Cari ​Mora 41 csillagozás

Thomas Harris: Cari Mora

Fél tonna arany rejlik egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt. Akik évek óta keresik, mindenre képesek. A bandát Hans-Peter Schneider vezeti, akit csillapíthatatlan étvágy hajt, és azzal keresi a kenyerét, hogy valóra váltja a gazdag emberek erőszakos fantáziáit.
Cari Mora, a ház őrzője az erőszak elől menekült el a szülőhazájából. Miamiban él, ahol a bizonytalan ideiglenes menekültstátusz miatt ki van téve a bevándorlási hivatal kényének-kedvének. Ahogy Hans-Peter egyre közeledik a kincshez, megakad a szeme a gyönyörű nőn, akin sebet ejtett a háború. Cari Mora azonban meglepő képességekkel rendelkezik, és a túlélőösztönét már korábban is próbára tette a sors.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2019
320 oldal · ISBN: 9789634522812 · Fordította: Kiss Ádám

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Caridad Mora


Most olvassa 4

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Thomas Harris: Cari Mora

Bántóan keveset valóra váltó könyv, aminek kissé hamisan csillogó felszíne alatt szinte semmi nem található. Minden egyes pillanatában annyira meg szeretne lepni, (vezető cselekmény vagy emlékezetes karakterek nélkül) hogy végül ezekben a kilúgozott alakokban már nem marad semmi, amibe invesztálhatnék, és az agyam mellett a szívemet is kikapcsolva egy fekete komédiává redukálódik.

13 hozzászólás
robinson P>!
Thomas Harris: Cari Mora

A Cari Mora nem olyan, mint Harris többi könyve, és különösen messze van a Hannibal Lecter könyvektől, amelyek őt olyan jól jellemzik, ismertté tették. Hogy ez mennyire „baj” azt olvasás után döntse el mindenki magának. Tagadhatatlanul nagy volt az elvárás, valami olyat várt titkon mindenki, az összehasonlítás pedig elkerülhetetlen. 3,75 :)
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/cari-mora.html

Nikymeria P>!
Thomas Harris: Cari Mora

A könyv hátulján a következő áll: Thomas Harris új szörnyeteget teremtett.
Szögezzük le már az elején, hogy ez nem igaz. Nem tudom, hogy most ezt a kiadó írta rá, vagy világszerte így reklámozzák a könyvet, de ez elég messze áll attól, amit vártam.
Meg ha már egy szörnyeteget reklámozunk, elvárná az ember, hogy arról olvassunk, de itt nagyon keveset kapunk belőle. Tulajdonképpen a főszereplő Cari Mora, aki sokmindent túlélt és spoiler.
A cselekmény nem túl izgalmas. Pablo Escobar Miami-ban található széfjéért megy a küzdelem, mindenfelé ágazó kapcsolatokkal.
Összességében nem volt rossz, egyszeri olvasmánynak elmegy, unni nem untam, de felejthető.
Valami hiányzott belőle.
Nemhiába, Harris fő művei a 4 Hannibal és itt vége is. Nyílván nem mindig írhat az író ugyanolyan jót.

4 hozzászólás
_Nikki>!
Thomas Harris: Cari Mora

„A történet fordulatainak és a valós eseményeken alapuló elemeinek sokasága mégis kárpótolt a hibákért, így az a furcsa helyzet állt fenn, hogy bár sokszor elborzadtam és gyakran erőteljes hiányérzetem volt, mégis élvezettel olvastam és izgultam végig Cari sorsának alakulását. Ha nem is lett ez most egy kiemelkedő darab, szórakoztató voltát nem vitathatom el tőle, mert kikapcsolódásnak (ha bírod ezt a véresebb stílust) mindenképp kiváló.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/10/thoma…

Csi>!
Thomas Harris: Cari Mora

Előzetes értékelés így a könyv felénél járva:

Ez egy rossz könyv. Nagyon. A karakterek a semmiből jönnek és oda is térnek vissza anélkül, hogy bármiféle nyomot hagynának az olvasóban. Ezt vagy nem Harris írta, vagy Hannibal nem az ő szüleménye. Olyan, mintha Salvador Dali miután megfestette az Elfolyó időt-t következő nekifutásra egy tisztességes pálcikaembert sem tudott volna összehozni zsírkrétával.

Vége után:

Azt nem lehet mondani, hogy ne tudna érzéseket kiváltani az emberből ez a könyv. Engem például sikerült felbosszantania. Logikátlan, személytelen, nem is értem, hogy miért ír oldalakat egy madár megmentéséről vagy a csigákról, mikor egy szereplő megölése 2 sor. Annyi feszültség van ebben a könyvben, mint egy bevásárlólistában. Azt hiszem jobban jártam volna, ha egy Ikea bútor összeszerelési útmutatót olvastam volna, az legalább ennyire magával ragadó tud lenni. Másfél csillagot kap, 1-et az alapötletért, ami amúgy teljesen rendben lenne, de a megvalósítás nagyon gyenge. Fél csillag pedig azért, mert Miamiban játszódik, ami a szívem csücske.

ValerinLanz P>!
Thomas Harris: Cari Mora

Nem volt ez olyan rossz! Annyira megijedtem a százaléktól, hogy már-már félve vettem kézbe. Természetesen az elején bennem is felmerült, hogy ezt biztosan Harris írta-e, de mivel nemrég olvastam újra a Hannibal-tetralógiát, és az sem nyűgözött le, így én igenis elhittem, hogy Thomastól csak ennyi tellett. Szerintem ha Hannibal karaktere nem lenne ott a sorozatnál, akkor azt sem kedvelnék annyian, és kiderülne, hogy nem is annyira maradandó alkotás. Mint ez itt.
A fülszöveget jó régen olvashattam, így totál meglepődtem, hogy Cari Mora egy nő, aki egy házra vigyáz éppen. A ház alól két ellenséges csapat próbálja megszerezni az elrejtett aranyat. Én is a Donék csapatának drukkoltam, habár, mint ahogy Cari mondta, én sem szívesen vettem volna részt a buliban. Cselszövések, árulások, mindent a pénzért, egyazon információt adjuk el mindkét félnek… Cari múltja sokkal jobban érdekelt, és komolyan, ha megfilmesítenék ezt a könyvet, nagyon jól mutatna! A vége meg hát… spoiler. Szóval nem volt ez rossz, egyszer elment.

szofisztikáltmacska>!
Thomas Harris: Cari Mora

A Cari Mora remek akciófilm alapanyag lenne, minden megvan benne ehhez. Izgalmas, mozgalmas, szó szerint odaszegez maga elé (fél napba telt elolvasni), van benne egy belevaló csaj, aki nem szorul rá senkire és van benne egy igazán sok potenciált rejtő beteg állat is. Mindez egy olyan környezetbe helyezve, amiről ritkábban hallunk: a miami latinok világába. Elég sok szereplőt vonultat fel a könyv, bevallom, néha bele is keveredtem, hogy ki kicsoda – főleg a spanyol neveknél – , de a történet sodort magával és tényleg csak arra ocsúdtam fel, hogy egyszer csak elfogytak a lapok.

És talán ez a filmszerűsége egyben a könyv gyengesége is: egyszerűen túl felületes és átgondolatlan. Akkora lehetőség lenne ebben a két főszereplőben illetve a közöttük zajló játszmában, Harris pedig hagyta az egészet a felszínen lebegni.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/10/04/thomas_h…

prisca_kiefer>!
Thomas Harris: Cari Mora

Hatalmas csalódás az író korábbi műveit ismerve. Szerintem borzasztóan unalmas, felejthető történet.

vargaszotyi>!
Thomas Harris: Cari Mora

A sztori a könyv feléig fel van pörgetve, aztán kuszává, idegesítővé vált. Egy jó alaptörténet mellé kiforratlan karaktereket, kidolgozatlan sztorit kapunk, összecsapott befejezéssel. Helyenként úgy éreztem, a történet vázlatát olvasom csupán… Nagyon nem erre számítottam. Számomra ez felejthető kategória.

BBetti86>!
Thomas Harris: Cari Mora

A legjobb, amit tudok róla mondani, hogy kellően mozgalmas. Sok szálon vezeti a szerző a cselekményt, és a főszál mellett több kisebb történet teszi izgalmasabbé a történetet. Nem leírásokkal vagy lelki elemzésekkel tölti meg a lapokat, a történések gyűlnek.
Ám a lényegi cselekmény nem igazán érdekes. Több csapat ugyanazért a kincsért küzd, hajtják végre a terveiket és ennyi. Ha jön is valami fordulat, nem érződik nagynak vagy meglepőnek.
Nem volt benne olyan karakteres szereplő, aki kiemelkedne a többi közül. Cari Mora a színes múltja ellenére egészen egyszerű, és a bűnözők sem lettek emlékezetesek. Elvileg Hans-Peter egy álnok pszichopata, de nem szerepel annyit, hogy ezt rendesen lássuk is.
Mintha Harris most nem eresztené ránk a horrort, csak belenget olyan karaktert, aki képes lenne borzalmas lenni.
A műfajt se éreztem ki belőle vegytisztán. Krimis, de igazából nincs olyan gyilkossági ügy, amit meg kellene oldani. Thrilleres, Cari veszélyben van és a fejére pályáznak, de egyszer sem izgultam érte. Valahogy benne van a regényben, hogy nem érheti baj, és ő látja el a gazemberek baját. Kalandos, csak éppen izgalmasnak nem éreztem a szereplők kalandjait.
Nagyon nem ezt vártam. Untam is, a szereplőket se szerettem. A cselekmény jól pörög, de ennyi.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Cari kivett egy patkányt a fagyasztóból, hogy kiolvassza, miközben rendet rakott a rendelőben, és lecserélte a vizet a kinti röptetőkben és ketrecekben.

18. oldal

2 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Két férfi beszélget egymással az éjszaka közepén.

(első mondat)

mate55 P>!

Egy nő ellen a legjobb védekezés egy másik nő.

164. oldal (e-book)

robinson P>!

Cari More felébredt a sötétben, de nem tudta megmondani, hogy miért. Azonnal az erdő vészjósló hangjait figyelte.

29. oldal

Barbár>!

A pillantása találkozott Hans-Peterével, és mindketten arra gondoltak, hogy milyen izgalmas lenne élve feloldani a másikat.

214. oldal

cap>!

Mögötte a medence közepén állt egy, a Szamothrakéi Nikéről, a győzelem kitárt szárnyú istennőjének fej nélküli szobráról készült gipszmásolat. Egy korábbi tulaj azt hitte, hogy egyenesen a Louvre-tól vette meg.
Benito a szoborra pillantott, és elgondolkodott. Vajon fej nélkül a repülésről sem álmodik már, vagy ott vibrálnak a vágyai a forró levegőben a nyak csonkja felett? Esetleg a szívében őrzi őket, ahol az álmok születnek? Talán ilyesmin is csak az öregemberek gondolkodnak, és nem kéne foglalkoznom vele. Vajon Cari őriz-e még álmokat a szívében, mindazok után, amiket látott? Remélem, hogy neki tágasabb a szíve, mint az enyém.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Flynn: Kilenc perc
Mario Puzo: A Keresztapa
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Mark Winegardner: A Keresztapa visszatér 1-2.
James Ellroy: Amerikai tabló
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Lisa Jackson: Paranoiás
J.D. Barker: A negyedik majom
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja