Amazonkirályfi (Amazonkirályfi 1.) 45 csillagozás

Thea Beckman: Amazonkirályfi Thea Beckman: Amazonkirályfi

Hat évszázada már, hogy a harmadik világháború elpusztította a Föld minden nemzetét. Csak néhány távoli zugban maradtak emberek. Idővel azonban két „birodalom” jön létre – egymástól távol, egymásról mit sem tudván. Az egyikben – fent, a zord északon – asszonyok uralkodnak, s mert külső hódítóktól nem kell tartaniuk, nem is rendezkednek be fegyveres védelemre. A férfiak szerepe, társadalmi fontossága így érthetően csekély. Ám egy napon kérlelhetetlen ellenség – a Bádeni Birodalom – harcosai jelennek meg az északi állam békés partjain. Izgalom, szerelem, kaland, ötlet és gondolat jellemzi Thea Beckman Európa-szerte zajos sikert aratott kötetét.

Eredeti mű: Thea Beckman: Kinderen van Moeder Aarde

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1993
484 oldal · ISBN: 9638224339 · Fordította: Damokos Katalin
>!
Maecenas, Budapest, 1989
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425012 · Fordította: Damokos Katalin

Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Roszka 
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Számomra ez egy utópisztikus történet. Gyönyörű érintetlen vadon, tiszta környezet, gépek és technika nélküli élet..ahol asszonyok uralkodnak békében, boldogságban. Minden hapy, míg jelennek a fejlett és harcias badeniek. Rendelkeznek hadihajóval, igen kapzsik, és roppant harciasak. Megakarják szerezni a szép zöld országot, a saját zsarnokuk részére, mondván, ha már felfedezték az országot, az az övék.
Úgy érzem, egyszer olvasható.

>!
Noro MP
Thea Beckman: Amazonkirályfi

A fülszövegből nem világos: ezt a regényt nevezi ifjúságinak, vagy a szerző egy másik könyvét? Annyi bizonyos, hogy a stílusa eléggé naív, és sokszor gyerekes lelkesedésre épít – ami önmagában még nem lenne baj. De a megcélzott korosztálytól függetlenül azt kell mondanom, hogy a problémafelvetése rendkívül primitív, világképe borzasztóan sablonos, „üzenete” pedig vállalhatatlan. A nőkhöz mindig a bölcs megfontoltságot, a férfiakhoz pedig csak az erőszakos hatalomvágyat társítja. Ha egy férfi jót akar, de nem a nők szabályai szerint jár el, a legkevesebb, hogy nevetségessé válik. A két ország szembeállításában annyira ragaszkodik a szélsőségekhez, hogy közben tökéletesen védhető elveket is automatikusan elvet. Az utolsó oldalakon összetákolt, minden előzmény nélkül való kompromisszum-féleség pedig csak kihangsúlyozza az eddig elkövetett hibákat.

2 hozzászólás
>!
Ananiila P
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Kellemes olvasmány. Balzsam egy meggyötört, elfáradt elmének. Legalábbis én most így éreztem.
A fülszöveg több helyen is csúsztat, szívem szerint átírnám.
Nem hat évszázad telt el, hanem közel ezer év, a zord észak az már egy trópusi sziget, (a régi Grönland) ahol valóban a nők uralkodnak. Az ellenség 50 matróz és egy tudós képében köszönt be, nem pedig harcosokéban. És még csak nem is két birodalom van csak a történet szól erről a két „országról”.
A borítóknak pedig semmi, de semmi köze nincs a történethez. Sem a lovas harcosoknak, sem az arcelfedős női fejnek, ilyenek nem is szerepelnek a könyvben! Még jó, hogy egy másik fórumon jó ajánlások voltak ehhez a történethez, mert egyébként a borítók alapján soha nem olvastam volna el.
Nagyon tetszett a női és a férfi erők összecsapása, az hogy mennyire másként gondolkodnak. Élveztem ezeket a jeleneteket.
Mivel régebben írott könyvről van szó nem az a mostanában divatos dísztópiás regény. Nem búskomor és sötét a jövő, bár elég fura ez a női társadalom. Ismerve a mai nőket nem tudom elképzelni, hogy ilyen békés uralkodás megvalósulhat. Bár ki tudja mit hozna ki az emberekből egy majdnem világvége, ami során szinte minden ember elpusztul és a Föld is megváltozik.
Ajánlom mindenkinek aki egy kellemes utópisztikus világról szeretne olvasni, egy kis romantikával, sok-sok tájleírással, szerethető vagy éppen bosszantó karakterekkel és lassan csordogáló történettel.
Így egyre közeledve a világvége felé……(akár tanulságos is lehet) :D

>!
Mmsatone
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Ezt a könyvet úgy kaptam kölcsön, persze most éjszaka megint olvastam vagy 200 oldalt :D
Lényegre törő és nagyon elgondolkodtató. Én például szívesen szeretném az asszonyok uralta világot, ha tényleg így történne minden, mint ahogy a könyvben le van írva. Talán jobb lenne minden és nem lennének gonosz dolgok. A természet szeretete lenyűgözött és hála én is pont ilyen vagyok. Megmosolyogtam amikor a magyarok is előkerültek benne. :)))

>!
Polyák_Margit
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Ezt nem lehet megunni. Imádom ezt a könyvet. Bár az elején rémisztő a haldokló világ leírása, azért nekem tetszett ami utána jött. Az új világ.

>!
anddie
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Még gyerekfejjel olvastam először.Azóta is az egyik kedvenc könyvem .

>!
Eltiron
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Romantikus fantasy-ben ez az egyik etalon, ez is végtelenített újraolvasásra van nálam ítélve 17 éves korom óta :)
A posztapokaliptikus irodalom szükségszerűen komor műfaj. Ez a regény is súlyosan írja le bevezetőjében az elkövetkezendő ökológiai katasztrófát, de utána egy, a romok tetején kivirágzó csodás öko-utópiát mutat be, ami – a feltűnő rosszfiúk főszereplésével – gyorsan átvált egy pergő, izgalmas kalandregénybe.
Tagadhatatlan feminista felhangjai ellenére is élvezetes olvasmány mindenkinek.

>!
Hidden_fremen
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Alaposan megtervezett világ (még magyarok is vannak benne :-) ) és cselekmény, mely nem válik unalmassá. Ez egy olyan ifjúsági regény, amelyet akár az iskolában is betehetnének minimum az ajánlott irodalomba.Remek nyári olvasmány, melyben vannak kibeszélendő, elgondolkodtató témák.
A borítónak valóban semmi köze a valósághoz és hát a címnek se sok. Nem tudom miért nem lehetett megtartani az eredeti címet: Földanya gyermekei
Úgy látom kis hazánkban a trilógia harmadik része már nem jelent meg sajnos.

>!
EMkönyv
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Az első könyveim között volt, nekem akkor nagyon tetszett…

>!
repe993 P
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Olaj volt, mint egy Csehov-dráma: az oldalak fogytak, de nem történt semmi.


Népszerű idézetek

>!
takiko

Ha nemet mondtok, elmegyek Thuléról, elhagyom ezt az országot, ahol az érzelmek uralkodnak, a törvényt mégis az érzelmek fölé helyezik.

481. oldal

>!
takiko

– A horgászat barbár foglalatosság, akárcsak a vadászat – mondta kényeskedőn.
– Igen? Akkor nem értem, miért rajongtok úgy a barna delfinekért? Azok aztán a pompás vadászok!
– A barna delfinek kedves állatok. A szürkék is.
– Az emberekhez igen. De halon élnek, amelyet élve fognak el és élve nyelnek le.
– Ez a természet. Földanya ilyennek teremtette őket.
– Engem is Földanya teremtett, méghozzá olyannak, hogy ízlik nekem a hal, és jó sokat tudok belőle enni – vágott vissza Thura. – Vagy azt állítod, én nem vagyok a természet része?
Krisztián elnémult. A női logika ellen semmit se tudott tenni.
Thura új csalit tűzött a horogra és a vízbe dobta.
– Még… még nem fogtál eleget? – nyelt nagyot Krisztián.
– Kisfiú, csak most kezdtem.
Kisfiú! Fiúcska! Tulajdonképpen minek nézi ez a lány?
Krisztián megköszörülte a torkát, és dobbantott lábával a stég deszkáin.
– Hé, ne zajongj! – kiáltott rá Thura mérgesen. – Elkergeted a vacsorámat!

47. oldal

>!
takiko

…a férfiak túlságosan is hebehurgyák, erőszakosak és önzők ahhoz, hogy valódi hatalmat lehetne rájuk bízni. Elismerem, a férfiak többet mernek, van bennük vállalkozókedv. De nagyon is jól tudjuk, hogy valahol mélyen ott szunnyad bennük a hatalom utáni vágy, és hogy ezzel bármikor visszaélnek.

478. oldal

>!
takiko

Valami szépet alkotni szintén a hála kifejezése…

>!
takiko

– Úgy beszél, mintha Földanya élőlény volna, pedig csak egy eszme.
– Nem Krisztián, ha ezt mondod, semmit sem értettél meg. Ő mindnyájunk anyja.Táplál, óv, de csak addig, amíg nem fordulunk ellene. A testéből élünk, a nedveit isszuk, gyümölcseiből eszünk, úgy futkosunk a bőrén, mint bolhák a farkas bundájában. De amíg alázatosak vagyunk ahhoz, hogy ezt megértsük, és hálásak vagyunk az adományaiért, békésen és zavartalanul élhetünk a bőrén. Ha a bolhák túl sok kellemetlenséget okoznak a farkasnak, túl éles lesz a csípésük, az állat vakarózik, karmával, éles fogával elpusztítja a bolhákat, vagy beveti magát egy patakba, hogy megfulladjanak. Ha az emberek megsértik Földanya törvényeit, és túl sok kárt okoznak neki, ő is megrázza magát és megpróbál elpusztítani bennünket. És ehhez joga is van. Mindig megbosszulja magát, ha valaki megszegi a törvényeit. Lehet, hogy nem azonnal, talán csak néhány nemzedék múltán, de van, amikor nagyon gyorsan. Ez egyszerű természeti törvény, fiam.

103. oldal

>!
takiko

– Feltehetek egy szerénytelen kérdést? – szánta rá magát végre.
– Van olyan? – nevetett Anouk. – Hisz ha valaki kérdez, kíváncsi a válaszra. MI ebben a szerénytelen?

162. oldal


A sorozat következő kötete

Amazonkirályfi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sue Welford: Niets was meer hetzelfde
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Evelien De Vlieger: Az új barát
Anna Woltz: Black Box
Truus Matti: Departure Time
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Jo Elsendoorn: Góliát orra
Khalid Boudou: Pizzamaffia
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában