Azután 11 csillagozás

Thomas Block: Azután

A sarkvidéken, az Antarktisz jegén szovjet, amerikai, chilei és más nemzetiségű kutatók élik békés mindennapjaikat munkájukba feledkezve, dacolva a zord körülményekkel.
Egyszer csak az elképzelhetetlen valóra válik: egy technikai hiba miatt az USA atomtámadást indít a Szovjetunió ellen, amit az automatikusan viszonoz. Egy órán belül be is fejeződik a harmadik világháború, s atomtűz pusztítja el az évezredes civilizációt és az emberek milliárdjait. Ám az Antarktisz sértetlen marad, levegője továbbra is kristálytiszta. A túlélők, az itt tartózkodó körülbelül kétszáz ember egymásnak esik. Mindenki a másik országát hibáztatja a történtek miatt, s egymáson próbálnak bosszút állni hazájuk és családjuk pusztulásáért.
Sok vér festi vörösre az érintetlen hómezőket, mire felülkerekedik a józan ész…

Eredeti cím: Airship Nine

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Victoria, Pécs, 1991
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637660038 · Fordította: Bárkányi István

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mcgregor
Thomas Block: Azután

Nem kifejezetten összetett történet egy mindent elpusztító atomháború után az Antarktisz környékén életben maradt különböző nemzetiségű (főleg szovjet és amerikai) kutatók félreértésekből és szándékos manipulációból fakadó egymásnak eséséről. Érezhetően belengi egy jellegzetes hidegháborús hangulat, de a szovjet-amerikai ellentéten túl igyekszik bemutatni a mikroközösségek vezetési válságait és csoportdinamikáját is. Személyesen az amerikai léghajónak a világ pusztulása utáni szigetszerű (a civilizáció apró vívmányait megőrző) jellegét, a leírások hangulatát találtam a legérdekesebbnek, a cselekmény maga középszerű.

>!
chhaya P
Thomas Block: Azután

Kellemes kis posztapokaliptikus thriller arról, mi történhetne néhány tucatnyi túlélővel egy globális atomháború után… A szokottól eltérő, izgalmas helyszínt biztosít egy amerikai léghajó, egy szovjet szállítóhajó, valamint kényszerű úti céljuk, az Antarktisz (mivel egyedül csak ott maradt sugárzásmentes és élhető a bolygó). Adjunk hozzá néhány tipikus karaktert (a zaklatott, ám felelős döntést hozni akaró vezető, az elkényeztetett ficsúr, az összetört szívű szőke, a megalomán sz@rkavaró, az elmaradhatatlan fekete, stb.), tegyük őket felváltva váratlan és klisés helyzetekbe, és már kész is az egyszerű, rövid kikapcsolódást nyújtó történet. A stílusa amúgy kifejezetten tetszett, olvastatja magát.

>!
Szekeres_Dénes
Thomas Block: Azután

Pontosan azt kaptam, amit vártam. Az utolsó világégés után a két csoport konfrontálódik, a folyamatos összetűzéseket aztán félreértések kísérik, megy a hatalmi játszma is. A csapatokon belüli viták is megfelelő ábrázolásra kerültek. Sosem lesz egy irodalmi klasszikus, műfajában sem alkotott hatalmasat, de engem szórakoztatott, a lécet átugrotta. A témakör a kedvenceim közé tartozik, ennek megfelelően kell kezelni a csillagozásomat is.

>!
Victoria, Pécs, 1991
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637660038 · Fordította: Bárkányi István
>!
smilecat
Thomas Block: Azután

Már nem is tudom mióta porosodott a polcomon, most is véletlenül akadtam rá, úgy gondoltam elolvasom…

Nem szeretnék akkor élni mikor egymásnak rontanak a túlélők a megmaradt, épp rendelkezésre álló haditechnikai eszközökkel… ráadásul orosz oldalról :)

Nem rossz könyv, de aki azt várja hogy valami óriási háború van benne ill a karaktereket mélyebben is megismerjük, sőt azt ,hogy igazából mi motiválja őket, az jobb ha nem is foglalkozik vele… persze felszínesen érinti ezeket a dolgokat…

adjatok neki egy lehetőséget :D


Népszerű idézetek

>!
mcgregor

Először nem volt semmi egyéb, csupán a ködben kirajzolódó vastagabb vonal, de gyorsan alakult olyan formájúvá, aminek eleje is, vége is van. Sötét anyag tompa foltja, kivehető körvonallal. A Kilences Léghajó a szürke semmiből bukkant elő, és mozdulatlanul lebegett fölöttük az üvöltő szélben. A meleg, kényelmes kabinok fénye kellemes háttérvilágítást szolgáltatott az elkövetkezőkhöz.

159. oldal

>!
mcgregor

A luxuskabin ablakából gyönyörű látvány tárult eléjük. A felhőket foszlányokra szaggatta a szél, és a ragyogó napfény mindenütt felszikráztatta a tájékot. Jéghegyek százait látták elszórtan sodródni a tengeren a Kilences Léghajó és a csipkézett partvonal között, mellyel párhuzamosan repültek. A jéghegyek a mélyfekete és a hidegfehér váltakozó árnyalatait mutatták, és hosszú árnyékok verődtek vissza róluk, különböző szögben. – Nézd azokat a hegyeket!
A part menti hegyvonulat amelyre Michael mutatott, hirtelen tolult elébük. A hegycsúcsok élesen kirajzolódtak a tiszta, kék háttér előtt, vagy a még megmaradt felhőfoltokba takaróztak. A hegyeket jég és hó borította, bár a hirtelen felmeredő sziklák ledobták magukról a fehér palástot, s meg-megmutatták saját színeiket. Elsősorban persze a feketét, de élénkbarna és kék foltokat is, amelyek beleszövődtek a visszatükröződő arany- és ezüstszínű mintázatokba. Megilletődve nézték, ahogy a nap lebukik a hegycsúcsok mögött, megváltoztatva ezzel a színeket. Szótalan itták magukba a látványt.

179. oldal Az Antarktisz

>!
mcgregor

Nem pásztázta a szemhatárt, darabig maga elé meredt. A fennsík felszíne, amely fölött repültek nem volt más, csupán rövid pihenőszünet a Maud királyné földjét alkotó folyamatos emelkedők sorában. Ezeken a jég és hó borította fennsík-szakaszokon a lefelé fúvó, makacs szél megfagyott hullámokat ostorozott; több méter magasak voltak, hosszuk is sok-sok méter. Abból a kevésből, amit a mindent körülölelő sötétségben Nej még ki tudott venni, a hó-hullámok gyönyörű alakzatba rendeződtek el.

197. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
James H. Cobb: Sarkvidéki küldetés
James Dashner: Az útvesztő
Blake Crouch: A pokol kapujában
M. R. Carey: Kiéhezettek
Dean R. Koontz: Égi jel
Frank Herbert: Védett nők
Justin Cronin: A szabadulás
Dan Wells: Fragments – Töredékek