The ​Wee Free Men (Discworld 30.) (Tiffany Aching 1.) 18 csillagozás

Terry Pratchett: The Wee Free Men Terry Pratchett: The Wee Free Men Terry Pratchett: The Wee Free Men Terry Pratchett: The Wee Free Men Terry Pratchett: The Wee Free Men Terry Pratchett: The Wee Free Men

There's trouble on the Aching farm – a monster in the river, a headless horseman in the driveway and nightmares spreading down from the hills. And now Tiffany Aching's little brother has been stolen by the Queen of the Fairies (although Tiffany doesn't think this is entirely a bad thing).

Tiffany's got to get him back. To help her, she has a weapon (a frying pan), her granny's magic book (well, Diseases of the Sheep, actually) and –

'Crivens! Whut aboot us, ye daftie!'

– oh, yes. She's also got the Nac Mac Feegle, the Wee Free Men, the fightin', thievin', tiny blue-skinned pictsies who were thrown out of Fairyland for being Drunk and Disorderly . . .

A wise, witty and wonderfully inventive adventure set in the Discworld.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Penguin, UK, 2017
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552576307
>!
HarperCollins, London, 2015
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 0062435264
>!
Corgi, Great Britain, 2010
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552562904

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

196 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Kedvencelte 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Noro>!
Terry Pratchett: The Wee Free Men

A Carpe Jugulum után Sir Terry hosszú időre leállt a boszorkányokkal, majd belekezdett a Tiffany-sorozatba. Szerintem jól tette, kellett már egy friss, új szereplő. (Bár egy szóval sem mondom, hogy Néne vendégszereplése nem volt az egyik legjobb jelenet, mert az volt. Mindjárt a Nac Mac Feegle macskanevelési kísérletei után. :) Bár gyerekfőhős, gyereknézőpont, felnőtté válás a téma, én nem találtam különösebben „ifjúságinak”. Talán a történet kevésbé komplikált a megszokottnál, de ha összehasonlítom az Egyenjogú rítusokkal, akkor a fő különbség az, hogy a Wee Free Men egy jobb, kidolgozottabb regény. A rovására azt írnám, hogy a könyv középső részében, a tündérföldi kalandokban túl sokat emelt át a Hölgyek és Urakból. Így inkább a sztori eleje és a vége sziporkázott.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Wee Free Men

Megnyugodtam – hosszú évek után eldöntöttem, hogy elolvasom az ifjúsági könyveket is a Korongvilág sorozatból, és Maurícius története után elkezdtem aggódni, hogy nem véletlenül tartottam attól, hogy a Korongvilág fő erényéből túl sokat veszít azzal, hogy egyszerűsödik a mondandó. Az első Tiffany Aching könyv viszont eloszlatta a kételyeim, a dolog tud működni.

Az alsorozat látszólag a Boszorkány-alsorozat egy spinoffja lehetne, hiszen egy fiatal lányról szól, aki azt látja, ami tényleg van, és figyel a saját gondolataira is, felelősséget vállal fiatalabb testvérére vigyázva, valamint nagyanyjának, a pásztor boszorkánynak a feladatainak megértésében. Abban a szempontból tényleg ifjúsági, hogy az átlagos Korongvilág regényekhez képest sokkal szájbarágósabban meséli el a filozofikusabb részeket, ill. kicsit több az egyszerű szituációs humor, de felnőtt fejjel is teljesen jól fogyasztható, és ez fontos.

A sorozatban címszereplői egy Tündérországból származó, brutális skót akcentussal beszélő részeges harcos-tolvaj klánja, a Nac Mac Feegle, akik Tiffany lelkes segítőtársává válnak az események során, és folyamatosan a comic sidekick szerepében tetszelegnek. Becsületükre szóljon, megkedveltem kemény fejüket, pedig objektíven nézve nagyon sok szempontból elítélhetőek – de a szívük rendben van.

És persze találkozunk Grannyvel és Nanny Oggal is (ugyan csak a könyv végén), ami egy remekül sikerült jelenet lett – plusz egy alapozás a folytatáshoz. Amit így örömmel várok.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Terry Pratchett: The Wee Free Men

Ez az elso Tiffany Aching konyv kicsit gyengere sikerult, a kesobbieket jobban szeretem. A Nac Mac Feegle-t viszont rogton megszerettem, minden orultsegukkel egyutt. Osszessegeben a gyengebb regenyek koze tartozik, de eleg eros a mezony. :)

chibizso>!
Terry Pratchett: The Wee Free Men

Végre nekem is lehetőségem nyílt megismerkedni Terry Pratchett Korongvilágával és nem is akárkiken keresztül, hanem a Wee Free Meneken keresztül.

A regény ifjúsági, így a felnőtté válás útján meginduló lány a főszereplőnk, Tiffany. Azonban más gyermekhősökkel ellentétben, Tiffanynak hamar megvan a magához való esze. Igaz, támogatói neki is vannak (Nac Mac Feegle meg a varangy), de nem támaszkodik rájuk teljesen, hanem igenis megy a saját feje után és általában jól is jön ki a dolgokból. Leginkább ez tetszett ebben a YA regényben, szerintem ebben különbözik a legtöbbtől (nyilvánvaló példaként a Harry Pottert hoznám fel).

Mivel YA a műfaj, így a történet nem túl bonyolult, viszont a szereplők és maga a világ, meg Aching nagy körüli mítosz igazán kidolgozott. Előjönnek felnőttebb témák is (elítélés, ártatlanok meghurcoltatása), plusz sziporkázó, kissé angolos humora van. Továbbá egy cseperedő gyermek számára komoly tanulságokat is tartalmaz, és szerencsére Pratchett nem szájbarágja. Ezek szintén értékelendő. Látszik, hogy az író gondolkodó félként kezeli a gyerekolvasókat.

Végszóként pedig, crivens! Rég szippantott így magába egy világ.

Luca87 I>!
Terry Pratchett: The Wee Free Men

Nagyon jó kis történet ez, bár tény, hogy nem a legjobb, amit Pratchett-től olvastam (mert az a Witches Abroad – rögtön elsőre belenyúltam a tutiba), és nem tudom, mennyire örülnek ennek az eredeti Wee Free-k (skót vallási közösség). Az biztos, hogy nagyon humoros az egész, imádom Pratchett szóvicceit. A kedvenc kifejezésem, amit a saját szókincsembe is szívesen beépítenék: „Ach, crivens!” Ezek a kis kék manók belopták magukat a szívembe – úgyis a lopkodásból élnek :)


Népszerű idézetek

Noro>!

‘The thing about witchcraft,’ said Mistress Weatherwax, ‘is that it’s not like school at all. First you get the test, and then afterwards you spend years findin’ out how you passed it. It’s a bit like life in that respect.’

Chapter 14: Small Like Oak Trees

Bogas>!

Witches don't like to be seen running. It looks unprofessional.

A Clang Well Done

leventesan>!

It doesn't stop being magic just because you know how it works.

leventesan>!

People who say things like ‘may all your dreams come true’ should try living in one for five minutes.

Bogas>!

'Chit?' she said.
'It means something very small,' said the toad. 'Trust me.'
'He's calling me small-!'
'I'm biggerrr on the inside!' said William.

First Sight And Second Thoughts

Noro>!

‘He might have the knowin’ of where the Quin went with your wee laddie,’ said Rob Anybody soothingly. ‘We cannae just rush in, ye ken.’
A big, bearded Feegle raised his hand. ‘Point o’ order, Big Man. Ye can just rush in. We always just rush in.’
‘Aye, Big Yan, point well made. But ye gotta know where ye’re just gonna rush in. Ye cannae just rush in anywhere. It looks bad, havin’ to rush oout again straight awa’.’

Chapter 5: The Green Sea

Noro>!

‘Ah, weel,’ said Rob Anybody. ‘What’s magic, eh? Just wavin’ a stick an’ sayin’ a few wee magical words. An’ what’s so clever aboot that, eh? But lookin’ at things, really lookin’ at ‘em, and then workin’ ‘em oout, now, that’s a real skill.’
‘Aye, it is,’ said William the gonnagle, to Tiffany’s surprise. ‘Ye used yer eyes and used yer heid. That’s what a real hag does. The magicking is just there for advertisin’.’

Chapter 7: First Sight and Second Thoughts

Bogas>!

You see and hear what others canna', the world opens up its secrets to ye, but ye're always like the person at the party with the wee drink in the corner who cannae join in.

First Sights And Second Thoughts

Noro>!

The man looked closer, and his grin faded. ‘Oh, yes,’ he said. ‘I remember. You asked
all those . . . little questions.’
‘I would like a question answered today,’ said Tiffany.
‘Provided it’s not the one about how you get baby hedgehogs,’ said the man.
‘No,’ said Tiffany, patiently. ‘It’s about zoology.’
‘Zoology, eh? That’s a big word, isn’t it.’
‘No, actually it isn’t,’ said Tiffany. ‘Patronizing is a big word.'

Chapter 1: A Clang Well Done

Papucskosbor>!

It was a good clang, with the oiyoiyoioioioioioinnnnnggggggg that is the mark of a clang well done.

13. oldal


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Tiffany Aching sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Stardust
Diana Wynne Jones: House of Many Ways
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Patrick Ness: Monsters of Men
Mark Lawrence: Prince of Fools
Robert Paul Weston: The Creature Department
Joseph Delaney: The Spook's Apprentice
David Almond: Skellig (angol)
Joan Aiken: Night Birds On Nantucket
Joan Aiken: Black Hearts in Battersea