Wintersmith (Discworld 35.) (Tiffany Aching 3.) 16 csillagozás

Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith Terry Pratchett: Wintersmith

'Crivens!'

Tiffany Aching put one foot wrong, made just one little mistake…

And now the spirit of winter is in love with her. He gives her roses and icebergs and showers her with snowflakes, which is tough when you're thirteen, but also just a little bit… cool.

If Tiffany doesn't work out how to deal with him, there will never be another springtime…

Crackling with energy and humour, Wintersmith is the third tale in a sequence about Tiffany Aching and the Wee Free Men – the Nac Mac Feegles who are determined to help Tiffany, whether she wants it or not.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Doubleday, London, 2017
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857535474 · Illusztrálta: Paul Kidby
>!
Penguin, UK, 2017
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552576321
>!
HarperCollins, London, 2015
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 0062435280

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Noro >!
Terry Pratchett: Wintersmith

Ez egy szerelmi történet, ami egy 13 éves lányról szól. És mégsem olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzeled. Ez egy mitológiai történet, ami a természet évenkénti megújulásának ötezer éve ismert, antropomorfikus metaforája köré épül. (Ereshkigal és Dumuzi, Ízisz és Ozirisz, Perszephoné és Hádész…) És mégsem olyan elvont, mint ahogy azt elképzeled. Ez egy mese a felelősségvállalásról, de korántsem olyan didaktikus, mint ahogy azt elképzeled. Egyszóval ez egy Pratchett, és épp olyan sokrétű, mint ahogy azt képzeled.

marcipáncica P>!
Terry Pratchett: Wintersmith

Akármennyire is jó lényegében bármit olvasni, amit Pratchett írt, ez a könyv nekem most egy kicsit túl young adult volt, túl kamaszos mind témájában, mind a karakterek terén, és a kidolgozást sem éreztem annyira erősnek, mint a többi Korongvilág-regényben.
Tiffany/Stefánia felnőtté válásának története, a boszorkányok közé való beilleszkedésének ügyes-bajos gondjai megint gyönyörű párhuzama volt a valós tinédzserkori problémáknak és azokon való felülemelkedésnek, bájos és könnyed köntösbe burkolva azt, rengeteg humorral megspékelve, ahogy Pratchett-hez illik. A mellékszereplők ismét sziporkáztak, a Nac Mac Feegles tagjainak bármely megnyilvánulása zseniálisan szórakoztató, Granny Weatherwax és Nanny Ogg pedig minden jelenetet kellő élettel és bűbájjal töltenek meg.
Az a rengeteg pozitívum, amit minden Korongvilág-regény értékelésembe bele szoktam szőni, a sokrétűség, a végtelen fantázia, a mély tartalom és az esztelen mókázás egyvelege és a kalandos történetvezetés mind-mind megvan itt is, de talán most nem olyan jó arányban, mint máskor. Maga a történet nekem most olyan felemásnak tűnt, nagyon jó ötletek keveredtek a néhol meglehetősen döcögős megvalósítással, bár a befejezés bőven tartogatott így is kellemes meglepetéseket.
Az én 3.5 csillagom másnál simán lenne 4.5, de én szőrösszívű vagyok, nehezen adom a csillagokat, pláne ha összevetem a korábbi élményekkel. Koránt sem rossz könyv, én már kicsit öregnek éreztem magam hozzá, de újabb kiváló tartalmas kikapcsolódás Pratchett tollából.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Wintersmith

Mit tegyen egy fiatal boszorkánytanonc, ha elragadják az érzelmek, és a Télkovács és Nyárasszony közé keveredik? Ráadásul a Télkovács még szerelmes is lesz bele, amit kamasz énjének fel is kell dolgoznia. A történet magját a Korongvilág regényektől megszokott módon ismert történetklisékre épít, és belőlük egy értelmes végeredményt emel ki.

A fő vonal mellett kiderül, hogy Tiffany már megtanulta Grannytől a boszorkánykodás lényegét: kevés mágia, sok emberismeret, és itt már ezt elkezdi alkalmazni. Emellé az eredeti Boszorkány-sorozat tagjain felül újabb és újabb boszorkányokkal ismerkedünk meg, amelyek teljesen más módon kattantak – Miss Treason hozzáállása a félelmetes boszorkányokhoz, vagy éppen ahogy Miss Tick szórakozik a boszorkányvadászokkal remek szórakozásra ad lehetőséget. Meg persze újra itt vannak a Nac Mac Feegle-k, akik remekül jelképezik a harcias fiatal fiúk kliséit.

Ami viszont kissé gyengén sikerült, az Roland szála – hasonlóan építkezik, mint a korábbi regényekben spoiler, csak itt éppen Roland problémái, ill. a történethez kötődő megfejtése alig-alig kötődik az eseményekhez – hajlok rá, hogy ezt még akár ki is lehetne vágni spoiler, de ez lehet, hogy az ifjúsági hozzáállás miatt nem működött volna megfelelően. Mindenesetre a jelen formájában ez kissé kilógott.

A kötet mondandója rutinos Korongvilág-rajongóknak nem sok újat mond: figyelj oda a másikra, és ne kavarodj bele olyan dolgokba, amik nélküled is jól működnek, de segíts a barátaidnak akkor is, ha ők túl büszkék ahhoz, hogy megkérjenek rá. Az üzenettel persze probléma nincs, hiszen működik.

A könyvet a sorozat rajongóinak nyugodtan merem ajánlani, csalódást nem okoz – de aki inkább a mélyebb filozófiai kérdéseket keresi, viszont nem olvasná el mind a 41 könyvet, annak inkább az eredeti Boszorkányok alsorozat részeit ajánlom.

Luca87 I>!
Terry Pratchett: Wintersmith

Néha elgondolkozom, hogyan tudott Pratchett ilyeneket írni. Csupa humor, csupa bölcsesség, csupa kreativitás. Bírom ezeket a kis, kék emberkéket, Granny Weatherwaxet, Nanny Oggot is. Szeretem Pratchett műveinek boszorkányképét, annak idején szerettem volna használni a témában íródott szakdolgozatomhoz is, de amerikai témavezetőm széles mosollyal húzta le az irodalomlistámról a Witches Abroadot, mondván, ez brit, és én csak amerikai forrásokat használhatok. De hogy visszakanyarodjak a könyvhöz – Annagramma viszont kiállhatatlan, rettentő nehéz lehet megmaradni a közelében. Kicsit Sheldon jutott róla eszembe, vele sem szívesen töltenék két percnél több időt egy légtérben. Ennek a kötetnek a nagy dobása számomra a boffo volt, azon nagyon jókat derültem. Meg persze a tél és a nyár tánca, váltakozása, harca is nagyon érdekes volt.

ChEebor>!
Terry Pratchett: Wintersmith

A Terry Pratchettől megszokott stílust adja ez a könyv is. Zseniális leírások, jópofa párbeszédek váltják egymást, és az író ismételten ügyesen szövi bele a teljesen meseszerű alapszituációba a valóság kifigurázását, amelyben ismét csak magunkra ismerhetünk.

mokata I>!
Terry Pratchett: Wintersmith

Hátborzongatóan zseniális paródiája a valóságnak, a babonáknak, az emberi hiúságnak. Tiffany Aching méltó utódja lehet Mállotviksz nénének/Wiharvész anyónak. A tinédzserkor nehézségei egy boszorkány szemével. Izgalmas, humoros, hajmeresztő.


Népszerű idézetek

Noro >!

They say that there can never be two snowflakes that are exactly alike, but has anyone checked lately?

Chapter Four: Snowflakes

leventesan>!

I’m not superstitious. I’m a witch. Witches aren’t superstitious. We are what people are superstitious of.

leventesan>!

A witch ought never to be frightened in the darkest forest, Granny Weatherwax had once told her, because she should be sure in her soul that the most terrifying thing in the forest was her.

Noro >!

“I know how I do it. How you do it’ll be different. You’ve just got to get your mind right.”
“How do I do that?”
“How should I know? It’s your mind,” snapped Granny.

Chapter Two: Miss Treason

Luca87 I>!

I've heard them boasting about her up at the pig market in Lancre (…) Like: you think old Mistress Weatherwax is tough? Ours has got skulls! And a demon! She's gonna live for ever 'cos she's got a clockwork heart she winds up every day! And she eats spiders, sure of it! How'd you like them poisoned apples, huh?

127. oldal

Luca87 I>!

At one point, Dr Bustle turned up, with his reedy, self-satisfied voice, and gave her a lecture on the Lesser Elements and how, indeed, humans were made up of nearly all of them, but also contained a lot of narrativium, the basic element of stories, which you could only detect by watching the way all the others behaved…

305. oldal

Luca87 I>!

'And ye know how tae fight?'
'I've read The Manual of Swordsmanship all the way through!'
(…) 'Ah, I think I've put my finger on a wee flaw in this plan…'

316. oldal

Luca87 I>!

'Mr Anybody,' said Roland, 'is there anything down here that this sword I'm carrying could kill?'
'Ah, no. No' kill.' (…)
'Then why am I dragging it along?'
'Cuz ye are a hero. Whoever hear' o' a hero wi' oot a sword?'

345. oldal

ujhelyiz P>!

The Morris man came to the village some time in May. You could never be sure when, because they had to call a lots of villages along the Chalk, and every village had a pub, which slowed them down.

40. oldal, 2. fejezet (Corgi, 2010)

Papucskosbor>!

Some of the books they loaned were so old that the printing had been worn grey by the pressure of people's eyeballs reading it.

206. oldal


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Tiffany Aching sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Paul Weston: The Creature Department
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss
Jennifer L. Armentrout: Obsidian
Holly Black: The Cruel Prince
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Clive Barker: Abarat – Absolute Midnight
David Almond: Skellig (angol)
Holly Smale: Forever Geek
Sue Townsend: The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾
Eva Ibbotson: Which Witch?