Vadkanapó (Korongvilág 20.) (Halál 4.) 123 csillagozás

Terry Pratchett: Vadkanapó

Disznólesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel. Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2019. szeptember 15., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Sto Heliti Zsuzsa · Göcsört Görcsi · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Pöcetata · Albert · Hex · Ozsonna · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Féloldalas Arnold · Harák Henrik · Irtássy Halmos Jonatán · Kacsaember · Meghatározhatatlan Tudományok Tanszékvezetője · Ponder Stibbons · Szólt · Vadkanapó


Kedvencelte 23

Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Terry Pratchett: Vadkanapó

Pár éve elhatároztam, hogy ez a könyv egyszer karácsonyi olvasmányom lesz. Nos ez idén be is következett, miután ebben az évben nagyon belevetettem magam Pratchett könyveibe. Közben rátaláltam a könyvből készült filmre is, azt hiszem az is aktuális lesz így karácsony közeledtével.
Ismét egy remek kis könyvet kaptunk a mestertől, bár a Korongvilág könyvekkel nem nagyon lehet mellényúlni, ha valaki fogékony erre a humorra. Karácsony közeledtével az egész Korong a Disznólesésre készül, és mindenki a szeretett Vadkanapót várná, hogy megannyi jót tegyen a zoknijába. Gyermek, felnőtt, varázsló, boszorkány, manó, de akár az utolsó hangya is ilyenkor kicsit megváltozik, mert a hit erőt kölcsönöz mindenkinek, akár a való életben is.
Nagy zavar üti fel a fejét a Korongon, mert a Vadkanapóval valamivel történt és nincs sehol. Valakinek bizony tennie kéne valamit. ez a valaki a hőn szeretett Halálunk lesz, aki most végre főszereplője lesz a könyvnek, és nem ő tűnik el. Halál, mint Vadkanapó, annyit mondhatok, ezt mindenkinek olvasnia kell.
Sok vidámságban, és Ho ho ho-ban lesz részünk. A Korong apraja, nagyja megfordul a könyvben. Pratchett alaposan körbejárja az angolszász hiedelmet a karácsonnyal kapcsolatban, és a hit kérdéseiben.
Nagyon jól szórakoztam, de volt már erősebb könyve is, és az ő műveit csak a sajátjaihoz hasonlíthatom.
Jövőre folytatom Sir. a Korongvilágbeli kalandozást.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
3 hozzászólás
>!
Bogas P
Terry Pratchett: Vadkanapó

Anekdota a hitről

Első osztályban címeres lókötő osztálytársam, Zolika azt mondta nekem, hogy nem is az angyalka hozza az ajándékokat, hanem a szüleim, mire közöltem vele, hogy:
– Lehet, hogy neked a szüleid hozzák az ajándékokat, de nekem az angyalka.
Amin úgy ledöbbent (hogy neki miért nem az angyalka hozza, ha másnak igen), mintha azt mondtam volna a hangon, hogy AZ TESZ TITEKET EMBERRÉ, AMIBEN HISZTEK.

>!
rheinfuss
Terry Pratchett: Vadkanapó

Korongvilág-regényt olvasni mindig élmény, különösen a Vadkanapót karácsonykor, melynek témája egyébként is az ünnepről, a szeretetről, a csodákról és a hitről, valamint az életről, annak egyediségéről, teljességre törekvéséről szól.
A Vadkanapó eltűnik, és helyét a Halál veszi át, miközben unokája Zsuzsa elkezd kutakodni, hogy mi is állhat az egyre furcsább események hátterében. És ennél többet nem is kell a sztoriról tudni, ugyanis maga a cselekmény is nagyon érdekes, és bár sok szál furcsa, sőt mi több feleslegesnek tűnhet benne, de a végére minden a helyére kerül, értelmet nyer, és egy nagyon mélyen szántó, a szerzőtől megszokott bölcsességgel, éleslátással, humorral átszőtt mesét kapunk eredményül.
A megszokott nagyszerű főbb karakterek mellett feltűnnek emlékezetes mellékalakok is, akik alapos háttértörténettel alkotott meg az író, mindenki motivációja világos, és a történethez szervesen illeszkedő. Érdekes (és ezt csak most fedeztem fel), hogy Pratchett gyakran indít egy-egy jelenetet valamelyik karaktere nézőpontjából, és onnan bontja ki magát a helyzetet, az ő szemén keresztül „ismerjük fel” a helyszínt, ahol épp járunk vagy kapcsolódunk vissza egy korábban elejtett történetszálhoz. Olyan ez, mint amikor a filmeknél egy szereplő szemszögéből zoomol ki a kamera, és csak aztán látjuk, hogy mi is történik éppen, és ez csak fokozza az izgatott várakozást.
Úgy érzem, kicsit rosszul kezdtem hozzá a regényhez, mert időhiány miatt csupán 10-15 oldalt tudtam egyszerre olvasni, miközben Pratchett több érdekes történetszálat vezet be, futtat párhozamosan, apró nyomokat hint el a mese közben, melyek később még fontosak lehetnek. Ehelyett érdemes teljesen belehelyezkedni sajátos hangulatú világába, hosszú órákat tölteni együtt a szereplőkkel, a történettel, hogy a hangulat szinte beleivódjon a bőrünkbe, közösen éljük át az eseményeket. Utóbbiak még azért is fontosak, mert sok minden röviden, utalás szintjén kerül csak elő, sőt egyes szereplők sokáig nem lépnek újra színre, így velem előfordult, hogy el is felejtettem, mi történt 30-40 oldallal korábban.
Azt hiszem, hogy a pontozásomban most megjelenik a regény aktualitása, az olvasás időpontja, mely sokat adott hozzá a történethez, annak hangulatához, de épp ezért örülök neki, hogy most olvastam. Nagy élmény volt!

>!
pwz ISP
Terry Pratchett: Vadkanapó

Egy újszülöttnek minden vicc új! Nekem ez esetben meg pláne új volt, hiszen Pratchett ezzel a könyvvel vonult be az olvasásélményeim közé :)!
Nos, nekem kellően bejönnek ezek a nemegyszer „agyalágyultnak” tűnő ötletek, úgyhogy jöhet még a Korongvilágból! :) Ha pedig – ahogy mások is írták – ez a kevésbé sikerültek közé tartozott, akkor mindenképpen jól választottam, mert ha ez is bejön, akkor milyen lesz a többi, amire mások azt mondják, hogy frenetikus? :)
Kösz @_Amalia a tippet! :D

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
>!
latinta SP
Terry Pratchett: Vadkanapó

Bírom ezeket a figurákat.

    Egyre emberibbek lesznek, amikor elérkezik a városba a Disznólesés előestéje spoiler:
    1. a Láthatatlan Egyetem varázslói, akik a maguk kis „zárt” közösségében szinte „félszavakból is megértik egymást” – spoiler;
    spoiler
    2. az Ankh-Morporkban élő, „dolgozó”, helyenként erőteljesen érzékletesen bemutatott alakok (a koldusok, városőrök, a kocsma, az étterem személyzete és közönsége);
    3. a nevelőnőként működő Zsuzsa spoiler;
    4. de leginkább a címszereplő spoiler.

    Ez a sokféle szál csűrődik-csavarodik-vegyül egy nagy egésszé a rengeteg humorral, leleményes fordulatokkal spoiler átitatott történet folyamán.

    És ha végigolvassuk a könyvet, jó alaposan nézzük meg a borítóján lévő Josh Kirby-festményt is. :)

3 hozzászólás
>!
ViraMors P
Terry Pratchett: Vadkanapó

Ez egyszerűen fergeteges volt! Ismét.
A Halál ismételten jött látott és tarolt, a szó összes értelmében. Ismét!
Kap itt minden és az ellenkezője: a Mikulás/Karácsony, Mary Poppins, a Fogtündér, Gilingalang és a rekeszizmaim. Kicsikét vallási körutazás, társadalmi görbetükör, néminemű tanulság.
A varázslók még mindig csodálatosan elmebetegek mind, Zsuzsa szórakoztatóan földhözragadt szeretne lenni bár természetesen tudni kell, hogy kell értelmezni a hétköznapit. Hex, a varázslók gondolkodó gépe egyre szimpatikusabb. Annyira átélhetően és élvezetesen figurázza ki a számítógépeket és a számítógép használatot, amilyet ritkán látni.
A Halál, mint pót-Vadkanapó egyszerűen zseniális, főleg amikor szépen lassan kiderülnek a miértek és a hogyanok. Imádom a dumáit, a viselkedését, a hozzáállását az emberiséghez.
És persze a Patkányhalál egyre aranyosabb :)
Ha lehetne, simán adnék rá több csillagot, de be kell érnem öttel.

2 hozzászólás
>!
Amrita I
Terry Pratchett: Vadkanapó

Az egyébként rettentő pocsék hangulatomat próbáltam vele felhúzni, több-kevesebb sikerrel. Tulajdonképpen jó ez így, hogy bele lehet burkolózni Pratchett köpenyébe a disznólesési hideg idő saját rosszkedvünk ellen. Mondjuk közel se fogott meg annyira, mint jónéhány korábban olvasott könyv, nem nevettem rajta annyit, de azért jó volt viszontlátni Zsuzsát és a Halált is. De hiányzik Széltoló, és hiányoznak a boszorkányok.

Ja. És szeretnék olvasni egyszer egy regényt, amiben van egy ajtó, amire az van írva, hogy „Soha, semmilyen körülmények között nem szabad kinyitni” és NEM nyitják ki.

>!
Erzsébet_Szászi 
Terry Pratchett: Vadkanapó

Ezzek a könyvvel úgy jártam, mint a Hölgyek és Urakkal; tetszik a történet, imádom a szereplőket, de többször is elvesztettem a fonalat, belezavarodtam a szálakba. A végére azért kikristályosodott minden. :)
Azt hiszem a Halál a legjobb fej az egész Korongvilágon bár az Őrségből többen is vetélkednek vele ezért a címért. Zsuzsa is harmonikusan egyesíti magában a családi örökséget és az emberséget, szívesen felvenném nevelőnőnek a gyerekeimhez (utálom ha ijesztgetik őket).

>!
Trillian
Terry Pratchett: Vadkanapó

Nehéz immár a huszadik általam olvasott Korongvilág könyvhöz újat írni. Ismét egy zseniális könyvet olvashattam Pratchett-től. Most a Vadkanapót helyettesítő Halálé, illetve unokájáé volt a főszerep. Persze a Láthatatlan Egyetem és varázslói sem maradhattak ki a történetből, de helyt kapott benne Pöcetata, az Őrség pár tagja, jó pár mumus, egy piszkavas és tengernyi kisgyerek, valamit sok-sok fog. A történet ugyan nem volt túl bonyolult, ám annál izgalmasabbra sikerült, és szokás szerint humorosra, annyira, hogy már megint rá kellett jönnöm, hogy fogmosás közben nem érdemes Pratchettet olvasni, már amennyiben az ember nem szeretne megfulladni közben. Bármely más tevékenység (pl. utazás) közben viszont szívből ajánlom mindenkinek.

>!
Biba
Terry Pratchett: Vadkanapó

Az elején (és még pár helyen közben is) nagyon össze-visszának éreztem, de persze mindennek megvolt a maga értelme, csak győzni kell türelemmel, hogy összeálljon a kép. Utazás közbeni olvasásra nem ajánlom, mert ugyan tele van humorral és tényleg kikapcsolódás ez a könyv, de csak ha a körülmények adottak a koncentráláshoz.
A szereplők közül a Halál ismét zseniális volt, illetve megismerhettem többek között Sto Heliti Zsuzsát, a Patkányhalált, Vadkanapót, a Fogtündért, és még a sütivétkeddi kacsáról is szó esett. Fontos mondanivaló is akadt itt, például az előbb felsoroltakban való hitről.


Népszerű idézetek

>!
Szávitrí SP

– Tényleg beszélnem kell vele, uram. Halálközeli élménye volt!
– Mindannyiunknak az van. Életnek hívják – vágta rá a Főrektor tömören.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Rettentheő Mustrum, Főrektor
>!
Lobo P

– Én mindig csak fürdősót kapok – panaszkodott Göcsört. – És fürdőszappant, habfürdőt, növényi szivacsokat és rengeteg fürdőholmit, elképzelni sem tudom, miért, mert szinte soha nem fürdök. Az ember azt hinné, egy idő után megértik a célzást, nem?

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi
>!
Szávitrí SP

    Belőle nevelőnő lett. Ez az egyik olyan szakma, amit egy rangosabb nő is űzhet. És nagyon jól csinálta. Megesküdött magában, hogy ha valaha háztetőkön kezd táncolni kéményseprőkkel, akkor agyonveri magát a saját esernyőjével.

33. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: esernyő · Mary Poppins · Sto Heliti Zsuzsa
11 hozzászólás
>!
Lobo P

– Neked hasznodat lehet venni, ha harcra kerül a sor?
– Igen. Le tudok hányni embereket.

248. oldal

>!
Rodwin

– Úgy hallottam, a Főrektor nem tűri a tejet az Egyetemen – jegyezte meg a lány.
– Azt mondta, tudja, honnan jön, és nem higiénikus. És, jegyezném meg, ezt
olyasvalaki mondja, aki három tojást eszik meg reggelire.

191. oldal

>!
Pippin

MENJÜNK ODA, SZÁN-ALOMBÓL. HO-HO-HÓ.
– Rögtön, Főnök.
EZ EGY SZÓ VICC VOLT, VAGY JÁTÉK A SZAVAKKAL, ALBERT. NEM TUDOM, ÉSZREVETTED-E.
– Mélyen legbelül viharosan kacagok, Főnök.
HO-HO-HÓ.

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál
>!
imma AP

Minden elkezdődik valahol, bár ezzel sok fizikus nem ért egyet.

(első mondat)

>!
Evione

Őt gondolkodós, türelmes embernek ismerték Ankh-Morpork alsóbb köreiben, és egyfajta entellektüelnek tartották, mert a tetoválásainak egy része nyelvtanilag helyes volt.

44. oldal

>!
Lobo P

– Te gondolsz bármire valaha a szemgolyókon kívül?
– Nos… ott vannak a belek is.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szólt
>!
vicomte P

– Nos, vitt némi varázst a kis életébe – jegyezte meg Albert, miközben a következő gyereket is elterelték.
A KIS ARCOCSKÁJUKRA KIÜLŐ KIFEJEZETÉST SZERETEM, felelte a Vadkanapó.
– Úgy érti, a félelem és a csodálat keverékét, és hogy nem tudják, nevessenek, sírjanak vagy bevizeljenek?
IGEN. EZT NEVEZEM ÉN HITNEK.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Vavyan Fable: Mennyből a csontváz
Jill Shalvis: Egyszerűen ellenállhatatlan
David Almond: Szárnyak titka
David Almond: Skellig
Holly Webb: Cica a hóban
Zoe Sugg: Girl online
Lisa Kleypas: Karácsonyéj a Péntek kikötőben
Debbie Macomber: A fagyöngy alatt
Julia Donaldson: Bot Benő