Volt ​egy álmuk 8 csillagozás

Thomas Jeier: Volt egy álmuk

A fiatal fekete Audrey Jakson beleszeret Edwardba, Martin Luther King közvetlen munkatársába, aki azért érkezik a városba, hogy békés tiltakozó akciókkal hívja fel a figyelmet a Birminghamban élő feketék tarthatatlan helyzetére. Audrey hosszas gondolkodás után, kezdeti félelmeit legyőzve és szülei parancsának ellenszegülve csatlakozik a mozgalomhoz és részt vesz az azóta legendássá vált tüntetéseken, ahol a hatóságok kegyetlen eszközökkel szállnak szembe a szabadságharcosokkal. De Audrey hisz az igazság győzelmében és a szerelem erejében.
A 60-as évek Amerikája, a Ku-Klux-Klan kegyetlenségei, Martin Luther King harca a feketék jogaiért és egy mindent elsöprő szerelem.

>!
Fabula, Budapest, 2005
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 963746106X · Fordította: F. Kárpát Kinga

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Joxer
Thomas Jeier: Volt egy álmuk

Mivel a téma nagyon érdekel, azért esett a választásom erre a könyvre. Martin Luther Kingről és a Ku-Klux-Klan-ról már több dokufilmet is láttam, és a témával foglalkozó Lángoló Mississippi című Gene Hackman filmet nagyon szeretem.

Egy csodálatos regény, mely a 60-as évek forrongó Amerikájában játszódik, amikor a feketék öntudatra ébrednek és Martin Luther King vezetésével fel mernek végre lépni a fehér felsőbbrendűséggel és az elnyomással szemben.
A történetből megtudjuk hogy a rendőrség és a helyi politikusok által támogatott Ku-Klux-Klan kegyetlenkedései, és a „Mindenki egyenlő” szlogen ellenére másodrendű állampolgári lét súlya alatt miként szövődik szerelem egy öntudatos Birminghami lány és Martin Luther King fiatal munkatársa között, és a városban tartott tüntetések hatására miként értesül egész Amerika a Déli államok elnyomó politikájáról, aminek hatására Kennedy elnök is törvényt alkot, és ha lassan is, de megvalósul Martin Luther King „álma”.
A könyvet kicsit befejezetlennek érzem, hiányolom a tökéletes lezárását a sztorinak: spoiler

>!
ervinke73
Thomas Jeier: Volt egy álmuk

Irodalmilag nagyon gyenge. Jót derültem azon, egy amerikai, legyen bármilyen problémája, megoldásként megeszik egy sajtburgert dupla sültkrumplival.

>!
Gólyanéni
Thomas Jeier: Volt egy álmuk

Olvasmányos, eseményekkel teli, hiteles történelmi hátterű mű. A főszereplő életébe pillantva, találkozunk őszinte barátsággal, szoros családi összetartással, szerelemmel, de erőszakkal, brutális, szörnyű cselekedetekkel is. Martin Luther King ugyan „csak” a könyv egy mellékszereplője, mégis megismerhetjük munkásságát, tetteit, céljait, mely – ennyi év távlatából – a ma emberének is példaértékű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója
Lorenzo Carcaterra: Pokoli lecke
Beth Flynn: Kilenc perc
Leif Enger: A folyó dala
James Clavell: A sógun
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Stephen King: 11/22/63
Cornelius Ryan: A leghosszabb nap
John Steinbeck: Késik a szüret
Matthew Thomas: Nem vagyunk magunk