Amazonkirályfi (Amazonkirályfi 1.) 56 csillagozás

Thea Beckman: Amazonkirályfi Thea Beckman: Amazonkirályfi

Hat évszázada már, hogy a harmadik világháború elpusztította a Föld minden nemzetét. Csak néhány távoli zugban maradtak emberek. Idővel azonban két „birodalom” jön létre – egymástól távol, egymásról mit sem tudván. Az egyikben – fent, a zord északon – asszonyok uralkodnak, s mert külső hódítóktól nem kell tartaniuk, nem is rendezkednek be fegyveres védelemre. A férfiak szerepe, társadalmi fontossága így érthetően csekély. Ám egy napon kérlelhetetlen ellenség – a Bádeni Birodalom – harcosai jelennek meg az északi állam békés partjain. Izgalom, szerelem, kaland, ötlet és gondolat jellemzi Thea Beckman Európa-szerte zajos sikert aratott kötetét.

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1993
484 oldal · ISBN: 9638224339 · Fordította: Damokos Katalin
>!
Maecenas, Budapest, 1989
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425012 · Fordította: Damokos Katalin

Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Aligabacs>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Thea Beckmantől a Keresztes hadjárat farmerbant valószínűleg többen ismerik, mint az Amazonkirályfit, ami egy posztapokaliptikus trilógiának az első része. Mo.-on a trilógiának csak az első két része jelent meg, a történethez nem illő, félreérthető borítókkal.
A fülszövegben is olvasható az alapfelállás, miszerint a harmadik világháború, és az azt követő természeti csapások eltörlik az ismert életet a Földön, de ezer év múlva, egymástól távoli földrészeken két új ország is létrejön. Az egyik Európa romjaiból, a régmúlt szokásait átöröklő Nagy Bádeni Birodalom, míg a másik, az éghajlatában megváltozott Grönlandon, a háborítatlan, természeti kincsekben gazdag Thule. A Nagy Bádeni Birodalmat úgy kell elképzelni, mint az ipari forradalom idején Angliát, gőzgépekkel, gőzhajókkal, gyarmati terjeszkedésekkel fenntartható társadalommal, míg Thulét úgy, mint az Avatar filmben Pandorát, ahol a természettel harmóniában élnek. Ráadásul a Thulét nők vezetik. Csakis nők lehetnek vezetői beosztásban, a férfiak a „természetüknél fogva” nem lehetnek döntéspozícióban. Lásd: https://moly.hu/idezetek/1206101
Egy szép napon a thulei kikötőbe, egy bádeni felfedezőhajó fut be, és a két kultúra találkozása borítékolja a konfliktust.
Beckman a történetben többször sarkosít, leegyszerűsít, a szereplői kevésbé árnyaltak, felismerhetően jók és rosszak, de nem szabad megfeledkezni, hogy ez egy ifjúsági regény sok-sok üzenettel. Thulét nagyon lehet szeretni, szerintem titokban mindenki hasonló helyre vágyik.

2 hozzászólás
Roszka>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Számomra ez egy utópisztikus történet. Gyönyörű érintetlen vadon, tiszta környezet, gépek és technika nélküli élet..ahol asszonyok uralkodnak békében, boldogságban. Minden hapy, míg jelennek a fejlett és harcias badeniek. Rendelkeznek hadihajóval, igen kapzsik, és roppant harciasak. Megakarják szerezni a szép zöld országot, a saját zsarnokuk részére, mondván, ha már felfedezték az országot, az az övék.
Úgy érzem, egyszer olvasható.

Airyn P>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Thea Beckman holland írónő neve egyeseknek talán nem cseng idegenül, lévén, hogy a Kereszteshadjárat farmerban ifjúsági könyve 2006-ban megfilmesítésre került, kevés szó esik azonban a másik, ’80-as évekbeli sorozatáról, mely eredeti nyelven a „De Toekomsttrilogie”, azaz a Jövő trilógia címet viseli, magyarul pedig Amazonkirályfi néven ismerjük. Legnagyobb sajnálatomra azonban a trilógiának csak az első két része, az Amazonkirályfi és a Pokoli éden került csak kiadásra, és az is cirka 40 évvel ezelőtt. Pedig őszintén mondom: megérne egy újrakiadást.

Thea Beckman: Amazonkirályfi (eredetileg: Földanya gyermekei) című könyve a harmadik világháború után játszódik, a nők irányította Thuléban. Bizony, miután a férfiak vezette világunk gyakorlatilag felemésztette magát, az atombombák, vulkánkitörések átalakították az egész kontinentális kinézetet, és 5-600 év után tekintünk csak vissza rá, mi is történt azóta. Az átalakulás következtében felmelegedett Grönland, azaz Thule női irányítás alá került, nagyjából az iparosodás előtti mai világunk fordítottja, ahol csak nők töltenek be vezető szerepet, és a társadalom legfontosabb alapelve az Anyatermészet tisztelete. Minden döntés előterében az áll, hogy a természetet és állatokat saját békéjükben tartsák, így például a gőzgépektől is elzárkóznak. Mégis szinte paradicsomi élet ez, és 1-2 kivétellel – mind például a Konega (=helyi kormányzó-/uralkodónő) lázongó kamaszfia, Krisztián –, a férfiak nem is igen tiltakoznak a főleg fizikai, valamint apai szerepeket betöltő életük ellen. Ők maradnak otthon gyermeket nevelni és vezetik a háztartást, de természetesen a nehezebb fizikai munkában is részt vesznek. A döntésekbe azonban csak az ún. Asszonytanácsnak lehet szerepe, s úgy általában a nőknek, s a férfiak (altató lövedékes) fegyverviselési jogot sem gyakorolhatnak:

„A férfiak kedves, erős, gyakran barátságos lények, akik elvégezhetik a nehéz munkát, felszánthatják a földeket, kivághatják a fákat, nehéz súlyokat emelgethetnek és házakat építhetnek, de akikre nem lehet rábízni olyan fontos dolgot, mint az ország vezetése. Ehhez túlságosan is durvák, önzők…”

„Ha a férfiak kerülnek hatalomra, a technika lesz az úr, és eltűnik a kultúra.”

A múltból ugyanis azt a következtetést vonták le, hogy a férfiak kezében a hatalom fegyver, és elpusztítják önmagukat: az emberiséget. Összességében a thulei nép kifejezetten békés, áldott, természettel szoros közelségben álló, gyermeki lelkű, empatikus, erőszakot nem ismerő, édeni. Nagyjából mint egy Kék lagúna film.

Mindezalatt az európai újjáéledt társadalom kiásván a régi világ romjait egyáltalán nem változtat a jól megszokott rendszeren, továbbra is a férfiak az urak, és természetesen nem vetik meg az ipari gépeket és a lőport, fegyvereket. A környező területek elfoglalásával kialakul a hatalmas Bádeni Birodalom, melynek hajója felfedezőútra indul…

A két kultúra találkozik, és valahol itt kezdődik a bonyodalom és a történet.

Eredetileg egyébként ifjúsági regénynek lett írva, de csak 1-2 helyen érződik ez, főleg Krisztián szerepeinél, aki mindig éretlenebb egyébként, mint kora indokolná, de magyarázhatjuk ezt eleve a kissé gyermekies társadalommal. Mindazonáltal egy nagyon cselekménydús, kalandos, már-már „Verne Gyulás” történetet kapunk, ahol nem csak, hogy felfedezhetjük ezt az új földrészt, ítéletet mondhatunk magunkban a régi és az új társadalmak felett, összevethetjük azok működését. Például vajon lehet pénz nélkül országot irányítani? Milyen lenne egy valóban nők által vezetett társadalom, és hova is vezet a két kúltúra találkozása?

Zseniális mű, ami biztos, hogy megérdemelne egy újra kiadást, és kíváncsian állok a folytatás elé, hova tud még haladni a történet.

Sok pontján magam is azt kívántam, bárcsak egy ilyen édeni birodalomban élhetnék, technikai fejlődés ide vagy oda, és biztos, hogy ezzel mint olvasó, nem vagyok egyedül azok közül, akik veszik a fáradtságot ennek a régebbi történetnek az elolvasására. Azt hiszem, a ’80-as években ez itthon nem arathatott nagy sikert márcsak poligikai (vagy feminista) felhangja miatt sem, de talán most, a 21. században van rá esély, hogy utólag is kapjon némi szerepet.

Hallgass meg Spotify-on:
https://open.spotify.com/episode/5CNDk1kFcEygejtmsRnJaB…

Noro P>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

(két csillag az ötből)

A fülszövegből nem világos: ezt a regényt nevezi ifjúságinak, vagy a szerző egy másik könyvét? Annyi bizonyos, hogy a stílusa eléggé naív, és sokszor gyerekes lelkesedésre épít – ami önmagában még nem lenne baj. De a megcélzott korosztálytól függetlenül azt kell mondanom, hogy a problémafelvetése rendkívül primitív, világképe borzasztóan sablonos, „üzenete” pedig vállalhatatlan. A nőkhöz mindig a bölcs megfontoltságot, a férfiakhoz pedig csak az erőszakos hatalomvágyat társítja. Ha egy férfi jót akar, de nem a nők szabályai szerint jár el, a legkevesebb, hogy nevetségessé válik. A két ország szembeállításában annyira ragaszkodik a szélsőségekhez, hogy közben tökéletesen védhető elveket is automatikusan elvet. Az utolsó oldalakon összetákolt, minden előzmény nélkül való kompromisszum-féleség pedig csak kihangsúlyozza az eddig elkövetett hibákat.

2 hozzászólás
Ananiila>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Kellemes olvasmány. Balzsam egy meggyötört, elfáradt elmének. Legalábbis én most így éreztem.
A fülszöveg több helyen is csúsztat, szívem szerint átírnám.
Nem hat évszázad telt el, hanem közel ezer év, a zord észak az már egy trópusi sziget, (a régi Grönland) ahol valóban a nők uralkodnak. Az ellenség 50 matróz és egy tudós képében köszönt be, nem pedig harcosokéban. És még csak nem is két birodalom van csak a történet szól erről a két „országról”.
A borítóknak pedig semmi, de semmi köze nincs a történethez. Sem a lovas harcosoknak, sem az arcelfedős női fejnek, ilyenek nem is szerepelnek a könyvben! Még jó, hogy egy másik fórumon jó ajánlások voltak ehhez a történethez, mert egyébként a borítók alapján soha nem olvastam volna el.
Nagyon tetszett a női és a férfi erők összecsapása, az hogy mennyire másként gondolkodnak. Élveztem ezeket a jeleneteket.
Mivel régebben írott könyvről van szó nem az a mostanában divatos disztópiás regény. Nem búskomor és sötét a jövő, bár elég fura ez a női társadalom. Ismerve a mai nőket nem tudom elképzelni, hogy ilyen békés uralkodás megvalósulhat. Bár ki tudja mit hozna ki az emberekből egy majdnem világvége, ami során szinte minden ember elpusztul és a Föld is megváltozik.
Ajánlom mindenkinek aki egy kellemes utópisztikus világról szeretne olvasni, egy kis romantikával, sok-sok tájleírással, szerethető vagy éppen bosszantó karakterekkel és lassan csordogáló történettel.
Így egyre közeledve a világvége felé……(akár tanulságos is lehet) :D

Mmsatone>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Ezt a könyvet úgy kaptam kölcsön, persze most éjszaka megint olvastam vagy 200 oldalt :D
Lényegre törő és nagyon elgondolkodtató. Én például szívesen szeretném az asszonyok uralta világot, ha tényleg így történne minden, mint ahogy a könyvben le van írva. Talán jobb lenne minden és nem lennének gonosz dolgok. A természet szeretete lenyűgözött és hála én is pont ilyen vagyok. Megmosolyogtam amikor a magyarok is előkerültek benne. :)))

Hidden_fremen>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Alaposan megtervezett világ (még magyarok is vannak benne :-) ) és cselekmény, mely nem válik unalmassá. Ez egy olyan ifjúsági regény, amelyet akár az iskolában is betehetnének minimum az ajánlott irodalomba.Remek nyári olvasmány, melyben vannak kibeszélendő, elgondolkodtató témák.
A borítónak valóban semmi köze a valósághoz és hát a címnek se sok. Nem tudom miért nem lehetett megtartani az eredeti címet: Földanya gyermekei
Úgy látom kis hazánkban a trilógia harmadik része már nem jelent meg sajnos.

XX73>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Könnyed nyelvezetű és történetvezetésű ifjúsági könyv. Ebben a témában az egyik első, mégis sokkal jobban tetszett nekem, mint egy pár hete olvasott ifjúsági disztópia. Nem szívesen élnék amazonvilágban, például Merle már álmodott nagyot a témában, de ez a könyv sem tünteti fel jó színben ezt a társadalmi berendezkedést.

Polyák_Margit P>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Ezt nem lehet megunni. Imádom ezt a könyvet. Bár az elején rémisztő a haldokló világ leírása, azért nekem tetszett ami utána jött. Az új világ.

anddie>!
Thea Beckman: Amazonkirályfi

Még gyerekfejjel olvastam először.Azóta is az egyik kedvenc könyvem .


Népszerű idézetek

Aligabacs>!

A férfiak kedves, erős, gyakran barátságos lények, akik elvégezhetik a nehéz munkát, felszánthatják a földeket, kivághatják a fákat, nehéz súlyokat emelgethetnek és házakat építhetnek, de akikre nem lehet rábízni olyan fontos dolgot, mint az ország vezetése. Ehhez túlságosan is durvák, önzők…

takiko >!

…a férfiak túlságosan is hebehurgyák, erőszakosak és önzők ahhoz, hogy valódi hatalmat lehetne rájuk bízni. Elismerem, a férfiak többet mernek, van bennük vállalkozókedv. De nagyon is jól tudjuk, hogy valahol mélyen ott szunnyad bennük a hatalom utáni vágy, és hogy ezzel bármikor visszaélnek.

478. oldal

takiko >!

Ha nemet mondtok, elmegyek Thuléról, elhagyom ezt az országot, ahol az érzelmek uralkodnak, a törvényt mégis az érzelmek fölé helyezik.

481. oldal

Aligabacs>!

Sok leigázott törzs teljesen beolvadt a Nagy Bádeni Birodalomba. A legtöbbet a magyarok lázadoztak, akik a birodalom keleti határán éltek. Tulajdonképpen barátságos népség voltak, akik sohasem törődtek valami sokat a háborúkkal, és jóval szívesebben terelgették a nyájaikat és művelték kertjeiket, semmint hogy verekedjenek. Országuk azonban termékeny volt, ezért mindegyik Egon megpróbálta meghódítani. Bár a magyarok nem tudtak sikerrel védekezni a bádeniek harckocsijai, ágyúi és páncélosai ellen, de még azután is sok baj volt velük, hogy legyőzték őket, mert mesterei voltak a passzív ellenállásnak, azonkívül lusták, rossz katonák voltak és minden pillanatban készek a lázadásra.

2 hozzászólás
Airyn P>!

…a templomnak meg épp az a célja, hogy aki idejön, arról gondolkodhassom, amiről akar, saját álmait álmodhassa, önmagával jöhessen tisztába.

takiko >!

– A horgászat barbár foglalatosság, akárcsak a vadászat – mondta kényeskedőn.
– Igen? Akkor nem értem, miért rajongtok úgy a barna delfinekért? Azok aztán a pompás vadászok!
– A barna delfinek kedves állatok. A szürkék is.
– Az emberekhez igen. De halon élnek, amelyet élve fognak el és élve nyelnek le.
– Ez a természet. Földanya ilyennek teremtette őket.
– Engem is Földanya teremtett, méghozzá olyannak, hogy ízlik nekem a hal, és jó sokat tudok belőle enni – vágott vissza Thura. – Vagy azt állítod, én nem vagyok a természet része?
Krisztián elnémult. A női logika ellen semmit se tudott tenni.
Thura új csalit tűzött a horogra és a vízbe dobta.
– Még… még nem fogtál eleget? – nyelt nagyot Krisztián.
– Kisfiú, csak most kezdtem.
Kisfiú! Fiúcska! Tulajdonképpen minek nézi ez a lány?
Krisztián megköszörülte a torkát, és dobbantott lábával a stég deszkáin.
– Hé, ne zajongj! – kiáltott rá Thura mérgesen. – Elkergeted a vacsorámat!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: delfin · horog
takiko >!

Valami szépet alkotni szintén a hála kifejezése…

Airyn P>!

A föld, a természet, minden ami csak él és növekszik, egy asszonytól származik, Földanyától.

Olyan melengető gondolat, hogy mindannyiunknak ugyanaz az Anyja. Minden thulei, legyen férfi vagy nő, akit bánat ért, gondjai vannak, vagy csalódott, elmehet egy ilyen templomba, érezheti a földet a talpa alatt, elmondhatja, hogy mi nyomasztja, miért szomorú. És ha az ember körülnéz, és látja, hogy milyen szép a világ, hogy minden él, de idővel meg is hal, akkor megvigasztalódik. Idefönt egyedül lehet Földanyával, az egész világgal. Kiöntheti a szívét, vagy akár csak csendesen üldögél, amíg meg nem nyugszik. Nem minden templom áll magaslaton, mint ez, vannak, amelyek egy tónál, a tengerparton épültek vagy egy folyó mentén.

Airyn P>!

…ez történik, ha a férfiak megérzik a hatalom szagát: azonnal megvadulnak, felelőtlenül viselkednek és a legelső követelésük: adjatok fegyvert!

takiko >!

– Feltehetek egy szerénytelen kérdést? – szánta rá magát végre.
– Van olyan? – nevetett Anouk. – Hisz ha valaki kérdez, kíváncsi a válaszra. MI ebben a szerénytelen?

162. oldal


A sorozat következő kötete

Amazonkirályfi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Napnak fénye
Ransom Riggs: Üresek városa
Alexandra Bracken: Sötét hajnal
Alekszandr Beljajev: A kétéltű ember
Philip Reeve: Setét Puszta
Jules Verne: A bégum ötszáz milliója
Jules Verne: Az Acélváros titka
Estelle Brightmore: 13. napon
Marissa Meyer: Cress
Richard Paul Evans: Vadászat Jáde Sárkányra