A ​vörös sárkány (Hannibal 1.) 528 csillagozás

Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány

Will Graham nyomozó egy halott család csendes, üres házában álldogál, és a gyilkos helyébe képzeli magát. Graham, aki FBI-kiképző-tiszt, a nyomokból fejti meg sorozatgyilkosa kinézetét, tudja, hogyan gondolkozik, és mit tett az áldozataival haláluk után. Már csak el kell kapnia. De ahhoz, hogy ez sikerüljön, bele kell élnie magát a szerepébe; ráadásul együtt kell működnie egy veszélyes elmebeteggel, dr. Hannibal Lecterrel…

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
General Press, Budapest, 2021
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál
>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál
>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · ISBN: 9789634522041 · Fordította: Félix Pál

4 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter · Will Graham · Francis Dolarhyde · Jack Crawford


Kedvencelte 85

Most olvassa 37

Várólistára tette 354

Kívánságlistára tette 418

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Regina_Elek>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Harcban önmagunkkal.

Milyen gondolatai és érzései lehetnek annak a személynek, aki kitaszítottként él, aki mindenki számára csak teher, akit külseje miatt megbélyegeznek és örülnének, ha meg sem született volna. Ha nem kap szeretet valaki az elméje oly mértékben eltorzulhat, hogy egy élettelen festményen ábrázolt entitást tekint vezetőjének.

A történet mindvégig nyugtalanító és felfoghatatlan. Hannibal karaktere ilyen kicsi szerep ellenére is erőteljes és tébolyult. Lassan zajlik a nyomozás és néhol lelassulnak az események, de a hangsúly nem ezen volt, hiszen az olvasók mindvégig szemtanúi a történéseknek, itt a fő szempont az aggodalmat keltő hangulat és a rettegés.

A krimi irodalom egyik klasszikusa.

https://anigersbooks.blogspot.com/2021/02/thomas-harris…

>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál
Anarchia_Könyvblog>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Nos, ahhoz képest, hogy nagy krimi és thriller rajongó vagyok: még soha nem olvastam Thomas Harris könyveit, de még csak a filmeket sem láttam. Mivel egy 1981-es regényről beszélünk, így félve kezdtem bele, gondolván arra, hogy az én „igényeimnek” már nem fog megfelelni. – Hatalmasat tévedtem. – A maga nemében egyedülálló klasszikus krimi, amelyet Harris pszichológiai thriller vonallal bolondított meg. Megvan az a nyomasztó bája, amit én igazán szeretek egy ehhez hasonló történetben.
Ajánló folytatása:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/06/21/thomas_har…

9 hozzászólás
mate55 P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Harris regénye érzelem gazdag, talányos és kíméletlenül nyomasztó, amely mocskos, beteg témája ellenére (számomra) kultikus „pillanatokkal” is rendelkezik. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de megint (újra olvasás) megettem, megemésztettem, s ezentúl megfontoltabb leszek, amikor hősködve vágyom arra, hogy a „Gonosz” szemébe nézhessek! Hiszen ki tudja, a rémálmok időnként képesek valóra válni…

7 hozzászólás
Angele>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Na! Ez már krimi!
Tökéletesen felépített történet. Élvezettel olvastam, pedig minden krimiben a hibát keresem. Most is próbálkoztam, nagyon, de mégse nagyon ment. Jöhet a folytatás.
És jujjj, még izgultam is.
Hát de a fordítás, az megérne a fordítónak egy arcul csapást. Tömeggyilkos? Ezt még egy óvodás is tudja, hogy mit jelent kérem.

17 hozzászólás
Réka0128 P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

„Ugye milyen nehéz, ha van valamije az embernek? Nehezen szerzed meg, és még nehezebb megtartani. Szörnyen megbízhatatlan ez a világ.”

Amikor pár éve elkezdtem krimiket és thrillereket olvasni, már akkor kiszúrtam magamnak Thomas Harris könyveit, de aztán valahogy mindig elsiklottam felettük. Tavaly ősszel végül megkaptam az első három kötetet, de egészen mostanáig halogattam az olvasásukat. Izgatottan vetettem magam bele a könyvbe, majd az első pár fejezet után alábbhagyott a lelkesedésem, mert egy kicsit nehezen sikerült belerázódnom az író stílusába, valamint a cselekmény is elég lassan indult be. Az abszolút fordulópontot Hannibal felbukkanása és a Vörös sárkány megismerése jelentette. Miután elkezdtünk betekintést nyerni a sorozatgyilkos gondolataiba, úgy lett egyre izgalmasabb a történet és maga a nyomozás is. Amikor a könyv vége fele jártam és azt hittem, hogy már nem érhet meglepetés, na akkor az író bedobott egy olyan ütős fordulatot, amitől csak pislogtam, mint hal a szatyorban. :D
Will Graham nyomozó szimpatikus volt már az elejétől kezdve, de néhol kicsit szürkének éreztem a karakterét. Vele szemben azonban a Vörös sárkányt nagyon érdekesnek találtam és az ő szemszögéből íródott fejezetek voltak a kedvenc részeim. Hannibal Lecter sajnos ebben a kötetben csak futólag szerepelt, amit nagyon sajnáltam, viszont az a kevés megjelenése is igazán hatásos volt.
Annak ellenére, hogy nem vagyok teljes mértékben kibékülve a könyvvel, nem bántam meg, hogy végre elkezdtem az ismerkedést Hannibal Lecterrel. :)

8 hozzászólás
NemesTimi>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Már évekkel ezelőtt láttam a filmet és olvastam a könyvet is. Nekem ilyen egy jó thriller. Nem kell sok vér, legyen fordulatos, szövevényes és persze elég beteg. Egyébként egy két hétig húzódó olvasási válságból rántott ki a könyv, szóval ha valaki jó thrillert akar olvasni, ajánlom.

dagikám>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Èrdekes törtènet volt,különösen tetszett Francis èlettörtènete. Már láttam ezt a rèszt filmen is,de nekem könyvben jobban tetszett. Igaz kicsit több nyomozásra,kicsit több gyilkosságra vágytam,de a hangulata kárpótolt emiatt. Kívàncsian várom a következő részt.

kratas P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Hát-hát, tetszett is, meg nem is.
Szegényke felett elszáguldott az idő és annyi, de annyi borzalmas dolgot olvas/lát/hall az ember, hogy az ebben a könyvben szereplő erőszak már nem üti meg az ingerküszöbét. Chris Carter után ez azért egy könnyű esti mese kategória. És még ettől el is tekintenék, hogy nem elég brutális vagy nem elég fordulatos, de a szereplők közül senkit nem sikerült megkedvelnem és ez nekem fontos lenne. Se Graham, se Crawford, se az áldozatok, semmi érzelmet nem keltettek bennem. De hála az égnek a Sárkány sem…

5 hozzászólás
PRicsmond>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Igazi kortalan klasszikus, amely igaz, hogy évtizedekkel ezelőtt íródott, de a mai korban is lebilincselő olvasmány, hibái ellenére is. Filmek közül nekem ez személyes kedvencem, talán ezt láttam a legtöbbször, hát mit mondjak a film és a könyv itt is más, de mindkettő élvezhető. Egyrészt Dolarhyde karakterét olyan jól alakított Ralph Fiennes, hogy az olvasás közben végig az ő karaktere vizualizálódott előttem, másrészt viszont Graham karakterét inkább a sorozatbéli Huhg Dancynek tulajdonítanám, mint Nortonnak. Ami meglepő volt számomra, hogy Lecter doktor igen keveset szerepel a könyvben, a filmben sokkal többször feltűnt, bár meg kell hagyni itt is tartalmasak voltak azok az oldalak amelyeken ő is feltűnt. Dolarhyde múltját és fejlődését nagyon részletgazdagon írja le Harris ezek a részek nagyon jól ki lettek dolgozva, csak sajnáltam, hogy a végét hamar lezárta, ott igazából nekem még hiányzott pár oldal.
Mindenesetre aki ismerkedni szeretne a Hannibal sorozattal inkább ezzel a könyvvel kezdje, mint a Hannibal ébredésével, bár kronológiailag az az első mivel abban ismerjük meg múltját, de ez ennél sokkal jobban sikerült, és már megalapozza a hangulatot, hogy mire is számíthat az olvasó A bárányok hallgatnak-ban.

Madama_Butterfly>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Thomas Harris a maga módján klasszikus, Hannibal Lecter az irodalom és a filmipar ikonikus alakja, A Vörös sárkány pedig egy nagyszerű belépő a doktor világába.

Sötét, beteg és zseniális, amilyen dr. Hannibal Lecter maga.


Népszerű idézetek

Kitti_19>!

A félelem együtt jár a képzelőerővel, büntetés, a képzelőerő ára.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · képzelőerő
Hush_Campo>!

Primitív időket élünk – ugye, Will? –, korunk sem nem vad, sem nem bölcs. A félmegoldások a kor átka. Bármely ésszerű társadalom vagy megölne engem, vagy visszaadná a könyveimet.

424. oldal, 54. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
Hush_Campo>!

Segíteni szeretnék magán, Will, s azzal kezdeném, hogy megkérdezem: amikor oly mély depresszióba került azt követően, hogy agyonlőtte Mr. Garrett Jacob Hobbsot, ugye, nem maga a tett volt az, ami legyűrte? Valójában azért érezte magát olyan rosszul, mert annyira élvezte, hogy megölte, igaz? Gondolkodjon ezen, de ne gyötörje magát. Miért is ne élvezte volna? Bizonyára Isten is élvezi – szüntelenül ezt teszi, s nem a saját képmására teremtett-e bennünket?

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
s_l_m>!

Dolarhyde úgy viselte el a sikolyokat, mint a szobrász a vésője nyomán felszálló kőport.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Francis Dolarhyde
Hush_Campo>!

Látott-e már vért holdfényben, Will? Egészen feketének látszik.

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
Szelén>!

– Ó, és honnan tudom, hogy a tigris már mélyen alszik?
– Csiklandozza meg. Ha a tigris elneveti magát, rohanjon ahogy csak bír.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tigris
Manni>!

A csók azonos magasságból mindig boldogságot áraszt, feltehetően, mert ilyen csókokat ágyban szokás váltani.

357. oldal (Magvető, 1990)

Szelén>!

A férfiak nem bíznak a suttogásban.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: suttogás
PRicsmond>!

A Tattler biztonsági őre csak egy elszáguldó kocsit látott. Olyan rosszul lát, hogy akár bíró is lehetne meccseken.


A sorozat következő kötete

Hannibal sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dennis Lehane: Viharsziget
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: A kívülálló
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Chris Carter: A halál szobrásza
Stephen King: Joyland