem különösen ezekben a regényekben, hogy az ember szinte észrevétlenül át tud keveredni a világukba, részletességüknek köszönhetően szinte kiszakad saját idejéből és a történet szereplőivel éli át azok mindennapjait. Thomas Mann pedig valahogy különösen képes arra, hogy az olvasót hipnotizálva belegöngyölje regénye világába.

Ez annak idején, A Buddenbrook házat olvasva ez a hatás el is távolított az írótól (előtte egyedül – kötelező olvasmányként – A Mario és a varázslót olvastam), mivel a Buddenbrook családdal együtt én is csak csúsztam egyre le a lejtőn, s a végére érve a teljes kilátástalanság érzése vett erőt rajtam. Talán rossz élethelyzetben is talált rám, mindenesetre az okozott elmélyített depresszió egy jó időre eltávolított Manntól. Aztán egyszer csak levettem a polcról a József és testvéreit*, s nem is tudtam elszakadni tőle, az egyik kedvenc regényem lett.

A varázshegynek nagy várakozásokkal néztem elibe, mivel már sok jót hallottam róla, s bár annyira nem tudott megragadni, mint A József és testvérei, ezt is nehezen tudtam letenni**. Talán egyedül a spiritiszta részek értelmét nem láttam a regény vége felé. Nem zavart Naphta és Settembrini állandó vitája sem, bár a két szélsőséges nézet csatája gyakran megfeledkezett az arany középútról, ahogy azt Hans Castorp a hóviharban bekövetkezett kalandja alatt oly jól meg is látta.

spoiler

Egyáltalán nem könnyű olvasmány, viszont bőven meghálálja a beléfektetett energiát.

*Nem tudom, kinek jutott az eszébe az a remek ötlet, hogy mind az 1700 oldalt egy kötetben jelentesse meg, de érdemelne valamilyen különdíjat, az biztos. Mindenesetre csak otthon tudtam olvasni, békávézásra teljesen alkalmatlan volt.
** Szerencsére a GABO Kiadó két kötetben adta ki, ami jóval kezelhetőbb formátumot eredményezett.

3 hozzászólás
Maya>!
Thomas Mann: A varázshegy

Valamiért mindig tologattam, hogy nekifogjak.
Aztán házi feladatnak kaptuk az Olvasókörön.
Nagyon nehezen indult. Többször is félbe akartam hagyni. Megérte megküzdeni vele.
Idő – néha túl sok, néha semmire sem elég.
Varázshegy, vagy elefántcsonttorony – ahová időnként mindenki el szeretne vonulni. De mennyi időre? Mi elől? És mennyire egyedül?
Elgondolkoztam, hogy én képes lennék-e egy ilyen hosszú elvonulásra. Egyértelműen nem. Pedig néha de jó is lenne!
Gyönyörű leírások. Ez az, amitől kezdünk elszokni.
Nem történik benne semmi, de az nagyon. Ma már ezt sem szeretjük. Ehhez túl pörgős lett az életünk. Pedig néha szükségünk lenne a nyugalomra, valahol ott fent, a hosszú vitákra, a rendszeres, kiadós étkezésekre, hóra, fekvőkúrákra, gondolatokra…

stancili1>!
Thomas Mann: A varázshegy

Vannak könyvek, amikhez nem lehet értékelést írni, mert minden méltatás csak értelmetlen közhely lenne.Sablonosan: „Nagyon tetszett, blablabla” – köszönjük. Tudálékosan: „Hans Castorp jellemének fejlődése blablabla” – ezt is. „Ez mekkora vacak volt blabla” -ezt is.

A Varázshegyet mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasnia (noha Thomas Mann maga azt javasolta, hogy befejezés után azonnal álljon neki az olvasó újra). Ha nem érti meg: nem baj, ha elalszik rajta minden percben: az sem, ha megváltoztatja az életét – azért ne túlozzunk :) Valamilyen pozitív hatást gyakorolni fog rá a mű, ez bizonyos.

A teremtő szellem kiemelkedő alkotása a mű. Kikerülhetetlen, kihagyhatatlan, legalábbis szerintem.

5 hozzászólás
motyi11 P>!
Thomas Mann: A varázshegy

Az idő regénye, ami néha repül, máskor csak vánszorog. Vagy még inkább az idő relativitásáé. Nincs sok cselekménye, ami van, az néhány oldalban elmesélhető. Mégsem unalmas általában. (Naphta és Settembrini parttalan, csak a vita élvezetéért folytatott vitáit azért néha untam.)
Igazi nagyregény, elmélyülést, sok utánagondolást igényel. És nem ajánlott hajnalban, álmosan buszon olvasni. Attól tartok, ez sokat elvett az élményből.

HA86>!
Thomas Mann: A varázshegy

Nagy fába vágtam a fejszémet ezzel a közel ezeroldalas monstrummal, de már nem volt hova halogatni a dolgot. Bő két évtizede izgatta a fantáziámat A varázshegy, amibe végül az egyik kolléganőm unszolása miatt vágtam bele. Ő anno, egy vizsgája miatt három nap alatt darálta le, mert letehetetlennek bizonyult: még a Velencei-tóba sem ment be, inkább a parton maradt, csak hadd olvashasson belőle mind többet és többet. :)

Az én esetemben a három nap talán az első hatvan oldalra volt elég. Utána olyannyira vontatottan haladtam, hogy nagyjából kilenc hetembe került a kilencszáz-tizenkét oldal (ebbe a kilenc hétbe egy velencei-tavi olvasás azért nálam is belefért :) ). Szerencsére azonban megérte. Fellebbent a fátyol egy húsz éves „titokról”, ami József Attila Thomas Mann üdvözlése című verséhez kapcsolódik; nevezetesen Hans Castorp-hoz, aki a vers egyik sora szerint átlát Madame Chauchat testén. Sosem értettem, ez miként lehetséges, de valami természetfölötti dolgot sejtettem mögötte; tizennégy éves fejjel viszont eszembe se jutott, hogy vegyem a fáradságot, és utánaolvassak a dolognak. Aztán valahol, valamikor az évek során valaki félrevezetett, és azt mondta, a regény egy elmegyógyintézetben játszódik. Ez a plusz infó csak növelte a szememben a vonzerejét: misztikusnak, izgalmasnak találtam, hogy van valahol egy hegy, ahol összegyűjtik a természetfeletti képességgel bíró elmebetegeket. :)

Talán mondanom sem kell, hogy az előfeltevéseim sorra megdőltek. A helyszín egy előkelő, tüdő- és más légzőszervi betegséggel küzdő betegek számára fenntartott szanatórium; a főszereplő, Hans Castorp pedig nem bír természetfeletti képességekkel, csupán csak lehetősége nyílik arra, hogy megtekintse az orvosi szobában az egyik hölgybeteg, az általa rajongásig csodált Madame Chauchat testéről készített röntgenfelvételt. Szóval, ennyit a titkokról.

És most jöjjenek a tények!
1. Ha olyan szegényesek a történelmi ismereteid, mint nekem, akkor a két idős beteg, Settembrini és Naptha hosszú-hosszú oldalakon keresztül folyó szócsatái, vallási és filozófiai eszmefuttatásai (a regény kb. harminc százaléka) úgy folynak majd keresztül rajtad, hogy képtelen leszel akárcsak egyetlen épkézláb mondatban is összefoglalni, hogy mégis miről beszélgettek ők ketten.
2. Ha hozzám hasonlóan hajlamos vagy a begubózásra, irigyelni fogod Hans Castorpot azért a hét évért, amelyet betegség „ürügyén” odafent tölthetett a hegyi szanatóriumban, szinte hermetikusan elzárva a síkföldtől, fiatal létére meglehetősen öreguras tempóban tengetve a mindennapjait, miközben a világ (az 1920-as években járunk) épp készült romba dőlni.
3. Ha romantikus alkat vagy, Téged sem hagy majd hidegen az a jelenet, amikor Hans Castorp egyszer csak bepillantást nyert Madame Chauchat „legbelső világába”, vagyis megnézhette a csontjait, miközben a testét még soha sem érintette, sőt! a tekintetük is csak futó pillantásokra találkozott.
4. Ha szereted a plasztikus tájleírásokat és a téli jeleneteket, biztosan a hatása alá kerülsz majd mind a Berghof-szanatóriumot övező vidéknek, mind Castorp egyik kiruccanásának, amely kis híján fagyhalállal végződött.

Ajánlom a regényt, de csakis az elszántaknak!

kékcseresznye>!
Thomas Mann: A varázshegy

Több ismerősöm is mondta már nekem, hogy olyan vagyok, mintha Thomas Mann Varázshegyéről jöttem volna le. Ugyanis légúti betegségben szenvedek, mióta az eszemet tudom. És gyerekkoromban minden nyáron eltöltöttem egy hónapot egy tüdőszanatóriumban, igaz nem Svájcban, csak Budán.
Ezért is régi mumusom ez a regény. Már évek óta terveztem az olvasását, de amikor kezembe vettem és belelapoztam, mindig rosszullét fogott el. Mert annyira zsigerileg érint a tartalma, annyira át tudom érezni, mintha rólam szólna. Most már eljutottam arra a szintre az önfejlesztésben, hogy sikerült végig olvasnom anélkül, hogy túlságosan felzaklattam volna magam rajta. És nem bántam meg, mert nagyon sokat tanultam a regényből. Ugyanis Hans Castorp lelkivilága zavarba ejtően hasonlít az enyémre, tehát önismereti kurzus is volt egyben.
A könyv legemlékezetesebb részei számomra Settembrini és Naphtha elmélkedései, azokat pont úgy élveztem, mint Castorp maga.

Bogas >!
Thomas Mann: A varázshegy

Nem olvastam egy évig, de majdnem, legalábbis elég hosszú időbe telt, főleg, hogy így a regény végén már nem vagyok biztos abban, hogy tudom, mi az az idő, meg hogy az hogyan telik, de volt egy nagyon jó Thomas Mann szeminárium, ahol elég sokat beszéltünk többek közt erről a regényről is, gondoltam, hogy jó lesz, de még annál is jobb lett, természetesen, és csak 1036 oldal, és igazából nem tudok, mit írni, csak ilyen hülyeségeket, szóval, ha majd valaki kitalálta, hogyan lehet erről a könyvről értékelést írni, szóljon.

2 hozzászólás
SignorFormica>!
Thomas Mann: A varázshegy

A világ felett lebegve, a világtól távol, a lélek labirintusaiban kutakodik a főhős. S amit megtapasztal, hogy egy gonosz és egy jó angyal küzd a lelkünkért, és a frontvonalban állva az embernek magának csak akkor lehet esélye, ha végre mer cselekedni.
A varázshegy beavatásregény. A két varázsló Naphta és Settembrini. A szanatórium a létezés betegségét gyógyítaná, de nincs ellenszer. Pontosabban van: a gondolkodás és a művészet alkímiája.
Másodszor olvastam (a kihívásban első, 2017-es olvasás), szerintem Mann messze legjobb, legkomplexebb regénye. A betegség metaforájának mágikusan pontos archeológiája. Betegnek lenni annyi, mint a létezés értelmét kutatni: A világ romlottságát a Teremtő szemére hányni, még akkor is, ha ezért ránk küldi démonait..

2 hozzászólás
olvasóbarát>!
Thomas Mann: A varázshegy

Szeretem Thomas Mann írásait, ezzel a kötettel azonban volt némi gondom. Nagyon jó részek, fejezetek vannak benne, a szöveg jelentős része ébren tudja tartani az olvasó érdeklődését. Remekül megválasztott a főszereplő figurája, az olvasó sejti a fejleményeket, szinte várja, hogy mikor következnek be, mert jó elő van készítve a cselekmény kibontakozása, jól adagoltak a jelek, az olvasó szinte az íróval és az orvossal együtt jut el a megoldáshoz. Összességében azonban számomra egy picit túlírt a történet, nagyon sok filozófiai, tudományos nézet van benne, a jezsuiták és a szabadkőművesek titkainak kutatása, egymással vitáztatja a különböző nézeteket. A szerelmi szál nagyon elnyújtott és befejezetlen, kidolgozatlan. A történet utolsó fejezeteiben mintha a szerző sem találná igazán a főhős helyét és szerepét.

26 hozzászólás

Népszerű idézetek

Epilógus>!

[…] az ember lassan megszokja, hogy nem szokja meg.

344. oldal (Európa Könyvkiadó, 1988)

5 hozzászólás
Eszter01>!

A férfi a saját vágyától mámorosodik meg, a nő azt kívánja, hogy a férfi vágyától mámorosodjék.

375. oldal

8 hozzászólás
mandarina>!

Az időnél nincs „voltaképpen”. Ha hosszúnak érzed, hosszú, ha rövidnek érzed, akkor rövid, de hogy igazából milyen hosszú vagy milyen rövid, azt nem tudja senki. Egy perc olyan hosszú… vagyis annyi ideig tart, amíg a másodpercmutató egyszer körbejár… ténylegesen a mutató körbejárása, az a mozgás, térbeli mozgás ugyebár? Megállj, vigyázzunk! Az időt tehát térrel méred. De hisz ez olyan, mintha a teret az idővel akarnánk mérni… Hamburgtól Davosig húsz óra, igen, vasúton. De gyalog… gyalog meddig tart? Hát gondolatban? Gondolatban egy másodperc töredékéig.

2 hozzászólás
Enola87 P>!

A szerelem semmi, ha nem őrület, ha nem esztelenség és tilos kirándulás a bűnbe. Másképp csak kellemes banalitás, csak arra való, hogy békés dalocskákat énekeljenek róla a síkföldön.

2. kötet, 62. oldal

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Végeredményben úgy látta, hogy a becsületnek jelentős előnyei vannak, ámde a gyalázat előnyei sem csekélyebbek, sőt ez utóbbiak egyenesen határtalanok.

I. kötet, 110. oldal

28 hozzászólás
Epilógus>!

[…] szerelemben az esztétikai értékítélet éppúgy nem jut szóhoz, mint az erkölcsi.

343. oldal (Európa Könyvkiadó, 1988)

Frank_Waters I>!

Annyiféle fajtája van az ostobaságnak, és ezek közül az okosság nem is a legjobb…

II. kötet, 330. o

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

…a szépirodalom tárgya majd mindig a szenvedés; még másod- és harmadrendű remekművek is valami módon mindig a szenvedéssel foglalkoznak.

I. kötet, 332. o

Frank_Waters I>!

Mindig csak zűrzavar sül ki belőle, ha az emberek sokat beszélnek, és nézeteket nyilvánítanak.

II. kötet, 61. o

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

…mégiscsak egészen más érzés, ha az ember a saját könyvét olvassa…

I. kötet, 368. o


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Babits Mihály: A gólyakalifa
Albert Camus: A pestis
Virginia Woolf: Clarissa
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
William Somerset Maugham: A festett fátyol
William Somerset Maugham: A színes fátyol
William Somerset Maugham: Színes fátyol
Michael Cunningham: Az órák
Robert Merle: Madrapur