A ​vörös sárkány (Hannibal 1.) 448 csillagozás

Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány

Will Graham nyomozó egy halott család csendes, üres házában álldogál, és a gyilkos helyébe képzeli magát. Graham, aki FBI-kiképző-tiszt, a nyomokból fejti meg sorozatgyilkosa kinézetét, tudja, hogyan gondolkozik, és mit tett az áldozataival haláluk után. Már csak el kell kapnia. De ahhoz, hogy ez sikerüljön, bele kell élnie magát a szerepébe; ráadásul együtt kell működnie egy veszélyes elmebeteggel, dr. Hannibal Lecterrel…

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál
>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · ISBN: 9789634522041 · Fordította: Félix Pál
>!
Magvető, Budapest, 2007
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425499 · Fordította: Félix Pál

3 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter · Will Graham · Francis Dolarhyde · Jack Crawford


Kedvencelte 72

Most olvassa 38

Várólistára tette 319

Kívánságlistára tette 372

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Anarchia_Könyvblog>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Nos, ahhoz képest, hogy nagy krimi és thriller rajongó vagyok: még soha nem olvastam Thomas Harris könyveit, de még csak a filmeket sem láttam. Mivel egy 1981-es regényről beszélünk, így félve kezdtem bele, gondolván arra, hogy az én „igényeimnek” már nem fog megfelelni. – Hatalmasat tévedtem. – A maga nemében egyedülálló klasszikus krimi, amelyet Harris pszichológiai thriller vonallal bolondított meg. Megvan az a nyomasztó bája, amit én igazán szeretek egy ehhez hasonló történetben.
Ajánló folytatása:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/06/21/thomas_har…

9 hozzászólás
mate55 P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Harris regénye érzelem gazdag, talányos és kíméletlenül nyomasztó, amely mocskos, beteg témája ellenére (számomra) kultikus „pillanatokkal” is rendelkezik. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de megint (újra olvasás) megettem, megemésztettem, s ezentúl megfontoltabb leszek, amikor hősködve vágyom arra, hogy a „Gonosz” szemébe nézhessek! Hiszen ki tudja, a rémálmok időnként képesek valóra válni…

7 hozzászólás
Angele P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Na! Ez már krimi!
Tökéletesen felépített történet. Élvezettel olvastam, pedig minden krimiben a hibát keresem. Most is próbálkoztam, nagyon, de mégse nagyon ment. Jöhet a folytatás.
És jujjj, még izgultam is.
Hát de a fordítás, az megérne a fordítónak egy arcul csapást. Tömeggyilkos? Ezt még egy óvodás is tudja, hogy mit jelent kérem.

17 hozzászólás
PRicsmond>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Igazi kortalan klasszikus, amely igaz, hogy évtizedekkel ezelőtt íródott, de a mai korban is lebilincselő olvasmány, hibái ellenére is. Filmek közül nekem ez személyes kedvencem, talán ezt láttam a legtöbbször, hát mit mondjak a film és a könyv itt is más, de mindkettő élvezhető. Egyrészt Dolarhyde karakterét olyan jól alakított Ralph Fiennes, hogy az olvasás közben végig az ő karaktere vizualizálódott előttem, másrészt viszont Graham karakterét inkább a sorozatbéli Huhg Dancynek tulajdonítanám, mint Nortonnak. Ami meglepő volt számomra, hogy Lecter doktor igen keveset szerepel a könyvben, a filmben sokkal többször feltűnt, bár meg kell hagyni itt is tartalmasak voltak azok az oldalak amelyeken ő is feltűnt. Dolarhyde múltját és fejlődését nagyon részletgazdagon írja le Harris ezek a részek nagyon jól ki lettek dolgozva, csak sajnáltam, hogy a végét hamar lezárta, ott igazából nekem még hiányzott pár oldal.
Mindenesetre aki ismerkedni szeretne a Hannibal sorozattal inkább ezzel a könyvvel kezdje, mint a Hannibal ébredésével, bár kronológiailag az az első mivel abban ismerjük meg múltját, de ez ennél sokkal jobban sikerült, és már megalapozza a hangulatot, hogy mire is számíthat az olvasó A bárányok hallgatnak-ban.

Madama_Butterfly>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Thomas Harris a maga módján klasszikus, Hannibal Lecter az irodalom és a filmipar ikonikus alakja, A Vörös sárkány pedig egy nagyszerű belépő a doktor világába.

Sötét, beteg és zseniális, amilyen dr. Hannibal Lecter maga.

EssentialHencsi P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Kicsit lassan beinduló cselekmény, kicsit gyors befejezés, de ami a kettő között van, nagyon izgalmas. Főleg a Sárkány élete, hogy hogyan lett sorozatgyilkos, az nagyon tetszik. Látszik, hogy Thomas Harris a viselkedéskutatók segítségét kérte könyve megírásához. Ami zavart, de ez a fordítás hibája lehet, hogy tömeggyilkosnak nevezik sorozatgyilkos helyett, pedig a kettő nagyon nem ugyanaz. Egyébként abszolút klasszikus, gondolom, ismerőseim többségének alapmű, akinek kimaradt, kérem holnapra pótolja a hiányosságot.

2 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Csalódtam. Biztosra vettem, hogy szeretni fogom ezt a könyvet, ehelyett végig szenvedtem. A fülszöveg tetszett, a borító is csodaszép, megfogott mindegyik, de sajnos a történet nem. Graham nyomozó szimpatikus volt, de igazság szerint senki más. Talán még Reba. Vicces, hogy számomra az a rész volt a legizgalmasabb, amikor Ő megjelent és a Sárkány tépelődését, lelki viaskodását olvashattam. Na, hát nagyjából ennyi a jó élményem a könyvből, illetve még a vége.
Sebaj, adok egy esélyt a következő résznek azért.

3 hozzászólás
Nefi P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Ez tényleg egy alapmű. Nagyon tetszett, nem is tudom miért nem olvastam én ezt eddig… betyár jó volt :) Bár egy idő után, ha sok ilyen könyvet olvas az ember elgondolkodik, hogy tényleg ennyi pszichopata van, csak ilyen jó az álcájuk?

2 hozzászólás
Sipor>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Minden szempontból nagyon jónak találtam a könyvet. Először is nem gondoltam volna, hogy egy nálam idősebb krimi ennyire le fog kötni; sokkal, de sokkal jobban mint sok kortárs krimi. Másodszor ez egy nagyon pörgős könyv, ami minden figyelmemet lekötötte (ami mostanában elég ritka nálam).
Dolarhyde gyerekkora nagyon borzongatóra sikeredett, nagyon lehangolt olvasás közben. Ez viszont szerintem csak azt mutatja, mennyire jól és életszerűen lett megírva.
Will karakterét nagyon szeretem, Hugh Dancy a sorozatban könyvhűen visszaadta a személyiségét.
Várom, hogy még többet olvashassak Hamnibal Lecterről.

gab001 P>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Nem láttam a filmet, A bárányok hallgatnak után nem voltam elég bátor, hogy megnézzem. A könyvsorozat olvasását sem terveztem, egy kihívás egészen véletlenül sodorta az utamba. Amikor a könyvtárban kézbe vettem, ismét elbizonytalanodtam a barátságtalanul kis betűk láttán. Aztán mégis rászántam magam, s azt kell mondjam, nagyon jó döntés volt. Azt gondoltam, Lechter lesz az elkövető, de hamar kiderült, hogy ő inkább csak egyfajta szakértőként szerepel. Az író a nyomozást egészen részletekbe menően ismerteti, de ez inkább csak érdekesebbé teszi az eseményeket. Megismerhetjük a tettest is, megérthetjük a motivációját és a gondolatait. Nem gondoltam volna, hogy ennyire közel fogok kerülni hozzá. Szerencsére olvasás közben inkább izgultam, mint féltem. Bár a fordítás olykor zavaró volt, s a végétől is kicsit többet vártam, de ezek sem tudják lerontani a véleményemet, s a csillagok számát. Önálló kötetként olvasható, de örülök neki, hogy van folytatás. Izgalmas ismerkedés volt a Gonosszal.

>!
Magvető, Budapest, 2007
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425499 · Fordította: Félix Pál

Népszerű idézetek

Kitti_19>!

A félelem együtt jár a képzelőerővel, büntetés, a képzelőerő ára.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · képzelőerő
Hush_Campo>!

Primitív időket élünk – ugye, Will? –, korunk sem nem vad, sem nem bölcs. A félmegoldások a kor átka. Bármely ésszerű társadalom vagy megölne engem, vagy visszaadná a könyveimet.

424. oldal, 54. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
Hush_Campo>!

Segíteni szeretnék magán, Will, s azzal kezdeném, hogy megkérdezem: amikor oly mély depresszióba került azt követően, hogy agyonlőtte Mr. Garrett Jacob Hobbsot, ugye, nem maga a tett volt az, ami legyűrte? Valójában azért érezte magát olyan rosszul, mert annyira élvezte, hogy megölte, igaz? Gondolkodjon ezen, de ne gyötörje magát. Miért is ne élvezte volna? Bizonyára Isten is élvezi – szüntelenül ezt teszi, s nem a saját képmására teremtett-e bennünket?

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
s_l_m>!

Dolarhyde úgy viselte el a sikolyokat, mint a szobrász a vésője nyomán felszálló kőport.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Francis Dolarhyde
Hush_Campo>!

Látott-e már vért holdfényben, Will? Egészen feketének látszik.

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
Szelén P>!

A férfiak nem bíznak a suttogásban.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: suttogás
PRicsmond>!

A Tattler biztonsági őre csak egy elszáguldó kocsit látott. Olyan rosszul lát, hogy akár bíró is lehetne meccseken.

Hush_Campo>!

Lecter jókedvre derült. Arra gondolt, egyszer majd meglepi Grahamet azzal, hogy fölhívja, vagy ha a pasas képtelen udvariasan viselkedni, esetleg megbíz egy korházellátó áruházat, küldjön Grahamnek egy vastagbélmetszés utáni székletgyűjtő tasakot – emlékeztetőül a régi szép időkre.

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
Szelén P>!

– Ó, és honnan tudom, hogy a tigris már mélyen alszik?
– Csiklandozza meg. Ha a tigris elneveti magát, rohanjon ahogy csak bír.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tigris

A sorozat következő kötete

Hannibal sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dennis Lehane: Viharsziget
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Blake Crouch: Wayward Pines
Stephen King: Az
Stephen King: A halálsoron