Manfréd ​és Anton világa (Manfréd és Anton 3.) 7 csillagozás

Téti István: Manfréd és Anton világa

Kezdőlap ​Könyvajánló Manfréd és Anton – a bestseller gyerekregény sorozat

KÖNYVAJÁNLÓ
MANFRÉD ÉS ANTON – A BESTSELLER GYEREKREGÉNY SOROZAT
Pöttyöslabda
2019-04-09
Manfréd és Anton – a bestseller gyerekregény sorozat
Téti István új műfajt teremtett a Manfréd és Anton könyvekkel, melyek nem csak elbűvölik a 6-12 éves korosztályt, hanem úgy tanítanak számukra valódi értékeket, hogy azok észrevétlenül válnak jellemük részévé.

A Manfréd és Anton kalandjai könyv futótűzként kezdett terjedni 2018-ban Magyarországon, aztán megjelent határon túli könyvesboltokban, itthon számos iskolában kötelező olvasmány lett, UNICEF Fiatal Nagyköveti ajánlást kapott, az USA-ban pedig egy kiadó már dolgozik az angol nyelvre fordításon. Nem sokat kellett várni a folytatásra: a novemberben érkező Téli szünet a tavalyi karácsony egyik sikerkönyve lett. Az idén márciusban megjelenő harmadik kötet pedig sok szülő szerint a legfontosabb gyerekkönyv az iskolások… (tovább)

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
130 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szabó Celesztin

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Téti István: Manfréd és Anton világa

Voltak fenntartásaim vele szemben – mert snassz a cím, a bevallottan nevelő célzatú könyvek között meg belefutottam mostanában néhány egészen borzasztóba –, de nem sokáig. Mindjárt az első fejezetben (epizodikus felépítésű a könyv, minden fejezet egy történetet mesél el) megnyert magának azzal, hogy a videojátékokat állítja szembe a való élettel, hogy a ténylegesen átélt élmények mennyivel jobbak, és mennyivel többet érnek a virtuális kalandoknál. Ezt a lehető legóvatosabban írom le, tudván, milyen közkedvelt dolog a videojátékozás (vagy konzoljáték, vagy mi a szösz – még a nevét sem tudom pontosan) a felnőttek körében is. Ezzel félig-meddig már el is árultam, hogy én a durván két évtizeddel ezelőtti, sárga kazettával működő gameboyok korában játszottam utoljára ilyesmivel, aztán váltottam – a könyv szavaival élve – az „igazi” élményekre, amik hátránya, hogy fizikai fájdalmat és kimerültséget okozhatnak, sokat kell rájuk készülni, és komolyan meg is lehet sérülni közben, előnyük viszont, hogy szerintem valóban sokkal többet adnak, már csak olyan szempontból is, hogy például alakformáló, képességfejlesztő hatásuk lehet, meg hogy ha virtuálisan profi autóversenyző, mesterlövész vagy íjász leszel, attól még nem biztos, hogy a volán mögött, vagy különféle fegyverekkel a kezedben is megállod a helyed. (Volt régebben egy sporttársam, aki minden edzés után elküldte nekem a telefonjával készült, aznapi statisztikát – mennyit és milyen átlagtempóban futott, s az alkalmazás szerint ez milyen edzettségi szintnek felel meg –, ami olyan, mint ezekben a játékokban a statisztika, ami méri, hogy a karaktered mennyire fáradt, erős, gyors stb. Szóval ezt a videojátékozást már nagyon profin lehet élőben is tolni.)
Ez a könyv többször visszatérő motívuma, melyre, mint utóbb kiderült, a cím is utal: hogy a valódi világ mennyivel jobb, mint a virtuális. Ez kiváló tanulság, még ha a könyv egyébként didaktikus, akkor is. A didaktikusság egyébként csak felnőtt fejjel zavaró, mostanában egyre több, ennek a korosztálynak szóló könyvet olvasok a Merítés-díj jelöltjein kívül is a lányom ajánlására, és a célközönséget nem hogy nem zavarja, ha didaktikus a szöveg, de nekik még valamennyire kell is, hogy nyíltan ki legyenek mondva a tanulságok. Egy bizonyos mértékig, persze. De ez a könyv belül marad ezen a mértéken.
Szóval ez egy igen jó tanmese arról, hogy ne videojátékozzunk többet az egészségesnél, sportoljunk eleget, menjünk ki a természetbe, hazudni szívás, a pletyka ártalmas, ne legyünk bunkók és beképzeltek, inkább tartsunk össze, ésatöbbi, szóval tanulságok szintjén is teljesen megállja a helyét, a rajzok meg nagyon szépek és normálisak. Nagyítóval keresgéltem, hogy mit róhatnék fel neki, de semmit. Nagyon átgondolt könyv, csupa helyes erkölcsi érték, szépség, természet, barátság, igazságosság és becsületesség. Pöpecül összerakott könyv, szép munka. Emberemlékezet óta a legjobb segítő könyv, amit olvastam.

2 hozzászólás
icu79 P>!
Téti István: Manfréd és Anton világa

Nagyon vegyes érzelmeim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Azt nem vitatom, hogy nagy hangsúlyt fektet az erkölcsi értékekre, a helyes viselkedésre egy-egy szituációban. Tele van a kötet becsülettel, barátsággal, kitartással, udvariassággal, bátorsággal és még sorolhatnám a pozitív jelzőket. Megtanít többek között arra, hogy semmit sem kapunk ingyen, a munkának értéke van, és, hogy többet ésszel, mint erővel. Külön díjaztam, hogy a történet során kiderül, hogy mennyivel jobbak a „való világ” játékai, mint a virtuálisok. Ez egy jó próbálkozás arra, hogy a mai gyerekeket mivel lehetne visszacsábítani a természetbe, a mozgásos játékokhoz. De összességében az az érzésem, hogy ezt túltolták. A fejezetek, illetve az egész könyv végén is van egy rövid szózat arról, hogy itt most mi volt a lényeg, mi a konklúzió, ezt én kihagytam volna. Ráadásul ez a Manfréd figura annyira tökéletes, hogy SZJG Cortez meg Mr. Darcy, ja és persze Edward Cullen elbújhat mellette, és még csak sacperkábé 7 éves. Értem én, hogy kell egy főszereplő, na de sehol egy hiszti, semmi ellenkezés, mindig tökéletesen tudja, hogy mit a teendő, mindig átgondolt, és kőkemény önuralma van. Ez nagyon nem életszagú…
A másik gondom pont a szereplők korával, illetve az ehhez társuló viselkedésükkel van. Egy elejtett mondatból kiderül, hogy Manfréd és barátai többsége elsősök, tehát 6-7 évesek. Viszont a könyvben lezajló párbeszédek, történések, a kezdődő kis szerelmek és az ahogyan a felnőttek kezelik a gyerekeket (egyedül csatangolnak az erdőben, baltával vágnak stb.) inkább 10-11 éves korra jellemzők. Az illusztráció nekem nem tetszik annyira, elég hatásvadász, de a 6 éves kislányom nagyon szerette nézegetni a képeket, tehát elérte a célját. :)

1 hozzászólás
PTJulia P>!
Téti István: Manfréd és Anton világa

Olvasás közben végig 10-11 éves gyerekeket (Anton esetében 7-8) képzeltem magam elé, így megdöbbentem, amikor a verekedős jelenetben kiderül, hogy Manfrédék még csak elsősök. Kár azért, hogy a szerző elrontotta a szereplők életkori besorolását (sokszor ezért szerencsésebb ezt kihagyni, ha nem vagyunk teljesen naprakészek az adott korosztályban), mert egyébként nagyon remek kötet.
Bár a nyitás erős, egy videójáték-függő gyerek nem biztos, hogy szívesen olvassa tovább az első pár oldal apai szózata után, pedig megérné. Egyébként a könyv további didaktikussága bár feltűnő, de nem zavaró.
Manfréd és Anton világa. Az látszik, hogy ez a világ egy jól szituált kertvárosi környezet, ahol a résztvevőknek nincsenek anyagi gondjaik. Mégis talán a legjobb mesekönyv, amit a pénz helyes használatáról és a pénzkezelésről olvastam. (Nemcsak ez a téma, de ez egy fő szál). Az édesapa és a fiúk beszélgetése során óhatatlanul Kiyosaki gazdag papája jutott eszembe. Nagyon fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés akármilyen anyagi helyzetben is vagyunk.
Összességében egy remek mesekönyv 8-12 éves kor között, talán nevelni is képes – persze csak a szülővel együtt.

duby>!
Téti István: Manfréd és Anton világa

A 7 éves kislányomnak nagyon bejön. Tanulságos kis történetek a mai gyerekek szájíze szerint. Féltem, hogy mivel fiúk a főszereplők nem fog tetszeni, de kellemesen csalódtam. Minden este kellett belőle olvasni, amíg be nem fejeztük. Már hajaz az utolsó részre. Az árát azonban sokallom.

neszter19>!
Téti István: Manfréd és Anton világa

A 6 éves kisfiamnak nagyon tetszett, mióta megkapta minden nap ebből kellett olvasni. Teljesen lekötötte, és végigizgulta a kalandokat a főszereplőkkel.
Nekem szülőként kicsit néha erőltettnek hatott a főszereplő karaktere, kicsit szájbarágósnak éreztem az erkölcsi üzenetet, a gyerekeknek viszont nagyon átment a mondanivaló, így összességében ajánlom a könyvet.
Az illusztrációk kicsit szerintem nem eléggé kidolgozottak, zavaró, hogy mindig ugyanabban a ruhában vannak a szereplők, ráadásul a főszereplő minden képen inget hord, ami furcsa egy 10 éves kisfiúnál. Mivel kevés az illusztráció, arra épp elég, hogy a gyerekek beazonosítsák rajtuk a szereplőket, a többi a fantáziájukra van bízva.


Népszerű idézetek

dtk8 P>!

Manfréd és Laura jókedvően szökdécselt a vakondtúrások között. A nap melegen simogatta bőrüket, tarka pillangók és daloló kismadarak repkedtek körülöttük.

26. oldal

neszter19>!

Olvass sok könyvet – mondta neki Apa. – A könyveknek óriási erejük van, és te is erősebb leszel általuk.

125. oldal, 10. fejezet Való világ


A sorozat következő kötete

Manfréd és Anton sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeney Zoltán: Rév Fülöp és Nyár Lőrinc
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Paulon Viktória: Kisrigók
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Limpár Ildikó: Emlékek tava
Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Bombicz Judit: Csodák könyve