A ​vörös sárkány (Hannibal 1.) 322 csillagozás

Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány Thomas Harris: A vörös sárkány

Will Graham nyomozó egy halott család csendes, üres házában álldogál, és a gyilkos helyébe képzeli magát. Graham, aki FBI-kiképző-tiszt, a nyomokból fejti meg sorozatgyilkosa kinézetét, tudja, hogyan gondolkozik, és mit tett az áldozataival haláluk után. Már csak el kell kapnia. De ahhoz, hogy ez sikerüljön, bele kell élnie magát a szerepébe; ráadásul együtt kell működnie egy veszélyes elmebeteggel, dr. Hannibal Lecterrel…

Eredeti mű: Thomas Harris: Red Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522034 · Fordította: Félix Pál
>!
General Press, Budapest, 2018
388 oldal · ISBN: 9789634522041 · Fordította: Félix Pál
>!
Magvető, Budapest, 2007
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425499 · Fordította: Félix Pál

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hannibal Lecter · Will Graham · Francis Dolarhyde


Kedvencelte 53

Most olvassa 26

Várólistára tette 230

Kívánságlistára tette 257

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Thomas Harris: A vörös sárkány

Harris regénye érzelem gazdag, talányos és kíméletlenül nyomasztó, amely mocskos, beteg témája ellenére (számomra) kultikus „pillanatokkal” is rendelkezik. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de megint (újra olvasás) megettem, megemésztettem, s ezentúl megfontoltabb leszek, amikor hősködve vágyom arra, hogy a „Gonosz” szemébe nézhessek! Hiszen ki tudja, a rémálmok időnként képesek valóra válni…

7 hozzászólás
>!
Angele P
Thomas Harris: A vörös sárkány

Na! Ez már krimi!
Tökéletesen felépített történet. Élvezettel olvastam, pedig minden krimiben a hibát keresem. Most is próbálkoztam, nagyon, de mégse nagyon ment. Jöhet a folytatás.
És jujjj, még izgultam is.
Hát de a fordítás, az megérne a fordítónak egy arcul csapást. Tömeggyilkos? Ezt még egy óvodás is tudja, hogy mit jelent kérem.

17 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Thomas Harris: A vörös sárkány

Kicsit lassan beinduló cselekmény, kicsit gyors befejezés, de ami a kettő között van, nagyon izgalmas. Főleg a Sárkány élete, hogy hogyan lett sorozatgyilkos, az nagyon tetszik. Látszik, hogy Thomas Harris a viselkedéskutatók segítségét kérte könyve megírásához. Ami zavart, de ez a fordítás hibája lehet, hogy tömeggyilkosnak nevezik sorozatgyilkos helyett, pedig a kettő nagyon nem ugyanaz. Egyébként abszolút klasszikus, gondolom, ismerőseim többségének alapmű, akinek kimaradt, kérem holnapra pótolja a hiányosságot.

2 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Thomas Harris: A vörös sárkány

Amióta ezekkel a könyvekkel meglepett drága jó édesapám (már több, mint 10 éve), azóta amikor padlón vagyok, az agyam fáj és elegem van mindenből, mindig újraolvasom. Semmi ráció nincs benne, hogy miért a Hannibál sorozat tud helyrepakolni lelkileg, ezért abban sem sok lenne ha igazi értékelésen gondolkodnék.

Lényegében nem a vörös sárkány a kedvencem a 4 kötetből, őt szoktam leginkább hanyagolni, ezért most mintha először találkoztunk volna. Nagyon szeretem, a legjobb a maga műfajában amit olvastam, sőt kivételesen a film is nagyon ott van. Ha kétszer annyit szerepelne benne Hannibal Lecter, mint amennyit szerepel gyakrabban lapoznám :)

>!
gab001 P
Thomas Harris: A vörös sárkány

Nem láttam a filmet, A bárányok hallgatnak után nem voltam elég bátor, hogy megnézzem. A könyvsorozat olvasását sem terveztem, egy kihívás egészen véletlenül sodorta az utamba. Amikor a könyvtárban kézbe vettem, ismét elbizonytalanodtam a barátságtalanul kis betűk láttán. Aztán mégis rászántam magam, s azt kell mondjam, nagyon jó döntés volt. Azt gondoltam, Lechter lesz az elkövető, de hamar kiderült, hogy ő inkább csak egyfajta szakértőként szerepel. Az író a nyomozást egészen részletekbe menően ismerteti, de ez inkább csak érdekesebbé teszi az eseményeket. Megismerhetjük a tettest is, megérthetjük a motivációját és a gondolatait. Nem gondoltam volna, hogy ennyire közel fogok kerülni hozzá. Szerencsére olvasás közben inkább izgultam, mint féltem. Bár a fordítás olykor zavaró volt, s a végétől is kicsit többet vártam, de ezek sem tudják lerontani a véleményemet, s a csillagok számát. Önálló kötetként olvasható, de örülök neki, hogy van folytatás. Izgalmas ismerkedés volt a Gonosszal.

>!
Magvető, Budapest, 2007
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425499 · Fordította: Félix Pál
>!
csillagka P
Thomas Harris: A vörös sárkány

A vörös sárkány egy a thriller határán mozgó krimi, ahol Harris végül egy mellékszereplőbe szeret bele, de tényleg :) és az ő történetet kezdi meg később kibontani. Lecter ebben a részben még nem elbűvölő és charme-os, csak egy nagyon okos szemét, de így van ez jól, fejlődni kell a karaktereknek az idők folyamán.
Én pedig nem vagyok normális, tudom! de volt egy pont ahol bizony, ezt a pokolfajzat sárkányt elkezdtem sajnálni, és persze szó sem lehetett róla, de drukkoltam a szerelemnek (örök romantikus) aztán minden olyan lett amilyennek lennie kellett.
Tetszett a könyv, de kicsit csalódottan vettem tudomásul, hogy közel se falom annyira, mint amennyire az elmúlt hónapokban reméltem, nyár igazi kuriózumaként tartogattam, és ahhoz képest volt könyv ami sokkal nagyobb élményt adott.
Azért gyertek barikáim csendben maradni:)

>!
Lap-ics, Budapest, 1996
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634342205 · Fordította: Félix Pál
2 hozzászólás
>!
marcipáncica
Thomas Harris: A vörös sárkány

Minden hibája ellenére nagyon élveztem a könyvet, úgy is, hogy azért nagyjából tudtam mire számítsak a filmes és sorozatos feldolgozás után.
A történetben az egyetlen kivetni valót talán csak az elég hatásvadászra sikerült, és előre azért várható befejezésben tudnám megtalálni, de nem teszem, mert végül is illett ide, csalódottabb lettem volna egy happy end-től.
A karakterek már más tészta, Graham számomra nagyon semmilyen karakter volt, egyáltalán nem jött át a zsenialitása és belső harca, amik a Bryan Fuller-féle sorozatban olyan aprólékosan és tökéletesen kidolgozottak – sajnos itt hatott rám, hogy azt láttam hamarabb. Számomra ő inkább egy nagyon okos, de nagyon szerencsétlen alaknak tűnt, a családi drámájával együtt, mint egy maga is őrült zseninek. Hannibal karakteréből annyit kaptam, amennyi elég volt egy kis hátborzongató (nosztalgikus) ismerkedéshez, de nem többet. Francis karaktere viszont zseniálisan felépített és kidolgozott volt, valóban ő volt itt a történet főszereplője, és el is lopta mindenki elől a refletkorfényt.
Ez nem a könyv hibája, viszont a fordítás helyenként nagyon döcögős volt, és kicsit zavaró (a tulajdonnevek szerencsétlen lefordítását meg sem említem, amikor a koleszban a Csók zenekart hallgatják, egy ’90-es fordításban ez nem ritka), de lehet ezek a későbbi kiadásokban javításra kerültek, nekem a legelsőhöz volt szerencsém.
Egy csillag mínusz csak azért, mert a hatalmas katarzis azért elmaradt, de remek könyv volt így is.

>!
Magvető, Budapest, 1990
430 oldal · ISBN: 9631417158 · Fordította: Félix Pál
>!
Risus P
Thomas Harris: A vörös sárkány

Nagyon jó ez a könyv!
Igaz, az eleje egy picit döcögősre sikeredett, hisz bele kell rázódni a történetbe. Kifejezetten tetszett a személyleírás, a változások, az apró részletek.
Egy picit csalódott vagyok a végében, mert számomra kiszámítható volt, hogy mi fog történni, de ettől függetlenül végig fent tudta tartani az író a figyelmemet.

>!
modus_operandi
Thomas Harris: A vörös sárkány

Kevés ilyen* regény létezik, amelyre azt lehet mondani, hogy minden szempontból jól meg van írva. Fagyos, idegtépő hangulattal adja át a kriminális elmék legbrutálisabb és legelborzasztóbb cselekedeteit.. Tetszett a tökéletes kimunkáltsága a gyilkosnak és az sem zavart, hogy majdnem száz oldalon keresztül ismerhetjük meg a gyerekkorát és a gyilkolásainak motivációit.
A fél csillag levonást Will Graham gyengécske karakteréért és a miatti felháborodásomért kapja, hogy Hannibal Lecter csupán villanásnyi jelenetekben tűnik fel és még nem olyan elbűvölő és lehengerlően fantasztikus, mint a későbbi kötetekben.

*tökéletes

>!
Niko_oka
Thomas Harris: A vörös sárkány

Valamikor nagyon régen láttam a 3. részből készült filmet, ami egyáltalán nem tetszett. Viszont mivel ez a sorozat a krimikedvelőknek kötelező, gondoltam, belevágok.
Nekem csalódás volt, mert hittem benne, hogy megéri elolvasni. Valószínűleg az is közrejátszott, hogy elektronikus formában olvastam, irtóra kedvzabáló, ha helytelen a központozás, a helyesírás. Habár a nyomtatott forma sem lehet egy klasszis, a sok tőmondatával. Will és Molly kapcsolata számomra megfoghatatlan, távoli volt, és komoly a gond, ha úgy érzem, egy beteg emberzabáló a legszimpatikusabb figura az egész sztoriban…
Voltak jó pillanatai, de alig tudott leültetni, vontatva olvastam. Majd a következő visszaadja, amit ez elvett nem adom fel! :)


Népszerű idézetek

>!
Kitti_19

A félelem együtt jár a képzelőerővel, büntetés, a képzelőerő ára.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · képzelőerő
>!
Hush_Campo

Primitív időket élünk – ugye, Will? –, korunk sem nem vad, sem nem bölcs. A félmegoldások a kor átka. Bármely ésszerű társadalom vagy megölne engem, vagy visszaadná a könyveimet.

424. oldal, 54. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
Hush_Campo

Segíteni szeretnék magán, Will, s azzal kezdeném, hogy megkérdezem: amikor oly mély depresszióba került azt követően, hogy agyonlőtte Mr. Garrett Jacob Hobbsot, ugye, nem maga a tett volt az, ami legyűrte? Valójában azért érezte magát olyan rosszul, mert annyira élvezte, hogy megölte, igaz? Gondolkodjon ezen, de ne gyötörje magát. Miért is ne élvezte volna? Bizonyára Isten is élvezi – szüntelenül ezt teszi, s nem a saját képmására teremtett-e bennünket?

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
s_l_m

Dolarhyde úgy viselte el a sikolyokat, mint a szobrász a vésője nyomán felszálló kőport.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Francis Dolarhyde
>!
Hush_Campo

Látott-e már vért holdfényben, Will? Egészen feketének látszik.

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
Hush_Campo

Lecter jókedvre derült. Arra gondolt, egyszer majd meglepi Grahamet azzal, hogy fölhívja, vagy ha a pasas képtelen udvariasan viselkedni, esetleg megbíz egy korházellátó áruházat, küldjön Grahamnek egy vastagbélmetszés utáni székletgyűjtő tasakot – emlékeztetőül a régi szép időkre.

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
>!
Angele P

Amikor stressz alatt vagy, fogd be a szád, ha egy mód van rá.

>!
Hush_Campo

A Szeretet elviselhetetlen hullámként óriásira dagadt benne, és sehogy sem sikerült kilélegeznie.

Kapcsolódó szócikkek: Francis Dolarhyde
>!
Manni

A csók azonos magasságból mindig boldogságot áraszt, feltehetően, mert ilyen csókokat ágyban szokás váltani.

357. oldal (Magvető, 1990)

>!
Angele P

– Te dögönyözd meg a hátamat, én majd megdögönyözlek elölről – mondta.


A sorozat következő kötete

Hannibal sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Barker: A negyedik majom
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: A két halott lány
Stephen King: Tortúra
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Peter Straub: Tudom, ki vagy
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Blake Crouch: Wayward Pines