75. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Misi ​Mókus kalandjai 207 csillagozás

Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Misi Mókus az erdő egyik hatalmas fájának tágas, kényelmes odvában született négy kistestvérével együtt. Ő volt közöttük a legvirgoncabb, a legnagyobb. Azonkívül volt még egy különös ismertetőjele: a farkincája fekete volt. Van ugyan mókusfajta, amelyiknek fekete színű a bundája, ám Misi családja a vörös mókusokhoz tartozott. Azoknak pedig legfeljebb a ragyogó, élelmes szemük fekete, minden tagjukat szép, rozsdavörös szőrzet fedi.

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak

>!
Holnap, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633490839 · Illusztrálta: Kass János
>!
Holnap, Budapest, 2014
ISBN: 9789633490419 · Felolvasta: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter
>!
Holnap, Budapest, 2014
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633490839 · Illusztrálta: Kass János

15 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Hát, nekem nem lett kedvencem. Kimaradt a gyerekkoromból, de talán nem is bánom.
Valemennyire izgalmas, érdekes volt a mindig termő fa, de valahogy nem hozta azt a várt érdeklődést, mint szerettem volna. Néhol unalmas volt, inkább át akartam ugrani, semmint végigolvasni, de végül megtettem. Nehezen indul be, de aztán gyorsabban pörögnek az események, viszont ez nekem nem volt elég ahhoz, hogy tényleg élvezni tudjam.

6 hozzászólás
>!
Chivas
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Fura érzésem van, néha azt gondoltam olvasás közben, hogy ez bizony nem gyerekkönyv, túl sok benne a kegyetlen valóság, annak ellenére, hogy a végén hazatalál az a tekergő, csintalan mókus kölyök, tehát boldogság van. Nem igazán tetszett, azt hiszem nem fogom a lányomnak ajánlani.

>!
pável
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

régi olvasásom 2011-ből:
[szöveg: négy és fél makk, Kass János rajzai: öt dióbél]

Édes kis gyerekkönyv, remek szókincsfejlesztő és tanmese a megtért iskolakerülő mókusgyerekről – de más is: felnőtt meseként is értelmezhető: úgy rémlik, kedvenc Szörényi László prof'om mutatott rá valamelyik előadásában, a fekete (nem vörös!) farok 'szimbóleumára': aki már nem kismókus, emlékezhet erre az „átkosból”, a minden könyvön végighúzódó „vörös farokra” (kismókusoknak: a kötelező marxista lábjegyzetek beceneve).

Így is olvastam, és bizony beletalál, persze nem kell minden sorában szocialista paródiát keresni, alapjában és elsősorban mesekönyv ez, de itt van pl. ez az ügyesen elbújtatott részlet, amiben csak a vakok – és persze a kismókusok – nem ismernek rá a „szocialista versenygazdálkodásra” (na jó, talán a rendszerváltás utáni időkből is ismerős lehet):

"A nagy bajuszú cirkuszigazgató a nagy sátor egy kis fülkéjében fogadta őket. Valahonnét csuda vidám csinnadratta-zenekar hangjai harsogtak.
– Íme! Bemutatom Misi Mókust – taszította Misit az igazgató elé Bumba. – Szintén kiváló légtornász és póznamászóbajnok.
– Nagyon örülök – szólt az igazgató. – Magát esetleg szerepeltethetjük mint a mi nagy Bumbánk állandó versenytársát. Akarja?
– Akarom! – biccentett Misi.
– Hát akkor rendben van. Akár Bumba előzi meg magát a mászásban, akár maga marad el Bumba mögött, egyre megy. A közönségnek tetszik a versengés. Megértette?
– Meg, meg – bólogatott Misi Mókus.
– Akkor itt a kezem! Mától fogva maga a cirkusz rendes tagja, rendetlen díjazással."
(21. fejezet)

De felnőtt könyv annyiban is, hogy ki ne ismerne a környezetében locsifecsi „Szajkó néniket”? (Aki nem, az alighanem maga is Szajkó néni/bácsi…) De a végére hagytam a fő-fő „bizonyítékot”: a zseniális figura, az őserdő mindentudó (valójában buta, mint a föld) varázslója, Apa-pirra-soka-tir (!) mi más lenne, mint a rendszer bölcs (valójában elaggott) rezsimje ill. apparátusa? (Kismókusoknak ezt sem kell tudniuk.) Persze ez csak „hozzáadott érték”, a mese magában is elbűvölő és megállja a helyét a maga értelmezései keretein belül is.

Az örökké termő fába pedig beleláthatjuk akár Micsurin elvtárs hírhedt kísérleteit, de akár (megfordítva a perspektívát) a szovjetizált végekről irigyelve lenézett, a jólétben fetrengő, eltunyult Nyugatot (lásd még a tunya, elhízott mókusokat is) az ún. jóléti társadalom szocialista kritikáját is – éppen az ilyen nüanszokban mutatkozik az író zsenialitása: el tudta adni a hazai cenzoroknak, másrészt kora esténként vele nevethetett minden ép eszű szülő, aki felolvasta a mesét a frissen felhúzott lakótelepek gyerekszobáiban (1953-ban jelent meg).
***
„újraolvasás”, 2019: hangoskönyvben hallgattam (inkább hangjáték ez,a rengeteg hangeffekttel és Rudolf Péterék mellett sok más színésszel, sőt kórussal, de annál jobb.)
***
olvassatok mókusokról! :) https://moly.hu/kihivasok/teli-mokus-hajsza-2

>!
konyvolvaso
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Szeretem az állatos történeteket, ez is közéjük tartozik.
Mondás szerint az Okos más kárán tanul, az ostoba csak a sajátján vagy még azon sem.
Mire képes a kíváncsiság és az ellenállás? Sosem lehet annyira jó valami hogy annak ne legyen hátrányos következménye. A nagy jólét következményeként ellustulnak az emberek, állatok és már a saját önfenntartásukat sem fogják tudni biztosítani egy idő után.
Vannak időnként nehéz dolgok amiket meg kell tenni, még ha nincs is kedvünk hozzá, mert mindennek oka van. A nehézségekből sokat lehet tanulni ami által bölcsebbek, ügyesebbek lehetünk és előbbre tudunk lépni.

>!
Zsuzsanna_Makai
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Ez szintén az „öreg vagyok én már ehhez” kategória.
Kezdjük azzal, hogy kiborítanak a beszélő állatok. Az ostobaság is. Nna, itt mindkettő megvolt. De még ezeken is túl tudtam volna lendülni, ha nem jönnek az egetverő túlzások, pl amikor a mókus beletett egy botot a krokodil kitátott szájába… neee mááár.
Hozzátenném, hogy azt a szót, h pákosztos, még sosem hallottam.

>!
sztimi53
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Most felugrott a frissben és látom még nem értékeltem. Szerettem felnőttként is, gyerekként is rajongott volt. Meg akartam keresni az örökké termő fát. Most hogy belegondolok ez egy megvalósulatlan életcél. Lehet nekivágok. Kitart velem? :)

60 hozzászólás
>!
Gelso P
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Nekem ez a könyv gyerekkoromban kimaradt, valójában a történet csak a Foky Ottó rendezte bábfilmből volt ismerős. Emlékeimben annyira nem maradt meg, de most felolvasva egészen jó kis kalandos történet alakult belőle. Vétek lett volna kihagyni. Örülök, hogy a Legyél Te is Könyvkirály! c. olvasós versenyre bekerült a könyvek közé. Azt hiszem, a Csoda és Kósza, ill. a Két kis dinó után ez a következő kellemes meglepetés a játék során. Klasszikusok között pedig az első…
De hogy Misiről, a mókusról is írjak valamit: nagyon talpraesett kis mókus, aki nem ijed meg a kalandoktól, kihívásoktól, hanem nagyon jó ötletekkel segít magán, és bátran helytáll, vagy kimászik a slamasztikából; és bár a történet elején hajlamos a lustaságra, utazása során ettől a tulajdonságától teljesen megválik, és a többiek előtt példamutató mókussá válik mind a kalandjai során szerzett barátai előtt, mind hazaérve az osztályban.
Legkedvesebb részeim: amikor rájön, milyen is mókuskerékbe kerülni, amikor véletlenül felcsempészi magát a hajóra; párbaj Krokóval, és Suta leleplezése, valamint Bumba megszégyenítése a cirkuszban.
Nagyon ötletes a nagy bölcs neve: Apa-pírra-soka-tír.
Bumba – egy majom, Kacifánt pedig egy elefánt.

A könyv pedig nagyon kellemes, könnyen olvasható történetet tartalmaz. Haladós, érdekes, kalandos, sok rövid fejezetből áll. Egyszóval technikailag könnyű olvasmány, a gyors előrehaladás pedig még inkább olvasásra inspirál. Így gyorsan a végére is lehet jutni.
Örülök, hogy mégsem haladtam el életem során emellett a könyv mellett.
Kár lett volna.
8-10 éves korosztálynak ajánlom.

>!
MToncsi2009
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Nagyon helyes könyv . Nagyobbaknak , kisebbeknek is ajánlom . Tetszik benne az író humora . A képek is illenek . Én sok új szót tanultam belőle.

>!
Angele P
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Gyereknek olvastam fel, mint kötelező olvasmány elsőbe! Hát nem igazán tetszett ez a történet nekem. Mondjuk én Misi Mókust már gyerekként, mesefilmbe is utáltam. Bocsánat.

>!
nagy_anikó
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Mint minden mesének, persze ennek is van tanulsága. Nem akartam és nem is fogom levonni a tanulságot. Egyszerűen élveztem a kalandos utazást Misi Mókussal az örökké termő fa felkutatása közben. Azt hiszem egy-két évet várok és az unokámnak elolvasom, kíváncsi leszek, hogy úgy élvezi – e egy gyermek, mint egy felnőtt?


Népszerű idézetek

>!
ElinorA

Mától fogva maga a cirkusz rendes tagja,rendetlen díjazással.

117. oldal (Ciceró)

>!
ÁrnyékVirág P

Gesztenye, tölgy, bükk, szil, gyertyán,
Rágcsáld, ha akad, mókuskám!

12. oldal

>!
altagi P

– Nos! – sürgette Misi. – Hogy hívják azt a nagy bölcset?
– A neve – mondta Bumba földig hajolva – Apa-pirra-soka-tir, a nagy bölcs. Mindent tud, amit közönséges földi halandó nem tud, tehát bizonyára azt is tudja, hol van az örökké termő fa.
– Szép neve van! – mondta Misi Mókus. – Remélem, nem felejtem el, amíg hozzá érünk. Messze lakik innét az az Apa-pirra-soka-tir?

>!
MToncsi2009

Erre vinnyogni kezdett:
– Még, még, még! Takarítsál még! Oly jól esik a tisztaság!
És a többi kövér mókus is esedezni kezdett Misinek:
– Engem is, engem is!… Rázzál, hempergessél engem is!
– Ohohó! – kiáltott rájuk Misi. – Elég, ha megmutattam egy társatokon, mit tegyetek. Különben rám is fér a pihenés! Mert nagyot fáradtam idáig való utamon!

68. oldal, 16. fejezet (Holnap, 2012)

>!
jevus

Egyelőre-kétkettőre Misi mókussal semmi nevezetes nem történt.

12. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: mókus
>!
spellbinder66 I

Misi Mókus nem búcsúzott el senkitől, mert attól tartott, hogy nem engedik világgá menni.

Ötödik fejezet

>!
konyvolvaso

Teremtette faszekere,
Se feneke, se kereke.
Ne ülj bele, feldűlsz vele.
Sáron-vízen lábad viszen,
Rúgjad a port máris,
Így fut a szamár is.

>!
konyvolvaso

Az igazgató dühében és kétségbeesésében Ubulnak esett: miért nem vigyázott Misire?… Ubulpedig Bumbának esett: miért hozta ide Misi Mókust, aki lepipálja őt, és tönkreteszi a cirkuszt?
Hajba kaptak. Összeverekedtek mind a hárman.
Csihé-puhé! Ilyen parázs verekedést még sohasem látott a cirkusz közönsége.
Misi Mókusnak nem kellett rajtuk bosszút állnia, bosszút álltak ők magukon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Rumini
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Scheer Katalin: Nefelé
Felix Salten: Bambi
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo