Pocsék ​főnökök 21 csillagozás

Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

A ​Pocsék főnökök című könyv megtanít arra, hogyan kezeld a lehető legreménytelenebb főnököket. Thomas Erikson, az Idiótákkal körülvéve sikerkönyvének szerzője tudja, mit beszél. Főnökként, beosztottként egyaránt dolgozott, és vezetői trénerként a főnökök minden típusával találkozott már.
Ha a gyerekeid nem a várt módon viselkednek, a nevelés taktikáján mindig tudsz változtatni. Ha egy ismerősöd faragatlan, természetesen faképnél hagyhatod. Ha viszont a főnököd igazságtalan és méltánytalan követelményeket támaszt veled szemben, már nem olyan egyszerű tudni, mihez kezdj vele. Mindannyian ismerjük ezt a helyzetet. Mintha a főnököd és te nem ugyanarról a bolygóról érkeztetek volna. Pedig lehet, hogy csak piros típus és emiatt túl keménynek találod. Vagy netán sárga, aki lyukat beszél hasadba. Talán zöld, amitől olyan érzésed van, mintha ő sem tudná, merre van az előre? Lehet akár kék, akinél nincs rendetlen íróasztal! Ha még nem akadt dolgod pokoli főnökkel, a sajátod is… (tovább)

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247914 · Fordította: Patat Bence

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Zyta88>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Már nem tudom, melyik könyvnél láttam egy értékelésben, hogy a legjobb személyiségtipológia a Harry Potteres házbeosztás. :) Ezzel nem áll szándékomban vitatkozni, viszont a DISC modell is majdnem ugyanannyira tuti.
Baromi egyszerű, könnyen megérthető és még vicces is.
2 dimenzió mentén különböztet meg négyféle típust. Az egyik az, hogy valaki introvertált vagy extrovertált, a másik pedig, hogy kapcsolatorientált, vagy ügyorientált. Ezek függvényében lehet valaki piros, sárga, zöld vagy kék. Általában persze mindenki többszínű, de sarkítva nagyon jól bemutatja az egyes típusokat, könnyen megérthetőek a különbségek.
Az író első magyarul megjelent könyve, az Idiótákkal körülvéve foglalkozik úgymond az alapokkal, de a Pocsék főnökökben is összefoglalja a lényeget, így nem muszáj elolvasni előtte a másik könyvet. Én mondjuk annak, aki most ismerkedik ezzel a modellel, inkább az Idiótákkal körülvéve elolvasását ajánlanám elsőre.
Az elmélet lényege annyi, hogy igazából nem idiótákkal vagyunk körülvéve, csak nem értjük a tőlünk eltérő profilú emberek viselkedését.
A Pocsék főnökökben az író a főnök-beosztott viszonyra helyezi a hangsúlyt. A könyv 2 részből áll, az elsőben a beosztott szemszögéből mutatja meg, hogy mikre kell figyelni a különböző színű főnököknél, kivel hogyan érdemes kommunikálni, mi működik hatékonyan és mi nem. A második részben pedig a főnök szerepébe bújik, és a beosztottakkal való bánásmódhoz ad tanácsokat. Arra igyekszik rámutatni, hogy az esetek többségében a pocsék főnökök meg a lusta disznó alkalmazottak másképp látnák egymást, ha tudnának hatékonyan kommunikálni.
Ami még érdekes volt, hogy a színek mellett 2 másik fontos dolgot is behozott. Az egyik a motiváció. A színek határozzák meg, hogyan viselkedünk, de a motiváció mutatja az értékrendünket, a belső ösztönzőnket. 2 egyforma színű ember lehet teljesen más, ha más dolgok motiválják őket. A másik fontos dolog, hogy ki melyik fejlődési szakaszban van – mennyire lelkes és mennyire kompetens –, attól függően másképp is viselkedik és másfajta kommunikációt, segítséget igényel.
Vezetőknek nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert a színek mellett egy csomó hasznos dologra kitért, ráadásul kendőzetlenül. Tetszett ez az őszinte, néhol szarkasztikus, humoros, határozott stílus. De persze mindenkinek hasznos.
Nekem nagyon bejött ez a DISC csoportosítás, vicces és tényleg jól jellemzi az embereket. Én már lassan 2 éve használom. Sokkal jobb csak legyinteni, hogy jaj már megint milyen sárga, mint kiakadni, hogy minek dumál annyit. :)
Eléggé szétaprózva olvastam sajnos a könyvet, mostanában nem annyira köt le a pszichológia, de szeretném egyszer gyors egymásutánban újraolvasni a másik könyvvel együtt. Akkor majd lehet, hogy 5 csillagosnak fogom ezt is érezni. Mindenesetre hasznos volt és örülök, hogy megvettem.
off

Hiranneth>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Az előző kötet olvasása után nem volt kérdéses számomra, hogy ezt is be kell szereznem. Jó sokáig várt a polcomon arra, hogy időt szakítsak rá, de megérte. Érdekes volt a bővítéseket olvasni, amik a motivációkról és az adott fejlődési szakaszokról szóltak. Remélem tudom hasznosítani is a későbbiekben az itt olvasottakat, mert van, ami tényleg segíthet. Amennyiben hajlandó leszek változtatni.

Naraku1_0>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Nagyon tetszett.
Nemcsak főnököknek szól. Saját magam vezetését, menedzselését tanultam belőle és a munkatársak motivációjának megértésében segített.
Elsősorban munkához való viszonyulásról szól, de a DISC modell egy nyers képet ad a magánéleti vonatkozásokra is.

Könyvtolvaj_96>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Az Idiótákkal körülvéve című könyvét imádtam a szerzőtől! Ez, habár összefoglalja az első könyvét, valamelyest arra építkezik, ezúttal kifejezetten a munka világát tartva szem előtt. A cím kissé megtévesztő: a pocsék főnökök a kötet első része, a második a „lusta disznókkal körülvéve”, ami már az alkalmazottakról szól. :) Nagyon átfogó képet ad, és szerintem mindenre kitért.
https://www.youtube.com/watch…

Vivinnied>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Nagyon érdekes, hasznos, jó könyv. :-)
Nem annyira kézzelfogható, mint az író előző könyve, az Idiótákkal körülvéve, de hasznos. Egyszerűen csak összetettebb, bonyolultabb, sokkal több időt vesz igénybe az, mire befogadja az ember. Legalábbis én így voltam vele. ;-)
Ami a címet illeti, messze nem fedi le a teljes történetet, mindössze figyelemfelhívásra szolgál. Két részből áll a könyv és csak az első felére lehet ráhúzni. A másodikra egyáltalán nem, ez főnök szempontból ad érdekes információkat a beosztottjaikról, és mond hasznos dolgokat a megértéshez.
Szóval erre a könyvre is igaz, hogy ne a címe alapján ítéljük meg. ;-)
De jó könyv. Hasznos könyv. Gondolkodós könyv. :-)

Anikó_Szalai_3>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

A Pocsék főnökök című könyv valójában nem egy, hanem két könyv egy kötetben. A könyv nagyobbik fele a beosztottakhoz szól, hogyan dolgozzanak együtt a főnökükkel, a második fele a főnököknek szól a „lusta disznó” beosztottjaikról. A szerző a DISC modellre támaszkodik, ami négy kategóriákba, „színekbe” sorolja be az embereket, és ez alapján ad tanácsokat a különböző színű embereknek, hogyan álljanak a többiekhez.

A könyvre azért adok három csillagot, mert lehetetlenül túl van írva. Ugyanez volt a problémám Simon Sinek A jó vezetők esznek utolsónak című könyvével: ami elmondható egy fél oldalban, azt ők 4-5 oldalon át taglalják (ha nem többen).
Thomas Erikson könyvének további problémája az önismétlés. Ez részben abból fakad, hogy mind a négy színt sematikusan kezeli, mindegyiket pár mondatban ismerteti, és ez a pár mondat ismétlődik végig az egész könyvön. A könyv jó része valójában 300 oldal helyett kb. 10 oldalon összefoglalható lenne.

Számomra érdekes módon hasznosabb volt a főnököknek szóló rész, mint a beosztottaknak szóló rész, pedig nem vagyok főnök, mégis abból sokkal több hasznosíthatót tudtam kiszedni. Pl.: ami nagyon érdekes volt számomra, az a dolgozók lelkesedés és tudás koordinátarendszerben való elhelyezése. A négy fázisban, amiket ismertet, magamra ismertem, hogy az életem során hol tartottam, és egyes munkahelyi szituációkban miért viselkedtem úgy, ahogy. Ez úgy érzem, később is hasznosítható lesz számomra.

Az is a könyv hatalmas hibája, és nem is értem, hogyan lehetett enélkül ezt a könyvet kiadni, az egy teszt a színekről. Az, hogy nincs mellékletként egy teszt becsatolva, amit kitölthetnék, megtudva, mi a színem, egy hatalmas hiány, így az önmegfigyelésemre támaszkodhatok, vajon hova tartozok. Ugyanígy a kollégáimmal sem tudok tesztet kitöltetni. És persze, nézhetek a neten valami tesztet, de egy ilyen könyvhöz indokolt lett volna szerintem, ha már az egész könyv erről szól.

Ami enyhíti a színek sematikus használatát, az az, hogy a színek mellé beemeli a motivációt is, mint faktort, ami meghatározza mind a főnökök, mind a beosztottak működését: miért dolgoznak ott, ahol dolgoznak?

A könyvcím egyébként elég becsapós, én ennél rosszabb szcenáriókat is el tudok képzelni pocsék főnökök címen, mint hogy pl.: a főnököm elvész az adatokban…

Ugyanakkor az tetszett, hogy igenis kiemeli a főnökök felelősségét abban, hogy a csapata jól működjön, hogyan érzik magukat a beosztottak, hogyan kell velük bánni, és hogy a vezetés nagyon nem arról szól, hogy téged szolgálnak a beosztottjaid, hanem arról, hogy felelős vagy a rád bízottakért, a munkáért, és a hatékony működésért. Ebben ugyanaz a konklúziója, amit Simon Sinek egy egész könyvben jár végig, azaz a jó felettes sokkal inkább vezető, mint főnök, és sokkal inkább felelősséget jelent a pozíciója, mint hatalmat.

Nem hiszem, hogy újraolvasom majd, egy-egy részt – ahogyan írtam fent – később is tudok majd hasznosítani.

tomib>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Szoftverfejlesztő mérnök vagyok, és egy korábbi DISC tesztem alapján főleg zöld. Ezt a könyvet az egyik csapatvezető kollégám nyomta a kezembe, mivel én magam is csapatvezetői babérokra szeretnék törni. Az érdekes, hogy nem csak a főnök-beosztott viszony egyes részeinek megértésében segített, hanem saját magam megismeréséhez is hozzájárult. Ugyanis kifejezetten érdekes, hogy míg a magánéletben zöld vagyok leginkább, addig a munkában kifejezetten domináns lesz a piros is bennem (legalábbis a könyv alapján). Ha valaki csapatban dolgozik (akár beosztottként, akár vezetőként), én nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet.

takiko>!
Thomas Erikson: Pocsék főnökök

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Kicsit tartottam tőle, hogy ugyanolyan száraz lesz, mint „A szokás hatalma” volt, amit korábban olvastam, de végül is eléggé lekötött, és vannak benne érdekes dolgok, amik segíthetnek, ha az ember jobban belegondol. Az egyik színben én is magamra ismertem… Az egészből leginkább azt a tanulságot vonnám le, hogy színek ide, színek oda, emberekkel szót érteni sosem egyszerű. Viszont érdemes legalább megpróbálni! Én magam is főnök vagyok (na, nem vezérigazgató!) és sok itt kifejtett szituációt átéltem már a munkám során. Abban nem vagyok biztos, hogy most aztán sokkal okosabb lettem, de rávilágít pár érdekes dologra.


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

Értem én, hogy sosem neveznéd a főnöködet idiótának úgy, hogy ő is hallja, de azt el kell ismerned, hogy léteznek munkahelyek, ahol a problémák közvetlenük összefüggnek a főnökök alkalmatlanságával.

10. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Jeffi P>!

Későbbi életemben is időnként megkérdőjeleztem bizonyos eljárásokat. A válasz nemritkán teljesen nélkülözte a logikát; lehet hogy csak annyit közölte: így van, és kész. Vagy nálunk így szokás. A kedvencem a mi mindig is így csináltuk – mintha ez igazi érv lenne.

12. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Jeffi P>!

Térjünk rögtön a tárgyra: a világ tele van pocsék főnökökkel.

7. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Jeffi P>!

Némelyek annyira alkalmatlanok, hogy a szervezet szigorúan véve nélkülük is jobban meglenne. Ezek a fölösleges főnökök. Akikre tulajdonképpen nincs szükség, és akik nélkül mi, többiek jobban boldogulnánk. Akik a fejgörcsön és a stresszen kívül semmivel nem járulnak hozzá a szervezet működéséhez.

7. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Zyta88>!

Amikor egy számodra érthetetlen viselkedéssel szembesülsz, ne feledd a következőt:
Attól, hogy igazad van, nem biztos, hogy a főnököd téved.

63. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Zyta88>!

Egy embert alapvetően az motivál, amiért a szíve dobog. Az, ami igazán fontos neki. Valahányszor olyan feladatot kapunk, ami kielégíti valamely motivációnkat, lelkesedés és energia kel életre. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk, és jobban is teljesítünk, ha a feladat megfelel a legfőbb motivációinknak.

118. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Jeffi P>!

Lényegében arról van szó, hogy főnökként van-e bátorságod a beosztottaidra hagyni, hogy megoldják a problémáikat. Ha csak egy keveset is hátra mersz lépni, máris előtör belőlük a kreativítás.

206. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Zyta88>!

Könnyű beleesni ebbe a csapdába. Elég hozzá annyi, hogy a megbeszélés kezdéseként megkérdezed: „Láttad a tegnapi meccset?”
Nem, a piros főnököd nem látta. Este kilencig e-mailelket olvasott. Neked is ezt kellett volna tenned. Miért nem dolgoztál?

83. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?

Zyta88>!

Nem megyek bele a részletekbe, mert azok csak a kék teoretikusokat érdeklik.

145. oldal

Thomas Erikson: Pocsék főnökök Hogyan kezeljük a lehető legreménytelenebb vezetőket?


Hasonló könyvek címkék alapján

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Szondy Máté: Olvadás
M. Scott Peck: A járatlan út
Anne Dickson: A teljes jogú nő
Melanie Joy: Hatalomarchia
George Simon: Báránybőrben
Jackson Mackenzie: Kézikönyv mérgező emberekhez
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart