Téboly 3 csillagozás

Thamó Kata: Téboly

„(…) Harminchét éve vagyok elmegyógyász, de ilyen hosszú tapasztalattal sem tudtam ennyire belelátni a Téboly legtitkosabb rekeszeibe, mint tette azt a szerző, aki átélte betegségét, nem szakkönyvekből, nem egyetemen tanulta annak tünettanát. Elénk tartott tükrében láthatjuk önmagunkat – apolók, középkáderek, orvosok, betegek –, de másként, amint láthattuk a "Száll a kakukk fészkére” című filmben, az antipszichiátria zászlóvivőjében!" (Dr. Veress Albert elmegyógyász – részlet az Előszóból)

>!
Concord Media Jelen, Arad, 2015
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789737658456

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Gudmundur P
Thamó Kata: Téboly

Megrázóan őszinte vallomás a szerző küzdelméről mentális betegségével. Ha a kitárulkozás mélységét szeretném érzékeltetni, hasonlatként egy testi tüneteket produkáló betegséget hívva segítségül, akkor azt mondhatnám: olyan ez, mintha valaki meztelenre vetkőzne előttünk, kendőzetlenül feltárná a sebeit, és közben részletesen elmagyarázná fizikai állapota leromlásának állomásait.
A hátsó borító belső oldalán egy szép, kedves arcú fiatal nő mosolyog – ő Thamó Kata, akinek kálváriája 20 éves korában kezdődik egy nagyobb érzelmi megrázkódtatást követően (bár feltehetően nem annak következtében). Elmeséli a saját elméjén keresztül megtapasztalt borzalmakat, beszél emberi kapcsolatairól, vágyairól, sikereiről és kudarcairól, s közben úgy érezzük, semmit sem hallgat el előlünk. A történetet Liliként mondja el, egyes szám harmadik személyben, de szinte folyamatosan jelen időben, ami felerősíti azt az érzést (a könyv végére bizonyosságot), hogy egy állandósult állapotról, egy megváltoztathatatlan, az egész életet végigkísérő betegségről olvashatunk.
Hogy mi Lili/Kata betegsége pontosan? Ez sejthető, de mivel ő maga egyszer sem nevezi meg a könyvben, így – úgy érzem – nekem sincs jogom a feltételezéseimet megosztani (no meg persze nem is értek ehhez, és nem kívánok ötletelni). Tüneteinek leírása azonban annyira pontos és annyira a személyesen átélt betegségélményből táplálkozik, hogy Dr. Veress Albert pszichiáter a könyv előszavában ki is emeli: ez az, ami a szakemberek számára is újdonsággal szolgálhat, és segítheti a gyógyító munkát.
A Téboly számomra nem irodalmi alkotásként jelentős, hanem azért, mert bemutatja, hogy a legsötétebb egyéni pokolból is vezethet felfelé út. „Lilit” az önmagával vívott harcában erős, támogató családja, orvosaiba, ápolóiba vetett töretlen bizalma és időközben megtalált vallásos hite segíti, de ezeknél is fontosabb saját küzdeni akarása, életszeretete, s az a képessége, hogy újra és újra talpra tud állni. 20 évesen egész addigi élete és minden jövőbeli terve romba dőlt, de soha nem adta fel a reményt, hogy boldog lehet és egyensúlyt teremthet az életében.
Sűrű, tömény olvasmány, tanulságos történet.

>!
havas
Thamó Kata: Téboly

De vajon meg fogok-e gyógyulni teljesen, élhetek-e kiegyensúlyozott életet? Találok-e majd valakit, aki így elfogad engem? – kérdezi ezt egy beteg elme. Ami biztosnak látszik, van élet a sötét szoba után, de vissza semmi nem fordítható, ugyanolyan, mint volt előtte, már nem lesz. Mégis. A harc a gyógyíthatatlannal, az önnön határok felismerése – hogy hol van az a pont, ahol megálljt kell parancsolni a pörgésnek, különben újabb futam jön –, a hit, a család szeretete olyan erős mankókat biztosítanak, hogy a Kaszás nem győzhet, az élet kint szép és a legjobb dolog, ami történhet valakivel (egy lánnyal, mondjuk), hogy részesülhet és részesülni is szeretne ebben a szépségben akkor is, ha feltételei és ára van)

4 hozzászólás
>!
Juci P
Thamó Kata: Téboly

Inkább dokumentumértékű feljegyzés, mint irodalmi mű: egy újra és újra kiújuló pszichés betegség belülről nézve, amivel – vagy aminek dacára – az elbeszélő igyekszik teljes életet élni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánffy Miklós: Milolu
Magyari Tivadar: A ragasztott ház
Balázs K. Attila: A zöld fotel lakója
Bleeding Bride: A téboly kertje
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Wass Albert: Kard és kasza
Wass Albert: Wass Albert minden verse
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Máté Angi: Ez egy susogó levél
Székely Csaba: Bányavidék