A ​tanítvány (Rizzoli & Isles 2.) 117 csillagozás

Tess Gerritsen: A tanítvány

A sebész ördögi volt…

A tanítvány maga az ördög…

Bostonban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt házaspárok holttesteire bukkannak a város elegáns kertvárosi részeiben. A nyomok ahhoz a sorozatgyilkoshoz vezetnek, akit nemrégiben sikerült rács mögé juttatni. A rendőrség tehetetlen, a város rettegésben él. Ki lehet az a rejtélyes tanítvány, aki elődje és mestere orvosi módszereit alapul véve mészárolja le áldozatait? Jane Rizzoli kénytelen újra szembenézni egykori vetélytársával, élete megnyomorítójával. Arra azonban ő sem számít, hogy a mester szabadulása után csatlakozik tanítványához…

A New York Times bestsellerszerzője, tíz világsikerű orvosi thriller írója felejthetetlen gonosztevőt teremt, akit csak egy nő állíthat meg, aki maga is az áldozata volt. Tess Gerritsen vérfagyasztó regényei 33 nyelven, több mint húszmillió példányban keltek el világszerte, bestsellerei minden országban sikerlistásak.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
540 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542935 · Fordította: Molnár Júlia Dóra

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jane Rizzoli


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Mónika_Sándor>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

No ez egy jó kis krimi volt! :) Izgalmas, mozgalmas, tele rejtéllyel. Néha még jól meg is vezetett az írónő. Időnként a boncolás, és az áldozatok leírása nekem túl naturális volt, de ezen is túl lehetett lépni. A főszereplőket kedvelem, simán folytatom még a sorozatot. Főleg, hogy jó kis cliffhanger van a végén. :D

Shanara>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

„Fantasztikusan fűzte tovább az előző kötet eseményeit, illetve azok következményeit a szerző. Adott Rizzoli, aki nyomozóként bizonyított a korábbi nyomozás során, ugyanakkor meg is viselték a pincében történtek, mert ott és akkor inkább nő volt, mint rendőr.”

„Tess Gerritsen sokat javított a karakterein: gondolkodásban és reakciókban egyaránt. (…) Végre értelmet nyert a sorozatcím is, mert Rizzoli ebben az esetben végre tényleg főszerepet betöltő nyomozó, akinek a munkáján nagyon sok minden múlik, illetve végre feltűnt Maura Isles is, aki viszont a korábbi patológus nyugdíjba vonulását követően lép be a történetbe.”

„Az írónő megint olyan hangulatot teremtett, amitől olvasás közben libabőrös lett a karom (…) Ha az előző kötetben elkövetett gyilkosságokat kegyetlennek találtam, akkor azt kell mondanom, hogy a mostaniak egy fikarcnyival sem maradnak el azok mögött, sőt…”

„A gyilkosságok jelentette borzongás és a nyomozás izgalma mellett – több szempontból is – érdekes fűszert jelentett a regényben az FBI, vagyis Gabriel Dean ügynök feltűnése, akit ugyan senki sem hívott, de ő mégis jelen van, mindenhol ott van és mindent tudni akar, viszont az általa birtokolt információkat inkább megtartja magának – közben pedig Rizzoli agyára megy. Legalább ennyire különleges összetevője a történetnek, hogy a Sebész gondolatai is megelevenednek, egyes esetekben külön fejezeteket is kapnak a regényben, így válik igazán érthetővé és átélhetővé az, hogy mit is jelent neki a nyomozónő, milyen kapcsolat is fűzi őket össze – hátborzongató volt erről olvasni.”

„Ezzel a regénnyel – a hangulatával, a történetvezetésével, a kegyetlenségével, ugyanakkor az emberségével – teljes mértékben megvett magának a szerző.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/07/tess-gerritsen-t…

Virágszépe >!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Bostonban házaspárok a célpontjai egy sorozatgyilkosnak. Rizzoli nyomozó nehéz helyzetben van, mivel a múltban már személyesen is érintett volt egy hasonló szadista elkövetővel. Jane Rizzoli szimpatikus karakter, aggódhatunk érte, együtt érezhetünk vele. Feszült, izgalmas, fordulatos krimi, meglepő csavarral befejezve.

Felixa P>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Jó kis sorozatba tenyereltem, az már tuti!… Kiváló folytatása az első résznek. Olyannyira, hogy ismét nem enged, folyamatos olvasásra késztet a cselekmény. Rizzoli személye itt már határozottan előtérbe kerül és Isles végre felbukkan a színen. A mozgékony, fordulatos cselekményvezetés itt is elsőrangú. Az írónőnek sikerült olyan légkört teremteni, amelytől libabőrös lesz az olvasó. Továbbra is foglalkoztat, hogy miként folytatódik a történet, tehát a sorozat olvasása ezek után is garantált.

chhaya>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Méltó folytatása az első résznek. Felbukkannak új szereplők és régi ismerősök is, végre Isles doktornő is megjelenik a színen, de a főszerep egyértelműen Rizzoli nyomozóé. Tovább mélyíti az ő karakterét, az érzelmein és gondolatvilágán keresztül bepillantást nyerhetünk abba, milyen egyszerre a vadász és a préda, az áldozat szerepében lenni…

Ezen felül a korábbi kötetben megismert stílust viszi tovább az írónő: nem szigorúan a tettes kézre kerítése a fő vonal – mármint ez az alapja a cselekménynek, de nagy hangsúlyt fektet az érzelmekre (főleg a félelemre, büszkeségre, megalázottságra), az emberi viselkedésre, illetve többek között itt is megjelenik a nők és a férfiak kapcsolata, szakmai és magánéleti szempontból egyaránt. Mindezek a részek kissé a nyomozás rovására mennek, de az is igaz, hogy ettől kevésbé sablonos a történet.

Összességében tetszik, jó kis sorozat ez, pozitívan állok a következő részhez is.

_Katie_ P>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

A történet egy évvel az előző rész után folytatódik. Megérkezett az újabb rettenetes hőség, ami egy újabb sorozatgyilkost hoz magával.
A mi Sebészünk sem tétlenkedik persze, sőt. Megszökik és az Uralkodóval csapatot alkotva gyilkolásznak. Két tesó kiéli a beteg vágyait.
A bűntettek nem semmik és vannak nagyon undi részeik is spoiler
Rizzoli ismét a tettes nyomába veti magát, miközben kezd teljesen szétesni a Sebész okozta stressz és érzelmi hullámvasút miatt. Na meg, mert nem sikerült teljesen feldolgozni, hogy majdnem kinyírták.
Aztán ott van a hárombetűs ügynök, Gabriel Dean. Kicsit szögletes a srác, nem mondom, hogy nem, de talán ebben az esetben a tűz és a víz jól megférnek majd egymás mellett :)

amanda888 P>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Már az első rész is tetszett, de ez sokkal jobb volt. Az előző kötetből hiányoltam Rizzolit, nem kapott annyi szerepelt, azonban ebben a részben már tényleg ő volt a főszereplő. Jane igazi nyomozó, keményen küzd azért, hogy a férfiak közt megállja a helyét, hogy egyenrangú félként kezeljék. Nagyon kemény burkot növeszt maga köre, csakhogy elfedje, mennyire sebezhető, vagy inkább ugyanolyan sebezhető, mint bárki más. Hál' Istennek sikerül feltörni, és itt nem csak Dean ügynökre célzok, hanem például Korzak-ra is.
Minden szereplő nagyon ismerős a sorozatból, azonban mindenki egy kicsit már a sorozatbeli karakteréhez képest. Nehéz őket úgy elképzelni, ahogy a könyvben szerepelnek.
A vége miatt kicsit nehezményezek, nekem nagyon gyors és összecsapott lett az addigi felépített sztorihoz a képest, a „rejtélyhez” képest.
A másik, amin meglepődtem, hogy mennyire részletesen írta le pl. a boncolást. Olvastam már egy-két gyomorforgató részt, de itt azért néha-néha fel kellett néznem az olvasásból, hogy összeszedjem magam.

hattori>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Nekem, aki C.S.I rajongó, és szakmámból adódóan sem undorodok a vértől, hulláktól nem volt gáz, de vajon mit érezhet egy vizuális típusú, gyengébb gyomrú ember?

colman>!
Tess Gerritsen: A tanítvány

Hu! Ez is megvolt! Ha lehet még izgalmasabb,mint az előzménye (A sebész). Kicsit emlékeztet Hjorth-Rosenfeldt – A tanítvány-ára, de tegyük hozzá,ez íródott előbb. Önmagában is olvasható, de az első résszel együtt alkot igazán egy kerek egészet. Az igazi sorozatgyilkosos könyveket kedvelőknek kihagyhatatlan.


Népszerű idézetek

Natasha>!

Korsak töltött egy kis csészébe a termoszából, és odaadta Rizzolinak. A kávé fekete volt, keserű és rendkívül undorító, de Rizzoli legyűrte.
– Extra erőset főztem, direkt ma éjszakára – mondta Korsak. – Két púpozott kanálnyi kávéval a szokásos egy helyett. Olyan erős, hogy szőrös lesz tőle a mellkasa.
– Lehet, hogy tényleg arra lenne szükségem.
– Én úgy vagyok vele, hogy ha eleget iszom ebből a löttyből, talán néhány szőrszál még a fejemre is jut belőle.

232-233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jane Rizzoli
chhaya>!

Ha valakire soha senki nem figyel, az olyan érzés lehet, mint amikor az embert elevenen eltemetik. Soha senki nem veszi észre.

gesztenye>!

A boldog emberek zárt világban élnek, más levegőt szívnak be, és máshogy hat rájuk a gravitáció: lebegnek.

36

FanniFibi>!

Ma végignéztem egy ember halálát.

(első mondat)

_Katie_ P>!

A gyilkosságnak nincs előre megírt forgatókönyve

_Katie_ P>!

CIA, FBI. – […] – Egyik betűszavas ügynökség sem szól másról, csak a titkokról.

_Katie_ P>!

A félelem és a gyűlölet sokkal erősebb érzelem, mint amilyen a szeretet bármikor lehet

_Katie_ P>!

A történelem a nők sikolyaitól visszhangzik.
A tankönyvek lapjain igen kevés szó esik azokról a rémes részletekről, amelyekre az ember a leginkább kíváncsi lenne. Csak a száraz tényeket írják stratégiákról meg oldalba támadásokról, a fortélyos hadvezérekről és a hadseregek létszámáról. Láthatunk képeket szerelmes férfiakról, kihúzott kardokról, izmos testekről, melyeket a heves küzdelem fájdalma gyötör. Láthatunk festményeket lóháton ülő, nemesi származású vezérekről, akik a csatateret vizslatják, ahol a katonák szép sorban állnak, és várnak a parancsra. Láthatjuk a térképeiket, ahol nyilak jelölik a támadás irányát, és elolvashatjuk hőstetteiket a balladákban, amelyekben megéneklik a királyt és a hazát. A diadalokat mindig a katonák vérével írják.
De egy szó sem esik a nőkről.
Pedig mind tudjuk, hogy ott voltak ők is, gyenge húsuk, selymes bőrük és illatuk ott lapul a történelem lapjain. Mind tudjuk, bár senki nem beszél róla, hogy a háború kegyetlensége nem merült ki a csatatereken. Hogy amikor az utolsó katona is elesett, és az egyik hadsereg ott állt diadalmasan, akkor a sereg figyelme
azonnal a leigázott nők felé fordul.
Szóval mindig jelen voltak, annak ellenére, hogy a véres valóságot csak ritkán említik meg a történelemkönyvekben.

Virágszépe >!

Ennyi lenne csak az ember? Vegyszerekből készült nyaklánc? A kettős spirálban hol a lélek?

224. oldal


A sorozat következő kötete

Rizzoli & Isles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Számolj tízig
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
J. D. Robb: Halálos bosszú
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal
Brenda Joyce: Halálos ölelés
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: A kívülálló
Harlan Coben: Hiányzol