Keresztes ​hadjárat farmerban 78 csillagozás

Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Hogyan találja föl magát Rudolf egy szál farmerban a középkorban? Ez a modern kamasz – egy szál frappáns Mark Twain ötlettel – ugyanis hirtelen belecsöppen az 1212. évi gyermek – kereszteshadjárat kellős közepébe. A holland írónő egy tizenéves szemével, az ő élményein keresztül láttatja a középkor számunkra már idegen világát, amelyben a vallás éppúgy alkalmat nyújt az aljasságra, szélhámosságra, mint nemes és önzetlen tettekre is. Az izgalmakban bővelkedő lendületes, és lebilincselő olvasmány már eddig meghódította majdnem egész Európát. Damokos Katalin fordításában és Viszt György rajzaival nálunk is méltán számíthat nagy közönségsikerre.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1986
342 oldal · ISBN: 9631142973 · Fordította: Damokos Katalin · Illusztrálta: Viszt György

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Rudolf Wega · csavargó · Szent Miklós

Helyszínek népszerűség szerint

Köln


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gyuszi64 >!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

2020/37. otthoni polc

Nem volt rossz. Ifjúságinak ifjúsági, de gyerekkönyvnek azért nem nevezném, túl sok benne a halott. Jogos a történelmi regény címke is, sokat megtudunk a XIII. század eleji középkorról.
A könyv után érdemes elolvasni a wikipédiát, mit is ír a német gyermekek kereszteshadjáratáról.

A regény jól felépített, néha erős az „ifjúsági” motívum, de végig olvasható történelmi kalandregényként is.

3 hozzászólás
Boritek70 P>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Hogy őszinte legyek, nem egészen erre számítottam. Azt hittem, valami könnyed kis történet lesz ez, arra kihegyezve, hogy a XXI. századi fiú milyen komikus helyzetekbe keveredik, és hányféle módon nyűgözi le az embereket az 1200-as években. Ezzel szemben egy elég részletes leírást, és rengeteg információt kaptam a gyermekek kereszteshadjáratáról, amelyben Rudolf, 800 évnyi előnyét leginkább arra használja, hogy a vándorló gyerekek életbenmaradási esélyei kicsit növekedjenek, bár elkeserítette, hogy számtalan esetben így sem tudott segíteni. Kicsit furcsa volt, hogy különösebb zökkenő nélkül át tudott állni az akkori nyelv használatára, és az is, hogy viszonylag kevés magyarázattal elfogadták érdekes ruházatát és viselkedését (bár ebből azért születtek konfliktusok), és maradtak számomra nyitott kérdések a könyv végén, de mindezt félretéve érdekes, izgalmas történet volt, történelem-rajongó gyerekeknek különösen élmény lehet az olvasása.

2 hozzászólás
Nienna001 P>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Többször is olvastam ezt a könyvet, minden alkalommal jól szórakoztam. Elgondolkodtam én tudnék-e vajon olyan talpraesetten viselkedni, mint Rudolf, aki nagyon jól feltalálja magát egy másik korban (én meg lennék lőve, szemüveges vagyok, ha eltűnik a pápaszemem, akkor az első lovasszekér elgázol).

Öt csillagos könyv.

Emerencia P>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Gyerekkoromból kimaradt ez a könyv.Örülök,hogy most mégis elolvastam.A történelem vonzott igazán ,remek ,kalandos kis történet.

Scientia>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Nagyon aranyos könyv. 12-14 éves srácoknak szinte kötelező.

Swoosh>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

ifjusagi regeny.
en mar nem vagyok (annyira) ifju :) de tiszta jo volt.

az alapotlet zavart picit. az ahogyan a foszereplo oda kerult ahova, de maskepp tiszta jo tortenet volt

Chris_Q >!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Alapból szkeptikusan állok neki az időutazással kapcsolatos könyveknek, ráadásul történelmi regényeket sem szoktam olvasni. Egyszóval nem én vagyok a célközönség.
De ennek ellenére (vagy éppen ezért, mert annyira jól bánt ezekkel a tőlem távol álló témákkal) imádtam. Egyszerre volt izgalmas és elgondolkodtató, és néhol még vicces pillanatokat is találni benne. A történelem a nemesemberekről és a királyokról szól, ez a könyv viszont a nép átlagembereit vonultatja fel főszereplőként, parasztgyerekeket, papokat, pásztorfiúkat, diákokat, így még a saját témájában is egyedinek mondható. A középkort egy huszadik századi fiú szemén keresztül ismerhetjük meg, láthatjuk a legrosszabb és legjobb oldalát is. Azt hihetné az ember, ahogy eleinte Rudolf is úgy tűnt, meg volt győződve róla, hogy a „sötét középkor"-ban mindenki őrült fanatista volt, ugyanis rengeteg példát látunk rá: a vallással vezetik a gyereket egy lehetetlen küldetésre, akik gyilkolni is hajlandóak voltak, hiába tiltja ezt valójában a vallás, könnyen meg lehet vezetni szinte bárkit, ha papruhába öltözöl, vagy ha csak simán egy nemesi hangzású néven mutatkozol be, a betegségek ellen imádkozással próbálnak védekezni, a hadjárat szent mivoltára hivatkozva akarnak kifosztani egy várost stb. De láthatjuk a középkori életszemlélet legszebb eredményeit is, a feltétlen hűséget, a felebaráti szeretetet, a kitartást. Lebilincselő volt olvasni, mennyire más volt a középkori gondolkodásmód a maihoz képest, és hogy ez a másság egyszerre jelent fantasztikus és förtelmes dolgokat. Nagyon tetszett az is, hogy Rudolf a középkorban örök barátokra lel, pedig azt gondolnánk, hogy ennyire más hátterű és gondolkodású emberek sose jönnének ki jól egymással. Mindezeket megbolondítják a többségében őrült kalandok, amibe belekeverednek, és ahol Rudolf mindig leleményesen föltalálja magát, valamint az időutazós szál is, utóbbi ugyan jóval kisebb szerepet kapott a történetben, mint azt eleinte vártam, de szerintem ez csak a könyv hasznára vált, hiszen az időutazás csak elterelte volna a figyelmet a könyv valódi mondanivalójáról. Nálam ez a történet abszolút öt csillag, még annak is tudom ajánlani, akinek hozzám hasonlóan nem a történelmi regények a kedvencei.

Jesper_Olsen >!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Remek olvasmány volt „vén fejjel” is. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Néhány apró részlet hiánya (pl. mi lett a 20. századba került fiúval?) sem vonhat le az értékéből.

Vivicu>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Óriási! Amikor elkezdtem, nem gondoltam hogy letehetetlen. Mostanság egy olyan könyvet sem sikerült kifognom, amit ne szenvedtem volna végig. Ez a könyv bontotta a sort. Végig hihetetlenül izgalmas, olvastatja magát.

credo>!
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Lehet hogy az idő megszépíti az emlékeket, de erre a könyvre még közel 30 év távlatából is emlékszem. Legalábbis mindenképpen úgy él az emlékeimben hogy az ajánlott kategóriába tartozik. Kamasz fejjel faltam az ilyen témájú könyveket, valahogy ez akkor az újdonság erejével hatott.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

Annyi szépet tanultam, Tádé atya, tőled is.
– Tőlem? Ugyan mit?
– Jóságot. Felebaráti szeretetet. Hűséget.
– Ez keresztényi kötelességünk, fiam.
– Te nem kötelességből cselekedtél, hanem szeretetből.
…és a későbbi századokban megfeledkeztünk erről a szeretetről, gondolta a fiú. Nem, nem egészen. Az emberek a huszadik századra kidolgozták a szociális gondoskodás törvényeinek egész hálózatát, és így nem halnak éhen a betegek, szegények és nyomorékok, mint ebben a korban… De hova tűnt a szeretet? Tádé atya egyszerű, szinte ravasz szeretete? Ezt elfelejtettük, és öt példányban kitöltött kérdőívekkel akarjuk helyettesíteni.

334. oldal

Chris_Q >!

– Hiszel te a csodákban?
– Néha.

Kapcsolódó szócikkek: csoda
Chris_Q >!

A huszadik század – Dolf nemegyszer látott ilyesmit a televízióban – nem jobb, mint a tizenharmadik, még csak nem is műveltebb. Az emberek ugyanolyanok maradtak: hazugok, önzők és kegyetlenek. Dolf világában is előfordult, hogy egész vidékeket pusztítottak el, és népeket irtottak ki egy eszme, a zsákmány, a hatalom kedvéért. A huszadik században nagyobb az ellenállás a kizsákmányolás és parancsuralom ellen, de a népesség is négyszer annyi, mint a középkorban. Dolf korában kifinomultabbak az elnyomás módszerei, végeredményben azonban ugyanaz, ha hüvelykszorítóval és izzó vassal vagy villamos berendezésekkel kínoznak egy ellenállót. Valójában nem is olyan nagy a különbség a korbáccsal fenyegetett jobbágy és a munkanélküliséggel fenyegetett gyári munkás között.

Kapcsolódó szócikkek: elnyomás · jelen · középkor · Rudolf Wega
Chris_Q >!

És hogy ebbe a keresztes hadjáratba esetleg belepusztul nyolcezer gyerek? Ugyan ki törődik ilyesmivel?! Lehet, hogy azt is gondolták: túl sokan élnek a vidéken, csak úgy hemzsegnek a csavargók és árvák, így legalább szépszerével megszabadulnak tőlük.

Kapcsolódó szócikkek: árva · csavargó · gyermek
Chris_Q >!

Az emberek a huszadik századra kidolgozták a szociális gondoskodás törvényeinek egész hálózatát, és így nem halnak éhen a betegek, szegények és nyomorékok, mint ebben a korban… De hova tűnt a szeretet? Tádé atya egyszerű, szinte ravasz szeretete? Ezt elfelejtettük, és öt példányban kitöltött kérdőívekkel akarjuk helyettesíteni.

Chris_Q >!

Hát nem jobbágy volt maga a vezetőjük, a fiatal Miklós is? Ostoba, írástudatlan birkapásztor, aki azt állítja, hogy látomásai voltak, és angyalok hangját hallotta.

Chris_Q >!

No ez szép, gondolta Dolf, még kikiáltanak ördögnek, mert véletlenül magammal hoztam egy jó minőségű kenyérvágó kést.

Kapcsolódó szócikkek: Rudolf Wega
Chris_Q >!

És ha nem sikerül, úgy értem, ha nem vagy ott a megfelelő pillanatban, életed hátralevő részét abban a korszakban kell leélned.
Akkor elvesztél a számunkra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Ransom Riggs: Üresek városa
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Lev Kasszil – Maksz Poljanovszkij: Vologya utcája
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Benedek Elek: Toldi Miklós
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Gárdonyi Géza: Egri csillagok