Hannibal ​ébredése (Hannibal 4.) 183 csillagozás

Thomas Harris: Hannibal ébredése

Hannibal Lecter egy lidérces kelet-európai álomból bukkan elénk: egy fiú a hóesésben, szótlanul, lánccal a nyaka körül.. Tökéletesen magányosnak látszik, azonban démonai mindig vele vannak.
Hannibalra nagybátyja, a híres festő bukkan egy szovjet árvaházban, és Franciaországba viszi. A fiú képtelen feldolgozni a háború traumáját, és főként saját családi tragédiáját, bár nagybátyja egzotikus felesége mindent megtesz a felépüléséért. Lady Muraszaki hatására egyénisége kibontakozik, és ő lesz a párizsi orvosi egyetem legfiatalabb hallgatója. Mindeközben Hannibalt tovább gyötrik a kísértetek; majd amikor elég idős lesz hozzá, viszonozza látogatásukat, hogy leszámoljon velük..
Felfedezi magasabb rendű képességeit, és ebben az átlényegülésben Hannibal Lecter a Halál csodagyermekévé válik.

Eredeti mű: Thomas Harris: Hannibal Rising

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Magvető, Budapest, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425772 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter


Kedvencelte 28

Most olvassa 7

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 185

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
marcipáncica 
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Értem, hogy Harris miért írta meg ezt a kötetet, mert inkább ő, mint más, nyilván, ha már elkerülhetetlen volt a dolog. Csak sajnos ez sem menti meg attól a könyvet, hogy borzasztóan unalmas és klisés legyen, és még csak emlékeztetőleg se idézze meg az előző három kötet hangulat és színvonalát.

Alapvetően a legnagyobb gond az, hogy ez a kötet felesleges, és ez érződik is rajta. A vörös sárkány és A bárányok hallgatnak zsenialitása után számomra már a Hannibal is kisebb csalódás volt, mert már ott is felfedeztem az eredetiség hiányát, nem volt meg az az extra töltet, ami középszerű thillernél többé tette volna, Hannibal karaktere is kezdett veszíteni a fényéből, de még úgy ahogy tisztességes lezárást kapott a trilógia. A Hannibal ébredése viszont teljesen szembe megy az eredeti hármas szellemiségével, a hangulat, a titokzatosság, Hannibal személyiségének egyszerre taszító és félelmetesen vonzó kettőssége már csak halvány emlék, a fondorlatos, alaposan kigondolt történetvezetés pedig hiú ábránd. Erőltetnek találtam az egész bosszúra és traumákra épülő eredettörténetet.

Ha megpróbálok eltekinteni a fentiektől, a könyv önmagában nézve, a sorozat további részeit mellőzve sem egy nagy durranás sajnos. A felütés még érdekes indul, de sajnos ezekután túl csapongó, nehéz átérezni a karakterek közötti érzelmi kötődés, és meglátni a mögöttes miérteket. A történet néhol teljesen leül, és az ötletek hiányát felesleges és unalmas részletekkel igyekszik palástolni, sajnos sikertelenül. A karakterek sablonos és karikatúraszerű alakok, a hangulatteremtés nem működik, néhol teljesen elvéti, hogy milyen részleteket kéne kiemelni, néhol egyáltalán nem is foglalkozik ilyesmivel.

A Hannibal ébredése válaszokat próbál adni, de sajnos feleslegesen és nem is jól. Akik szeretik a túlzó drámaiságra épülő bosszútörténeteket azoknak lehet bejön, meg esetleg azoknak, akik már tényleg nem bírnak meglenni több Hannibal történet nélkül, sajnos én egyik sem voltam.

>!
AniTiger MP
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Gyermekkorom óta ismerem Hannibal Lectert az Anthony Hopkins filmek által. Szerencsére édesanyám képes volt felmérni, hogy egy ilyen röpke kannibálos horror-thriller-krimi vegyület még nem tör össze.

Mindazonáltal sosem olvastam az eredeti trilógia egyik részét sem, így amikor megjelent könyvben az előzmény – azonnal akartam. Megkaptam ajándékba, elolvastam, aztán jött a film, megnéztem.

A könyv értelemszerűen jobb, drasztikusabb, bővebb. A cselekmény jól felépített, bár sajnáltam Hannibalt, főleg a testvérével történtek miatt. A történet nem pillekönnyű, hanem torokszorító. Belemar az emberbe, de élvezetes és értelmes olvasmány.

Szerintem jogos volt a bosszú… ezerszeresen is jogos volt.

4 hozzászólás
>!
Niko_oka
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Nahát, ezen olyan gyorsan átlibbentem, hogy kimaradt az értékelés…
Úgy álltam neki, hogy ez egy +1 lesz: a kérdés csak az volt, pozitív vagy negatív értelemben. Sajnos utóbbi lett igaz, pedig nagyon vártam Hannibal jellemének kibontakozását, de közben nagyon untam is. Néhol felkaptam a fejem "na, majd most!", aztán újra leült az egész. Nem sajnálom, hogy elolvastam, de a sorozat során felmerülő kérdések nemhogy csökkentek, sokszorozódtak. Enélkül egyébként egy remek trilógiát kapunk.

>!
PRicsmond
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Nem lett olyan jó, mint A bárányok hallgatnak, de Thomas Harris azért izgalmas történetet tárt elénk ezúttal is. Nekem az eleje kicsit zavaros volt, kb a feléig hol izgalmas volt olvasni, hogy kicsit alábbhagyott a kedvem, de miután Hannibal végre elkezdte bosszúhadjáratát felgyorsultak az események, nálam pedig így nőttek a csillagok számai. Megismerhettünk a fiatal Hannibal Lecter-t és betekintést kaphattunk miért is lett olyan, amilyen. A sorozat kedvelőinek azért szerintem ez a rész sem hiányozhat, főleg, hogy brutálisan leszámol a húga gyilkosaival.

>!
Bleeding_Bride ISP
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Sosem tudom eldönteni, hogy ez egy igazán méltó befejezése-e a sorozatnak, vagy mégis inkább nyitva kellett volna hagyni a kérdéseket?
Hannibal kötet végén fájt mindenem, hogy nem lesz többet részem Dr.Lecterből. Persze, hogy majdnem szívrohamot kaptam, mikor ez a kötet napvilágot látott. Épp emiatt nem tudom, hogy nem-e csak az elfogultság miatt szeretem?
Nem lett volna jobb nyitva hagyni mindazt, ami nyitva volt? Vagy egyszer az életbe nem egy ekkora klisével magyarázni ezt a hihetetlen zsenialitást?

>!
csillagka P
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Na ezt is megettem, Hannibál letudva és a végére én is beállok a sorba és elismerem, eléggé megkedveltem ez a Hannibál Kannibált :)
Nekem ez a rész tetszett messze a legjobban, volt benne kicsi történelem, sok vér és rengeteg dráma. Az egész sorozat ezzel a résszel érett be, a múlt az hiszem itt fontosabb volt mint a jövő, és szépen helyére is kerültek a dolgok. Gróf úrról olyan dolgok derültek ki amit álmomban se gondoltam volna és tudtam neki szurkolni, hogy kövesse a végzetét és véletlenül se inogjon meg. Lady Muraszakit is sokat adott hozzá a képhez, főleg a kultúrával és a finomsággal amit képviselt. Ikabanát nagyon szeretnék egyszer tanulni és már másik könyvben is felmerült a virágok küldésének tartalmi művészete, ami hihetetlen jó dolog lehetett. Ma azt hiszem akármilyen kifinomult is rendezném el a küldött csokrot abból senki nem értene semmit. Borzongatóan kellemes befejező (kezdő) rész olvashattam, szerintem időrend ide vagy oda bizony ez inkább vége volt, mikor már minden kiderül kicsit el lehetett csámcsogni az okokon is.

>!
Magvető, Budapest, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425772 · Fordította: Bihari György
>!
Moira_Hardy
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Bírom az előzménytörténeteket és ez különösen érdekes volt.
Megtudni, hogy hogyan lesz valaki egy kegyetlen pszichopata gyilkos, emberevő.
Megtudtam és most vérzik érte a szívem, a kisfiúért és a férfiért akivé lett.
(Láttam a filmet is, Tim Roth zseniális volt benne, de a könyv vége sokkal meglepőbb és kissé elrugaszkodott, ha értitek miről beszélek, vagy mégsem az… na szóval mindenképpen érdekes.)

>!
Sylvie23 P
Thomas Harris: Hannibal ébredése

4 csillag, már filmben se volt a kedvencem, igazából nekem a Hannibal a kedvencem a filmek és a könyvek közül is, most már biztosan állíthatom. Számítottam rá, hogy döcögős lesz, a stílus és a film miatt és igazam is lett, ezt a részt szintén lefedi a film, így nem okozott meglepetést, szóval nem is nagyon tudok mit írni róla. Az ami a húgával történt eszméletlenül kegyetlen, a háború szintén, ezek és talán az alap személyisége is közrejátszott abban, hogy szörny lett, valahogy nem tudom másnak elképzelni, de igazából ebben a könyvben nagyjából az összes gyilkosságát megalapozottnak éreztem, na ez viszont ijesztő…. :D

>!
elefes I
Thomas Harris: Hannibal ébredése

Ezt a részt már nem kellett volna. Nyilván mindenkit izgat, hogyan lesz valakiből szörnyeteg, de Hannibal Lecter figurájában az a zseniális, hogy iszonyatosan sötét és gonosz figura, mégis lehet szeretni, vonzódni hozzá. Az, hogy bemutatják a gyerekkorát, hogyan válik azzá, ami, olyan, mint amikor kiderül a bűvésztrükk titka: ennyi az egész? Pff. Indítékok, gyerekkori borzalmak – ezek túl egyszerűek és kiábrándítóak egy ilyen nagyvonalú szörnyeteg múltjához, Harrist simán megenné Lecter, ha elolvasná a regényt, mondván, hogy ne már egy szimpla bosszútörténet indokolja a történetét. Az ellenfelek pedig sokan vannak és sablonosak, nem sok vizet zavarnak, különösen, hogy egyetlen esemény következményeire van kihegyezve az egész történet. És két hatalmas baki van a regényben!


Népszerű idézetek

>!
ludovika

– Mischa, minket az a tudat vigasztal, hogy nincs Isten. Nem vagy rabszolga a mennyekben, nem kell Isten seggét csókolgatnod egy örökkévalóságig. Ami neked jutott, az jobb a Paradicsomnál. Tiéd az áldott feledés. Minden nap hiányzol.

182. oldal, 43. fejezet (Megvető, 2007)

>!
Manni

Más teremtmény odújába betörni a legősibb tabu megsértése.

15. oldal

2 hozzászólás
>!
Manni

Az asszonyok hamarabb megérzik, ha figyelik őket, mint a férfiak, ez is része a túlélő tehetségüknek, ahogy azonnal felismerik a vágyat is. A hiányát ugyancsak.

249. oldal

>!
Manni

Egyedül vacsorázott, de nem volt magányos.
Belépett szívének hosszú telébe. Jól aludt, nem látogatták olyan álmok, amilyenek az embereket szokták.

251. oldal

>!
Hush_Campo

A jó modor minden kultúrában hasonló; lévén, hogy a cél azonos.

>!
Hush_Campo

– Hannibal, a kisfiú, meghalt 1945-ben a hóban, amikor megpróbálta megmenteni a húgát. A szíve meghalt Mischával. Hogy most mi? Erre még nincs szó. Jobb híján nevezzük szörnyetegnek.

>!
Hush_Campo

Ebben rejlik a veszély: az elme arra emlékezik, amire emlékezhet, a saját sebességével. Akkor fog emlékezni, amikor már képes elviselni az emlékeket. Én nem erőltetném, és teljesen hasztalan próbálkozás hipnotizálni. Ha túlságosan hamar kezd emlékezni, örökre megfagy odabent, hogy meneküljön a fájdalomtól.

73-74. oldal (Magvető, 2007)

>!
Hush_Campo

– Felügyelő úr!
– Igen, Louis?
– Amikor a nácik feldobálták a gyerekeket a teherautóra, hol volt a rendőrség?

>!
Hush_Campo

Ha az ember a gyermekkori otthonát bámulja, attól még nem gyógyul meg


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Joyland
Dennis Lehane: Viharsziget
Peter Straub: Tudom, ki vagy
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Tortúra
Stephen King: Az
Dean R. Koontz: Végsőkig
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Stephen King: A két Rose