Cari ​Mora 48 csillagozás

Thomas Harris: Cari Mora

Fél tonna arany rejlik egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt. Akik évek óta keresik, mindenre képesek. A bandát Hans-Peter Schneider vezeti, akit csillapíthatatlan étvágy hajt, és azzal keresi a kenyerét, hogy valóra váltja a gazdag emberek erőszakos fantáziáit.
Cari Mora, a ház őrzője az erőszak elől menekült el a szülőhazájából. Miamiban él, ahol a bizonytalan ideiglenes menekültstátusz miatt ki van téve a bevándorlási hivatal kényének-kedvének. Ahogy Hans-Peter egyre közeledik a kincshez, megakad a szeme a gyönyörű nőn, akin sebet ejtett a háború. Cari Mora azonban meglepő képességekkel rendelkezik, és a túlélőösztönét már korábban is próbára tette a sors.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2019
320 oldal · ISBN: 9789634522812 · Fordította: Kiss Ádám

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Caridad Mora


Most olvassa 2

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Thomas Harris: Cari Mora

A Cari Mora nem olyan, mint Harris többi könyve, és különösen messze van a Hannibal Lecter könyvektől, amelyek őt olyan jól jellemzik, ismertté tették. Hogy ez mennyire „baj” azt olvasás után döntse el mindenki magának. Tagadhatatlanul nagy volt az elvárás, valami olyat várt titkon mindenki, az összehasonlítás pedig elkerülhetetlen. 3,75 :)
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/cari-mora.html

Nikymeria P>!
Thomas Harris: Cari Mora

A könyv hátulján a következő áll: Thomas Harris új szörnyeteget teremtett.
Szögezzük le már az elején, hogy ez nem igaz. Nem tudom, hogy most ezt a kiadó írta rá, vagy világszerte így reklámozzák a könyvet, de ez elég messze áll attól, amit vártam.
Meg ha már egy szörnyeteget reklámozunk, elvárná az ember, hogy arról olvassunk, de itt nagyon keveset kapunk belőle. Tulajdonképpen a főszereplő Cari Mora, aki sokmindent túlélt és spoiler.
A cselekmény nem túl izgalmas. Pablo Escobar Miami-ban található széfjéért megy a küzdelem, mindenfelé ágazó kapcsolatokkal.
Összességében nem volt rossz, egyszeri olvasmánynak elmegy, unni nem untam, de felejthető.
Valami hiányzott belőle.
Nemhiába, Harris fő művei a 4 Hannibal és itt vége is. Nyílván nem mindig írhat az író ugyanolyan jót.

4 hozzászólás
_Nikki>!
Thomas Harris: Cari Mora

„A történet fordulatainak és a valós eseményeken alapuló elemeinek sokasága mégis kárpótolt a hibákért, így az a furcsa helyzet állt fenn, hogy bár sokszor elborzadtam és gyakran erőteljes hiányérzetem volt, mégis élvezettel olvastam és izgultam végig Cari sorsának alakulását. Ha nem is lett ez most egy kiemelkedő darab, szórakoztató voltát nem vitathatom el tőle, mert kikapcsolódásnak (ha bírod ezt a véresebb stílust) mindenképp kiváló.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/10/thoma…

ValerinLanz P>!
Thomas Harris: Cari Mora

Nem volt ez olyan rossz! Annyira megijedtem a százaléktól, hogy már-már félve vettem kézbe. Természetesen az elején bennem is felmerült, hogy ezt biztosan Harris írta-e, de mivel nemrég olvastam újra a Hannibal-tetralógiát, és az sem nyűgözött le, így én igenis elhittem, hogy Thomastól csak ennyi tellett. Szerintem ha Hannibal karaktere nem lenne ott a sorozatnál, akkor azt sem kedvelnék annyian, és kiderülne, hogy nem is annyira maradandó alkotás. Mint ez itt.
A fülszöveget jó régen olvashattam, így totál meglepődtem, hogy Cari Mora egy nő, aki egy házra vigyáz éppen. A ház alól két ellenséges csapat próbálja megszerezni az elrejtett aranyat. Én is a Donék csapatának drukkoltam, habár, mint ahogy Cari mondta, én sem szívesen vettem volna részt a buliban. Cselszövések, árulások, mindent a pénzért, egyazon információt adjuk el mindkét félnek… Cari múltja sokkal jobban érdekelt, és komolyan, ha megfilmesítenék ezt a könyvet, nagyon jól mutatna! A vége meg hát… spoiler. Szóval nem volt ez rossz, egyszer elment.

szofisztikáltmacska>!
Thomas Harris: Cari Mora

A Cari Mora remek akciófilm alapanyag lenne, minden megvan benne ehhez. Izgalmas, mozgalmas, szó szerint odaszegez maga elé (fél napba telt elolvasni), van benne egy belevaló csaj, aki nem szorul rá senkire és van benne egy igazán sok potenciált rejtő beteg állat is. Mindez egy olyan környezetbe helyezve, amiről ritkábban hallunk: a miami latinok világába. Elég sok szereplőt vonultat fel a könyv, bevallom, néha bele is keveredtem, hogy ki kicsoda – főleg a spanyol neveknél – , de a történet sodort magával és tényleg csak arra ocsúdtam fel, hogy egyszer csak elfogytak a lapok.

És talán ez a filmszerűsége egyben a könyv gyengesége is: egyszerűen túl felületes és átgondolatlan. Akkora lehetőség lenne ebben a két főszereplőben illetve a közöttük zajló játszmában, Harris pedig hagyta az egészet a felszínen lebegni.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/10/04/thomas_h…

cap>!
Thomas Harris: Cari Mora

Először is, aki olvasta a Hannibal könyveket, látta a filmeket/sorozatot, na nekik abszolút nem ajánlanám. Egy olvasásnak így is elment, de azért nagyon nem hozza a Hannibal-szintet.
Másodszor, én személy szerint szívesen olvastam volna még Cari múltjáról, meg arról, hogy mi teszi ezt az új szörnyeteget igazán szörnyeteggé, mert ezek érdekesek lehettek volna, de alig voltak kifejtve.
Harmadszor: ha a wifebeatert (asszonyverő) sikerült lefordítani (ráadásul úgy, hogy aki nem beszél angolul, annak halvány lila gőze sincs arról, hogy mi az az asszonyverő) akkor a patiót miért nem lehetett?
Két és fél csillagot akartam adni először, de van benne egy csodálatos idézet, úgyhogy…

Violator21>!
Thomas Harris: Cari Mora

A regényben folyamatos a feszültség, gyorsan zajlanak az események. A főhősnő élete apránként bontakozik ki. Az egész történet jól van vezetve, de a vége nagyon el lett rontva. Lehetett volna egy izgalmasabb, jobban kifejtett zárórész.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Cari kivett egy patkányt a fagyasztóból, hogy kiolvassza, miközben rendet rakott a rendelőben, és lecserélte a vizet a kinti röptetőkben és ketrecekben.

18. oldal

2 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Két férfi beszélget egymással az éjszaka közepén.

(első mondat)

mate55 >!

Egy nő ellen a legjobb védekezés egy másik nő.

164. oldal (e-book)

robinson P>!

Cari More felébredt a sötétben, de nem tudta megmondani, hogy miért. Azonnal az erdő vészjósló hangjait figyelte.

29. oldal

Barbár>!

A pillantása találkozott Hans-Peterével, és mindketten arra gondoltak, hogy milyen izgalmas lenne élve feloldani a másikat.

214. oldal

cap>!

Mögötte a medence közepén állt egy, a Szamothrakéi Nikéről, a győzelem kitárt szárnyú istennőjének fej nélküli szobráról készült gipszmásolat. Egy korábbi tulaj azt hitte, hogy egyenesen a Louvre-tól vette meg.
Benito a szoborra pillantott, és elgondolkodott. Vajon fej nélkül a repülésről sem álmodik már, vagy ott vibrálnak a vágyai a forró levegőben a nyak csonkja felett? Esetleg a szívében őrzi őket, ahol az álmok születnek? Talán ilyesmin is csak az öregemberek gondolkodnak, és nem kéne foglalkoznom vele. Vajon Cari őriz-e még álmokat a szívében, mindazok után, amiket látott? Remélem, hogy neki tágasabb a szíve, mint az enyém.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Flynn: Kilenc perc
Mario Puzo: A Keresztapa
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Mark Winegardner: A Keresztapa visszatér 1-2.
James Ellroy: Amerikai tabló
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Lisa Jackson: Paranoiás
J.D. Barker: A negyedik majom
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja