Csábítás 37 csillagozás

Thomas Cullinan: Csábítás

A Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst és Elle Fanning főszereplésével készült, Sofia Coppola által rendezett nagyjátékfilm alapjául szolgáló regény

Javában dúl az amerikai polgárháború. Az északi hadsereg súlyos sebet kapott, fiatal tizedesére félholtan bukkannak rá a virginiai erdőben. A közeli iskolába, Miss Martha Farnsworth Leánynevelő Intézetébe viszik, ahol szinte azonnal szédíteni kezdi a három nőt és az öt tizenéves lányt, akik a kifinomult déli előkelőség eme előretolt bástyáján rekedtek. Szerelmet, félelmet, szánalmat, rajongást egyaránt kivált belőlük, és a szabadságvágytól vezérelve egymás ellen uszítja őket. De miután fény derül az ifjú és kevésbé ifjú hölgyek valódi énjére, a katonát baljós előérzet fogja el, és attól kezdve a kérdés így szól: Kit is szédítettek meg valójában?

Eredeti mű: Thomas Cullinan: The Beguiled

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
528 oldal · ISBN: 9789632937069 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931463 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Amelia Dabney · Edwina Morrow · John McBurney


Kedvencelte 3

Most olvassa 14

Várólistára tette 217

Kívánságlistára tette 224

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Thomas Cullinan: Csábítás

"(…)
Szóval van itt nekünk egy könyvünk, amiről elég sok mindent összeszedtem, a benyomásaimra alapozva. Tényleg rengeteg érzést felvonultatott bennem, s örülök, hogy a kezdeti kételkedést képes volt átalakítani hatalmas kíváncsisággá. Számomra a Csábítás egy nagyon jó olvasmány volt. Lehet, hogy kicsit másra számítottam, s lehet, hogy emiatt voltak vele nézeteltéréseim, de csak elolvastam a jelenlegi időmhöz mérten nagyon hamar, mert nem nagyon tudtam letenni, miután felvettem a stílusát, s átlendültünk a kezdeti bemutatkozásokon. Én azt mondanám, hogy érdemes neki adni egy esélyt, mert a szépirodalom egy igen jeles példányáról beszélhetünk jelen esetben.
Főként azoknak ajánlanám, akik ki akarnak törni a megszokottból, a sok klisés romantikus történetből. Azoknak, akik szeretik a régebbi korokat, s nem zavarja őket, ha az író ujja kicsit megszalad az írógépen. Élvezetes regény a maga módján. S a végére feledtette velem a kezdeti nehézségeket. Úgy érzem, kiérdemelte az öt csillagot."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/09/thomas-cullinan-c…

4 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989 
Thomas Cullinan: Csábítás

Ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban.
Valószínűleg nem vettem volna kézbe, ha nem készül belőle film, hogy őszinte legyek… Nekem kissé elvont volt. Túl sok volt a váltott szemszög, gyakran vissza kellett lapoznom, hogy épp ki beszél és ő konkrétan ki az intézményben?
Sok volt az üresjárat, a regény első 150 oldalán szinte semmi fontos nem történt, elég unva lapozgattam, viszont a könyv felénél történt egy váltás és kezdtem belemelegedni a sztoriba.
Érdekessé váltak a hölgyek karakterei, és a pernahajder tizedes is kimutatta a foga fehérjét.
Kész pszichológiai tanulmányt lehetett volna írni az Akadémia minden bentlakójáról! Bizarr, morbid események, elfojtott érzelmek és szexualitás, titkok, hazugságok és vélt/valós szerelmek kálváriája a Csábítás.

Egyszeri olvasásra mindenképp ajánlom, és nagyon kíváncsi vagyok Sofia Coppola filmjére! Remek szereposztással elevenedik meg a történet!

6 hozzászólás
>!
White
Thomas Cullinan: Csábítás

Már megint egy zseniális regény! Igazi pszichóság, nem vágtat a történet, a karaktereket szépen és lassan ismerhetjük meg, hogy a végére jó erősen arcon vágjon minket az egész sztori. Imádtam.
1860-as évek, polgárháború Amerikában, leánynevelde, és egy ellenséges sebesült katona.
Cselszövések, románcok és sok-sok titok, egy kis lelki terrorral leöntve. :D mindezt úgy, hogy a végére áll össze a fejedbe, hogy ez mennyire durva is volt.
Kezdeném újra, ha nem mást kellene kezdjek most. :)

>!
mate55
Thomas Cullinan: Csábítás

Csak a nők tudnak így ármánykodni? Mennyire mély lehet a megtévesztés rétegei? Egy olyan pszichológiai thriller, amely amellett, hogy érdekes erkölcsi kérdéseket feszeget, elkalandoztat az 1860-as évek Amerikájába. Mese, „macska a galambok között”, spoiler, amely a történelmi valóságból álomszerű, mágikus realista világot farag. Igazi pszicho-thriller, amely a lélek mélyére ásva fedi fel a kisasszonyok motivációs hálóját, melynek a középpontjában a tizedes eszményített alakja áll. A történet az egyes karakterek szemszögéből bontakozik ki, egészen odáig, amíg a férfi idolja darabokra nem törik, hogy aztán ott maradjon a tizedes a maga pőre valóságában. Mivel a szereplőket folyamatosan kívülről és belülről is láthatjuk, ezért a sokféle nézőpont nem engedi, hogy bármelyik hősünkkel szemben is elfogulttá váljunk. spoiler Ahogy telnek a napok, az összezárt emberek személyiségéről egymás után omlik le a máz, feltárulnak a legbensőbb titkok, elfojtott vágyak és a lélek legsötétebb bugyrai. De az emberi psziché rejtelmei mellett az akkori korszak problémai, politikai viszonyai, ideológiái is megjelennek. Egy alapvetően szexualitásról és a gyarló emberi vágyakról szóló regény, nem mellesleg a nők azon alapvető vágyáról is, hogy kasztrálni kéne a férfiakat. A cselekmény tulajdonképpen minimális, a legfontosabb események a szereplők lelkében játszódnak le. Szépen becsomagolt, hibátlan atmoszférájú kis dolgozat lett tehát a „Csábítás”, amelynek hiába vannak erényei, valahogy mégsem képes teljesen kiaknázni a történetben rejlő lehetőségeket. Javarészt csak úgy észrevétlenül „folyik”, néhol kicsit eseménytelenül, de talán az idő majd igazságot szolgáltat neki és történetesen a későbbi visszaemlékezéseim által előjönnek (amit most nem vettem észre) a rejtőzködő finomságok és apró részletek. Addig meg azt mondom, lehetett volna ez több is.

4 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Thomas Cullinan: Csábítás

A könyv fülszövege még azelőtt felkeltette az érdeklődésemet, hogy megtudtam volna, film is készül belőle. Nagyon ígéretesnek tűnt a leányiskola környezetébe ágyazott finom pszicho-thriller, így nem volt kérdéses, hogy beszerezzem-e. A borítóval mondjuk nem vagyok teljesen kibékülve (alapvetően nem szeretem a filmes borítókat), de végül is, ennyi még belefér, ha egyébként jó a történet.
Az olvasás kezdetén kiderült, hogy ez egy váltott szemszögből írt regény, méghozzá meglepően sok, nyolc különböző nézőpontból ismerhetjük meg a történteket. Ez először okozott egy kis nehézséget, mivel az öt iskolás lányt (azok közül is a legidősebb hármat) nem tudtam mindig beazonosítani, sokszor vissza kellett lapoznom, hogy ki kicsoda és mit kell tudni róluk. Miután ezen túllendültem, már nagyon tetszett, hogy ennyire változatosak a karakterek, és le a kalappal az író előtt, ugyanis minden egyes szereplő részletesen és pontosan ki van dolgozva.
Sokan írták már előttem, hogy ez egy nagyon lassan, komótosan folydogáló történet, ami vagy bejön valakinek, vagy nem. Nekem nem volt vele különösebb gondom, mivel a látszólagos eseménytelenség alatt is élveztem a szépen megfogalmazott mondatokat, és a szinte láthatatlanul gomolygó feszültséget, ahogyan a szereplők titkai fokozatosan a felszínre bukkannak.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/09/csabitas.html

>!
Dia21
Thomas Cullinan: Csábítás

A regény történetében végtelenül érdekes, hangulatában felhozza a polgárháborút és annak atmoszféráját, karaktereiben nagyon erős és kidolgozott, a cselekmény fordulatokban, titkokban, rejtélyekben gazdag, habár nem egy izgalmakkal teli pszicho-thrillerrel van dolgunk. A Csábítás egy lassan és fokozatosan bekövetkező fejlődést mutat be az emberi viselkedés és gondolkodás terén, amit nem rág az olvasó szájába, hanem hagyja, hogy maga fedezze fel azt.

Részletes értékelésem a regényről és a filmről:
https://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.hu/2017/10/tho…

>!
Ariadne
Thomas Cullinan: Csábítás

Az eseményeket több nézőpontból ismerhetjük meg, mondhatni egyfajta visszatekintésként olvashatjuk a történteket. A szerző a „Lassan, de biztosan” elvet vallja. Nyugodt tempót diktál, engedi az olvasót elmerülni az adott korba, megismerni a polgárháború okozta problémákat, s rámutat, milyen könnyű megszokni a rosszat és beletörődni a megváltoztathatatlanba. Megismerhetjük a leánynevelő intézet ottmaradt diákjait és nevelőit. Levonhatjuk az első következtetéseket, majd egészen lassan, már-már túlságosan is lassan kibontakozik a cselekmény.
A regény maga egy leírás arról, ami történt McBurney tizedes megérkezésétől a történetben leírt utolsó napig. Több szemszög, váltakozva, néha megkeverve. Ki és mikor hibázott? Hol lehetett volna elejét venni a dolgoknak? Mi volt a hibás döntés? Ki a jó és ki a rossz?
Minél tovább haladtam a történettel, annál inkább tűkön ülve vártam, mikor is jön el az „őrült pszichotriller” rész, de nem igazán akart jönni. Ármány, acsarkodás, viszályszítás, hazugság, és megannyi más jelen volt, de a thriller rész pont nem.
Emberi sorsok, tévedések, hazugságok, intrikák tarkították a történetet, ám számomra az izgalom valahol elveszett félúton, s maradt egy egyszerű polgárháborús regény, ami inkább a szereplők lelkivilágát avatott kiemelni. Inkább nevezném lélektani regénynek, hiszen garantáltan többet kellett volna foglalkozni az intézményben élők lelki világával, akkor talán nem történtek volna olyan események meg, amik végül bekövetkeztek.
Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/09/thomas-cu…

>!
nanikiii
Thomas Cullinan: Csábítás

Cseles. Nagyon cseles.
Akkor most mi is történt itt, kérem szépen? Ez itt a nagy kérdés és szerintem az egész regény szépsége. A történetet a hölgyek szemszögéből látjuk, minden mozzanatot más-más leány/asszony tár a szemünk elé, sokszor rettenetesen ellentmondanak egymásnak, mindegyik más-más személyiség, más életkor. Hiteles-e amit Miss Harriett mond? Minden úgy van, ahogy Alicia elmesélte? Talán Edwinának van igaza, vagy Mattie-nek?
Imádom! Elgondolkodtat, megborzongat, elképeszt.
Nem éppen gyors folyású történet, de végig fentartotta az érdeklődésemet és olyan kérdéseket is felvetett amiket egyetemi tanulmányaim során is át kellett rágnom magam, mint például a hitelesség kérdése.
Helyes-e a végkifejlet? Vajon mit gondolhatott Johnny?
Határozottan megy az újraolvasós listára, nagyon örülök, hogy rámtalált ez a történet!

>!
Véda MP
Thomas Cullinan: Csábítás

Nagyon vártam ezt a könyvet, olvastam róla beharangozókat és persze, hogy még jobban felbirizgálta a kíváncsiságomat, mikor megpillantottam az ajánlásnál, hogy Stephen King írta azt. Azt gondolom, egy zárt teret és zárt közösséget górcső alá venni mindig érdekes feladat: megmutatni, hogy milyen folyamatok indulnak el – főleg akkor, ha ellentétes érdekek ütköznek, illetve más-más személyiségek vannak összezárva. Elsősorban tehát az ok-okozati összefüggések, a kényszerek, a hátsó gondolatok, a zárt tér pszichológiája tett kíváncsivá a regény olvasásakor és ebbéli elvárásomat Cullinan maradéktalanul teljesítette is. De aki pszicho-thrillerként vág bele, mert sikítós borzongásra vágyik, az csalódni fog és nyugodtan ki mehet a sötétben is pisilni az 512. oldal Vége felirata után.
http://hangulatokk.blogspot.hu/2017/09/a-megtevesztes-e…

>!
JuditVms
Thomas Cullinan: Csábítás

Én is csak a film miatt olvastam el a könyvet, de szerencsére kellemesen csalódtam benne:) A közepe egy kicsit unalmas volt, de a vége igazán fordulatosra sikeredett. Az egész könyv alatt nem sikerült eldöntenem, hogy most akkor ki a jó és ki a rossz. Ha ilyen lesz a film is, akkor már alig várom, hogy láthassam.


Népszerű idézetek

>!
Véda MP

Sok mindennel így van az ember: előbb-utóbb szinte bármivel megtanul együtt élni.

14. oldal

>!
Mentavirág

Szóval én úgy gondolom, hogy az ember személyes körülményein múlik, hogy az állatokat szereti-e jobban, vagy az embereket.

79. oldal, Amelia Dabney

>!
KönyvMoly_1989

Nagyon kevés dolog van az életben, ami miatt érdemes sírni.

210. oldal

>!
Niitaa P

– Ha két barát kicseréli az értesüléseit, az nem pletykálkodás, drágám.

106. oldal

>!
Niitaa P

Mindegy, mit csinálsz, amíg rajta nem kapnak (…)

165. oldal

>!
Niitaa P

Miss Martha szerint egyetlen férfiban sem lehet megbízni… különösen a katonákban nem.

13. oldal

>!
Mentavirág

Mindannyian úgy vagyunk ezzel, hogy változnak az egymás iránti érzéseink, ahogy öregszünk.

60. oldal, Matilda Farnsworth

>!
Mentavirág

Persze, félni valóban félem az Istent, ahogy sok minden mástól is félek, de nem imádkozom hozzá. Mert tudom, hogy amit kérnék, azt úgysem adná meg. Sőt tulajdonképpen úgy gondolom, hogy ha én lennék Isten, én sem adnám meg.

87. oldal, Harriet Farnsworth

>!
Mentavirág

Sajnos, ha a lelkiismeretem összecsap az étvágyammal, majdnem mindig az utóbbi bizonyul erősebbnek.

443. oldal, Marie Deveraux

>!
Niitaa P

– Azt szokták mondani, hogy az ima soha nem vész kárba – feleltem óvatosan Edwinának. – Az ember nem kapja meg mindig azt, amiért imádkozott, de néha kap helyette valami jobbat.

87. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
John Jakes: Menny és pokol
Charles Frazier: Hideghegy
Noah Gordon: Sámán
E. L. Doctorow: A nagy menet
Bernard Cornwell: A vérmező
Alexandra Ripley: Forrongó lélek
Bogáti Péter: Őrnagy úr, keressen magának ellenséget!
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Johanna Lindsey: Angyali diadal