The ​Strange Case of the Alchemist's Daughter (The Extraordinary Adventures of the Athena Club 1.) 4 csillagozás

Theodora Goss: The Strange Case of the Alchemist's Daughter

Based ​on some of literature’s horror and science fiction classics, this is the story of a remarkable group of women who come together to solve the mystery of a series of gruesome murders—and the bigger mystery of their own origins.

Mary Jekyll, alone and penniless following her parents’ death, is curious about the secrets of her father’s mysterious past. One clue in particular hints that Edward Hyde, her father’s former friend and a murderer, may be nearby, and there is a reward for information leading to his capture…a reward that would solve all of her immediate financial woes.

But her hunt leads her to Hyde’s daughter, Diana, a feral child left to be raised by nuns. With the assistance of Sherlock Holmes and Dr. Watson, Mary continues her search for the elusive Hyde, and soon befriends more women, all of whom have been created through terrifying experimentation: Beatrice Rappaccini, Catherin Moreau, and Justine Frankenstein.

When their investigations lead… (tovább)

>!
Saga Press, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781481466509

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Gaura_Ágnes IP
Theodora Goss: The Strange Case of the Alchemist's Daughter

Én írom a legelső értékelést ehhez a könyvhöz – érzem a felelősséget! :-)

Theodora Goss magyar származású írónő, ez pedig az ő magyar utalásokkal is ellátott, tényleg minden tekintetben fantasztikus regénye. A legegyszerűbb, ha viktoriánus crossoveres fan fictionként vesszük kézbe, melyben főszerepet kapnak a tizenkilencedik század híres szörnyalakjai, azok közül is elsősorban – bár nem kizárólagosan – az őrült tudósok női teremtményei. De mivel ez egy nyomozós történet (épp az őrült tudósok, elveszett apák utáni nyomozás a téma), így természetesen nem hiányozhat Sherlock Holmes és Dr. Watson sem! OK, aki ezek után nem akarja elolvasni, az ne is tekerjen lejjebb, de azért még írnék pár érdekességet a regényről, mert tényleg nagyon szerettem.

A regény számomra izgalmas része ott kezdődik, hogy aki írta, az ha nem is az őrült tudós szemszögéből, de mindenképpen az elhivatott tudós, irodalmár szemszögéből nyúlt ezekhez az alapszövegekhez, s gyúrta egybe az anyagot koherens regénnyé. A végeredmény:

1) Szörnyirodalom, melyben a szörny a kor kulturális lenyomata, és így egyszerre beszél a tizenkilencedik század kultúrtörténetéről, (nagyon precíz korismerettel rendelkezve) és saját jelenünk problémáiról;

2) Feminista regény, melyben a szerző párhuzamba állítja a szörnyek és a nők társadalmi helyzetét, kiemelve azt, hogy mindkét csoportban mekkora felelősség terheli a férfiakat – de hangsúlyozva azt is, hogy a határokon túl lehet lépni, nem minden férfi őrült tudós, ugyebár, illetve a szörny nem egy stabil, bebetonozott fogalom;

3) Olyan szöveg, ami dialógust folytat az alapművek irodalomkritikáival. Különösen Ellen Moers feminista Frankenstein-olvasatát kell megemlíteni itt, a regény nagyon szépen fókuszál a teremtés-motívum mint a Female Gothic egyik alappillére elgondolásra.

4) Olyan formabontó narrációt, amely tovább erősíti a teremtés mint alkotói folyamat értelmezését – és a regényt is egyfajta szelíd szörnyként, az alkotótól származó kreatúraként értelmezi, ahol a legfontosabb szempont, hogy mindenki „hangja” érvényesülhessen, a korábban marginalizálódott szereplők, az elnyomottak saját hangon szólalhassanak meg. Női hangok ezek, a férfi karakterek miatt korábban érvényesülni nem képes szörnyek feltámasztásának szövegében. Ami a narrációt illeti: a történetet úgy ismerjük meg, hogy éppen regény íródik belőle, az egyik szereplő ugyanis pénzt kíván keresni a kalandok publikálásából – a többi karakter pedig folyamatosan kommenteli a leírtakat (illetve egy-egy részt megír belőle, mert mindenki saját maga írja meg a személyes történetét). Ez néha önigazoló vagy önreflektív, magyarázó tevékenység, időnként okos kontextualizálás, de javarészt karakterépítés, illetve kultúrtörténeti okítás, még ha sokszor nem is tűnik annak. A vége pedig írói hitvallás. <3

Mit mondjak még? A folytatásban a karakterek nemcsak Bécsbe utaznak, hanem Budapestre is – és akkor most muszáj eldicsekednem azzal, hogy én már jártam a regénybeli Dracula rezidenciájában… ;)

4 hozzászólás
>!
Mesemondó IP
Theodora Goss: The Strange Case of the Alchemist's Daughter

Már az alap koncepciónál megfogott a sztori: Egy történet, amelyben lányok alkotnak egy csapatot – mégpedig híres irodalmi alakok méltatlanul elfeledett lányai! Sohasem voltam a gótikus horror nagy rajongója, és bevallom törelmesen, nem olvastam sokat a klasszikusok közül, amikre a könyv épül, de ennek ellenére borzasztóan tetszett az ötlet. Rapaccini kertje, például, az egyik örök kedvenc novellám – nagyon örültem, hogy ez is bekerült a „válogatott” források közé.
Maga a könyv nagyon szórakoztató olvasmány – de emellett számomra majdnem ugyanilyen fontos, hogy nagyon szerethető is. Minden karakternek megvan a maga külön személyisége és bája, és együtt egy nagyon jópofa csapatot alkotnak. Nyilván ez az első kötet még jórészt a csapat összeállássáról szól, de nagyon várom már a másodikat (főleg, mert az Budapesten – is – játszódik!). Külön tetszett az a húzás, hogy a karakterek bele-belekotyognak a saját történetükbe. Amellett, hogy mókás írói eszköz, a szerző arra is felhasználta, hogy előrevetítsen dolgokat, vagy halvány utalásokat tegyen, amikből többet tudtunk meg a szereplőkről. Láttam kritikákat, amikben panaszkodtak erre, de nekem személy szerint bejött az ötlet.
A kötet tudatosan utánozza a viktoriánus kalandregények és a Sherlock Holmes történetek stílusát; pörgős, izgalmas, de egyben részletekben gazdag is, a korabeli London sötét oldalával és sajátos kultúrájával. A szerző elég sok kutatómunkát fektetett mind az irodalmi előképekbe, mind pedig a történelmi kontextusba, és ez meg is látszik a végeredményen. Klassz élmény volt, jöhet a következő!

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

The Extraordinary Adventures of the Athena Club sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
George R. R. Martin: A Storm of Swords
Terry Pratchett: Making Money
Neil Gaiman: American Gods
Robert Silverberg: Lord Valentine's Castle
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
Katherine Addison: The Goblin Emperor
China Miéville: Kraken (angol)
N. K. Jemisin: The Stone Sky
Orson Scott Card: Seventh Son