Jobb ​lett volna élni 43 csillagozás

Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

2001. ​május 8-án, az éppen húszéves Jeremy öngyilkosságot követ el, mert Victoria, a lány, akit szeret, eltaszította magától.

2002. május 8-án arra tér magához, hogy Victoria mellette fekszik az ágyban, és fülig szerelmes belé.

Valóban meghalt volna? Vagy mégsem?

Megint eltelik egy év, amelyről semmilyen emléke sincs, és immár egy kisfiú édesapja. Közben mintha felgyorsulna az idő – az újabb és újabb ébredések után Jeremynek egyre borzalmasabb dolgokkal kell szembesülnie. Mintha az a valaki, akiről Victoria és a barátai mesélnek, nem is ő lenne, hanem egy agresszív, önző fráter, egy igazi zsarnok, aki mindent tönkretesz maga körül. Jeremynek egy olyan élet szálait kell apránként felgöngyölítenie, amelyet nem ő választott, amelyhez semmi köze… és mégis az övé. Vajon van kiút ebből az ördögi körből?

A francia Thierry Cohen különös hangulatú könyve, amely elnyerte a rangos Jean d’Ormesson nagydíjat, egy, a holtak és az élők világa között rekedt férfi… (tovább)

Eredeti cím: J'aurais préféré vivre

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
302 oldal · ISBN: 9789632548395 · Fordította: Bíró Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KöfférTzitzah>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Megrázó történet az életről, a döntésekről, a szeretetről és a hitről.
Szokatlan alternatív lehetőséget vázol fel, mi történhet az öngyilkosság (vagy a kísérlete) után a lélekkel. Tükröt állít az ember számára, hogy becsülje meg az életét, a lehetőségek végtelen számát, az önmaga által keltett rezdüléseket mások életében. Emlékeztet, hogy az életet tisztelni kell, mert ajándékba kaptuk, de a jog, hogy eldobjuk, már nem jár vele együtt, és bizony szembe kell nézni a következményekkel.
Ezenkívül kegyetlenül kiemeli a jelen felfoghatatlan valódiságát, amit egy pillanat alatt letarol az idő, és a múlt lesz mindaz, ami előttünk van, semmi más.
A nem túl hosszú és könnyen olvasható történet mögött valódi mélység rejlik. Az öngyilkosság drámai és szükséges ahhoz, hogy a mondanivalót átadja, végigvigye Jeremy fokozatosan fejlődő gondolatmeneteit, melyek végül gyönyörűen teljesednek ki a szerelme, a családja, az élete felé.
A cselekmény izgalmas, a jövő minden egyes fejezetben, minden egyes szülinapon bizonytalan, a múlt nagy részével és az ember személyiségével együtt. A főszereplővel történtek arra is felhívják a figyelmet, hogy néha meg kell állni, és elgondolkodni: kik vagyunk, és kik lettünk? Milyen változásokon mentünk keresztül, hogyan hatott ez a környezetünkre? Mi lesz így ezután?
Különösen megfogott az a jelenet, mikor az idős Jeremy elborzadva tekint a testére, és arra gondol, hogy de hiszen ő egy vén testben rekedt 20 éves. A test az test, a kor csak egy szám, aminek pedig tényleg jelentősége van, az az idő felettünk, és más nem fontos.
A vallás megjelenése a könyvben nem túlzó, nem fanatikus, csupán egy eszköz arra, hogy megvilágítsa a dolgokat, rámutasson bizonyos törvényszerűségekre vagy éppen a lehetetlenre adjon magyarázatot általa. Én nem vagyok vallásos, nekem ez így megfelelt, aki pedig az, annak ilyen tekintetben talán még egy dologgal többet adhat a könyv.
Aki szereti a gondolatébresztő történeteket, annak úgy gondolom, tetszeni fog ez is. Bennem sok mindent mozgatott meg, lenyűgözött és fejbe csapott, és számomra a legjobb könyvek azok, amik éppen ezt teszik: kibillentenek a ritmusból. Az biztos, hogy nem a nagy tömeg számára íródott, nem fog bejönni mindenkinek, de ha valakinél célba ér, arra tényleg hatni fog.
A stílus az, ami miatt nem tudom 5 csillagra értékelni. Talán a fordítás volt tőlem túl idegen, vagy az eredeti szöveg bizonyult néhány helyen amatőrnek, bár abba nem olvastam bele, úgyhogy nem tudom. Túl sokszor fordultak elő olyan mondatok, amik nem voltak teljesen magyarosak, és ezzel sajnos romlott a minőség is.

Niki_>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Hát … nem is tudom. Ez a könyv olyan, mint egy modern Karácsonyi ének, csak épp a „nem is tudom tetszett-e” kategóriából.
Sok könyv, sok film feldolgozta már a szituációt, hogyan kellett volna jól élni, megbecsülni az életet, majd amikor eljön a halál ideje, előrepillanthatunk a jövőbe. Még jó is kisülhetett volna ebből, de sajnos nem sült.
Jeremy unszimpatikus volt. Nyavajgó fiatal, aki egyből öngyilkos akar lenni, mert nem szeretik viszont. Nyeszlett kis ürge, szánalmas, gyenge, nincs benne semmi tartás. És ez meglátszik azon is, ahogy a jövője alakult. Rettentően sajnáltam a nőt, hogy ezt az ürgét választotta. Menekült volna inkább el egy másik kontinensre, amikor szerelmet vallott neki!
Mi is a könyv tanulsága?:
– na akarj öngyilkos lenni, mert ha nem sikerül, szarabb lesz az életed!
– ne akarj öngyilkos lenni egy lányért, mert szegény lány nem érdemli meg!
– ha arra ébredsz, hogy ugrálsz előre a jövőbe, keress fel egy dilidokit!
– és legvégül: ÉLJ!
Bővebben: https://azajtom.blogspot.com/2020/02/thierry-cohen-jobb…

brena>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Érdekes elmélet,nagyon tetszett úgy 220. oldalig,onnantól nekem túl sok volt….
Azon agyalok, mi van ha reggel én is 3 év múlva ébredek fel:)??? / na jó ez kizárt,mert nem vagyok öngyilkos hajlamú / jah és az egyik levél dátumát elírták….de a fordító briliáns mondatokat alkotott,imádtam,főleg a végén, ami viszont a tartalom miatt, annyira nem tetszett:)és így levonok egy fél csillagot,mert igazán lehetett volna ezt másképp befejezni. Nem akarok spoilerezni.
Remek remek ötlet én mondom!:) Kiborító hogy 254!oldal összesen,és nem 301 mert megint ajánló van a végén!!!

9 hozzászólás
ggizi P>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Hm… Ez elég érdekes volt…
Lehet, hogy nem jól értelmeztem a dolgokat (ami simán benne van a pakliban), de nekem nagyon úgy tűnt, hogy a szerző is eléggé ellenzi magát az öngyilkosságot ahhoz, hogy örömmel dörgölje a főszereplő orra alá, hogy milyen lehetőségek elől futott el, mi mindent megszerezhetett volna, ha nem adja fel az egészet. Persze az, hogy aztán mivel mit kezdett ebben a párhuzamos „életében” az már teljesen más kérdés, de az egyértelmű, hogy ha a lehetőségét sem adjuk meg valaminek, akkor az mégis hogyan is válhatna valóra…?!

tramuntana>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Kifejezetten érdekes az alapötlet, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképpen el kell olvasnom. Sajnos a kivitelezés már kevésbé meggyőző. Komoly kérdéseket jár körül és jól tárja elénk azt, hogy mennyi emberre vannak hatással a döntéseink a környezetünkben. spoiler Maximálisan egyetértek a mondanivalóval, a stílus viszont még csiszolandó.

szilvamag_>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

A regény tulajdonképpen egy szerelmi történet és egy kétségbeesett tett az élet ellen, amely kiváltója egy viszonzatlan szerelem. A történetet meglehetősen nyugtalanítónak és kissé lehangolónak éreztem, de mindenképp nagyon eredetinek, úgyhogy élveztem olvasni a könyvet, teljesen magával ragadt már-már letehetetlen volt a számomra, annyira akartam tudni, hogy mi lesz a történet vége. De sajnos a befejezésben kissé csalódtam. Bővebben: http://goo.gl/X4UmxM

3 hozzászólás
Valcsa P>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Ez egy olyan könyv, ami már gyakorlatilag a címében elspoilerezi a végkifejletet. Mégis, annyi minden történik addig, mire ez a 4 szó megfogalmazódik a főhősben, hogy ez már abszolút bocsánatos bűn, hisz ez csak a jéghegy csúcsa – a legérdekesebb az az út, amin eljutunk idáig…
Nekem ez bizony nagyon tetszett. spoiler Akárhogy is értelmezzük, szerintem kifejezetten érdekes könyv és maga a cselekmény eléggé izgalmas is volt. Mindig nagyon vártam a fejezetek elejét, hogy Jeremyvel együtt én is feltérképezzem a helyzetet, hogy hol „tértünk magunkhoz” épp. Az öngyilkosság, mint olyan, tőlem nagyon-nagyon áll, (szerencsére) elképzelni sem tudom, hogy juthat el idáig egy ember, viszont Jeremy-t mégis kedveltem, mindezek ellenére. A többi szereplő is igazán karakteres volt, megkedveltem őket.
Áldom a szerencsémet, hogy két éve megvettem, mert ez bizony nálam garantáltan újraolvasós lesz (mindössze 690 ft-ért, a Könyvudvartól került hozzám), szerintem méltatlanul alul értékelt könyv, ami olyan szemszögből fogja meg ezt a témát, ahogyan talán még soha egyetlen másik hasonló témájú könyv sem…
U.i: Egyedül a fordítással nem voltam teljesen kibékülve. Egyrészt rengeteg elírás volt benne, komplett szavak maradtak ki néhol… :/ Máshol pedig teljesen „magyartalan” volt… „Igazándiból”, „előszörre”… Itt azért fogtam kicsit a fejem… :/

Alexa18>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Sok könyvet olvastam már de egyik se volt ennyire mélyreható. Még mindig azokon a dolgokon és a kemény igazságon gondolkodom amit ez a fantasztikus író egy ilyen megrendítő történeten keresztül közölt. Egy biztos, ezt a könyvet SOHA nem felejtem el.

Amapola P>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Jól felépített történet, bár csak egy-egy napon kapunk bepillantást egy család életébe, mégis összeáll a kép, évtizedeket utazunk az időben főszereplőnket követve. A döntés, hogy végez magával nem csak a saját életét borítja fel, hanem a hozzá közelállókét is. spoiler

Málnika>!
Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Mindenkinek eljön az a pont, amikor élete során annak értelmét keresi, de nem találja. Jeremy első nagy szerelmi kudarca után úgy érzi, nincs értelme az életének, de elköveti azt a végzetes hibát, hogy döntése meghozatalakor csak önmagát veszi figyelembe, azt nem, hogy tette mások életére is hatással van. Hiába érzi az ember néha igazán magányosnak magát, eredendően nem erre vagyunk teremtve. Személyes döntéseink rengeteg ember életét megváltoztathatják, még ha ebbe nem is gondolunk bele, amikor meghozzuk őket.

Öngyilkossága után büntetésként felszabadul sötét oldala, hogy tovább kínozza szeretteit. Igazi lelke csak azért ébred fel, hogy felmérhesse tettei következményeit. Sokáig bolyong élők és holtak között, míg végül rájön, mekkora hibát követett el és szerencsére néha az utolsó előtti pillanat is sorsfordító lehet.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Azzal, hogy elutasította az életet, a poklot választotta. A pokol az, ha tisztában vagyunk a hibáinkkal, és mégsem javíthatjuk ki őket.

252. oldal

Nóra>!

Ott, ahova most készülsz, az ember már csak annyit ér, amennyi szeretet és gyűlölet, jóság és bűn, nemesség és aljasság marad utána. Az ítélet napján egyedül küzdelmei és imái szólhatnak az ember mellett.

256

zwecki>!

Egyszer hallottam egy papot, aki arról beszélt, hogy egy férfinak három lehetősége van arra, hogy megérjen. Erre először a szülők támogatásával és szeretetével nyílik módja. Ha ez nem sikerül, egy nőtől, egy asszonytól kaphat egy második esélyt arra, hogy a felelőtlen, önző, éretlen állapotából kilépjen, és ha ekkor is kudarcot vall, végső esélyként már csak a gyerekek maradnak, utána kész… vége.

116. oldal

Málnika>!

Victoria, azért jöttem, hogy búcsút vegyek tőled, hogy még egyszer hálát adjak az esélyért, amit képtelen voltam megragadni, ami- mint a gyerekkorom ivókútjából csobogó víz- az ajkamat benedvesítette ugyan, ám végül anélkül szivárgott el az ujjaim közül, hogy a szomjamat igazán olthattam volna vele..

242. oldal, 9. fejezet (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

Vivuska>!

Az élet olyan kincs és gazdagság, amelynek valódi értékét képtelen felbecsülni az ember. Minden választásunk újabb és újabb világokat nyit meg, minden ébredéssel a világegyetem tárul ki előttünk. Mennyi út, mennyi lehetőség! Csak és kizárólag a mi ítélőképességünk döntheti el, hogy melyik vezet a boldogsághoz, de mindig ott van előttünk a legrosszabb és egyben a legcsábítóbb lehetőség is, az hogy nem választunk, hogy lemondunk a fejlődésről, hogy elutasítjuk az életet…
Az emberi lélek azért születik e világra, hogy tanuljon, hogy az élet során egyre érzékenyebbé, tökéletesebbé váljon. Az, aki megcsúfolja, semmibe veszi a lelkét, mert az élete során nem igyekszik kiteljesedni, fejlődni, olyan mintha halott lenne: felesleges és meddő.

251. oldal

Nóra>!

…egyetlen rossz döntés egész világokat képes romba dönteni.

252

Nóra>!

Az ember a legnagyobb dolgokra képes:felépítheti az életét, új életeket teremthet, vagy segíthet másoknak teljesebb életet élni. Sosem vagyunk egyedül. A magány csak ámítás, a kétségbeesés blöff.

254

Nóra>!

Egyedül lenni azt jelenti, hogy nem akarunk a többiekhez közeledni. A kétségbe esés azt jelenti, hogy lemondunk a reményről.

254

zwecki>!

Nincs jövő, az élet csak múlt.
… azt akarom, hogy a jövő utáni felesleges rohangálás helyett inkább a múltjuk megépítésével foglalkozzanak.

245. oldal

Ninácska P>!

A fájdalom vitte el. A fia után elveszítette a férjét is… Meg akart halni, nem volt hajlandó enni. A mi szeretetünk nem volt elég, még akkor is csak a magáé hiányzott neki.

215. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

C.S. Lazzar: Víz alatt
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Michel Houellebecq: Behódolás
Ákody Zsuzsa: Lélekrablók
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Jodi Ellen Malpas: Ki ez a férfi
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Blake Crouch: Wayward Pines
Adam Silvera: Inkább boldog
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám