The ​Truth (Discworld 25.) (Industrial Revolution 2.) 25 csillagozás

Terry Pratchett: The Truth Terry Pratchett: The Truth Terry Pratchett: The Truth Terry Pratchett: The Truth Terry Pratchett: The Truth Terry Pratchett: The Truth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

William just wants to get at the truth. Unfortunately, everyone else wants to get at William, and it's only the third edition…

William de Worde is the accidental editor of the Discworld's first newspaper. Now he must cope with the traditional perils of a journalist's life – people who want him dead, a recovering vampire with a suicidal fascination for flash photography, some more people who want him dead in a different way and, worst of all, the man who keeps begging him to publish pictures of his humorously shaped potatoes.

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2016
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857524171
>!
Corgi, London, 2009
442 oldal · ISBN: 0552154245
>!
HarperCollins, London, 2001
348 oldal · ISBN: 0380818191

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

195 tag · 223 karc · Utolsó karc: 2021. január 14., 19:46 · Bővebben


Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: The Truth

Valahogy mindig úgy éreztem, hogy a történetre-témára öt csillag jár, de a kidolgozásból valami hiányzik. Nem tudom, mi. Persze nagyon valószínű, hogy ez részben a magas elvárásaimnak köszönhető, tekintve, hogy ez a kötet a Korongvilág fanfárokkal, zászlókkal és 1000 elefánttal hömpölygő fénykorának közepére esik, és mint ilyen, még mindig kenterbe ver bármilyen nem-Korongvilág regényt a jobbik fajtából. És hát elvárások ide vagy oda, itt tűnik fel először Otto Chriek, na.

>!
Corgi, London, 2001
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552147682
6 hozzászólás
Nienna001 P>!
Terry Pratchett: The Truth

Örültem ennek a könyvnek. Olvastam már magyarul, de eredetiben hatalmas élmény volt. A szóhasználat, az akcentusok… Pratchett eredetiben a legjobb, ez már biztos. Sikerelmény is volt, ilyen hosszú könyvet még sosem olvastam angolul.

pdaniel>!
Terry Pratchett: The Truth

A Korongvilág-sorozat huszonötödik kötetében Pratchett a sajtó zanzásított történetét dolgozza össze a Ponyvaregénnyel, politikai krimivel, és a már megszokott laza szerelmi szállal. Ja igen, és mindezt a fantasy műfaji keretein belül, bár azért egyenesen Balzactól kölcsönzött figurák és helyszínek is felbukkannak a regény lapjain, szóval csak óvatosan azzal a „lektűr” bélyegzővel…

Ha érdemeihez méltóan lelkendeznék Pratchett írásairól, hamar elkopnának a billentyűk, egyébként is megtették már sokan mások. Csak annyit jegyeznék meg, hogy rajongásom egyebek mellett annak köszönhető, ahogyan Pratchett kerek egésszé dolgozza össze a különböző műfajokat, karaktereket, történelmi eseményeket (és még sok minden mást), létrehozva belőlük valamit, amit kicsit több és kevesebb is, mint a mi világunk allegóriája – annyi bizonyos, hogy aki odafigyel, számtalan karikatúrát fog találni az utóbbi kétezer év eseményeiről. És nem mellékesen, remekül fog szórakozni.

10 hozzászólás
borsi>!
Terry Pratchett: The Truth

Ez egy iszonyatosan magával ragadó könyv. Nem mindig izgalmas, de mindig a megfelelő pillanatban történik valami érdekes és a történet végéig így rángat magával. Megérett az ötösre. :)

lejla>!
Terry Pratchett: The Truth

Sokáig tartott elolvasni, de legalább végre sikerült befejezni egy regényt. That's progress!

Jó volt olvasni, tartalmas volt, okos, vicces. A Moist von Lipwig könyveket is imádtam, de ott egy idő után picit széttartó volt a történet, viszont itt nagyon szép, összeszedett, fókuszált volt. A szereplők jól eltaláltak, szerethetőek. William, ha nem is lett a kedvencem, azért belopta magát a szívembe.

Kicsit sajnáltam, hogy Vinkóék nem tudták megoldani az ügyet, de hát persze, ha ők oldják meg, akkor ez egy Őrség regény lett volna. :) De így is szerepeltek benne a városőrök egész sokat – ez is nagyon jól esett a lelkemnek. :)

Aerandir>!
Terry Pratchett: The Truth

Ismét egy nagyszerű paródia, ezúttal az újságírásról, a hirtelen beinduló, megállíthatatlan vállalkozásokról, a hírességekről és az igazságról. Sajnos az igazság nem mindig kellemes, ez pedig problémákat okoz annak is, aki el akarja kerülni, hogy publikálják, és annak is, aki ezt mégis megteszi.
Akinek ennyi izgalom nem elég, az se szomorkodjon, van itt még bőven! Különös pletykák, merényletek, egy óriási nyomozás és egy hír, ami egyszerűen nem lehet igaz. Pedig benne volt az újságban!

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Truth

„The Truth Shall Make Ye Fret” – ez a gondolat leírja az egyik fő gondolatát a 25. Korongvilág regénynek. És ez szokás szerint remek görbe tükröt állít a mi világunk elé, miközben érdekes kérdéseket feszeget.

Mit akarnak az újságírók? Mit szeretnének az emberek olvasni? Ki mondja meg az újságíróknak, hogy mit írhatnak le és mit nem? És belegondolva, hogy ez mennyire fontos manapság, amikor a legkülönbözőbb igazságtartalmú írásokkal találkozunk… Természetesen itt inkább az elvi szépségre helyezi a hangsúlyt, ami hasonló a média, mint negyedik hatalmi ág szerephez; más kérdés, hogy ez mára legalább részben megváltozott – de ez nem változtat azon, hogy a kérdések fontosak, és a rá adott válaszok alapvetően meghatározzák a kultúránkat.

És ha ez nem lenne elég, ez talán az első kötet, ahol a Városőrség (beleértve Vimes parancsnokot is), elég fontos szerephez jut, de nem az ő szemszögükből látjuk az eseményeket. És ez remek poénokat tesz lehetővé, mint például ahogy az újságíró megpróbálja megtippelni, pontosan kicsoda az őrség vérfarkasa, és persze Vimes továbbra is zseniális pofa…

Más szóval, a kötettől mindent megkaptunk, amit egy Korongvilág regénytől elvárhatunk: kissé fanyar, de nagyon szórakoztató humort, elgondolkoztató társadalmi kérdéseket és persze egy kissé torzító, de nagyon érdekes görbe tükröt a társadalmunk felé. Nem véletlen az egyik kedvenc regényem a sorozatból.


Népszerű idézetek

pdaniel>!

… sometimes glass glitters more than diamonds because it has more to prove.

pdaniel>!

There are, it has been said, two types of people in the world. There are those who, when presented with a glass that is exactly half full, say: this glass is half full. And then there are those who say: this glass is half empty.
The world belongs , however, to those who can look at the glass and say: 'What's up with this glass? Excuse me? Excuse me? This is my glass? I don't think so. My glass was full! And it was a bigger glass!

sepa I>!

Lord Vetinari by habit rose so early that bedtime was merely an excuse to change his clothes.
He liked the time just before a winter's dawn. It was generally foggy, which made it hard to see the city, and for a few hours there was no sound but the occasional brief scream.

95. oldal (Corgi, 2001)

Aerandir>!

WHO KNOWS WHAT EVIL LURKS IN THE HEART OF MEN?
The Death of Rats looked up from the feast of the potato. SQUEAK, he said.
Death waved a hand dismissively. WELL, YES, OBVIOUSLY ME, he said. I JUST WONDERED IF THERE WAS ANYONE ELSE.

szakriszt>!

The nature of truth always bothered William. He had been brought up to tell it or, more correctly, to 'own up' and some habits are hard to break if they've been beaten in hard enough. …Anyway, William always told himself, he was no good at making things up: anything that wasn't the truth simply unravelled for him. Even little white lies, like 'I shall definitely have the money by the end of the week', always ended in trouble. That was 'telling stories', a sin in the de Worde compendium that worse than lying: it was trying to make lies interesting. So William de Worde told the truth, out of cosmic self defence. He'd found a hard truth less hard than an easy lie.

64-65

ujhelyiz P>!

'I'm calling it protective custody for now', he added, turning it to William.
'Protecting me from whom?'
'Well, I personally have an overwhelming urge to give you a ding alongside the ear.' said Vimes. 'And I suspect there are others out without my self-control.'

415. oldal (Corgi, 2001)

pdaniel>!

There was a rattling behind Mr Pin as Mr Tulip pulled out his set of stylish executive
barbecue tools.
'What are you doing?'
That --ing zombie is going to end up on the end of a couple of --ing handy and versatile
kebab skewers,' said Mr Tulip. 'An' then I'm gonna put an edge on this --ing spatula. An' then . . .
then I'm gonna get medieval on his arse.'
There were more pressing problems, but this one intrigued Mr Pin.
'How, exactly?' he said.
'I thought maybe a maypole,' said Mr Tulip reflectively. 'An' then a display of country dancing, land tillage under the three-field system, several plagues and, if my --ing hand ain't too tired, the invention of the --ing horse collar.'


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Industrial Revolution sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
Madeleine Wickham: Cocktails for Three
Rhys Bowen: Her Royal Spyness
Sophie Kinsella: Shopaholic to the Rescue
Cally Taylor: Heaven Can Wait
Charles Dickens: A Christmas Carol
Jane Austen – Ben H. Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Jane Austen – Vera Nazarian: Mansfield Park and Mummies
Jane Austen – Adam Rann: Emma and the Werewolves