Legenda ​a nyúlpaprikásról 53 csillagozás

Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hőse Gazsi, afféle megöregedett, faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, valójában egyszerű, gyermeteg, tisztalelkű öregember. Egyetlen vágya, szinte már rögeszméje: egyszer nyúlpaprikást enni. Már-már hozzájuthat óhajtott tárgyához, ám a sors közbeszól. Megbetegszik, nem szerezheti meg a nyulat. És innen kezdődik a „legenda”: maga a nyúl jön el hozzá, de Gazsi megszánja, minden kísértésnek ellenállva életben hagyja, megszelidíti, magához emeli. Ezzel válik azután méltóvá a csodára: arra, hogy a grófkisasszony alászálljon érte a kastélyból, nyulastól magához vigye a „paradicsomba”, uradalmi kanásszá tegye.
A kisregény a már érett szerző alkotása, „állattörténetei” közül a legjobb.

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1974
140 oldal · keménytáblás
>!
Magyar Helikon, Budapest, 1974
142 oldal · keménytáblás
>!
Magvető, Budapest, 1961
274 oldal · keménytáblás

3 további kiadás


Kedvencelte 6

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Hogy ez milyen kedves, szívmelengető (nép)mese volt! :) Volt benne szegény Gazsi kondás, grófkisasszony, ármány és szerelem (ja, szerelem az nem volt, hacsak a papucs mezőőr és kardos neje házasságát nem vesszük szerelemnek), egy kétballábas, Paprikás névre hallgató tapsifüles, és még a jók is elnyerik valamennyire a jutalmukat. Mindez olyan szép nyelvezettel megírva, hogy öröm volt olvasni. Kár, hogy olyan rövid volt. De két hosszú olvasmány között olyan jól esett.
Tersánszkyt eddig még sajnos csak tévéfilm és színház élményekből ismertem, azok pedig nem csináltak kedvet az olvasásához. Most viszont hamarosan betervezek egy újabb Tersánszky könyvet olvasásra.

3 hozzászólás
>!
pepege MP
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Megmosolyogtató, remek hangulatú kisregény a falu öreg mindeneséről, Gazsiról. Szerettem ezt a figurát és magát a történetet is. Ici-picit volt egy kis asszociációm: Wass Albert Tánczos Csuda Mózsijára emlékeztetett szegény Gazsi. Nem is értem miért, mert sem agyafúrtságban, sem szöveges megnyilvánulásaiban nem érhet Mózsi nyomába. De valahogy az egész történet hangulata nekem olyan Elvásik a veres csillagos volt. :)

2 hozzászólás
>!
regulat
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Mese ez. Jóféle, szívet melengető mese. Egy cseppnyi boldogság. Bármikor, bárhol, bárkinek.
Akárhányszor.

>!
Magyar Helikon, Budapest, 1974
142 oldal · keménytáblás
5 hozzászólás
>!
deaxx P
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Annyira kedves kis mese ez!

Egyrészt van egy Gazsink, aki nyomorúságos helyzetének ellenére is képes derűsen tekinteni a világra – ezért bolondnak is nézik. (Amin nem csodálkozom. Másrészt pont ez az, ami miatt még lélekmelengetőbb a története, hisz… valóságos. Nem így tekintenénk mi is egy ilyen helyzetben lévő emberre? Aki ennyire nyomorult és ennyire derűs egyszerre? (És nincs berúgva?))

Aztán ott az anekdotikus elbeszélő-mód. A mesélő-bácsi elmeséli a történetet ebből a szemszögből, aminek aztán lesz egy érthetetlen kifutása, spoiler na egy pillanat, elmondja mindjárt azt is! Nagyon tetszik ez a fajta mesélt-történet-érzés.

És maga a történet! Azt már nem írom le. Fordulatok, meg nyuszik, meg a drága jó Gazsink, akiről el sem fogjátok hinni, hogy főszereplője lehet egy ilyen történetnek! No igen. Igen. Mást már nem mondok. Ajánlom!

>!
worsi ASP
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Az én kötetemben három írás volt.
A Legenda a nyúlpaprikásról nagyon tetszett. A történetet nagy vonalakban ismertem már a gyerekverzióból, de az eredeti jobb talán.
A Forradalom a jég között egy grönlandi bukókacsa-csapat története, ez is aranyos volt. (Olvassátok! http://epa.oszk.hu/00000/00022/00590/18535.htm)
A repülő család tetszett a legkevésbé. Ez is alig több, mint száz oldal, mégis napokig olvastam. Nem rossz, de most nem jött be.

>!
Almost_Zed
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Első könyvem Tersánszky-tól, és a mesés történetet olvasva arra jutottam, hogy tényleg nagy kópé lehetett ő. Egyszerű, rövid történet, de olyan ízesen és nagy kedvvel elmesélve, hogy végig lehet mosolyogni az egészet. Na, ha ezentúl az út mentén nyulat látok, Paprikás és Gazsi tuti eszembe fog jutni :)

>!
Szamღca
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Ez volt az elso (de hatarozottan allitom, hogy nem utolso) konyvolvasasom Tersanszky-tol. Kifejezetten szorakoztato, olvasmanyos kis konyv volt. Nagyon tetszett a stilusa es a tortenet is nagyon aranyos volt. Kulonosen, hogy nekunk is van nyuszink, ez a Paprikas tortenet (ezzel a talalo nevvel) teljesen a szivembe lopta magat,

>!
ClumsyCollie
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Nagyon kedves történet, okos bonyodalommal. Nagyon jó, amikor az emberek világából szép átmenettel hirtelen egy állatmesébe csöppenünk. Gabit azért sajnáltam.
De legalább Gazsinak lett egy igazi barátja, így az élete végére és egy hatalmas nagy happy enddel zárult ez az egész. Még a mezőőr kétes figurája is kénytelen volt jót cselekedni a végén.

Viszint meglepődtem, hogy Paprikás lány.


Népszerű idézetek

>!
myaurelia

Paprikás egyet gondolt! Végre olyat, ami hasonlított az okoshoz. A szorongattatás nagy pedagógus.

84. oldal Magyar Helikon, 1974

>!
psn

A nyúlszív tartja a rekordot a pánikban. Paprikás pánikja a nyúlszívek pánikjának rekordját is lehengerelte.

>!
ppeva P

A völgynek a fenekét kivált fölverte laboda, fagyalbokor, iszalagos hecsepecs-cserje.

1. oldal

>!
ppeva P

Rémes kátyús, kerékvágásos, csáraferdült dűlőút volt ez a szekérút a mezőőri lakig. A hintó vágtában akkorákat zökkent rajta, hogy a szegény grófkisasszony úgy heppengetett föl a kocsipárnán, mint a teniszlabdát táncoltatják a labdaverőn.

>!
psn

A varjú rossz ómen, nyúlbabona szerint. Viszont kényszerű szövetségese a nyúlnak minden madár. Veszély közeledtét leghamarabb jelzi a légi posta.

>!
ppeva P

A mezőőrné az uránál is jobban táplált, tagosabb, pozsgásabb menyecske volt. Gyönyörű egy darab nőség.

>!
ppeva P

Aj! Be finom-finom étek is lehet egy ilyen nyúlpaprikás! Már a párája is milyen andalító! Hát még az íze?
Bizony, Gazsi, ahogy néha szemét behunyva a nyúlpaprikásról ábrándozott, majdnem hajlandó volt azt a pillanatot, amikor a nyúlpaprikáshoz hozzájut, olyasfélének tartani, mint a lelki üdv. Amiről oly sokat hallott, a templom leghátsóbb zugában kucorogva, a paptól. Ennyire áhított Gazsi a nyúlpaprikásra.

>!
ppeva P

Az öreg nyulak a nyúltaktika tetes-tetejének tartják azt a szokást, hogy a világért sem szabad rögtön fölugrani minden gyanús közeledésre, zajra. Nem! Ellenkezőleg, mikor az ember, illetve a nyúl valami fenyegetőt észlel, legjobban akkor lapuljon oda éppeni búvóhelyéhez. Mert a fekvő, környezet színével összemosódott nyulat nehezen venni észre, ámde a mozgó, futó nyulat biztosan észreveszik. – És a puska messze hord az emberek kezében, sőt még a kő, a bot is veszedelmes olyiknál.

>!
myaurelia

Ha embertömeg ovációt rendez valakinek a nagyszívűsége, bátorsága mellett, ha a sajtó, a nyilvánosság betűkbe burkolt szuggesztiója valakit iszonyatokat, gyöngeségeket legyűrő válságos percekben erélyes léleknek dicsér meg, akkor, ha az illető sosem volt olyan, akkor is azzá válik.

100. oldal Magyar Helikon, 1974


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Lutra
Reviczky Gyula: Apai örökség
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Szabó Magda: Az ajtó
Krasznahorkai László: Sátántangó
Galgóczi Erzsébet: A közös bűn
Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről
Rideg Sándor: Indul a bakterház
Fekete Gyula: Az orvos halála
Nyirő József: Uz Bence