Emberi ​kapcsolatok 26 csillagozás

Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Dr. Thomas Gordon (1918-2002) a humanisztikus pszichológia klasszikusa. A társadalmi együttműködésre gyakorolt pozitív hatása miatt Nobel-békedíjra jelölték. A modern kapcsolati készségek és nevelési gyakorlat terén egyedülálló életműve eszenciáját olvashatjuk utolsó kötetében – amely minden bizonnyal emberképző a javából. A Gordon Könyvek sorozat 6. tagja jó és szép könyv – öröm kézbe venni, újra és újra olvasni. Elgondolkodtat, és inspirál kapcsolataink, életünk javítására. És van-e ennél fontosabb?

>!
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639766181 · Fordította: Csepiga Zoltán
>!
Gordon, Budapest, 2020
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639766105
>!
Gordon, 2016
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639766105

2 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Boglarina>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Elolvasva a könyvet tök büszke vagyok magamra, hogy a benne foglaltakra egészen jól ráéreztem már régen magamtól – nem mintha ne lehetne még tudatosabbnak lenni emberi kapcsolatainkban. Egyszerű nyelvezetű, rövid, okos könyv, kötelező olvasmánnyá tenném én is minden embernek.

Wanita>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Csak azért vontam le fél csillagot, mert nagyon rövid volt, ezért újraolvasós, mert megtanulni hogyan kommunikáljunk a könyvben bemutatott közléssorompók nélkül a problémás kapcsolatokban, bizony nem egyszerű. Nagy érdeme a könyvnek, hogy a demokratikus emberi kapcsolatok fontosságát tanítja, melyet kommunikációnk igen erősen befolyásolhat.

bamon>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Gordon kiskönyve nagy könyv. Tömören összegzi az életművét, így jó lesz azoknak, akik most ismerkednek a munkájával, de elkötelezett rajongók is szeretni fogják biztosan. Ha az erőszakmentes kommunikáció, a vezetői felelősség, a hatalmi helyzetek, a gyereknevelés vagy a tanítás hatékonysága érdekel, ne habozz.

Galambdúc>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Csodálatos módszer, ha az emberek nagyobb része ezt alkalmazná, nem lenne a világ olyan beteg, mint most. Én mindenesetre használom és fogom. Nem hiába jelölték Gordont Nobel-díjra (is).

Zyta88>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Thomas Gordon vitathatatlanul olyan kommunikációs modellt alkotott, ami csakis jobbá teheti az emberek életét és kapcsolatait. Süt minden szavából a segíteni akarás, az őszinte jó szándék. Én javaslom mindenkinek, akit kicsit is érdekel Gordon filozófiája, hogy ne álljon meg ennél a kis összefoglaló könyvnél, hanem olvassa el a P.E.T.-et és a V.E.T.-et is, mert nem csak szülőknek és vezetőknek szólnak azok sem. Bármilyen hétköznapi kapcsolatban alkalmazhatók a tanításai. Ez a kis könyv tömör összefoglalása a Gordon-modell lényeges elemeinek (a problémagazda meghatározása, értő figyelem, én-üzenetek, vereségmentes problémamegoldás), ám én úgy érzem, hiába rövidke, mégis kevésbé könnyen emészthető, mint az említett másik 2 könyv, ahol szépen fokozatosan van felépítve és kifejtve ugyanez. Itt olyan érzésem volt, mintha megpróbálná az egészet gyorsan lenyomni a torkomon, nem hagy időt/teret, hogy átgondoljam és belerázódjak. Pedig engem már rég meggyőzött. A másik, ami zavart, és amiért nem 5 csillag, a reklám az utolsó fejezetben. Én sosem szeretem, ha egy könyvben bőszen sorolják mennyi mindent értek el a módszerük segítségével. Úgy érzem az ott nem a reklám helye.
Szóval én inkább azt mondom, hogy Gordon hosszabb könyveit (amik amúgy szintén max 200 oldalasak) érdemes elolvasni, de igazából akármit olvas tőle az ember, nem hibázhat.

Patko>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

A könyv nagyon hasznos tanácsokat és technikákat ad az olvasó kezébe egy nagyon gyakori, mindennapokat megkeserítő problémára.
A könyv felépítése nagyon logikus, jól vezeti az olvasót témáról témára.
Ami viszont hatalmas nagy hibája a könyvnek, az a magyar fordítás. Egyáltalán nem életszerű a bemutatott példa, hiszen a távolságtartó angolságot a fordító ugyanígy tartotta meg a magyar kiadásban, ami pontosan olyan hatást kelt, mintha egy droid beszélne. A tanácsokat érdemes megfogadni, de a példaszituációkat érdemes átugrani, vagy csak azért elolvasni, hogy mosolyogjunk rajta egyet.

gjudit8>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Remek könyv csupa megszívlelendő gondolattal, követendő tanáccsal és módszerrel. Úgy beszél az egyénről, hogy közben a világegyetem megváltoztatásán dolgozik – vagy csak az emberén… Jól felépített fejezetek, okosan bemutatott gyakorlatok a különböző minőségű kapcsolatokról, fókuszában mégis a család áll. Az elmélet és a begyakorlás mellé azért elkel egy valódi tréning, ahol mindezeket meg is lehet tapasztalni.

Bárónő2000>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Ezt a könyvet egy órámra kellett elolvasnom. Az emberi kapcsolatokról, kommunikációról, viselkedésfajtákról és egyéb más ember központú témákról olvashattam. Voltak benne hasznos dolgok, amik beigazodni látszik a való életben is, de számomra ellentmondásos tanácsokba is belebotlottam. Viszont nem volt hasztalan elolvasni ezt a rövidke könyvet.

moni79>!
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok

Jó kis önsegítő könyv, érthető elmélettel, nagyon pozitív szemlélettel és könnyen használható, megtanulható gyakorlatokkal.


Népszerű idézetek

Wanita>!

..az a hajlam, hogy mindig válaszoljunk a kérdésekre, hogy segítsünk orvosolni a bajt, hogy úgy tegyünk, mintha mi tudnánk a legjobb megoldást minden problémára – a legnagyobb akadálya annak, hogy az ember odafigyelő hallgató legyen. Ha észreveszed, hogy odafigyelés közben a megoldáson, gyógymódokon és válaszokon töröd a fejed, akkor rossz úton jársz. A beszélő élményeire, gondolataira és érzéseire kell koncentrálnod, hogy megértsd. Ez nehéz, mégis: ezen múlik minden.

44. oldal

Szelén>!

[a régi történet] Egy idős emberről szól, aki eltűrte egy csapat kamasz pimaszságait minden nap, ahogy iskolából jövet elmentek a háza előtt.
Egyik délután, amint újra hallotta a csúfolódást, egy ötlet merült föl benne. Kihirdette a srácoknak, hogy holnaptól mindenkiek ad egy dollárt, aki csúfolja és ronda dolgokat kiabál rá. Csodálkozva és izgatottan jöttek másnap a gyerekek, s a szokásosnál korábban kezdték gúnyos jelzőiket kiabálni rá. Szavát állva az öreg kiment, és mindenkit kifizetett. „Gyertek holnap is,” mondta nekik, „s negyed dollárt adok nektek ezért”. A srácok még ezt is jó árnak tartották, s felbukkantak másnap is, hogy gúnyolják. Az első szitkozódásra és kifütyülésre kiment egy köteg negyeddollárossal, s újra kifizette zaklatóit. „Mostantól fogva csak egy centet tudok adni ezért.” A srácok csodálkozva néztek egymásra „Csak egy centet? Felejtse el!”. És nem jöttek többé.

107-108. oldal

gjudit8>!

Hitvallásom az emberi kapcsolatokról – Credo
Te és én olyan kapcsolatban vagyunk, amit nagyra értékelek és meg akarok tartani. De mi két személy vagyunk, saját igényeinkkel, amiket jogunk van kielégíteni.
Ha problémád lesz, értő figyelemmel foglak hallgatni, hogy segíthessek megtalálni a saját megoldásodat. Tiszteletben tartom jogodat saját meggyőződésedhez és értékeidhez, még ha különböznek is az enyéimtől.
Ha tevékenységed ütközik igényeimmel, nyíltan és őszintén megmondom, bízva abban, hogy igyekszem megváltoztatni, a számomra elfogadhatatlan viselkedésedet. Ugyanakkor, ha én viselkedem elfogadhatatlanul, akkor kérlek, mondd meg nyíltan és őszintén, hogy esélyem legyen megváltoztatni.
Ha konfliktusba keveredünk, vállaljunk kötelezettséget, hogy megoldjuk anélkül, hogy bármelyikünk megpróbálna a másik kárára felülkerekedni. Tiszteletben tartom jogodat igényeid kielégítésére, de a sajátomat is tisztelnem kell. Tehát mindig keressünk mindkettőnknek megfelelő megoldásokat. A te igényeid éppúgy teljesülnek, mint az enyémek. Egyikünk sem fog veszíteni. Mindketten nyerünk.
Így egészséges kapcsolat alakul ki köztünk, amiben mindketten fejlődhetünk, megvalósíthatjuk önmagunkat… és amit kölcsönös tiszteletben, szeretetben és békében folytathatunk.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat · konfliktus · személyiség
Wanita>!

A probléma azé, akire az adott viselkedés konkrét negatív hatással van. És neki is kell megoldania!

46. oldal

gjudit8>!

Ahogy korábban már említettem, tudjuk, hogy az elmúlt huszonöt évben mekkorát fejlődtek az iskolák, de a kutatási eredmények ellenére, erőfeszítéseiket olyan DOLGOKRA koncentrálják, mint tantervreform, központi tesztek, s nem a kapcsolatok javítására, ahol igazi oktatási és társadalmi eredményeket lehet elérni.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: iskola · kapcsolat · kommunikáció · tanítás
gjudit8>!

Igazán hiszem, hogy nem érhető el békesség a világban, amíg a személyes kapcsolatok nem békések.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: béke · emberek · emberi természet · kapcsolat
Wanita>!

Hogyan működik az empatikus hallgatás? A legjobban úgy fogalmazható meg, hogy képessé teszi a reményvesztett, konfliktusos személyt arra, hogy teljessé tegye saját élményeit. Egy elmélet szerint a teljesen átélt élmények eltűnnek. Csupán az emlékük marad meg.

49. oldal

Wanita>!

Az egészséges kapcsolat sarokköve az őszinteség.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat · őszinteség
Wanita>!

Elméletileg konfrontálni egyszerű. De gyakorlatilag nem annyira. Hogy igazán sikeres legyen, a konfrontáló üzenetnek, a speciális nyelvnek négy feltételt kell kielégítenie. Mindenekelőtt, az üzenetnek valódi megoldáshoz kell vezetnie. Másodszor, nem csökkentheti a másik ön-becsülését. Harmadszor, nem ronthatja el a kapcsolatot, s negyedszer, nyitva kell hagynia a megoldás módját.

59. oldal

Wanita>!

A düh nem elsődleges érzés, inkább másod-, vagy harmadlagos. Senki nem dühös lesz először. Valami más érzés előzi meg.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: düh

Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor: Szétszórt elmék
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Bruce Feiler: A boldog családok titkai
Becky Kennedy: Minden gyerek jó!
Kevin Leman: Péntekre boldog család
Abigail Shrier: Visszafordíthatatlan károk
Ruby Wax: Használati utasítás az emberhez
Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Gary Chapman – Ross Campbell: Gyerekekre hangolva