A ​menthetetlen 31 csillagozás

Thomas Bernhard: A menthetetlen

A ​menthetetlen Thomas Bernhard egyik legszebb könyve, ha egyáltalán a „szép” jelzőt bármiféle kapcsolatba lehet hozni az osztrák irodalom e rendkívül jelentős alakjával. Hogy mennyire jelentős, az nem volt kétséges életében sem, de most, rövid idővel korai, de mégis sorsszerű halála után úgy érezhetjük, hogy még sok, nagyon sok mondanivalója lett volna e szörnyűséges világról: az ő saját, lehangolónak, nyomasztónak látott Ausztriájáról s általában véve az ember esendőségéről s esendőségében groteszkül komikus voltáról.

A menthetetlen e roppant keserű, e roppant ironikus életművön belül mintha valami fénysugarat csillantana fel mégis: a forma szépsége és kiegyensúlyozottsága behatol a regény mélyebb rétegeibe is, és elnézőbbé, megbocsátóbbá teszi a szerzőt szereplőivel szemben. Mert a regény három figurája, Glenn Gould (századunk valóban élt zseniális zongoraművésze), Wertheimer és maga az elbeszélő, művészek, akik a tökélyt keresik, s ez Bernhard szemében bocsánatos bűn.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 1992
154 oldal · ISBN: 9630753677 · Fordította: Révai Gábor

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · Arthur Schopenhauer · Immanuel Kant · Friedrich Nietzsche · Blaise Pascal · Glenn Gould · Montaigne · Voltaire

Helyszínek népszerűség szerint

Salzburg


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

HA86>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

A 44. és a 45. oldal foglyul ejtett egy hajszálat. Az adatbázisunk szerint, mióta számítógépes nyilvántartásunk van, senki sem kölcsönözte a könyvet, van benne azonban katalóguscédula, rajta két névvel, szóval élek a gyanúval, hogy a két őskori olvasó valamelyikéé a hajszál. Nem mintha lenne jelentősége (azt leszámítva, hogy a váratlan felbukkanása dobott az olvasási élményen), de azért gondolkodóba estem: vajon Thomas Bernhard hány oldalon keresztül tudná úgy húzni-vonni, csűrni-csavarni a könyvben talált szőrzet történetét, hogy az ne váljon igazán unalmassá? :)
Amikor a fentebbi költői kérdést feltettem, a 44-45. oldalon jártam, és arra jutottam, hogy alighanem egészen sokáig. (Jóllehet, a hajszálas történetben nincsen annyi potenciál, mint a három neurotikus zongoristáéban… Bár, ha jobban a mélyére ásunk, a zongoristákról is a keveset mondja hosszan.)

A kérdés felmerülése óta azonban kivégeztem a regény mind a 154 oldalát, és most már úgy látom, hiába a gördülékeny fogalmazásmód és az elgondolkodtató meglátások (önkifejezésről, önmegvalósításról, a művészi életpálya buktatóiról, a labilis idegzetű tehetségek drámájáról), Bernhard eme könyve egyre kevesebb olvasó szívéhez fog utat találni, és ha neki is kezdenek, kevesen veszik majd a fáradságot, hogy végigevickéljenek rajta. Ismétlés ismétlés hátán, három igazán múlt századi szereplővel, akik hiába küzdenek egyetemes problémákkal (szenvednek a dilettáns tanároktól; görcsösen vágynak a sikerre; és ketten közülük végtelenül elbizonytalanodnak és céltalanok lesznek harmadik társuk mellett, aki született zongoravirtuóz), mégsem válnak igazán közelivé. Különösen a zsarnok Wertheimer nem, aki szülei halála után nővérével kettesben tervezi leélni az életét csöndes elvonultságban, miután azonban nővére negyvenhat évesen lelép egy dúsgazdag svájcival, W. lába alól kicsúszik a talaj, és öngyilkos lesz nem messze lánytestvére új otthonától.

A hellyel-közzel felbukkanó érdekes meglátások miatt nem bánom, hogy elolvastam, de tény, hogy ha nincs a Kukorelly-féle írós, olvasós, szövegelemzős kurzus(-féle), amelynek első alkalmára ajánlott volt/lett volna elolvasni A menthetetlent, ez a könyv menthetetlenül a látómezőmön kívül maradt volna…

krlany I>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Ha egy szóval kellene jellemeznem a könyvet, akkor csak annyit írnék ide: gyöngyszem.
Rengeteg mindent megmozgatott bennem a regény, és mi több, zenehallgatásra sarkallt. Bach közelebb került hozzám, ha lehet ezt még mondani a lipcsei 24 órás Bach koncert után.
https://www.youtube.com/watch…

Bösendorfer vs. Steinway
Glenn Gould, „ő az évszázad legjobbja” és két barátja a filozófus és a menthetetlen, akik szintén zongoravirtuóznak készülnek.
„A mi barátunk, a mi halálunk.”
„Barátság, művészet!, gondoltam, uramisten, kész téboly!”
„Ha az ember a legjobbal találkozik, fel kell adnia”
„Miközben írok az egyikről (Glenn Gould), meg fogom érteni a másikat (Wertheimert), gondoltam, miközben újra és újra meghallgatom a Goldberg-variációkat (és A fúga művészetét) az egyiktől (Glenntől), hogy írhassak róluk,”
Valahogy így…
http://kulturleny.wordpress.com/2014/05/04/thomas-bernh…

Szultan_11>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Nagyon erős regény dilettantizmusról, hitelességről, zsenialitásról, tragikumról. És az is csodálatos, hogyan idézi meg a zenét, ami a német művészregényeknek Hoffmann óta kivételes témája. és tulajdonképpen megidézhetetlen az irodalom eszközeivel.

szigiri>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Tündöklő középszer. Volt egy ilyen Pintér Béla darab, egyből ez ugrott be. Hogy a művészetben nem mindig tudjuk, miben vagyunk a legjobbak.
http://szinhaz.blog.hu/2010/12/20/tundoklo_kozepszer_pi…
Az irtás után nekem nem volt nagyon különböző. Jó volt, de azt hiszem nagyjából belőttem mit tud Bernhard (ha nem, szóljatok). Nyavalygós, kicsit önostorozó, de elég őszinte kis könyv ez a művészekről, művészetről és az emberről, a csodálatos kicsinyességével, önzésével és folyamatos bizonytalanságával.

Stílusra olyan volt ez kicsit, mintha a Hrabal Pepin bácsija a Sörgyári capriccoból mániás depresszióssá válva öntené a nyakunkba a vége-hossza nincs történetét, mintha az egész egy nagy bővített mondat lenne, az idézet idézeteivel (a végéig nem szoktam meg a , mondta, gondoltam. mondatlezárásokat).

SZERK.: Gyanús volt, hogy mindkét olvasott regényben feltűnik a Mozarteum. Aztán tessék, Wikipédia Bernhard szócikk:
1952-től 1957-ig Bernhard a salzburgi Mozarteumban tanult éneket, rendezést és színművészetet és tanulmányával párhuzamosan riporterként és kritikusként dolgozott a Demokratisches Volksblatt című újságnak.

Klára_Bujdosó>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Igaza van a fülszövegnek, ez egy nagyon szép művészregény az önkifejezés tragikumáról. Végigneveted, aztán nem is érted, miért törölgeted a könnyeidet.

Natalie_Danaisz IP>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

a művész magánya – a magány művészete
„Hisz bárkinél jobban össze lehetünk kötve valakivel, anélkül, hogy együtt lennénk vele.”
itt virágtalan a temetés
hangtalan a zene
elérhetetlen a vágy
élhetetlen az élet
itt nem szólnak haragok
………………………….
„menthetetlen, mondta, gondoltam.”

Dorsyn>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Melankolikusan érdekes. Ez jut eszembe miután elolvastam.
Annyi minden szövi át a lapokat, mégis ez a sok mondanivaló olyan csapongó volt, hogy kissé zavaróvá vált egy idő után. Persze mást nem várhatok egy olyan embertől, mint a “főszereplő”, olyan lelkiállapotban, amelyben épp lehetett.
Ennyire lélektani olvasmányom ritkán van, illetve először olvastam osztrák szerzőtől. Jónak jó volt, legjobban az örökös melankólia tetszett benne.

somogyiréka>!
Thomas Bernhard: A menthetetlen

Igen, létezik ez a fajta szenvedős művész, aki a kínjaiból táplálkozik. Ha nincs neki, keres..Mondjuk keres egy nála sokkal tehetségesebb alkotót, és rögvest életprogramot kap arra, miért is rossz neki.Mert Glennt hallva nem mer többé hangszerhez nyúlni.

Glenn szavarai lettem volna kíváncsi, nem erre -az elnézést nyekergésre- a parton álló, alkotni igazán nem merő( igen, az roppant veszélyes dolog!!)művészecskék siralmaira.
Közben meg persze, hogy szép,meg okos, meg mégis megérinti a művészet peremvidékét, de abba nem hatol bele..Azt talán Glenn tudta volna elmesélni.Mert, hogy valaki virtuózzá válik, csak egy picit a tehetség, és a kitartás kérdése, van ott még valami..csak sejtem.Az ilyen alkotó egyészen a szakadék széléig megy, és ott megáll, felteszi a kezét, mert ott nincs tovább.Megadja magát annak, amiről semmi de semmi sejtése sincs. Valamit imád, amiből az élet bukkan fel, de mégsem része az életnek.
És ott ,hogy valahogy időt töltsön, zenél.Abból ott ilyen hang születik.

A többi „művész” el sem indul, az életén kesereg, a körülményein, azon, hogy vannak nála jobbak..Ők engem nem érdekelnek, és javarészt ez a könyvecske róluk szól, a szakadék szélén állót csak megpróbálja a távolból lefesteni, ahelyett, hogy ő is odamenne..


Népszerű idézetek

szigiri>!

A tapasztalat azt mutatja, gondoltam, hogy tartós barátságok csak úgy lehetségesek, ha a felek megfelelő háttérrel rendelkeznek, minden egyéb ámítás.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
5 hozzászólás
Natalie_Danaisz IP>!

Nem választhatjuk meg születésünk helyét, gondoltam. De elmehetünk erről a helyről, ha úgy érezzük, agyonnyom, mert ha elhalasztjuk az elmenés pillanatát, belehalunk az elmenésbe.

116. oldal

Natalie_Danaisz IP>!

Ő volt az egyetlen világhírű zongoravirtuóz, aki undorodott a közönségétől, és valóban, és végérvényesen visszavonult ettől az undorító közönségtől. Nem volt szüksége rá. Megvette az erdei házat, berendezkedett a házában és tökéletesítette tudását. Haláláig ketten lakták ezt a házat Amerikában: ő és Bach.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Glenn Gould
1 hozzászólás
krlany I>!

Végtére is nem kell, hogy egyfolytában tanulni akarjunk valamit, gondoltam, hisz tökéletesen elég, ha csak gondolkodunk, és egyszerűen szabad folyást engedünk a gondolkodásnak. Hogy átadjuk magunkat a világnézetnek, és egész egyszerűen kiszolgáltatjuk magunkat ennek a világnézetnek, csakhogy ez a legnehezebb,

46. oldal

>!

Wertheimer képtelen volt rá, hogy önmagában az egyszeriséget lássa, amit mindenki megtehet és meg kell tennie, különben meghasonlik, minden ember, akárki is, egyszeri, ezt mondogatom magamnak én is, és meg vagyok mentve. Ezt a mentőövet, hogy ugyanis önmagát egyszerinek lássa, Wertheimer sohasem vette észre, minden ilyenfajta képesség hiányzott belőle. Minden ember egyszeri, és csakugyan, önmagában véve minden idők legnagyobb műalkotása, én mindig is így gondoltam, nekem megadatott, hogy így gondoljam, gondoltam. Wertheimer nem volt képes erre, ezért ő mindig csak Glenn Gould akart lenni vagy éppen Gustav Mahler vagy Mozart és társai, gondoltam. Ez már igen korán és később egyre többször sodorta bajba. Nem kell feltétlenül zseninek lennünk ahhoz, hogy egyszeriek legyünk, és ezt felismerhessük, gondoltam.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Glenn Gould · Gustav Mahler
krlany I>!

Könyvtáraink, úgymond, büntetőintézetek, ahova szellemóriásainkat zártuk, Kantot természetesen magánzárkába, éppúgy, mint Nietzschét, mint Schopenhauert, mint Pascalt, mint Voltaire-t, mint Montaigne-t, az egészen nagyokat magánzárkába, a többieket tömegzárkába, de valamennyit egyszer és mindenkorra, bizony, kedvesem, örökre és a végtelenségig, ez az igazság. És ha egy főbenjáró bűnös menekülni próbál, ki akar törni, hát jaj neki, mert, ahogy mondani szokás, kikészítik és nevetségessé teszik, ez az igazság. Az emberiség meg tudja védeni magát mindezekkel az úgynevezett szellemóriásokkal szemben, mondta, gondoltam. A szellemet, akárhol bukkan is elő, kikészítik és bezárják, és természetesen azon nyomban rossz szellemnek bélyegzik,

61-62. oldal

krlany I>!

Félreértés taszít bennünket a félreértések világába, amelyet mint csupa félreértésből összeálló világot kell elszenvednünk, hogy végül egyetlen nagy félreértés jóvoltából kilépjünk belőle, hisz a halál a legnagyobb félreértés,

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félreértés · halál
Cicu>!

Jó előre eltervezett öngyilkosság, gondoltam, nem kétségbeesés szülte meggondolatlan tett.

48. oldal

krlany I>!

Húsz év után, magam előtt egy pohár ásványvízzel, újra el akartam olvasni a Törless iskolaévei-t Musiltól, de nem sikerült, elbeszéléseket már képtelen vagyok elviselni, elolvasok egy oldalt, és képtelen vagyok tovább olvasni. Leírásokat már képtelen vagyok elviselni. Másfelől már Pascallal sem sikerült elűznöm az időt, a Gondolatok-at kívülről tudtam, és Pascal stílusa csak rövid ideig szerzett örömet. Így aztán beértem a nézelődéssel. A városok, ha az ember elhalad mellettük, lepusztult benyomást keltenek, a parasztházak sorra pusztulnak, a tulajdonosok kiszaggatják a régi ablakokat, és új, ízléstelen műanyag ablakokat tesznek a helyükbe. Már nem templomtornyok uralják a tájat, hanem importált műanyag silók, túldimenzionált raktármonstrumok. Bécsből Linzbe utaztában az ember csupa ízléstelenséget lát. Linzből Salzburgba ugyanúgy.

54. oldal

krlany I>!

Az úgynevezett nagyság eljutott arra a pontra, hogy már csak meghatódni tudunk nevetséges és szánalomra méltó voltán. Ha jobban megnézzük, Shakespeare is nevetségessé zsugorodik, mondta, gondoltam. A csodálat az ostobák kiváltsága, mondta, gondoltam. Az úgynevezett szellem emberét felemészti a mű, amelyet korszakosnak vél, míg végül kiderül, hogy csupán nevetségessé tette magát, akár Schopenhauernak hívják, akár Nietzschének, egyre megy, lett légyen akár Kleist, akár Voltaire, csupán egy szánalmas alakot látunk, aki kizsigerelte saját agyát, s végül ad abszurdum vitte magát. Akit legázolt és túlhaladott a történelem. A nagy gondolkodók bezárt könyvszekrényeinkből bámulnak ránk, örök nevetségességre ítélten, mondta, gondoltam.

61. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!
Christoph Ransmayr: A Kitahara-kór
Robert Seethaler: Egy egész élet
Wolf Haas: Jöjj, édes halál
Paulus Hochgatterer: Az élet édessége
Johannes Mario Simmel: Testvér lészen minden ember
Joseph Roth: A szent korhely legendája
Franz Werfel: Cella
Peter Berczeller: Max – Bárcsak…
Arno Geiger: Jól vagyunk