Megbékélés 8 csillagozás

A belső gyermek meggyógyítása
Thich Nhat Hanh: Megbékélés

"Mindannyiunkban ​él egy fiatal, szenvedő gyermek. Gyermekként mind átéltünk nehéz időszakokat, sokan pedig traumát is elszenvedtünk. Ezeket a fájdalmas időket gyakran igyekszünk elfeledni, hogy megvédjük magunkat a jövőbeli szenvedésektől. Valahányszor kapcsolatba kerülünk a szenvedés élményével, úgy érezzük, nem bírjuk el, ezért a tudattalan elménk mélyére száműzzük az érzéseinket és az emlékeinket. Megeshet, hogy sok évtizede nem merünk szembenézni ezzel a gyermekkel.
Térjünk vissza önmagunkhoz, és törődjünk magunkkal. A testünknek, az érzéseinknek és az érzékelésünknek szükségük van ránk. A bennünk élő sebzett gyermeknek is szüksége van ránk. A szenvedésünk arra vár, hogy elismerjük végre. Térjünk haza önmagunkba, és adjuk meg mindezeknek, amit kérnek. Gyakoroljuk a tudatos sétát, a tudatos légzést. Végezzünk mindent éber figyelemmel, hogy valóban jelen lehessünk, hogy képesek legyünk igazán szeretni."

– Részlet a bevezetésből

„Az együttérzés egyik… (tovább)

>!
Ursus Libris, Budapest, 2018
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155786068 · Fordította: Máriás Petra

Enciklopédia 7


Most olvassa 6

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

edilorie>!
Thich Nhat Hanh: Megbékélés

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Thich Nhat Hanh azoknak írta ezt a könyvet, akik gyermekkorukban átéltek valamilyen traumát, amit eddig sikertelenül próbáltak feldolgozni. Nem meglepő módon a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlásával próbál ebben segíteni, számtalan tanácsot olvashatunk a Megbékélésben. Kétségtelenül hasznos könyv, sok lényeges dologra világít rá, nem egyszer volt aha-pillanatom, mégsem tudok négynél több csillagot adni, mert én egy idő után már nagyon erőltetettnek éreztem, hogy „Te nem egy önálló személy vagy, hanem az édesapád és édesanyád folytatása” – ezzel egyébként nem is értek egyet. Természetesen mindenki örököl ezt-azt a szülőktől, nagyszülőktől, stb. (olykor sok generációra visszamenőleg), de az, hogy én nem egy önálló emberi lény vagyok, számomra nem túl szimpatikus felfogás. Ettől eltekintve jó könyvnek tartom, örülök, hogy olvashattam.

Zsomary P>!
Thich Nhat Hanh: Megbékélés

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Bölcs könyv azoknak, akik már egy jó ideje gyalogolnak a befelé vezető ösvényen. Minden gyereknek vannak elfojtott, vagy dédelgetett traumái, kivétel nélkül mindegyiknek. Nekem is, neked is. Ezek nélkül nincs túlélés, nincs haladás, nincs fejlődés. Van, akinek nagyon jól működnek a megküzdési stratégiái önelemzés nélkül is, de van, akinek be kell járnia (néhányszor) a megbékéléshez vezető utat. Ehhez ad nagyszerű támpontokat, segítséget a könyv.


Népszerű idézetek

edilorie>!

Egy mosoly csodát tehet!

43. oldal, 4. fejezet - Légzés, séta és elengedés (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

2 hozzászólás
edilorie>!

Buddha azt mondta, hogy mindannyiunkban ott a félelem magja, de a legtöbben elnyomjuk és elzárjuk egy sötét zugba. Az öt elmélkedés nevű gyakorlást azért találta ki, hogy segítsen azonosítanunk és elfogadnunk magunkban a félelem magjait, és a mélyükre tekintenünk. Ezek a következők:

1. Természetemnél fogva megöregszem. Nem menekülhetek meg az öregkortól.
2. Természetemnél fogva megbetegszem. Nem menekülhetek meg a betegségtől.
3. Természetemnél fogva meghalok. Nem menekülhetek meg a haláltól.
4. Minden számomra kedves dolog és mindenki, akit szeretek, természeténél fogva változik. Lehetetlen megmenekülni az elválástól. Nem tarthatok meg semmit. Üres kézzel érkeztem, és üres kézzel távozom.
5. Csak a tetteim a valódi tulajdonaim. Nem menekülhetek el a cselekedeteim következményeitől. A tetteim adják a létem alapját.

37-38. oldal, 3. fejezet - Ősi félelem, ősi vágy (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: Buddha · félelem
F_Orsolya>!

[…] Néha megérintjük azoknak a pillanatoknak az emlékét, és még mindig szenvedünk, bár már biztonságban vagyunk. Valahányszor kapcsolatba lépünk a képekkel, a szenvedés ismét feltámad. Még akkor is így van, ha a szenvedés régen történt.
Sokan még mindig a képek világainak foglyai vagyunk. Valójában ezek csak képek; már nem a valóságot tükrözik. Miközben éber figyelemmel be-és kilélegzünk, megszerezhetjük ezt a bölcsességet és belátást. Tegyük fel, hogy még mindig őrizzük a vízbe fulladással fenyegető óceán képét. Rátekintve érezzük a szenvedést és a félelmet. Ám az éber figyelem és összpontosítás meghozhatja bennünk annak belátását, hogy ez nem az óceán, csak egy kép. Az óceánba belefulladhatunk, de egy képbe nem.

Tehát amikor találkozunk a kétségbeesés és a szenvedés tudati tényezőivel, szemügyre véve őket megláthatjuk, hogy ez abból született; a szenvedés azért bukkant fel, mert kapcsolatba léptünk egy múltbeli képpel. Valójába azonban biztonságban vagyunk, és ott van bennünk a képesség, hogy a jelen pillanatban élvezzük az élet csodáit. Amikor felismerjük, hogy a szenvedésünk képeken, nem pedig a jelen valóságon alapul, akkor rögtön lehetővé válik, hogy boldogan éljünk az itt és mostban.. Ebben rejlik az éber figyelem és összpontosítás ereje.

56. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

F_Orsolya>!

Semmi sem marad életben táplálék nélkül, még a szenvedés sem. Egyetlen állat vagy növény sem éli túl a táplálékhiányt. A szeretetünket is táplálni kell, hogy életben maradjon. Ha nem tápláljuk, vagy rosszfajta táplálékot adunk neki, a szeretetünk meghal. Rövid időn belül gyűlöletté is változhat. A szenvedésünknek és a csüggedésünknek is tápláléka van szüksége a túléléshez. Ha nem múlik a csüggedésünknek, az azért van, mert napról napra tápláljuk.

65. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

edilorie>!

Az éber figyelem energiája magában hordozza az összpontosítás és a belátás energiáját. Az összpontosítás segít egyetlen dologra fókuszálnunk, továbbá erőteljesebbé teszi a látást, így lehetővé válik a belátás. A belátás pedig mindig a megszabadulás erejét hozza magával.
Ha jelen van az éber figyelem, és tudjuk, hogyan tartsuk életben, akkor ez megteremti az összpontosítást. Ha pedig tudjuk, hogyan tartsuk életben az összpontosítást, az belátást szül. Az éber figyelem energiája lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére tekintsünk, és elérjük az átalakuláshoz szükséges belátást.

21-22. oldal, 1. fejezet - Az éber figyelem energiája (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: belátás · mindfulness
F_Orsolya>!

A civilizáció abban áll, hogy időt szánunk az ülésre, a sétára, a fogmosásra, időt szentelünk annak, hogy élvezzük, ahogy kézmosás közben a kezünkre folyik a víz.

114-115. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

edilorie>!

    A tároló-tudat [a nyugati pszichológia szerint: tudattalan elme] kamrájában folyton peregnek a múltról szóló képsorok. Itt tartjuk a traumáról és szenvedésről szóló emlékeinket. Elméletileg tudjuk, hogy a múlt már tovatűnt. De a múlt képei még mindig ott vannak és időről időre – ébren vagy álmunkban – visszatérünk, és átéljük a múlt szenvedését. Hajlamosak vagyunk a múlt börtönébe esni. Az eszünkkel tudjuk, hogy a múlt már nem létezik, hogy az emlékeink pusztán filmkockák, a múlt képei. Ám a film tovább pörög és akárhányszor beindul, mi újra szenvedünk.
    Tegyük fel, hogy egy moziban vagyunk, ahol a kivetítőn pereg a film. Ahogy ott ülünk és nézzük, talán elhisszük, hogy a történet igaz. Még sírhatunk is rajta. A szenvedés valódi, a könnyek is igaziak. Ám az élmény nem most történik, ez csak egy film. Ha megkérlek, hogy gyere oda velem a filmvászonhoz, és érintsd meg, látni fogod, hogy nincs ott senki, csak a fény vibrál a kivetítőn. Nem beszélgethetünk a vásznon megjelenő emberekkel, nem hívhatjuk meg őket teázni, mert ez egy elképzelt történet, nem valódi. Mégis valódi szenvedést, igazi csüggedést teremthet. […]
    Sokan nem tudunk kiszabadulni a képek világából. Az éber figyelem energiájával felismerhetjük, hogy a régi szenvedésünk csak egy kép, nem a valóság. Majd észrevehetjük, hogy az élet minden csodájával együtt itt van, hogy lehetséges boldogan élnünk a jelen pillanatban, és akkor az egész helyzetet megváltoztathatjuk.

34. oldal, 3. fejezet - Ősi félelem, ősi vágy (Ursus Libris, 2018)

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness · múlt · szenvedés · trauma
csucsorka IP>!

Amikor olyan ételt főzünk, amelyet anyánktól vagy apánktól tanultunk, olyasmit, ami generációról generációra szállt a családban, a kezünkre pillantva elmosolyodhatunk, mert ez a kéz az anyánk, a nagyanyánk keze is. Most is az készíti az ételt, aki már korábban elkészítette.

28. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

csucsorka IP>!

„Gyermekként bennem élsz. Én pedig te vagyok. Felnőttünk. Már nem kell félned. Biztonságban vagyunk. Van eszközünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Gyere velem, és legyél a jelen pillanatban”

75. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása

csucsorka IP>!

A békeszerződés értelmében huszonnégy órán belül tudatnunk kell a másikkal, ha a haragunkat nem sikerült átalakítanunk azáltal, hogy gyakoroltuk az átölelést és a mélyére tekintést. Nincsen jogunk huszonnégy óránál tovább megtartani magunknak a haragunkat; szólnunk kell róla a másiknak. Nem egészséges magunkban tartanunk. Ehelyett menjünk oda a másikhoz, és mondjuk meg neki, hogy dühösek vagyunk és szenvedünk. Ha pedig úgy érezzük, még nem tudjuk ezt higgadtan megmondani neki, leírhatjuk egy papírdarabra. A békeszerződés kimondja, hogy a határidő előtt át kell adnunk az üzenetet.

90. oldal

Thich Nhat Hanh: Megbékélés A belső gyermek meggyógyítása


Hasonló könyvek címkék alapján

Pema Chödrön: Amikor minden darabokra hullik
Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak
Haemin Sunim: Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lelassítasz
Michael Carroll: Éberség a munkában
Gunaratana Henepola: Az éber tudatosságról közérthetően
Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete
Jon Kabat-Zinn – Zindel Segal – John Teasdale – Mark Williams: Kiút a boldogtalanságból
Shauna Niequist: Tökéletes helyett teljes élet
Friderick Lenz: Szörföltem a Himaláján
Patrul Rinpocse: A megvilágosodás ékköve