Vadkanapó (Korongvilág 20.) (Halál 4.) 154 csillagozás

Terry Pratchett: Vadkanapó

Disznólesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel. Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

214 tag · 227 karc · Utolsó karc: 2024. március 12., 21:50 · Bővebben


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Sto Heliti Zsuzsa · Göcsört Görcsi · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Albert · Pöcetata · Hex · Ozsonna · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Féloldalas Arnold · Harák Henrik · Irtássy Halmos Jonatán · Kacsaember · Meghatározhatatlan Tudományok Tanszékvezetője · Ponder Stibbons · Szólt · Vadkanapó


Kedvencelte 24

Most olvassa 5

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Pár éve elhatároztam, hogy ez a könyv egyszer karácsonyi olvasmányom lesz. Nos ez idén be is következett, miután ebben az évben nagyon belevetettem magam Pratchett könyveibe. Közben rátaláltam a könyvből készült filmre is, azt hiszem az is aktuális lesz így karácsony közeledtével.
Ismét egy remek kis könyvet kaptunk a mestertől, bár a Korongvilág könyvekkel nem nagyon lehet mellényúlni, ha valaki fogékony erre a humorra. Karácsony közeledtével az egész Korong a Disznólesésre készül, és mindenki a szeretett Vadkanapót várná, hogy megannyi jót tegyen a zoknijába. Gyermek, felnőtt, varázsló, boszorkány, manó, de akár az utolsó hangya is ilyenkor kicsit megváltozik, mert a hit erőt kölcsönöz mindenkinek, akár a való életben is.
Nagy zavar üti fel a fejét a Korongon, mert a Vadkanapóval valamivel történt és nincs sehol. Valakinek bizony tennie kéne valamit. ez a valaki a hőn szeretett Halálunk lesz, aki most végre főszereplője lesz a könyvnek, és nem ő tűnik el. Halál, mint Vadkanapó, annyit mondhatok, ezt mindenkinek olvasnia kell.
Sok vidámságban, és Ho ho ho-ban lesz részünk. A Korong apraja, nagyja megfordul a könyvben. Pratchett alaposan körbejárja az angolszász hiedelmet a karácsonnyal kapcsolatban, és a hit kérdéseiben.
Nagyon jól szórakoztam, de volt már erősebb könyve is, és az ő műveit csak a sajátjaihoz hasonlíthatom.
Jövőre folytatom Sir. a Korongvilágbeli kalandozást.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
3 hozzászólás
Bogas>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Anekdota a hitről

Első osztályban címeres lókötő osztálytársam, Zolika azt mondta nekem, hogy nem is az angyalka hozza az ajándékokat, hanem a szüleim, mire közöltem vele, hogy:
– Lehet, hogy neked a szüleid hozzák az ajándékokat, de nekem az angyalka.
Amin úgy ledöbbent (hogy neki miért nem az angyalka hozza, ha másnak igen), mintha azt mondtam volna a hangon, hogy AZ TESZ TITEKET EMBERRÉ, AMIBEN HISZTEK.

mcgregor P>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Pratchettnek ez a könyve valahogy nem fogott meg annyira. Óhatatlanul összehasonlítottam magamban a Mort című kötetével, és nincsenek egy súlycsoportban sem komikum, sem ötletesség, sem cselekmény szempontjából. A Vadkanapó/Télapó történet újragondolása felütésként hordoz magában némi eredetiséget a Halál szerepével mint beugró jótevőével, de fokozatosan ellaposodott a történet és rengeteg felesleges szálat is tartalmaz. Ez nálam most kapufa.

rheinfuss>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Korongvilág-regényt olvasni mindig élmény, különösen a Vadkanapót karácsonykor, melynek témája egyébként is az ünnepről, a szeretetről, a csodákról és a hitről, valamint az életről, annak egyediségéről, teljességre törekvéséről szól.
A Vadkanapó eltűnik, és helyét a Halál veszi át, miközben unokája Zsuzsa elkezd kutakodni, hogy mi is állhat az egyre furcsább események hátterében. És ennél többet nem is kell a sztoriról tudni, ugyanis maga a cselekmény is nagyon érdekes, és bár sok szál furcsa, sőt mi több feleslegesnek tűnhet benne, de a végére minden a helyére kerül, értelmet nyer, és egy nagyon mélyen szántó, a szerzőtől megszokott bölcsességgel, éleslátással, humorral átszőtt mesét kapunk eredményül.
A megszokott nagyszerű főbb karakterek mellett feltűnnek emlékezetes mellékalakok is, akik alapos háttértörténettel alkotott meg az író, mindenki motivációja világos, és a történethez szervesen illeszkedő. Érdekes (és ezt csak most fedeztem fel), hogy Pratchett gyakran indít egy-egy jelenetet valamelyik karaktere nézőpontjából, és onnan bontja ki magát a helyzetet, az ő szemén keresztül „ismerjük fel” a helyszínt, ahol épp járunk vagy kapcsolódunk vissza egy korábban elejtett történetszálhoz. Olyan ez, mint amikor a filmeknél egy szereplő szemszögéből zoomol ki a kamera, és csak aztán látjuk, hogy mi is történik éppen, és ez csak fokozza az izgatott várakozást.
Úgy érzem, kicsit rosszul kezdtem hozzá a regényhez, mert időhiány miatt csupán 10-15 oldalt tudtam egyszerre olvasni, miközben Pratchett több érdekes történetszálat vezet be, futtat párhozamosan, apró nyomokat hint el a mese közben, melyek később még fontosak lehetnek. Ehelyett érdemes teljesen belehelyezkedni sajátos hangulatú világába, hosszú órákat tölteni együtt a szereplőkkel, a történettel, hogy a hangulat szinte beleivódjon a bőrünkbe, közösen éljük át az eseményeket. Utóbbiak még azért is fontosak, mert sok minden röviden, utalás szintjén kerül csak elő, sőt egyes szereplők sokáig nem lépnek újra színre, így velem előfordult, hogy el is felejtettem, mi történt 30-40 oldallal korábban.
Azt hiszem, hogy a pontozásomban most megjelenik a regény aktualitása, az olvasás időpontja, mely sokat adott hozzá a történethez, annak hangulatához, de épp ezért örülök neki, hogy most olvastam. Nagy élmény volt!

Holdbéli_nyúl P>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Sokadik (angol és magyar nyelvű) olvasás után is képes vagyok hangosan nevetgélni rajta. Idén sajnos elmaradt mind a hagyományos Fekete Kalap Napunk, mind a Disznólesés, így az olvasással vigasztalódtam (egyébként elég sikeresen).

pwz I>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Egy újszülöttnek minden vicc új! Nekem ez esetben meg pláne új volt, hiszen Pratchett ezzel a könyvvel vonult be az olvasásélményeim közé :)!
Nos, nekem kellően bejönnek ezek a nemegyszer „agyalágyultnak” tűnő ötletek, úgyhogy jöhet még a Korongvilágból! :) Ha pedig – ahogy mások is írták – ez a kevésbé sikerültek közé tartozott, akkor mindenképpen jól választottam, mert ha ez is bejön, akkor milyen lesz a többi, amire mások azt mondják, hogy frenetikus? :)
Kösz @_Amalia a tippet! :D

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
Hollóhát>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Kicsit szégyellem magam, hogy pont a Halál alsorozatának részei nem jönnek be annyira. Pedig egyértelműen ő az egyik legikonikusabb korong szereplő. A Mort-ból csak annyira emlékszem, hogy nem bírtam a srácot; a Kaszás ugyan jó volt, de nem hagyott olyan maradandó nyomot, mint pl. a boszorkányos részek; és a Vadkanapó se lett a kedvencem.
Persze ez nem a Halálon múlott, ő szállította, amit kell, a havas lábnyomokat a háztetőn és a sok vidám HO-HO-HÓ-t. És nem is azért, mert ez a történet sokkal, de sokkal sötétebb, mint amit az ember egy pocakos piros ruhás bácsitól várna. Valahogy túl zilált volt a történetvezetés, mármint ehhez a világhoz mérten is káoszos. Nehezen állt össze a kép és nem éreztem azt az egyensúlyt a különböző szálak között, amit egyébként Pratchett-től megszoktam.
Zsuzsát és az egyéni módszereit viszont nagyon bírtam, a nevelőnős részekből jöhetett volna még több. :)

Lisie87>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Most nem voltunk egy hullámhosszon Pratchettel. Jó vol, jó volt, de nem az igazi.

PTJulia P>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Igazán megérte ezzel a könyvvel karácsonyig várni – köszönöm a lehetőséget, @Nienna001!

Vajon hogyan ünnepelnek a Korongvilágban? Persze szigorúan csak az egyik vallás követői, vagy ez univerzális ünnep? Nos, úgy tűnik, Vadkanapót mindenki kedveli. Vagy mégsem? Szerencsére nem, mert így lehetősége van a Halálnak és kis csapatának egy újabb remek ámokfutásra!
Azért csak kiderül, hogy Vadkanapóban mindenki hisz, vagy, ha nem, hát tesznek róla, hogy higgyen!
Nagyon élveztem az angolszász karácsony ilyetén feldolgozását!

1 hozzászólás
latinta P>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Bírom ezeket a figurákat.

    Egyre emberibbek lesznek, amikor elérkezik a városba a Disznólesés előestéje spoiler:
    1. a Láthatatlan Egyetem varázslói, akik a maguk kis „zárt” közösségében szinte „félszavakból is megértik egymást” – spoiler;
    spoiler
    2. az Ankh-Morporkban élő, „dolgozó”, helyenként erőteljesen érzékletesen bemutatott alakok (a koldusok, városőrök, a kocsma, az étterem személyzete és közönsége);
    3. a nevelőnőként működő Zsuzsa spoiler;
    4. de leginkább a címszereplő spoiler.

    Ez a sokféle szál csűrődik-csavarodik-vegyül egy nagy egésszé a rengeteg humorral, leleményes fordulatokkal spoiler átitatott történet folyamán.

    És ha végigolvassuk a könyvet, jó alaposan nézzük meg a borítóján lévő Josh Kirby-festményt is. :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szávitrí >!

– Tényleg beszélnem kell vele, uram. Halálközeli élménye volt!
– Mindannyiunknak az van. Életnek hívják – vágta rá a Főrektor tömören.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Rettentheő Mustrum, Főrektor
Lobo P>!

– Én mindig csak fürdősót kapok – panaszkodott Göcsört. – És fürdőszappant, habfürdőt, növényi szivacsokat és rengeteg fürdőholmit, elképzelni sem tudom, miért, mert szinte soha nem fürdök. Az ember azt hinné, egy idő után megértik a célzást, nem?

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi
Szávitrí >!

    Belőle nevelőnő lett. Ez az egyik olyan szakma, amit egy rangosabb nő is űzhet. És nagyon jól csinálta. Megesküdött magában, hogy ha valaha háztetőkön kezd táncolni kéményseprőkkel, akkor agyonveri magát a saját esernyőjével.

33. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: esernyő · Mary Poppins · Sto Heliti Zsuzsa
12 hozzászólás
Rodwin>!

– Úgy hallottam, a Főrektor nem tűri a tejet az Egyetemen – jegyezte meg a lány.
– Azt mondta, tudja, honnan jön, és nem higiénikus. És, jegyezném meg, ezt
olyasvalaki mondja, aki három tojást eszik meg reggelire.

191. oldal

Lobo P>!

– Neked hasznodat lehet venni, ha harcra kerül a sor?
– Igen. Le tudok hányni embereket.

248. oldal

Evione>!

Őt gondolkodós, türelmes embernek ismerték Ankh-Morpork alsóbb köreiben, és egyfajta entellektüelnek tartották, mert a tetoválásainak egy része nyelvtanilag helyes volt.

44. oldal

imma P>!

Minden elkezdődik valahol, bár ezzel sok fizikus nem ért egyet.

(első mondat)

Pippin>!

MENJÜNK ODA, SZÁN-ALOMBÓL. HO-HO-HÓ.
– Rögtön, Főnök.
EZ EGY SZÓ VICC VOLT, VAGY JÁTÉK A SZAVAKKAL, ALBERT. NEM TUDOM, ÉSZREVETTED-E.
– Mélyen legbelül viharosan kacagok, Főnök.
HO-HO-HÓ.

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál
Lobo P>!

– Te gondolsz bármire valaha a szemgolyókon kívül?
– Nos… ott vannak a belek is.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szólt
latinta P>!

    Tea után olvasott a gyerekeknek egy mesét. Azok szerették a meséit. A könyvben lévő elég szörnyű volt, de Zsuzsa változatát örömmel fogadták. A lány röptében fordította.
    – …és akkor Jankó kivágta a babfát, vagyis gyilkossággal és vandalizmussal egészítette ki a már említett lopást, felbujtást és birtokháborítást, de megúszta, és boldogan élt, amíg meg nem halt, egy morzsányi bűntudat nélkül azzal kapcsolatban, amit tett. Ami azt jelenti, hogy az ember szinte bármit megúszhat, ha ő a főhős, mert akkor senki nem tesz fel kellemetlen kérdéseket. És most – csapta be a könyvet – ideje lefeküdnötök!

33. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: mese · Sto Heliti Zsuzsa
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Attila koporsója
Vavyan Fable: Holt volt, holt nem volt…
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Joe Hill: NOS4A2
Nora Roberts: Vérmágia
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Chris Fabry – Gary Chapman: Parázs a hó alatt
Komor Zoltán: Magyalország
V. E. Schwab: Gyülekező árnyak
Jasper Fforde: Egy regény rabjai