Csábítás 67 csillagozás

Thomas Cullinan: Csábítás

A Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst és Elle Fanning főszereplésével készült, Sofia Coppola által rendezett nagyjátékfilm alapjául szolgáló regény

Javában dúl az amerikai polgárháború. Az északi hadsereg súlyos sebet kapott, fiatal tizedesére félholtan bukkannak rá a virginiai erdőben. A közeli iskolába, Miss Martha Farnsworth Leánynevelő Intézetébe viszik, ahol szinte azonnal szédíteni kezdi a három nőt és az öt tizenéves lányt, akik a kifinomult déli előkelőség eme előretolt bástyáján rekedtek. Szerelmet, félelmet, szánalmat, rajongást egyaránt kivált belőlük, és a szabadságvágytól vezérelve egymás ellen uszítja őket. De miután fény derül az ifjú és kevésbé ifjú hölgyek valódi énjére, a katonát baljós előérzet fogja el, és attól kezdve a kérdés így szól: Kit is szédítettek meg valójában?

Eredeti mű: Thomas Cullinan: The Beguiled

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931463 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
528 oldal · ISBN: 9789632937069 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Amelia Dabney · Edwina Morrow · Emily Stevenson · John McBurney · Matilda "Mattie" Farnsworth


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Thomas Cullinan: Csábítás

"(…)
Szóval van itt nekünk egy könyvünk, amiről elég sok mindent összeszedtem, a benyomásaimra alapozva. Tényleg rengeteg érzést felvonultatott bennem, s örülök, hogy a kezdeti kételkedést képes volt átalakítani hatalmas kíváncsisággá. Számomra a Csábítás egy nagyon jó olvasmány volt. Lehet, hogy kicsit másra számítottam, s lehet, hogy emiatt voltak vele nézeteltéréseim, de csak elolvastam a jelenlegi időmhöz mérten nagyon hamar, mert nem nagyon tudtam letenni, miután felvettem a stílusát, s átlendültünk a kezdeti bemutatkozásokon. Én azt mondanám, hogy érdemes neki adni egy esélyt, mert a szépirodalom egy igen jeles példányáról beszélhetünk jelen esetben.
Főként azoknak ajánlanám, akik ki akarnak törni a megszokottból, a sok klisés romantikus történetből. Azoknak, akik szeretik a régebbi korokat, s nem zavarja őket, ha az író ujja kicsit megszalad az írógépen. Élvezetes regény a maga módján. S a végére feledtette velem a kezdeti nehézségeket. Úgy érzem, kiérdemelte az öt csillagot."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/09/thomas-cullinan-c…

4 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Thomas Cullinan: Csábítás

Ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban.
Valószínűleg nem vettem volna kézbe, ha nem készül belőle film, hogy őszinte legyek… Nekem kissé elvont volt. Túl sok volt a váltott szemszög, gyakran vissza kellett lapoznom, hogy épp ki beszél és ő konkrétan ki az intézményben?
Sok volt az üresjárat, a regény első 150 oldalán szinte semmi fontos nem történt, elég unva lapozgattam, viszont a könyv felénél történt egy váltás és kezdtem belemelegedni a sztoriba.
Érdekessé váltak a hölgyek karakterei, és a pernahajder tizedes is kimutatta a foga fehérjét.
Kész pszichológiai tanulmányt lehetett volna írni az Akadémia minden bentlakójáról! Bizarr, morbid események, elfojtott érzelmek és szexualitás, titkok, hazugságok és vélt/valós szerelmek kálváriája a Csábítás.

Egyszeri olvasásra mindenképp ajánlom, és nagyon kíváncsi vagyok Sofia Coppola filmjére! Remek szereposztással elevenedik meg a történet!

6 hozzászólás
>!
gabiica P
Thomas Cullinan: Csábítás

Számomra elég nehézkesen haladt a történet. Akkor eldöntöttem, hogy el fogom olvasni, mikor láttam a film előzetesét, felkeltette az érdeklődésemet a különös sötétség, amit árasztott magából.
Azonban nem hozta meg a várt hatást. Tényleg nagyon nehezen haladt a történet, én legalábbis úgy éreztem. Néhol elég összevisszának, kifejtetlennek éreztem, máshol pedig épphogy túl soknak tartottam a leírást.
Nekem sok volt az, hogy körülbelül minden szereplő szemszögéből ismerhettük meg az eseményeket. Ettől csúszott szét nálam az egész, hiszen mindenki annyira más. Mindenkiben rejlett valami sötét és pszichológiailag problémás tulajdonság, de ez nekem nem tartotta egyben a történetet, sokkal inkább szétesett.
Mindenesetre kíváncsi vagyok a filmre, mit hoznak ki ebből.

5 hozzászólás
>!
White13 P
Thomas Cullinan: Csábítás

Már megint egy zseniális regény! Igazi pszichóság, nem vágtat a történet, a karaktereket szépen és lassan ismerhetjük meg, hogy a végére jó erősen arcon vágjon minket az egész sztori. Imádtam.
1860-as évek, polgárháború Amerikában, leánynevelde, és egy ellenséges sebesült katona.
Cselszövések, románcok és sok-sok titok, egy kis lelki terrorral leöntve. :D mindezt úgy, hogy a végére áll össze a fejedbe, hogy ez mennyire durva is volt.
Kezdeném újra, ha nem mást kellene kezdjek most. :)

>!
mate55
Thomas Cullinan: Csábítás

Csak a nők tudnak így ármánykodni? Mennyire mély lehet a megtévesztés rétegei? Egy olyan pszichológiai thriller, amely amellett, hogy érdekes erkölcsi kérdéseket feszeget, elkalandoztat az 1860-as évek Amerikájába. Mese, „macska a galambok között”, spoiler, amely a történelmi valóságból álomszerű, mágikus realista világot farag. Igazi pszicho-thriller, amely a lélek mélyére ásva fedi fel a kisasszonyok motivációs hálóját, melynek a középpontjában a tizedes eszményített alakja áll. A történet az egyes karakterek szemszögéből bontakozik ki, egészen odáig, amíg a férfi idolja darabokra nem törik, hogy aztán ott maradjon a tizedes a maga pőre valóságában. Mivel a szereplőket folyamatosan kívülről és belülről is láthatjuk, ezért a sokféle nézőpont nem engedi, hogy bármelyik hősünkkel szemben is elfogulttá váljunk. spoiler Ahogy telnek a napok, az összezárt emberek személyiségéről egymás után omlik le a máz, feltárulnak a legbensőbb titkok, elfojtott vágyak és a lélek legsötétebb bugyrai. De az emberi psziché rejtelmei mellett az akkori korszak problémai, politikai viszonyai, ideológiái is megjelennek. Egy alapvetően szexualitásról és a gyarló emberi vágyakról szóló regény, nem mellesleg a nők azon alapvető vágyáról is, hogy kasztrálni kéne a férfiakat. A cselekmény tulajdonképpen minimális, a legfontosabb események a szereplők lelkében játszódnak le. Szépen becsomagolt, hibátlan atmoszférájú kis dolgozat lett tehát a „Csábítás”, amelynek hiába vannak erényei, valahogy mégsem képes teljesen kiaknázni a történetben rejlő lehetőségeket. Javarészt csak úgy észrevétlenül „folyik”, néhol kicsit eseménytelenül, de talán az idő majd igazságot szolgáltat neki és történetesen a későbbi visszaemlékezéseim által előjönnek (amit most nem vettem észre) a rejtőzködő finomságok és apró részletek. Addig meg azt mondom, lehetett volna ez több is.

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Thomas Cullinan: Csábítás

Olyan érdekes a köntös, és nincs igazán benne valami, amit elképzeltem, nem tudom megmondani mi. Kb. így tudom összegezni a könyvet, amit nagy reményekkel vettem meg, majd több, mint fél évet a polcomon érleltem, hátha jön az alkohol effektus. Hát nem éppen. Annyira kíváncsi voltam, mert a pszichothriller műfajban soha ilyen korszak megjelenését nem láttam, és a történelmi leckék mellett azért jött a lélektani megtévesztés nagy foka. Nem annyira pszichothrilleres, de azért az öt gráciával nem találkoznék egy sötét szivarszalonban, ha értitek mire célzok. Jelszó: girl power! Férfiak figyeljenek, mert ha sokat ámítanak, a fagyi visszanyalhat!
Lassú, olyan monotonan a partvonal mögött, a radar alatt játszódó, a sok (8!) váltott szemszög meg az agyamra ment. Pusztán ezért nem 4 csillag, hanem kevesebb, pedig annyit azért ért.

>!
wzsuzsanna P
Thomas Cullinan: Csábítás

A könyv fülszövege még azelőtt felkeltette az érdeklődésemet, hogy megtudtam volna, film is készül belőle. Nagyon ígéretesnek tűnt a leányiskola környezetébe ágyazott finom pszicho-thriller, így nem volt kérdéses, hogy beszerezzem-e. A borítóval mondjuk nem vagyok teljesen kibékülve (alapvetően nem szeretem a filmes borítókat), de végül is, ennyi még belefér, ha egyébként jó a történet.
Az olvasás kezdetén kiderült, hogy ez egy váltott szemszögből írt regény, méghozzá meglepően sok, nyolc különböző nézőpontból ismerhetjük meg a történteket. Ez először okozott egy kis nehézséget, mivel az öt iskolás lányt (azok közül is a legidősebb hármat) nem tudtam mindig beazonosítani, sokszor vissza kellett lapoznom, hogy ki kicsoda és mit kell tudni róluk. Miután ezen túllendültem, már nagyon tetszett, hogy ennyire változatosak a karakterek, és le a kalappal az író előtt, ugyanis minden egyes szereplő részletesen és pontosan ki van dolgozva.
Sokan írták már előttem, hogy ez egy nagyon lassan, komótosan folydogáló történet, ami vagy bejön valakinek, vagy nem. Nekem nem volt vele különösebb gondom, mivel a látszólagos eseménytelenség alatt is élveztem a szépen megfogalmazott mondatokat, és a szinte láthatatlanul gomolygó feszültséget, ahogyan a szereplők titkai fokozatosan a felszínre bukkannak.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/09/csabitas.html

>!
Dia21
Thomas Cullinan: Csábítás

A regény történetében végtelenül érdekes, hangulatában felhozza a polgárháborút és annak atmoszféráját, karaktereiben nagyon erős és kidolgozott, a cselekmény fordulatokban, titkokban, rejtélyekben gazdag, habár nem egy izgalmakkal teli pszicho-thrillerrel van dolgunk. A Csábítás egy lassan és fokozatosan bekövetkező fejlődést mutat be az emberi viselkedés és gondolkodás terén, amit nem rág az olvasó szájába, hanem hagyja, hogy maga fedezze fel azt.

Részletes értékelésem a regényről és a filmről:
https://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.hu/2017/10/tho…

>!
JuditVms
Thomas Cullinan: Csábítás

Én is csak a film miatt olvastam el a könyvet, de szerencsére kellemesen csalódtam benne:) A közepe egy kicsit unalmas volt, de a vége igazán fordulatosra sikeredett. Az egész könyv alatt nem sikerült eldöntenem, hogy most akkor ki a jó és ki a rossz. Ha ilyen lesz a film is, akkor már alig várom, hogy láthassam.

2 hozzászólás
>!
Ariadne
Thomas Cullinan: Csábítás

Az eseményeket több nézőpontból ismerhetjük meg, mondhatni egyfajta visszatekintésként olvashatjuk a történteket. A szerző a „Lassan, de biztosan” elvet vallja. Nyugodt tempót diktál, engedi az olvasót elmerülni az adott korba, megismerni a polgárháború okozta problémákat, s rámutat, milyen könnyű megszokni a rosszat és beletörődni a megváltoztathatatlanba. Megismerhetjük a leánynevelő intézet ottmaradt diákjait és nevelőit. Levonhatjuk az első következtetéseket, majd egészen lassan, már-már túlságosan is lassan kibontakozik a cselekmény.
A regény maga egy leírás arról, ami történt McBurney tizedes megérkezésétől a történetben leírt utolsó napig. Több szemszög, váltakozva, néha megkeverve. Ki és mikor hibázott? Hol lehetett volna elejét venni a dolgoknak? Mi volt a hibás döntés? Ki a jó és ki a rossz?
Minél tovább haladtam a történettel, annál inkább tűkön ülve vártam, mikor is jön el az „őrült pszichotriller” rész, de nem igazán akart jönni. Ármány, acsarkodás, viszályszítás, hazugság, és megannyi más jelen volt, de a thriller rész pont nem.
Emberi sorsok, tévedések, hazugságok, intrikák tarkították a történetet, ám számomra az izgalom valahol elveszett félúton, s maradt egy egyszerű polgárháborús regény, ami inkább a szereplők lelkivilágát avatott kiemelni. Inkább nevezném lélektani regénynek, hiszen garantáltan többet kellett volna foglalkozni az intézményben élők lelki világával, akkor talán nem történtek volna olyan események meg, amik végül bekövetkeztek.
Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/09/thomas-cu…


Népszerű idézetek

>!
Véda MP

Sok mindennel így van az ember: előbb-utóbb szinte bármivel megtanul együtt élni.

14. oldal

>!
Mentavirág

Szóval én úgy gondolom, hogy az ember személyes körülményein múlik, hogy az állatokat szereti-e jobban, vagy az embereket.

79. oldal, Amelia Dabney

>!
Niitaa P

– (…) Miss Martha szerint egyetlen férfiban sem lehet megbízni… különösen a katonákban nem.

13. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Nagyon kevés dolog van az életben, ami miatt érdemes sírni.

210. oldal

>!
Niitaa P

– Ha két barát kicseréli az értesüléseit, az nem pletykálkodás, drágám.

106. oldal

>!
Niitaa P

Mindegy, mit csinálsz, amíg rajta nem kapnak (…)

165. oldal

>!
clyme

Sajnos, semmit sem láttam abból, ami azon az éjszakán történt. Ezt-azt hallottam, de látni nem láttam semmit, pedig elindultam a földszintre, amikor kezdetét vette a kiabálás, de Miss Martha túl gyors volt. Ugyanis addigra már ki is rohant a szalonból, és elkiáltotta magát:
– Lányok, aki az éjszaka folyamán lejön a lépcsőn, az ki van csapva ebből az iskolából!
– És ha tűz üt ki, akkor mi van, az ég szerelmére? – kilátottam vissza (…).

444. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Miss Harriet szerint úrihölgyhöz méltatlan dolog, és az arcbőrnek sem tesz jót, mert elősegíti a ráncosodást, ha az ember nyolc óra előtt kikel az ágyból.

103. oldal

>!
Mentavirág

Persze, félni valóban félem az Istent, ahogy sok minden mástól is félek, de nem imádkozom hozzá. Mert tudom, hogy amit kérnék, azt úgysem adná meg. Sőt tulajdonképpen úgy gondolom, hogy ha én lennék Isten, én sem adnám meg.

87. oldal, Harriet Farnsworth

>!
Mentavirág

Sajnos, ha a lelkiismeretem összecsap az étvágyammal, majdnem mindig az utóbbi bizonyul erősebbnek.

443. oldal, Marie Deveraux


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék
Dennis Lehane: Viharsziget
Thomas Harris: A vörös sárkány
Patricia Highsmith: Remegő szívvel
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Caroline Kepnes: Te
Jack Ketchum: A szomszéd lány