Megbékélés 3 csillagozás

A belső gyermek meggyógyítása
Thich Nhat Hanh: Megbékélés

"Mindannyiunkban ​él egy fiatal, szenvedő gyermek. Gyermekként mind átéltünk nehéz időszakokat, sokan pedig traumát is elszenvedtünk. Ezeket a fájdalmas időket gyakran igyekszünk elfeledni, hogy megvédjük magunkat a jövőbeli szenvedésektől. Valahányszor kapcsolatba kerülünk a szenvedés élményével, úgy érezzük, nem bírjuk el, ezért a tudattalan elménk mélyére száműzzük az érzéseinket és az emlékeinket. Megeshet, hogy sok évtizede nem merünk szembenézni ezzel a gyermekkel.
Térjünk vissza önmagunkhoz, és törődjünk magunkkal. A testünknek, az érzéseinknek és az érzékelésünknek szükségük van ránk. A bennünk élő sebzett gyermeknek is szüksége van ránk. A szenvedésünk arra vár, hogy elismerjük végre. Térjünk haza önmagunkba, és adjuk meg mindezeknek, amit kérnek. Gyakoroljuk a tudatos sétát, a tudatos légzést. Végezzünk mindent éber figyelemmel, hogy valóban jelen lehessünk, hogy képesek legyünk igazán szeretni."

– Részlet a bevezetésből

„Az együttérzés egyik… (tovább)

>!
Ursus Libris, Budapest, 2018
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155786068 · Fordította: Máriás Petra

Enciklopédia 7


Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

edilorie>!
Thich Nhat Hanh: Megbékélés

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Thich Nhat Hanh azoknak írta ezt a könyvet, akik gyermekkorukban átéltek valamilyen traumát, amit eddig sikertelenül próbáltak feldolgozni. Nem meglepő módon a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlásával próbál ebben segíteni, számtalan tanácsot olvashatunk a Megbékélésben. Kétségtelenül hasznos könyv, sok lényeges dologra világít rá, nem egyszer volt aha-pillanatom, mégsem tudok négynél több csillagot adni, mert én egy idő után már nagyon erőltetettnek éreztem, hogy „Te nem egy önálló személy vagy, hanem az édesapád és édesanyád folytatása” – ezzel egyébként nem is értek egyet. Természetesen mindenki örököl ezt-azt a szülőktől, nagyszülőktől, stb. (olykor sok generációra visszamenőleg), de az, hogy én nem egy önálló emberi lény vagyok, számomra nem túl szimpatikus felfogás. Ettől eltekintve jó könyvnek tartom, örülök, hogy olvashattam.


Népszerű idézetek

edilorie>!

Buddha azt mondta, hogy mindannyiunkban ott a félelem magja, de a legtöbben elnyomjuk és elzárjuk egy sötét zugba. Az öt elmélkedés nevű gyakorlást azért találta ki, hogy segítsen azonosítanunk és elfogadnunk magunkban a félelem magjait, és a mélyükre tekintenünk. Ezek a következők:

1. Természetemnél fogva megöregszem. Nem menekülhetek meg az öregkortól.
2. Természetemnél fogva megbetegszem. Nem menekülhetek meg a betegségtől.
3. Természetemnél fogva meghalok. Nem menekülhetek meg a haláltól.
4. Minden számomra kedves dolog és mindenki, akit szeretek, természeténél fogva változik. Lehetetlen megmenekülni az elválástól. Nem tarthatok meg semmit. Üres kézzel érkeztem, és üres kézzel távozom.
5. Csak a tetteim a valódi tulajdonaim. Nem menekülhetek el a cselekedeteim következményeitől. A tetteim adják a létem alapját.

37-38. oldal, 3. fejezet - Ősi félelem, ősi vágy (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: Buddha · félelem
edilorie>!

Egy mosoly csodát tehet!

43. oldal, 4. fejezet - Légzés, séta és elengedés (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

1 hozzászólás
edilorie>!

Az éber figyelem energiája magában hordozza az összpontosítás és a belátás energiáját. Az összpontosítás segít egyetlen dologra fókuszálnunk, továbbá erőteljesebbé teszi a látást, így lehetővé válik a belátás. A belátás pedig mindig a megszabadulás erejét hozza magával.
Ha jelen van az éber figyelem, és tudjuk, hogyan tartsuk életben, akkor ez megteremti az összpontosítást. Ha pedig tudjuk, hogyan tartsuk életben az összpontosítást, az belátást szül. Az éber figyelem energiája lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére tekintsünk, és elérjük az átalakuláshoz szükséges belátást.

21-22. oldal, 1. fejezet - Az éber figyelem energiája (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: belátás · mindfulness
edilorie>!

    A tároló-tudat [a nyugati pszichológia szerint: tudattalan elme] kamrájában folyton peregnek a múltról szóló képsorok. Itt tartjuk a traumáról és szenvedésről szóló emlékeinket. Elméletileg tudjuk, hogy a múlt már tovatűnt. De a múlt képei még mindig ott vannak és időről időre – ébren vagy álmunkban – visszatérünk, és átéljük a múlt szenvedését. Hajlamosak vagyunk a múlt börtönébe esni. Az eszünkkel tudjuk, hogy a múlt már nem létezik, hogy az emlékeink pusztán filmkockák, a múlt képei. Ám a film tovább pörög és akárhányszor beindul, mi újra szenvedünk.
    Tegyük fel, hogy egy moziban vagyunk, ahol a kivetítőn pereg a film. Ahogy ott ülünk és nézzük, talán elhisszük, hogy a történet igaz. Még sírhatunk is rajta. A szenvedés valódi, a könnyek is igaziak. Ám az élmény nem most történik, ez csak egy film. Ha megkérlek, hogy gyere oda velem a filmvászonhoz, és érintsd meg, látni fogod, hogy nincs ott senki, csak a fény vibrál a kivetítőn. Nem beszélgethetünk a vásznon megjelenő emberekkel, nem hívhatjuk meg őket teázni, mert ez egy elképzelt történet, nem valódi. Mégis valódi szenvedést, igazi csüggedést teremthet. (…)
    Sokan nem tudunk kiszabadulni a képek világából. Az éber figyelem energiájával felismerhetjük, hogy a régi szenvedésünk csak egy kép, nem a valóság. Majd észrevehetjük, hogy az élet minden csodájával együtt itt van, hogy lehetséges boldogan élnünk a jelen pillanatban, és akkor az egész helyzetet megváltoztathatjuk.

34. oldal, 3. fejezet - Ősi félelem, ősi vágy (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness · múlt · szenvedés · trauma

Hasonló könyvek címkék alapján

Haemin Sunim: Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lelassítasz
Gunaratana Henepola: Az éber tudatosságról közérthetően
Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete
Michael Carroll: Éberség a munkában
Pema Chödrön: Amikor minden darabokra hullik
Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak
Jon Kabat-Zinn – Zindel Segal – John Teasdale – Mark Williams: Kiút a boldogtalanságból
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Michael Acton Smith: Belső csend
Jon Kabat-Zinn: Bárhová mész, ott vagy