Wyrd ​Sisters (Discworld 6.) (Witches 2.) 32 csillagozás

Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Terry Pratchett takes on Shakespeare in this sixth installment in the long-running parodic fantasy series set on the Discworld. Rigidly honorable, nasty-tempered witch Granny Weatherwax, who first appeared in EQUAL RITES, is back, joined by two other witches: matronly, raunchy Nanny Ogg and soppy, ineffective Magrat. This coven of three, aided by the ghost of the newly murdered king, must defend the tiny realm of Lancre and protect its rightful heir from the usurping Macbeth-like couple Duke and Duchess Felmet.

Eredeti megjelenés éve: 1988

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
298 oldal · ISBN: 9781473200210
>!
Corgi, London, 2012
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166645
>!
Transworld, London, 2010
306 oldal · ASIN: B00354YA3Q

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

201 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2022. június 28., 16:10 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Ogg Gitta (Nagyi) · Hobó · Póré Magrat

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Aznap a könyv első harmadán sírva nevettem – ezúttal a szó fizikai, szíveszakadt, „mi lesz most velem?” értelmében. El kellett telnie néhány napnak, amíg a humort megint önmagáért értékelni tudtam anélkül, hogy arra gondolnék, több ilyen nem lesz, és ne úgy olvassam, mint egy végtelen történetet, ami hirtelen és felfoghatatlanul mégis végetért.

Sorban haladok, úgyhogy nem volt különösebb oka, hogy pont ezt a részt vettem le a polcról, de akaratlanul is tökéletesen jött ki a lépés: ez az egyik kedvencem a sorozatból. Nemcsak a boszorkányok miatt, hanem mert ez már az a klasszikus Korongvilág regény, amit annyira szeretek: kifinomult humorral, igazi cselekménnyel, a nagy vidámság közé beszúrt mondanivalóval. A Korong már nemcsak egy összefércelt ötletmozaik, hanem kész és működik, a megdönthetetlen és roppant sajátságos fizikai törvényeivel és karaktereivel együtt.

Pár szót akkor is ejtenem kell a boszorkányokról, ők ugyanis a kedvenceim*, ráadásul Nanny Ogg itt lép színre először. A Molyra abban a tudatban regisztráltam, hogy Nanny Oggban és bennem kb. annyi közös vonás van, mint egy vakondban és egy elektronmikroszkópban**, és közelebb állna az igazsághoz, ha inkább Granny Weatherwax nevét nyúlnám le. Aztán arra gondoltam, mit szólna ő ehhez, és egész egyszerűen nem éreztem helyénvalónak. Granny Weatherwax egy képzeletbeli szereplő egy képzeletbeli humoros fantasy-világban, és én annyira tisztelem, hogy nem merem felhasználónévként használni a nevét – ez van. :) Erre, így megfogalmazva és megmosolyogva most jöttem rá. Mint ahogy arra is, hogy basszus, nekem Magratnek kellett volna lennem! Hogyhogy nem jutott eszembe, hogy van ám nekünk egy naiv, álmodozó, kedvesen-lúzer-de-ha-úgy-adódik-foggal-körömmel boszorkányunk is, szalmaszerű hajjal! Magrat, én úgy értelek! Ha nem érezném furának a névváltást, ezek után Magrat_Garlick lennék, és tudom, hogy te nem bánnád! Ez a 2015-ös év felfedezése, és még csak március van.

*Amikor éppen nem a Halálról szóló részt olvasok.
**Azért van pár. Pl. mindkettőben sötét van***, és egyikbe sem fér bele egy kamion.
***Kivéve azt az elektronmikroszkópot, amihez van optikai feltét. De kamion abba se fér.

>!
Corgi, London, 1989
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552134600
Banditaa P>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Szóval az úgy volt, hogy elkezdtem olvasni a Korongvilágot, de az első kötet különösebben nem nyűgözött le. Aztán @NannyOgg azt mondta, hogy lesz ez még jobb is, és ha folytatni akarom, akkor ezt a könyvet olvassam el. Jelentem, megtettem. És sírtam a röhögéstől. Macbeth, a Hamlet és Lear király egybegyúrva a Korongvilágon? Zseniális! A három boszorkányt pedig nagyon megszerettem. Még ilyet, sokat!

13 hozzászólás
Luca87 I>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Annyira szeretem Pratchett könyveit, és olyan nagy kár, hogy több már nem lesz. Nagyon tetszik a humora, az iróniája meg az a bölcsesség, ami a történeteiből árad.

Szeretem a boszorkányait is, a történet egyik fénypontja számomra a három hölgy első színházi látogatása. Az egyik kedvenc szereplőm továbbra is a Halál, hatalmas forma. Megint csak tele a könyv remek szövegekkel, a kedvencem a földrajz definíciója.

Gyakrabban kéne Pratchett műveit olvasni, erre jöttem rá.

Lahara IP>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Oké, szóval ez fura volt. Nem, nem rossz értelemben, csak még szoknom kell az író stílusát és humorát. Nem ez az első könyv, amit olvasok tőle, de határozottan jobban tetszett, mint a Sofőrök .
Persze két hibát is elkövettem, az egyik az, hogy más könyv mellett olvastam, délutánonként, afféle kiegészítésként, és azt is, hogy nagyon nem ismerem azokat a Shakespeare-történeteket, amikkel még élvezhetőbb lett volna. Jövőre bepótolni!

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Zseniális kötet. Egyszerre van szép története, ugyanakkor tele van azokkal a sokat mondó utalásokkal, amiktől annyira szórakoztató Korongvilágot olvasni.

Az első kötet, ahol már egy egész boszorkánykoven boldogítja Lancre lakóit, meglátjuk az első üzemanyagutántöltést repülő seprűre és megtudjuk Lancre első vámpír uralkodójának az uralkodási dátumát.

Mindenkinek sok szeretettel ajánlom, tiszta szórakozás. A rajongók figyelmét felhívom, hogy a könyvből egy rajzfilm is készült, ami hasonlóan szórakoztató, hű a könyvhöz, csak a terjedelem miatt néhány rész kimaradt.

bürök>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Mindig bajban vagyok a Korongvilág regények csillagozásával. A különböző kötetek cselekménye idővel összemosódik a fejemben, semmi világmegváltó, és mégis… ebben a stílusban egy kenyérpirító használati utasítása is garantálná a tartós XXL-es vigyort.

ChEebor>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Ezúttal Shakespeare drámáira történik kikacsintás a Korongvilágból, mégpedig Granny Weatherwax és társai tolmácsolásában. Remek történet, hatalmas poénok. Nem a legjobb Korongvilág-könyv, de a stílusa ezt is remekbe szabja.

Suzuha>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Lehet, hogy mostanában túl sokat olvastam Pratchettől, de ezt kevésbé találtam kacagtatónak, mint az eddigieket. Persze ettől függetlenül aranyos és ügyes paródiája Shakespeare műveinek… és a „Színház az egész világ…” kezdetű mondatnak :)

leventesan>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

ugyerzem a javat hagytam a vegere a Korongvilag sorozatnak a boszis konyvekkel. Instant kedvenc.

sziakati>!
Terry Pratchett: Wyrd Sisters

Elképesztő a három boszorkány – főleg a szövegelésük. Belopták magukat a kicsi szívembe Titokban Granny a kedvencem, vagy mégsem? Nehéz választani… (természetes még mindig HALÁL csücsül a csücsökben :) )
A vége nagyon tetszett, a színdarab zseniális. Imádtam.


Népszerű idézetek

NannyOgg>!

„When you break rules, break 'em good and hard,” said Nanny, […].

171. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Ogg Gitta (Nagyi) · szabály
Banditaa P>!

Everywhere's been where it is ever since it was first put there. It's called geography.

sepa I>!

In fact, no gods anywhere play chess. They prefer simple, vicious games, where you Do Not Achieve Transcendence but Go Straight to Oblivion; a key to the understanding of all religion is that a god's idea of amusement is Snakes and Ladders with greased rungs.

6. oldal (Corgi, 1989)

NannyOgg>!

„And until then I have to haunt this place.” King Verence stared around at the drafty battlements. "All alone, I suppose. Won’t anyone be able to see me?”
OH, THE PSYCHICALLY INCLINED. CLOSE RELATIVES. AND CATS, OF COURSE.
“I hate cats.”
Death’s face became a little stiffer, if that were possible. The blue glow in his eye sockets flickered red for an instant.
I SEE, he said. The tone suggested that death was too good for cat-haters.

14-15. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Halál · macska · szellem
Cicu>!

Things that try to look like things often do look more like things than things. Well-known fact.

36. oldal (Corgi, 1989)

Cicu>!

In a certain light and from a carefully chosen angle, Magrat was not unattractive. Whether any of these peparations did anything for her is debatable, but they did mean that a thin veneer of confidence overlaid her trembling heart.

136. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Póré Magrat
NannyOgg>!

*Ankh-Morpork’s enviable system of licensed criminals owes much to the current Patrician, Lord Vetinari. He reasoned that the only way to police a city of a million inhabitants was to recognize the various gangs and robber guilds, give them professional status, invite the leaders to large dinners, allow an acceptable level of street crime and then make the guild leaders responsible for enforcing it, on pain of being stripped of their new civic honors along with large areas of their skins. It worked. Criminals, it turned out, made a very good police force; unauthorized robbers soon found, for example, that instead of a night in the cells they could now expect an eternity at the bottom of the river.
However, there was the problem of apportioning the crime statistics, and so there arose a complex system of annual budgeting, chits and allowances to see that a) the members could make a reasonable living and b) no citizen was robbed or assaulted more than an agreed number of times. Many foresighted citizens in fact arranged to get an acceptable minimum of theft, assault, etc, over at the beginning of the financial year, often in the privacy and comfort of their own homes, and thus be able to walk the streets quite safely for the rest of the year. It all ticked over extremely peacefully and efficiently, demonstrating once again that compared to the Patrician of Ankh, Machiavelli could not have run a whelk stall.

227. oldal (Corgi, 1989)

cassiesdream>!

Someone tapped Granny on the shoulder and a voice said, “Madam, will you kindly remove your hat?”
Granny turned around very slowly on her stool, as though propelled by hidden motors, and subjected the interrupter to a hundred kilowatt diamond-blue stare. The man wilted under it and sagged back onto his stool, her face following him all the way down.
“No,” she said.
He considered the options. “All right,” he said.

39. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
Banditaa P>!

„Meat is extremely bad for the digestive system,” said Magrat. „If you could see inside your colon you'd be horrified.”
„I think I would,” muttered Hwel.

étcsoki>!

Only in our dreams are we free. The rest of the time we need wages.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Witches sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The House of Hades
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Cressida Cowell: Knock Three Times
Soman Chainani: The Last Ever After
Kresley Cole: Dark Needs at Night's Edge
Chloe Neill: Some Girls Bite
Diana Wynne Jones: House of Many Ways
Karen Chance: Curse the Dawn
Laurell K. Hamilton: The Killing Dance
Kevin Hearne: Hounded