Párizs ​fehér fényei 68 csillagozás

Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Az 1920-as évekre Európa felszabadult a pusztító háború alól. Xénia Osszolinának, a fiatal orosz nemes hölgynek sikerül megszöknie a bolsevik forradalom sújtotta Szentpétervárról Párizsba, ahol kitartásának köszönhetően hamar híres modellé válik. Szerelem bontakozik ki közte és a német fotós, Max von Passau között, útjaik azonban elválnak. Csak évekkel később találkoznak újra Berlinben, amikor Xénia már egy másik férfi felesége, Max pedig ellenállóként zsidókat próbál kijuttatni az egyre vészterhesebb náci Németországból.

>!
Athenaeum, Budapest, 2013
566 oldal · ISBN: 9789632931142 · Fordította: Kiss Kornélia
>!
Athenaeum, Budapest, 2010
566 oldal · ISBN: 9789632930848 · Fordította: Kiss Kornélia

Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

X+1. világháborús nagy drámás romantikus olvasásom. Azt kell, hogy mondjam, bármennyire is pejoratívnak tűnik az első mondatom, a véleményem egyáltalán nem az. Imádtam a főhősöket, néha a dráma miatt hülye döntések születtek, de hát istenem, nem lehet minden tökéletes. Xén(i)a és Max szerelme kissé túltolt, de ez sem akkora baj, mert a könyv írásmódja tökéletes. A háború aspektusa kissé más, mint korábbi olvasásaimnál, ami üde színfolt.

>!
Szeitz_Éva P
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Természetesen öt csillag, leginkább a történelmi háttér miatt. A Cári Oroszországtól eljutottunk a 2. világháború végéig. Sok könyvet olvastam erről a korról, mind más szemszögből. Most itt a divat világán keresztül nézhettük hogy jutnak el az országok (főleg Németország és Franciaország) a háborúig, és hogy élik túl a lehetetlent. Érdekes volt ebből az irányból is olvasni a zsidóság kérdését, az ellenállást, na és a mindent elsöprő szerelmet, bár ez a szál – annak ellenére, hogy Max és Xénia nagyon szimpatikusak voltak – kicsit túl abszurdra sikerült (Xénia talán túl erős, bár amiket végig élt ez is megmagyarázható), de ezt még simán megbocsátom, mert ez egy igen jól megírt könyv. Van egy folytatása is a történetnek, mindenképpen el fogom olvasni.

1 hozzászólás
>!
shadowhunter1975 P
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Tetszett a könyv. Nagyívű történelmi romantika egy vészterhes korról. Érdekes volt a német fotós karaktere, izgalmas volt a német értelmiségi ellenállásról olvasni, Max és Sarah barátságát végigélni. Xénia döntéseivel többször nem értettem egyet, de a Max és közte kialakult kapcsolat igazán szenvedélyesre sikerült.

>!
Judy_
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Rájöttem, hogy engem a II. világháború emberi oldala érdekel igazán. Az egyes emberek története, azoké, akik átéltél a legrosszabbat, akik látták, mi következik, és próbálták túlélni, esetleg tenni is ellene.
Ettől a könyvtől ezt kaptam. Ráadásul egy nagyon kicsi cári Oroszországot, ami szintén nagyon érdekel.
Csodálatos regény volt, minden sorát élveztem, nem tudtam letenni. Biztos, hogy újra fogom olvasni.

>!
Nikkincs
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Mindig is szerettem a történelmet, és valami különös, megmagyarázhatatlan vonzódást érzek a 2. világháború körüli időszakkal kapcsolatosan. Most egy olyan könyvre találtam, amely 100%-ban azt adta, amit szeretek, sőt, még annál is többet. Egy nagyon színes, vibráló, élettel teli időszakba tekinthettem be az 1920-as évektől kezdve Theresa Révay kalauzolásával és az általa megteremtett szereplők segítségével. Egy orosz származású nő, Xénia Osszolina és egy fiatal német fotós, Max von Passau szerelme fogja keretbe ezt a hihetetlen történelmi tablót, amellyel eljutottam Petrográdra, Párizsba, Berlinbe, a divat világába, ízelítőt kaptam a fotózás művészetéből, betekintettem a nyüzsgő éjszakai életbe. De ahogy közeledett a történet a 2. világháború felé, mindezen csillogás és pezsgés mellé kaptam egy nagy adag szorongást, félelmet, rettegést, az érzelmek széles skáláját megjártam. Jó lett volna annak idején középiskolásként is ilyen könyvekre lelni, mert sokkal jobban megértettem volna a száraz történelmi tények mögött meghúzódó valóságot, a „miért”-ekre is kielégítőbb választ kaptam volna belőlük. Örülök annak, hogy most, jóval az iskolapadon túl, mindezt megkaphattam. Kedvenc lett, méghozzá olyan, amit többször le fogok venni a polcról!

2 hozzászólás
>!
anni_olvas
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Tetszett, élvezetes könyv. A szerelmi szál nekem kicsit túl sok volt, de az már az én bajom :)

>!
Niki_
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Nagyon- nagyon tetszett! 1917-től 1945-ig követhetjük nyomon nem csak a szereplők sorsának alakulását, hanem Hitler rémuralmát is. Igazán csak az utolsó oldalakon értettem meg, hogy nem is maga a történet fogott meg, hanem leginkább a hangulata, a korábrázolása az, hogy lényegében nyomon lehet követni a világháború előzményeit és a kitörését, egészen a befejeztéig.

>!
Risus P
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Fantasztikus könyv! Ez a könyv tele van érzelmekkel! Ahogy fogytak az oldalaim, úgy éreztem, hogy a mennyekből a pokolba szállok.

>!
Miestas
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Párizs fehér fényei többet láttad engedni egy forró szerelmes történetnél. Emberi sorsok, katasztrófák, kor és divattörténet 1917–1945 ig, Petrográdtól Párizsig Berlinen át. Jól megírt élettörténetek a háború súlytotta városokból, a szerelem hatalma, amit a náci kegyetlenség sem tud megfojtani. Zsidó üldözés, eszetlen önkényuralom. Szomorú könyv, nem tudok mást mondani.

>!
geszti
Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Olvasmányos történet, amelyben hangsúlyos szerepet kap a történelem. Ez ragadott meg benne a leginkább. A második világháborús történesek kifejezetten megrázóak voltak, egész más így megközelíteni a történelmet, mint száraz tényeket olvasva. Amiért mégis levontam egy picit az öt csillagból az a szerelemi szál volt. Időnként túl sok, túl csöpögős…


Népszerű idézetek

>!
Miestas

A lélek pedig se nem zsidó, se nem árja, még csak nem is hímnemű vagy nőnemű. A lélek lélek, és kész.

289. oldal

2 hozzászólás
>!
cassiesdream

Az élet lobogó tűz, amely végigkísér az utunkon. Az az élet, amikor hiszel valamiben, ami nem feltétlenül kézzelfogható és felmérhető, mégis arra sarkall, hogy cselekedj, és jobb lehetsz általa, mint amilyen valójában vagy.

419. oldal

>!
minett

csakis akkor szerethetünk szívből, ha letesszük fegyvereinket, ehhez viszont nem kevés bátorság szükségeltetik

>!
Nalina

Szerelmet adni valódi hitvallás, elfogadni pedig igazi bátorságpróba, hiszen ha közel akarjuk engedni magunkhoz az ismeretlent, le kell mondanunk lelkünk egy részéről, alább kell adnunk a védekezésből is.

230. oldal

>!
lunaria_rediviva

Mindannyian felelősséggel tartozunk saját boldogságunkért. Ez nem valami születési kiváltság. Szerintem mindenki csak annyi boldogságot érdemel, amennyiről le is tudott mondani.

>!
Nalina

Valami furcsa oknál fogva a nő franciául beszélt, mintha a francia „aimer” ige sokkal többet fejezne ki a német megfelelőjénél, mintha egyedül a francia nyelvvel tudná kifejezni, mit is érez valójában.

107. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Juliette Benzoni: Az álarcos
Juliette Benzoni: A szökevény
Juliette Benzoni: A királyért
Juliette Benzoni: Hajnal fia
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Julie Garwood: A menyasszony
Julia Quinn: És boldogan éltek
Julie Garwood: A titok
Belinda Alexandra: Zafír égbolt