Arthur ​királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája 19 csillagozás

Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

A középkori lovagvilág szokásait jól példázza Sir Thomas Malory Arthur királynak és vitézeinek, a kerek Asztal lovagjainak históriája című műve. A rózsák háborúja idején élt kóborlovag könyve kedvelt olvasmánya volt korának.

Eredeti megjelenés éve: 1485

Tartalomjegyzék

>!
Háttér, Budapest, 1998
452 oldal · ISBN: 963812850X · Fordította: Tellér Gyula
>!
Háttér, Budapest, 1996
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638128267 · Fordította: Tellér Gyula
>!
Helikon, Budapest, 1970
452 oldal · keménytáblás

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sir Gawain


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chöpp>!
Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

Egy nagyszerű mítosz remek feldolgozása. Sir Thomas Malory igazán szép köntösben és roppant élvezetes módon tárja elénk Arthur király és a kerekasztal lovagjainak történetét.

Hanaiwa>!
Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

Nehéz csillagozni ezt a művet.
Párját ritkító történetgyűjtemény, a XV. századi lovageszmények korhű megjelenítése a nagy pozitívuma.
És a nagy negatívuma is. Hiszen a Vl. századba helyezett mondakör néhol igazán nehezen viseli a késő középkorban élt Mallory eszményeit. (nem is beszélve a tárgyi tévedésekről, amiket gáláns nagylelkűséggel helyez el több száz éveket csúszva)
A legfájóbb pont persze, ahogy lenni szokott a középkorban keltezett műveknél, az eredeti történet totális kifacsarása, a pogány Grál monda teljes kiherélése… Itt már a Grál meg van fosztva mindennemű kelta jelentésétől, gazdag háttere teljesen alá van rendelve a korszellemnek tökéletesen megfelelő Jézus-legendagyártás zászlaja alá…
Amiért mégis hordoz még értéket, az hogy Sir Mallory nehezen tudta még lefejteni a kelta pogány mítoszok allegória és szimbólumrendszerét, ettől egészen érdekes színezetet kapnak ezek a lovagtörténetek.
Na és persze, ne tagadjuk, rendkívül olvasmányos és magávalragadó,

Lilyana>!
Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

A verses középkori regények után nagyon nehéz volt visszaállnom prózára, főképp, hogy ez iszonyatosan tömény cselekményt és generációfelsorolásokat tartalmaz. Néhol viszont ráuntam, közel sem volt olyan izgalmas, mint Chrétien de Troyes, így előfordult nem egyszer, hogy félreraktam vagy ugráltam az eseményekben. Amiért a hármon kívül kap még egy felet, az az irdatlan anyagfeldolgozásért és válogatásért jár, mert nagyon jó történetalapok egy mai modern regényhez. :)

janx>!
Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

Általános iskolás voltam és emlékszem, úgy gondoltam, itt a tökéletes könyv, vastag, szép, okos…ma sem tudom, hogyan rágtam át magam rajta, de élveztem, másrészt fontos mondakör, Gyaloggalopp, ugye.

monyesz1>!
Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája

A kályhánál kezdem: a két kisebb gyerekünknek (10, 12) megmutattam a Gyalog-galopp című filmet. Feleségem viszont ügyel arra, hogy filmbolond apjuk hatását kompenzálja, ezért az őszi szünetben felolvasta a gyerekeknek ezt a könyvet – én is ott hallgattam. Nagyon tetszett, és mivel felolvasva sokkal elviselhetőbb a sok végeláthatatlan felsorolás és egyéb mellékszálak, a gyerekek is nagyon élvezték – sokszor hangosan nevettünk egyes részeken. Furcsa volt a történet szempontjából „modern”, a mi szempontunkból mégis „ősi” szerző stílusa. Mindenesetre jó volt tudni, hogy az írója személyes tapasztalatból tudja, milyen lovagnak lenni :-)


Népszerű idézetek

Ancalimë P>!

„Isten előtt fogadom, hogy Gareth öcsém haláláért hetedhét országon üldözni fogom Launcelotot, míg el nem pusztítom, vagy ő el nem pusztít engem.”

387. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sir Gawain
Tíci>!

[…] érdem, erény és jó tettek nem az öltözékben lakoznak, merthogy a férfierény és becsület az emberben magában lakozik, és sok tiszteletet érdemlő lovag nem ösmerszik meg a köznép előtt, mert – mint mondom – nem az öltözet teszi a kiválóságot és bátorságot.

34. oldal (Háttér, 1996.)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A katedrális
Joseph Bédier: Trisztán és Izolda regéje
Arthur Conan Doyle: Sir Nigel
Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában
Miguel de Cervantes: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha
Hendrik Conscience: Flandria oroszlánja
Artúr Király halála
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
A Szent Grál felkutatása