Hannibal ​ébredése (Hannibal 4.) 215 csillagozás

Thomas Harris: Hannibal ébredése Thomas Harris: Hannibal ébredése

Hannibal Lecter egy lidérces kelet-európai álomból bukkan elénk: egy fiú a hóesésben, szótlanul, lánccal a nyaka körül.. Tökéletesen magányosnak látszik, azonban démonai mindig vele vannak.
Hannibalra nagybátyja, a híres festő bukkan egy szovjet árvaházban, és Franciaországba viszi. A fiú képtelen feldolgozni a háború traumáját, és főként saját családi tragédiáját, bár nagybátyja egzotikus felesége mindent megtesz a felépüléséért. Lady Muraszaki hatására egyénisége kibontakozik, és ő lesz a párizsi orvosi egyetem legfiatalabb hallgatója. Mindeközben Hannibalt tovább gyötrik a kísértetek; majd amikor elég idős lesz hozzá, viszonozza látogatásukat, hogy leszámoljon velük..
Felfedezi magasabb rendű képességeit, és ebben az átlényegülésben Hannibal Lecter a Halál csodagyermekévé válik.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
General Press, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523734
>!
General Press, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634523741 · Fordította: Bihari György
>!
Magvető, Budapest, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425772 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 213

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

marcipáncica P>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Értem, hogy Harris miért írta meg ezt a kötetet, mert inkább ő, mint más, nyilván, ha már elkerülhetetlen volt a dolog. Csak sajnos ez sem menti meg attól a könyvet, hogy borzasztóan unalmas és klisés legyen, és még csak emlékeztetőleg se idézze meg az előző három kötet hangulat és színvonalát.

Alapvetően a legnagyobb gond az, hogy ez a kötet felesleges, és ez érződik is rajta. A vörös sárkány és A bárányok hallgatnak zsenialitása után számomra már a Hannibal is kisebb csalódás volt, mert már ott is felfedeztem az eredetiség hiányát, nem volt meg az az extra töltet, ami középszerű thillernél többé tette volna, Hannibal karaktere is kezdett veszíteni a fényéből, de még úgy ahogy tisztességes lezárást kapott a trilógia. A Hannibal ébredése viszont teljesen szembe megy az eredeti hármas szellemiségével, a hangulat, a titokzatosság, Hannibal személyiségének egyszerre taszító és félelmetesen vonzó kettőssége már csak halvány emlék, a fondorlatos, alaposan kigondolt történetvezetés pedig hiú ábránd. Erőltetnek találtam az egész bosszúra és traumákra épülő eredettörténetet.

Ha megpróbálok eltekinteni a fentiektől, a könyv önmagában nézve, a sorozat további részeit mellőzve sem egy nagy durranás sajnos. A felütés még érdekes indul, de sajnos ezekután túl csapongó, nehéz átérezni a karakterek közötti érzelmi kötődés, és meglátni a mögöttes miérteket. A történet néhol teljesen leül, és az ötletek hiányát felesleges és unalmas részletekkel igyekszik palástolni, sajnos sikertelenül. A karakterek sablonos és karikatúraszerű alakok, a hangulatteremtés nem működik, néhol teljesen elvéti, hogy milyen részleteket kéne kiemelni, néhol egyáltalán nem is foglalkozik ilyesmivel.

A Hannibal ébredése válaszokat próbál adni, de sajnos feleslegesen és nem is jól. Akik szeretik a túlzó drámaiságra épülő bosszútörténeteket azoknak lehet bejön, meg esetleg azoknak, akik már tényleg nem bírnak meglenni több Hannibal történet nélkül, sajnos én egyik sem voltam.

3 hozzászólás
AniTiger MP>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Gyermekkorom óta ismerem Hannibal Lectert az Anthony Hopkins filmek által. Szerencsére édesanyám képes volt felmérni, hogy egy ilyen röpke kannibálos horror-thriller-krimi vegyület még nem tör össze.

Mindazonáltal sosem olvastam az eredeti trilógia egyik részét sem, így amikor megjelent könyvben az előzmény – azonnal akartam. Megkaptam ajándékba, elolvastam, aztán jött a film, megnéztem.

A könyv értelemszerűen jobb, drasztikusabb, bővebb. A cselekmény jól felépített, bár sajnáltam Hannibalt, főleg a testvérével történtek miatt. A történet nem pillekönnyű, hanem torokszorító. Belemar az emberbe, de élvezetes és értelmes olvasmány.

Szerintem jogos volt a bosszú… ezerszeresen is jogos volt.

4 hozzászólás
Calliope P>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Valószínűleg túl elfogult vagyok, ha kijelentem: nálam a sorozat ezen epizódja is 5 csillagot és Kedvenc jelölést érdemel. Ez a könyv nekem és a többi elfogult Hannibal Lecter rajongónak készült. Tény, hogy túl sok cselekmény nincs benne, legalább is nem rendelkezik olyan erős krimi szállal, mint a többi rész. Ebben a részben inkább antihősünket vesszük górcső alá és megvizsgáljuk, miből lesz a cserebogár pszichopata gyilkos Számomra teljesen hiteles volt a jellemrajza. Egy átlagon felüli intelligenciával és kíváncsisággal megáldott kisfiúval kezdődik a történet, akiről én úgy gondolom, hogy nem született eredendően rossznak. Olyan törés volt az életében a családja, de főként a húga elvesztése, amely elindította őt a lejtőn. Még mindig nem teljesen világos a számomra, hogy képes-e a szeretetre/szerelemre vagy más érzések indukálják-e benne a szeretet látszatát spoiler. A pszicho-thriller kedvelőinek szerintem kevés lesz, mert nem megy olyan mélyre a történet, sok benne a sejtetés és a ráépülés a későbbi részekben. Nincs olyan mély lélekábrázolás, mert a korábbi későbbi részek kiegészítik egymást. Nem a legszerencsésebb a sorrend, az tény, de én örülök, hogy az író rászánta magát és megajándékozta ezzel a kis kitérővel a kíváncsiakat.

Niko_oka>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Nahát, ezen olyan gyorsan átlibbentem, hogy kimaradt az értékelés…
Úgy álltam neki, hogy ez egy +1 lesz: a kérdés csak az volt, pozitív vagy negatív értelemben. Sajnos utóbbi lett igaz, pedig nagyon vártam Hannibal jellemének kibontakozását, de közben nagyon untam is. Néhol felkaptam a fejem "na, majd most!", aztán újra leült az egész. Nem sajnálom, hogy elolvastam, de a sorozat során felmerülő kérdések nemhogy csökkentek, sokszorozódtak. Enélkül egyébként egy remek trilógiát kapunk.

PRicsmond>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Nem lett olyan jó, mint A bárányok hallgatnak, de Thomas Harris azért izgalmas történetet tárt elénk ezúttal is. Nekem az eleje kicsit zavaros volt, kb a feléig hol izgalmas volt olvasni, hogy kicsit alábbhagyott a kedvem, de miután Hannibal végre elkezdte bosszúhadjáratát felgyorsultak az események, nálam pedig így nőttek a csillagok számai. Megismerhettünk a fiatal Hannibal Lecter-t és betekintést kaphattunk miért is lett olyan, amilyen. A sorozat kedvelőinek azért szerintem ez a rész sem hiányozhat, főleg, hogy brutálisan leszámol a húga gyilkosaival.

Bleeding_Bride ISP>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Sosem tudom eldönteni, hogy ez egy igazán méltó befejezése-e a sorozatnak, vagy mégis inkább nyitva kellett volna hagyni a kérdéseket?
Hannibal kötet végén fájt mindenem, hogy nem lesz többet részem Dr.Lecterből. Persze, hogy majdnem szívrohamot kaptam, mikor ez a kötet napvilágot látott. Épp emiatt nem tudom, hogy nem-e csak az elfogultság miatt szeretem?
Nem lett volna jobb nyitva hagyni mindazt, ami nyitva volt? Vagy egyszer az életbe nem egy ekkora klisével magyarázni ezt a hihetetlen zsenialitást?

csillagka P>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Na ezt is megettem, Hannibál letudva és a végére én is beállok a sorba és elismerem, eléggé megkedveltem ez a Hannibál Kannibált :)
Nekem ez a rész tetszett messze a legjobban, volt benne kicsi történelem, sok vér és rengeteg dráma. Az egész sorozat ezzel a résszel érett be, a múlt az hiszem itt fontosabb volt mint a jövő, és szépen helyére is kerültek a dolgok. Gróf úrról olyan dolgok derültek ki amit álmomban se gondoltam volna és tudtam neki szurkolni, hogy kövesse a végzetét és véletlenül se inogjon meg. Lady Muraszakit is sokat adott hozzá a képhez, főleg a kultúrával és a finomsággal amit képviselt. Ikabanát nagyon szeretnék egyszer tanulni és már másik könyvben is felmerült a virágok küldésének tartalmi művészete, ami hihetetlen jó dolog lehetett. Ma azt hiszem akármilyen kifinomult is rendezném el a küldött csokrot abból senki nem értene semmit. Borzongatóan kellemes befejező (kezdő) rész olvashattam, szerintem időrend ide vagy oda bizony ez inkább vége volt, mikor már minden kiderül kicsit el lehetett csámcsogni az okokon is.

>!
Magvető, Budapest, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425772 · Fordította: Bihari György
yeanee>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

A történet maga tök jó lenne, ahogy végigvezeti, hogy miért is lett Hannibál olyan amilyen. Viszont nekem kicsit vontatott volt, sok részt unalmasnak éreztem. A sok idegen nyelvű kifejezés és idegen szó is zavaró volt kissé számomra. Néhol elvesztettem kis időre a fonalat, mikor a fejezet közepén hirtelen átvált egy tök másik storyra, és azt sem tudom, hogy most mi is van, mintha kimaradtak volna részek, mint ha megvágnának egy videót.
Hiányoltam, hogy nem volt teljes kapcsolódás a vörös sárkányhoz, így még mindig vannak homályos részek Hannibál múltjával kapcsolatban, például, hogy is került börtönbe, miért kezdett újra gyilkolni, mi volt az a story, hogy feltálalt embereket vacsoraként, stb.

Moira_Hardy>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Bírom az előzménytörténeteket és ez különösen érdekes volt.
Megtudni, hogy hogyan lesz valaki egy kegyetlen pszichopata gyilkos, emberevő.
Megtudtam és most vérzik érte a szívem, a kisfiúért és a férfiért akivé lett.
(Láttam a filmet is, Tim Roth zseniális volt benne, de a könyv vége sokkal meglepőbb és kissé elrugaszkodott, ha értitek miről beszélek, vagy mégsem az… na szóval mindenképpen érdekes.)

nikolett_z>!
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Sok negatív hozzászólást olvastam a könyvről, nekem viszont tetszett.
Érdekesnek találtam a folyamatot, amelyben egy kifejezetten értelmes, nagyon okos kisfiú „szörnyeteggé” válik. Elgondolkodtató, hogy mennyivel más életet élhetett volna, ha nem látja kisgyermekként a szerettei halálát és a háború borzalmait. Talán nem is ő az igazi szörnyeteg, hanem csak teremtménye a valójában gonosz embereknek. Vajon hány hasonlóan kegyetlen történetet írt már az élet?
Lady Muraszaki karakterét nagyon szerettem, finomságot és fényt hozott a sötétségbe.


Népszerű idézetek

ludovika>!

– Mischa, minket az a tudat vigasztal, hogy nincs Isten. Nem vagy rabszolga a mennyekben, nem kell Isten seggét csókolgatnod egy örökkévalóságig. Ami neked jutott, az jobb a Paradicsomnál. Tiéd az áldott feledés. Minden nap hiányzol.

182. oldal, 43. fejezet (Megvető, 2007)

Manni>!

Az asszonyok hamarabb megérzik, ha figyelik őket, mint a férfiak, ez is része a túlélő tehetségüknek, ahogy azonnal felismerik a vágyat is. A hiányát ugyancsak.

249. oldal

Manni>!

Más teremtmény odújába betörni a legősibb tabu megsértése.

15. oldal

2 hozzászólás
Hush_Campo>!

– Hannibal, a kisfiú, meghalt 1945-ben a hóban, amikor megpróbálta megmenteni a húgát. A szíve meghalt Mischával. Hogy most mi? Erre még nincs szó. Jobb híján nevezzük szörnyetegnek.

Manni>!

Egyedül vacsorázott, de nem volt magányos.
Belépett szívének hosszú telébe. Jól aludt, nem látogatták olyan álmok, amilyenek az embereket szokták.

251. oldal

Hush_Campo>!

A jó modor minden kultúrában hasonló; lévén, hogy a cél azonos.

madárka>!

Hannibal reszket, de csöndes, mint egy haldokló madár.

64. oldal (Magvető, 2007)

Andrée P>!

Lady Muraszaki kinyitotta az ablakszárnyat. Az esti fény megérintette az arcát, és a
lidércnyomás pusztájából szabadult Hannibal megtette az első lépést az álmok hídján.

59. oldal

u_san>!

Úgy vette föl az ingerültséget, mint egy téli kimonót.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: Az
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Stephen King: A ragyogás
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Jeff VanderMeer: Expedíció
Stephen King: A remény rabjai
Stephen King: A halálsoron