Hannibal (Hannibal 3.) 249 csillagozás

Thomas Harris: Hannibal Thomas Harris: Hannibal

Hét ​év telt el azóta, hogy a rettegett pszichiáter és sorozatgyilkos, dr. Hannibal Lecter megszökött a fogvatartóitól. Hét éve annak is, hogy Clarice Starling, az FBI különleges ügynöke a segítségét kérte Buffalo Bill elfogásában, és utoljára látta őt. Noha az FBI mindent megtesz, hogy kézre kerítse Lectert, eddig még nem jártak sikerrel.
És nem ők az egyetlenek, akik el akarják kapni a pszichiátert. Mason Verger, Hannibal egyetlen még élő áldozata megfogadta, hogy kegyetlen bosszút áll mindazért, amit Lecter tett vele. Vagyona és hatalma birtokában minden rendelkezésére álló eszközt bevet, és úgy tűnik, nem is reménytelenül bízik a sikerben.
Starling és Verger egyaránt sajátos módszerrel igyekszik a pszichiáter nyomára bukkanni. Hannibal különc ízlését igyekeznek követni: mindazt, amit és akit igazán kedvel. De vajon ki lesz az üldöző és az üldözött ebben a hajszában? És végül kinek lesz lehetősége kiélvezni a siker minden ízét és zamatát?
Thomas Harris… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
General Press, Budapest, 2019
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523062
>!
General Press, Budapest, 2019
408 oldal · ISBN: 9789634523338 · Fordította: Bihari György
>!
Magvető, Budapest, 2007
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425512 · Fordította: Bihari György

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter · Clarice Starling · Marcus Aurelius · Jack Crawford

Helyszínek népszerűség szerint

Arlingtoni Nemzeti Temető · iroda


Kedvencelte 55

Most olvassa 12

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 214

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Angele P
Thomas Harris: Hannibal

Véget ért a Hannibál sorozat. Nekem. Ugyan van még egy része, az előzmények, azt mégse sorolom a sorozathoz és egyenlőre nem is tervezem elolvasni.
Szóval Hannibál, egy különlegesre sikerült személy, aki valahogy gyilkos létére elnyeri a szimpátiát. Persze, úgy van azért ez megírva, hogy elnyerje. Nagy szavakat nem tudok rá írni, de lehet, hogy kedvenc lesz.

2 hozzászólás
>!
mate55 
Thomas Harris: Hannibal

A Hannibal mindig is egy különc falat volt a krimik étlapján, és mint ilyen, nem tudott spoiler tömegekhez szólni „különös” világával, a hétköznapi logikára fittyet hányó szabályrendszerével, ugyanakkor éppen ezek miatt lehetett baromi könnyen belezúgni Hannibal Lecter és Clarice Starling, (már-már perverz) kapcsolati pszicho drámájába.

>!
marcipáncica P
Thomas Harris: Hannibal

Kicsit csalódottan tettem le a könyvet, mert bár tagadhatatlanul vannak lenyűgöző elemei, valahogy úgy éreztem, hogy nem ért fel az elődök által felállított elvárásoknak, Harris túl sokat akart markolni egyszerre, és addig csűrte-csavarta mind a szereplői jellemét, mind a történetet, mígnem az kissé megroskadt saját súlya alatt.
A történetnek nem áll jól, hogy Lecter doktor szabadlábon rejtőzködik, valahogy nem jött át annyira a hátborzongatóan fenyegető ereje, mint az előzményekben. Érdekes, hogy a háttérből manipuláló felállás jobban működött, mint ez, hogy nyíltan az akció közepébe került. A múltját feltáró jelenetek remek lehetőségnek bizonyultak, hogy jobban megismerjük (és megértsük – Harris nagyon igyekszik a pszicho/szocipata kannibál emberivé és szimpatikussá tevésében -) a jellemét, talán ezek a könyv legerősebb jelenetei között voltak. A Firenzében zajló eseményeket kicsit összecsapottnak és sablonosnak találtam, viszont itt igazán kárpótolt Harris hangulatteremtése és a város ábrázolása, gyönyörűen adta vissza nemcsak a helyszín atmoszféráját, hanem Hannibal kapcsolatát a városhoz, kísértetesen gyönyörű jelenetek voltak ezek. Annak ellenére, hogy Harris talán sokszorosan is túltett az előzményeken a kegyetlenségek részletekbe menő ábrázolásával, maga a cselekmények és a karakterek sokkal lebutítottabbnak tűntek, mint eddig, kicsit úgy éreztem, hogy feláldozta az első két könyv pszichológiai thriller jellegét a sokkal nyíltabb, vérrel és trancsírozással feldúsított horror irányába. Emellett némelyik esemény túlzóan valószerűtlen, az új szereplők nagyon felejthető és sablonos figurák, az utolsó rész pedig kifejezetten olcsó és fantáziátlan csavar volt számomra, bár ahogy látom, a többségnek azért tetszett ez a fordulat.
A panaszkodásom ellenére persze nem volt ez egy rossz könyv, a kezdeti kicsit lassabb tempó után nagyon gyorsan pörög a cselekmény – bár nekem pont ezek az aprólékosan építkező részek tetszettek jobban –, és voltak eszméletlenül hatásos jelenetek a könyvben, ahol Harris mesterien bánt a figuráival és az általuk teremtett lehetőségekkel.

>!
Thorpapa
Thomas Harris: Hannibal

Mivel előbb láttam a filmet, és utána olvastam, ezért egy nagy BAZDMEGgel kezdem az értékelést:) Oltári nagy könyv!!! Ennél szimpatikusabb negatív szereplőt nem tudom melyik könyvben találtam utoljára. Azok a firenzei tájleírások…. hát behugyoztam tőlük… és ha mindehhez még hozzáveszem a firenzei napfelkeltés jelenetet….. A film amúgy kb 80%ban hasonlít a könyvre. A végén van az a nagy bazzeeeegggg, amitől hanyatt estem 2x is:) Komolyan nem tudok mit írni még, mert egyszerűen kurva jó karakterek vannak benne. Hannibal simán felléphetne stand up comedyben, persze utána felszolgálná a közönségnek a többi stand up-ost:P Ridley Scott kap egy nagy fekete pontot tőlem, hogy nem hessegette el a $ jeleket a szeme előtt, mikor átírta a film végét…. Mindig csak a folytatások…. :)
Akinek nem jön meg az étvágya miközben Hannibal főz….?!:) Nincs is finomabb mint velőrózsák rántva tartárral és valami finom körettel:)

24 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Thomas Harris: Hannibal

Hát jó, véget ért (?) Lecter doktor és Clarice története. És most megértettem Jodie Foster-t, miért nem vállalta el a filmet. Hát hogy a fenébe lehet valamit ennyire átírni??????????? Mint mindig, ebben az esetben is a könyv sokkal jobb, Thomas Harris nagyon jó író, és mire megírta az összes részt, szerintem simán beállhatott volna az FBI kötelékébe viselkedéskutatónak. Megjegyzem, lassan én is.
Szóval aki látta a filmet, és gusztustalannak tartja, legyen kedves szorozza meg kettővel és adjon hozzá még négyet, akkor kábé elérte a szintet. És igen, igen, a vége, valahogy itt motoszkált az agyamban, hogy csak így lehet vége…

>!
Nefi
Thomas Harris: Hannibal

Jó kis sorozat, igazán tetszik. Thomas Harris agya sem mindennapi, be kell látni. Sokszor érzem úgy, amikor olvasom, hogy hasonlót mintha már olvastam volna valahol, hát igen, gondolom a formabontó stílusát már többen átvették azok közül, akiket olvastam. Nagy koponya, és nagyon jól ír. Izgalmas, lebilincselő. Jó kis zárás az év végére :)

>!
Static
Thomas Harris: Hannibal

Szerintem az eleje kicsit nehezen indult, de nem adtam fel, tudtam, hogy Harris nem hagy cserben.
Nem is hagyott az elején és a végén sem. :) Teljesen elragadott Hannibal Lecter. Masont nagyon utáltam, alig vártam, hogy végre valaki elintézze.
Lecter továbbra is szimpatikus maradt. Mikor kiderült mi történt Mischával,
még jobban drukkoltam neki, hogy teljesedjen ki „perverz” kapcsolata Starlinggal.

>!
Niko_oka
Thomas Harris: Hannibal

Meg kell hagyni, Thomas Harris mesterien fokozza a feszültséget, viszont szűkmarkúan osztja az információt: és ezzel azt éri el, hogy az adrenalin még az akciójelenet lecsengése után is zubog az olvasó ereiben. Úgy éreztem magam, mint aki sokat iszik, mégis folyton szomjazik -avagy lapozhatok gyorsabban, a kíváncsiságom sosem elégül ki teljesen.
Nagyon izgalmas volt a hajtóvadászat Lecter után, bár néha úgy éreztem, a karaktere túl van misztifikálva, igaz, épp csak annyira, hogy ő legyen a történet pozitív hőse. Érdekesnek találom, ahogyan az író ezzel a húzással megfordítja az általunk ismert világot, és a bűnüldöző szervek kapnak negatív előjelet.
Bevallom őszintén, hogy a végkifejletet egyáltalán nem értem holott korábbi értékeléseket olvasva azt látom, mindenki számára egyértelmű
Az olvasás nagyon elhúzódott, a vége a hajnali órákra maradt, és a filmet sem láttam, de ezzel együtt mégis úgy érzem, mintha a Starling lelkében zajló folyamatábrából kimaradt volna egy jelenet. spoiler
Hátravan a film és az előzménykötet. Szerintem azzal együtt sem leszek okosabb.

7 hozzászólás
>!
anglee
Thomas Harris: Hannibal

Annyi minden zavart a könyvben, de egyszerűen nem lehet nem szeretni.
Végre leginkább Lechter doki áll a középpontban, imádtam a stílusát. Igaz, nem kicsit sznob, de van benne valami ellenállhatatlan. Staling is érzi ezt.
Főhősnőnk elképesztő nyomozásba fog, miközben mindenki megpróbálja aláásni a tekintélyt. Krendler egyenesen idegesített, legszívesebben bemostam volna neki egyet. Tipikus egoista soviniszta barom. Mason-ról meg inkább ne is beszéljünk. Egy görény. Sokkal undorítóbb és alávalóbb Lechternél. Irtóztam tőle, nem csak a kinézete miatt, hanem a gyerekek miatt. Igazi elmebeteg.
Barney, a jó öreg Barney, van sütnivalója, helyén van a szíve, örültem, hogy kapott némi szerepet. Meg hogy nem adta el magát… teljesen.
A vége nagyon meglepett, egyáltalán nem ilyen befejezésre számítottam, és ezért egy picit csalódott is vagyok, mert Starling nyomozóból nem néztem ki ilyeneket… meglepett, na. Kíváncsi vagyok az utolsó részre, ezek után Harris mit tudott még kihozni a történetből, Hannibálból. A vörös sárkány-t, és a Bárányok hallgatnak-ot nem tudta felülmúlni, de azért ott van a toplistán.

>!
Kovács_Cintia_2 P
Thomas Harris: Hannibal

A vége, édes Istenem, a vége… Csak arra adnék még plusz 5 csillagot! Épp úgy alakult, ahogy elvártam. Lecter doktor pedig még mindig a legkedvelhetőbb pszichopata ezen a Föld nevű golyóbison. Az egész annyira… érthető. Starling helyében én is pontosan így alakítottam volna a sorsomat. Letehetetlen könyv, teljesen elégedett vagyok vele.


Népszerű idézetek

>!
chhaya

Nem szabad elpocsékolni egy olyan embert, aki elég őrült ahhoz, hogy megmondja az igazat.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
Cheril

Nehéz és rút dolog tudni valakiről, hogy képes megérteni bennünket anélkül, hogy kedvelne.

41. oldal

>!
Cheril

Az ízlés kialakításának első lépése, hogy hajlandóak vagyunk adni a saját vélményünkre.

178. oldal

>!
Cheril

Szerintem könnyű összetéveszteni a megértést az együttérzéssel – annyira vágyunk az együttérzésre. Talán ennek a különbségtételnek az elsajátítása hozzátartozik a felnőtté váláshoz. Nehéz és rút dolog tudni valakiről, hogy képes megérteni bennünket anélkül, hogy kedvelne. Az a legrosszabb, ha látjuk, hogy úgy használja a megértést, mint a ragadozó a karmait. Én… fogalmam sincs róla, hogyan érez irántam Lecter doktor.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
Angele P

Az ő neveltetése széles, nyílt mező volt, amit az ész határolt.

>!
Cheril

Mit néz az ember, amikor elmélkedik? A miénk nem gondolkodó kultúra; időnk legnagyobb részében az aktuális dolgokról döntünk és közben a línóleumpadlót bámuljuk valami iroda folyosóján, vagy sietve sugdolózunk egy várószobában, miközben a televízió hülyeségeket brekeg.

309. oldal

6 hozzászólás
>!
Angele P

Dr. Hannibal Lecter ujjlenyomat-kartonja különlegesség, bizonyos értelemben kultikus tárgy. Az eredeti bekeretezve lóg az FBI azonosítási részlegének falán.

>!
mate55 

Ha az ember a gyermekkori otthonát bámulja, attól még nem gyógyul meg, de könnyebben felmérheti, hogy ő maga összetört-e és hogyan és miért, feltéve persze, ha egyáltalán tudni akarja.

174. oldal

>!
Bohemian

Azt hinnéd, hogy egy ilyen nap reszketéssel kezdődik…

(első mondat)

>!
Angele P

Etetheti a hernyót, és suttoghat a bábnak: ami aztán kikel, és a saját feje után megy majd, oda ahová ő nem követheti.


A sorozat következő kötete

Hannibal sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ania Ahlborn: Vértestvérek
Stephen King: A remény rabjai
Stephen King: Halálos árnyék
Peter Straub: Rejtély
Stephen King: Tortúra
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: A halálsoron
Stephen King: Az
Robert Bloch: Pszicho
Stephen King: A ragyogás