!

Vadkanapó (Korongvilág 20.) 88 csillagozás

Terry Pratchett: Vadkanapó
Bookline · 2.990 Ft –15% 2.541 Ft
Könyvtár

Vadkanlesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel.

Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Eredeti mű: Terry Pratchett: Hogfather

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

127 tag · 156 karc · Utolsó karc: 2017. március 24., 14:34 · Bővebben


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Göcsört Görcsi · Sto Heliti Zsuzsa · Pöcetata · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Albert · Hex · Ozsonna · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Féloldalas Arnold · Harák Henrik · Irtássy Halmos Jonatán · Kacsaember · Meghatározhatatlan Tudományok Tanszékvezetője · Ponder Stibbons · Szólt · Vadkanapó


Hirdetés

Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bogas
Terry Pratchett: Vadkanapó

Anekdota a hitről

Első osztályban címeres lókötő osztálytársam, Zolika azt mondta nekem, hogy nem is az angyalka hozza az ajándékokat, hanem a szüleim, mire közöltem vele, hogy:
– Lehet, hogy neked a szüleid hozzák az ajándékokat, de nekem az angyalka.
Amin úgy ledöbbent (hogy neki miért nem az angyalka hozza, ha másnak igen), mintha azt mondtam volna a hangon, hogy AZ TESZ TITEKET EMBERRÉ, AMIBEN HISZTEK.

>!
rheinfuss
Terry Pratchett: Vadkanapó

Korongvilág-regényt olvasni mindig élmény, különösen a Vadkanapót karácsonykor, melynek témája egyébként is az ünnepről, a szeretetről, a csodákról és a hitről, valamint az életről, annak egyediségéről, teljességre törekvéséről szól.
A Vadkanapó eltűnik, és helyét a Halál veszi át, miközben unokája Zsuzsa elkezd kutakodni, hogy mi is állhat az egyre furcsább események hátterében. És ennél többet nem is kell a sztoriról tudni, ugyanis maga a cselekmény is nagyon érdekes, és bár sok szál furcsa, sőt mi több feleslegesnek tűnhet benne, de a végére minden a helyére kerül, értelmet nyer, és egy nagyon mélyen szántó, a szerzőtől megszokott bölcsességgel, éleslátással, humorral átszőtt mesét kapunk eredményül.
A megszokott nagyszerű főbb karakterek mellett feltűnnek emlékezetes mellékalakok is, akik alapos háttértörténettel alkotott meg az író, mindenki motivációja világos, és a történethez szervesen illeszkedő. Érdekes (és ezt csak most fedeztem fel), hogy Pratchett gyakran indít egy-egy jelenetet valamelyik karaktere nézőpontjából, és onnan bontja ki magát a helyzetet, az ő szemén keresztül „ismerjük fel” a helyszínt, ahol épp járunk vagy kapcsolódunk vissza egy korábban elejtett történetszálhoz. Olyan ez, mint amikor a filmeknél egy szereplő szemszögéből zoomol ki a kamera, és csak aztán látjuk, hogy mi is történik éppen, és ez csak fokozza az izgatott várakozást.
Úgy érzem, kicsit rosszul kezdtem hozzá a regényhez, mert időhiány miatt csupán 10-15 oldalt tudtam egyszerre olvasni, miközben Pratchett több érdekes történetszálat vezet be, futtat párhozamosan, apró nyomokat hint el a mese közben, melyek később még fontosak lehetnek. Ehelyett érdemes teljesen belehelyezkedni sajátos hangulatú világába, hosszú órákat tölteni együtt a szereplőkkel, a történettel, hogy a hangulat szinte beleivódjon a bőrünkbe, közösen éljük át az eseményeket. Utóbbiak még azért is fontosak, mert sok minden röviden, utalás szintjén kerül csak elő, sőt egyes szereplők sokáig nem lépnek újra színre, így velem előfordult, hogy el is felejtettem, mi történt 30-40 oldallal korábban.
Azt hiszem, hogy a pontozásomban most megjelenik a regény aktualitása, az olvasás időpontja, mely sokat adott hozzá a történethez, annak hangulatához, de épp ezért örülök neki, hogy most olvastam. Nagy élmény volt!

>!
pwz ISP
Terry Pratchett: Vadkanapó

Egy újszülöttnek minden vicc új! Nekem ez esetben meg pláne új volt, hiszen Pratchett ezzel a könyvvel vonult be az olvasásélményeim közé :)!
Nos, nekem kellően bejönnek ezek a nemegyszer „agyalágyultnak” tűnő ötletek, úgyhogy jöhet még a Korongvilágból! :) Ha pedig – ahogy mások is írták – ez a kevésbé sikerültek közé tartozott, akkor mindenképpen jól választottam, mert ha ez is bejön, akkor milyen lesz a többi, amire mások azt mondják, hogy frenetikus? :)
Kösz @_Amalia a tippet! :D

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
>!
ViraMors
Terry Pratchett: Vadkanapó

Ez egyszerűen fergeteges volt! Ismét.
A Halál ismételten jött látott és tarolt, a szó összes értelmében. Ismét!
Kap itt minden és az ellenkezője: a Mikulás/Karácsony, Mary Poppins, a Fogtündér, Gilingalang és a rekeszizmaim. Kicsikét vallási körutazás, társadalmi görbetükör, néminemű tanulság.
A varázslók még mindig csodálatosan elmebetegek mind, Zsuzsa szórakoztatóan földhözragadt szeretne lenni bár természetesen tudni kell, hogy kell értelmezni a hétköznapit. Hex, a varázslók gondolkodó gépe egyre szimpatikusabb. Annyira átélhetően és élvezetesen figurázza ki a számítógépeket és a számítógép használatot, amilyet ritkán látni.
A Halál, mint pót-Vadkanapó egyszerűen zseniális, főleg amikor szépen lassan kiderülnek a miértek és a hogyanok. Imádom a dumáit, a viselkedését, a hozzáállását az emberiséghez.
És persze a Patkányhalál egyre aranyosabb :)
Ha lehetne, simán adnék rá több csillagot, de be kell érnem öttel.

2 hozzászólás
>!
Amrita IP
Terry Pratchett: Vadkanapó

Az egyébként rettentő pocsék hangulatomat próbáltam vele felhúzni, több-kevesebb sikerrel. Tulajdonképpen jó ez így, hogy bele lehet burkolózni Pratchett köpenyébe a disznólesési hideg idő saját rosszkedvünk ellen. Mondjuk közel se fogott meg annyira, mint jónéhány korábban olvasott könyv, nem nevettem rajta annyit, de azért jó volt viszontlátni Zsuzsát és a Halált is. De hiányzik Széltoló, és hiányoznak a boszorkányok.

Ja. És szeretnék olvasni egyszer egy regényt, amiben van egy ajtó, amire az van írva, hogy „Soha, semmilyen körülmények között nem szabad kinyitni” és NEM nyitják ki.

>!
imma A+P
Terry Pratchett: Vadkanapó

zavart, főleg az elején, hogy előbb láttam a filmet, ami pontosan rá volt illesztve a könyvre, így az agyam végig a film jeleneteit pörgette a szemem előtt. jó lett volna elvonatkoztatni, de ez csak a végére sikerült. persze, ha ez nem lett volna elég, a nagy hűhák is kimaradtak, mivel már ismertem a történet velejét, az összes csavart és csigolyát. ezért, meg amúgy is, javaslom, hogy aki teheti, előbb olvasson, és csak utána nézzen.
ha viszont így nézzük, egy igazán jó könyvvel állunk szemben, mert így is nagyon élveztem, faltam. ez a Zsuzsa lány továbbra sem a kedvemre való, de a könyv többi szereplője, meg a szokásos színvonal kárpótolt mindenért.

>!
Nuwiel P
Terry Pratchett: Vadkanapó

Közhelyes leszek, de a Halál könyvről-könyvre jobb a saját alsorozatában. A Vadkanapó olyan jó volt, hogy ha ezt venném öt csillagosnak, a korábbiakat le kellene fokoznom legfeljebb négy és fél csillagosra, mert ez kiemelkedik az eddigiek közül. A témaválasztás (a karácsony, bocsánat, disznólesés elanyagiasodása), a szereplők (nem csak a Halál és Zsuzsa, hanem a többiek is) nagyszerűek. Külön kiemelném a varázslókat, akik ismét fergetegesek voltak. Ilyen agyament banda nem sok másik van a Korongvilágon, az Őrséget leszámítva, de ők legalább nem fenyegetik a valóság szövetét.

Ja, és HO-HO-HÓ!

>!
Lálóczki_Gergő
Terry Pratchett: Vadkanapó

Kicsit úgy vagyok Terry Pratchett-tel, mint Douglas Adams-szel. Nagyon szeretem a könyveiket, nagyon szeretem a humorukat, de nem minden mennyiségben. A könyveik végére kicsit telítődök, és már nem úgy hatnak rám, mint amikor nagy lelkesedéssel belekezdek. Miután végeztem, egy darabig pihentetem is az irományaikat. Igaz, amíg pihentetve vannak, addig is azt mondom, hogy örök kedvencek, és tudom jó sokáig idézgetni az aranyköpéseiket, ha ráakadok egy műkedvelőre. Leginkább azért szeretem a humorukat, mert nagyon okosak, és aktuálisak. Miután lecsengett az emberben a nevetés, és meggyőződött arról, hogy senki sem bámulja, mert hangosan felnevetett egy tömött buszon, visszamarad egy mögöttesebb mondanivalója, ami néha már nem is vicces, annyira komoly gondolat. Rengeteg akkori aktuálpolitikai, vagy társadalmi dolog kerül elő benne, és azok akkor az igazán jók, amikor „Kezdenek odakozmálni”, ahogy Hofi mondta; amikor az ember felszisszen, hogy „ssz iggen, ezt akartam mondani”.
Ami tény, az tény, olvastam már jobb könyvet is Pratchett bácsitól, ami természetes, hisz mindenkinek ingadozik a teljesítménye egy picit, de az ő dicsérete, hogy a szerintem kevésbé erős könyve is még mindig nagyon jó.

>!
Melani
Terry Pratchett: Vadkanapó

Zseniális, nagybetűkkel! Lehet, hogy ezt már mondtam, de nem találok rá jobb szót :) Imádom a Halált, és a beszólásait, meg, hogy nem tudja mire való a kilincs :D Izgalmas, pörgős, humoros, rendkívüli könyv, persze Pratchett mester minden könyve kiváló. Hihetetlenül jó, ahogy a Halál a Vadkanapót játssza, a film is jó lett, de közel se tudja olyan jól visszaadni a könyvet. És a HO-HO-HÓ visz mindent! :D

>!
Melia
Terry Pratchett: Vadkanapó

Pár évvel ezelőtt karácsonykor belebotlottunk a filmfeldogozásba. Már az elején kiderült, hogy a Korongvilágban játszódik a történet, és hogy nagy valószínűséggel van belőle könyv is. Hamar be is szereztük, aztán csak tolódott a polcon, nem olvastam el. Egészen mostanáig. @Zea_Wolf olvasta, és bizonyos részeket megosztott velem, amik meghozták az olvasási kedvemet. Egyáltalán nem bántam meg. Nagyon tetszett =)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lobo

– Én mindig csak fürdősót kapok – panaszkodott Göcsört. – És fürdőszappant, habfürdőt, növényi szivacsokat és rengeteg fürdőholmit, elképzelni sem tudom, miért, mert szinte soha nem fürdök. Az ember azt hinné, egy idő után megértik a célzást, nem?

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi
>!
Szávitrí SP

– Tényleg beszélnem kell vele, uram. Halálközeli élménye volt!
– Mindannyiunknak az van. Életnek hívják – vágta rá a Főrektor tömören.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Rettentheő Mustrum, Főrektor
>!
Lobo

– Neked hasznodat lehet venni, ha harcra kerül a sor?
– Igen. Le tudok hányni embereket.

248. oldal

>!
Szávitrí SP

Belőle nevelőnő lett. Ez az egyik olyan szakma, amit egy rangosabb nő is űzhet. És nagyon jól csinálta. Megesküdött magában, hogy ha valaha háztetőkön kezd táncolni kéményseprőkkel, akkor agyonveri magát a saját esernyőjével.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mary Poppins · Sto Heliti Zsuzsa
11 hozzászólás
>!
Evione

Őt gondolkodós, türelmes embernek ismerték Ankh-Morpork alsóbb köreiben, és egyfajta entellektüelnek tartották, mert a tetoválásainak egy része nyelvtanilag helyes volt.

44. oldal

>!
imma A+P

Minden elkezdődik valahol, bár ezzel sok fizikus nem ért egyet.

(első mondat)

>!
Pippin

MENJÜNK ODA, SZÁN-ALOMBÓL. HO-HO-HÓ.
– Rögtön, Főnök.
EZ EGY SZÓ VICC VOLT, VAGY JÁTÉK A SZAVAKKAL, ALBERT. NEM TUDOM, ÉSZREVETTED-E.
– Mélyen legbelül viharosan kacagok, Főnök.
HO-HO-HÓ.

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál
>!
Szávitrí SP

A Halált lenyűgözték az emberek, és a tanulmányozás soha nem csak egy irányban történik. Valaki az egész életét azzal töltheti, hogy az elemi részecskéket figyeli, majd azon kaphatja magát, hogy vagy azt tudja, kicsoda ő maga, vagy azt, hol van, de egyszerre a kettőt nem.

107. oldal

>!
Lobo

– Te gondolsz bármire valaha a szemgolyókon kívül?
– Nos… ott vannak a belek is.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szólt
>!
vicomte MP

– Nos, vitt némi varázst a kis életébe – jegyezte meg Albert, miközben a következő gyereket is elterelték.
A KIS ARCOCSKÁJUKRA KIÜLŐ KIFEJEZETÉST SZERETEM, felelte a Vadkanapó.
– Úgy érti, a félelem és a csodálat keverékét, és hogy nem tudják, nevessenek, sírjanak vagy bevizeljenek?
IGEN. EZT NEVEZEM ÉN HITNEK.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Caldwell – Jeffrey Stone: Az Éj Káosza
John Caldwell – Jeffrey Stone: A Káosz Éje
John Caldwell – Jeffrey Stone: Zzz-zzz-űrzavar
Joann Sfar – Lewis Trondheim: A torony – Egy kacsa szíve
Gordon Fletcher: A tök(él)etlen katona 2
K. B. Rottring: Heri Kókler és a Telivér Herceg
K. B. Rottring: Heri Kókler és az epeköve
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege