Füst 2 csillagozás

Túlélni a traumát
Thoma László: Füst

Thoma László rövid lélegzetvételű, megrázóan őszinte és nyers vallomásában a traumát átélt ember belső vívódását, „pokoljárását” mutatja be. A 2019-es Ráday utcai református kollégiumi tűzből megmenekülve szembe kell néznie az élet törékenységével és saját tehetetlenségével, lelkészként pedig hitének megrendülésével is meg kell küzdenie. A szerző arra bátorítja olvasóit, hogy a gyógyulás érdekében merjék valóságosan is megélni a traumával jelentkező érzéseket, a fájdalmat és a haragot, hiszen minden új kezdet vajúdással és a régi hozzáállás átalakulásával jár.

>!
Harmat, Budapest, 2020
148 oldal · ISBN: 9789632885230
>!
Harmat, Budapest, 2020
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885223

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

terapeuta


Most olvassa 3

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
csucsorka P
Thoma László: Füst

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

„Ajánlom mindazoknak, akik valami feldolgoznivalót cipelnek, de nem motivációs nagy szavakra, megmondó emberekre és instant megoldásra vágynak, hanem arra, hogy lássák, minden érzésük valid, az esendőségük pedig elfogadható és nem örök állapot.”

Benyomásaimról, véleményemről bővebben itt:
https://7szoba.hu/ajandekba-kapott-elet-thoma-laszlo-fu…

2 hozzászólás
>!
vivaldi
Thoma László: Füst

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

A szerző a pszichodráma oktatóm volt és ő fogja megkeresztelni a kislányom is. Nem volt kérdés hát, hogy elolvasom a könyvét. Tudtam arról, mi történt vele, tudtam arról, hogy vívódik – hiszen egyes állomásokat megosztott az ismerőseivel is a közösségi oldalon. Mégsem tudtam, hogy mit érez valójában. Nagyon köszönöm neki, hogy engedte a könyvön keresztül megélni, amit Ő átélt, érezni azt, amit érzett.
Sodró lendületű olvasmány, az egyes gondolatmeneteket feszesen koppanó, egyszavas vagy rövid mondatokkal zárja le. Saját bevallása szerint 2 hét alatt összeállt a mű. Én is úgy éreztem, hogy áradnak a szavak és gondolatok. Nincs finomítva, nem színezi át a politikai korrektség, és igen, egy lelkész is kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor haragszik, amikor megküzd azért, hogy megbocsásson.


Népszerű idézetek

>!
csucsorka P

És keresztény kötelesség a megbocsátás, egy lelkésztől extrán elvárt dolog. De most mégis ki kell mondanom, hogy nagyon haragszom, miközben, köszönöm, jól vagyok lelkileg… Isten jelenlétében, elé állva is: dühös vagyok. Előtte szabad vagyok, hozzá mehetek ezzel is. Ahhoz, hogy majd meg tudjak bocsátani, most haragudnom kell. Mert mindennek megvan az ideje… És bátorítok erre mindenkit, aki szeretne tartós megbékélést: merjen először haragudni, igazán, mélyről jövően. És óvok mindenkit attól, hogy erőltesse a gyors továbblépést. Van helye a haragnak, kimondva, Isten előtt és egymásnak. Haragszom, és nagy szükségem van erre, hogy meg tudjam magamat védeni mindenféle tekintetben (…)

76. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

Kapcsolódó szócikkek: harag · lelkész · megbocsátás
1 hozzászólás
>!
csucsorka P

Befejezésül ennyit mond nekem a terapeuta:
– Tudod, Laci, sokan fognak majd azzal vígasztalni, hogy biztos azért maradtál életben, mert még dolgod van itt a földön. Ez egy nagy baromság! Menjen mindenki a fenébe, aki ezt állítja! Csakis azért maradtál életben, mert az életed ajándékba kaptad Istentől! Ajándék! Nem kell semmit tenned érte. Csak hálával elfogadni.

62-63. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

Kapcsolódó szócikkek: terapeuta
1 hozzászólás
>!
csucsorka P

Kora reggel volt a legtisztább, leglevegősebb a Ráday.Remény és csend áradt belőle. Nemesség, és elegancia. Volt, hogy teljesen egyedül voltam, míg végigsétáltam a 28-as számtól a Kálvin térig. Ilyenkor különös otthonosságot éreztem. Egy nagyváros kellős közepén egy olyan helyen, ahol nem is lakom, ahol név szerint alig ismerek valakit. Olyan ez, mint amikor valaki a természetért rajong, megérkezik az erdőbe, elmerül a fáj és bokrok sűrűjében, és a kitaposott ösvényen járva teleszívja magát tiszta erdei levegővel. Nem ismeri a fákat, de otthon van, s ezt a fák is tudják róla.

13-14. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

2 hozzászólás
>!
csucsorka P

„A kép a Rádayban készült néhány nappal a tragédia előtt… A szeretett könyvtárban, ahol aznap este dolgoztam. Köszönöm a jó pásztornak, aki nem hagyott elveszni! Köszönöm a teológusnak, aki visszajött értem, és addig kopogott, míg meg nem hallottam. Sosem feledem a halál szagát, a fekete füstfolyamot, amibe el kellett merülnöm, hogy az életre futhassak. Másnap reggel az elhívási igém volt a kijelölt szakasz: »Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki nem zárhat be…« Új értelmet nyert…”

35. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

>!
ptagi P

Nem szeretem, amikor bántják a keresztényeket, amikor az egyházat támadják demagóg, előítéletekkel terhelt módon, egyéni sérelmek és hiányok mentén, feltételezések alapján, lejáratás céljából.
Nem szeretem azt sem, amikor bántják a nem keresztényeket, az eltérő gondolkozásúakat, a világot másképp látókat.
És azt sem szeretem, amikor az igazság nem mondható ki, mert az feltehetően érdekeket vagy hatalmat sért.
Azt pedig végképp nem, amikor az igazság kimondásának köntösében mérünk megsemmisítő csapást a tőlünk különböző emberekre.

79-80. oldal, 10. fejezet - Teológusközösség (Harmat, 2020)

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

>!
csucsorka P

Ajándékba kaptam az életemet… Hát, köszönöm! És akkor most örökké lekötelezve kellene éreznem magam…?

89. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

>!
csucsorka P

Tehetetlenség. „Három napig gyászolj, aztán támadj fel!” – hangzott a közösségnek szánt jótanács a jóakaró segítőktől, „fekete öves” keresztényektől.

82. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

>!
csucsorka P

Tehetetlenség. Az elvárások tehetetlensége. Azzal kapcsolatban, hogy egy keresztény embernek hogyan kell hinnie, reménykednie és szeretnie. A végtelen megfelelni akarás, amit a legjobb szándékkal ültetnek belénk gyerekkorunktól fogva mindazon felnőttek, akik nevelnek.

83. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

Kapcsolódó szócikkek: tehetetlenség
>!
ptagi P

És ki tudja, hány olyan dolog történt még, amiről tudomásom sincs, de megmenekültem a haláltól.

106. oldal, 14. fejezet - Húsvét (Harmat, 2020)

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

>!
csucsorka P

„Nincs helye a haragodnak! Keresztény ember nem haragszik!” – ez az üzenet mindenfelől. És hozzásorolva számos bibliai ige, amiket persze majdnem minden dologhoz hozzá lehet sorolni pró és kontra…

78. oldal

Thoma László: Füst Túlélni a traumát

Kapcsolódó szócikkek: harag
4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Révész Szilvia: Keserűből édeset
Reinhard Bonnke: Még többet
Don Piper – Cecil Murphey: 90 perc a mennyországban
Derek Prince: Isten orvosságos üvege
Cseh István: A mélységből kiáltok hozzád
Henry Cloud – John Townsend: Határaink
Molnár Ödön: Ragyogó csillagok a kínai éjben
Süle Ferenc: Az életerő forrásai a családban
Tom Nelson: Munkára teremtve
Frank Hammond – Ida Mae Hammond: Disznók a szalonban