The ​Shepherd's Crown (Discworld 41.) (Tiffany Aching 5.) 6 csillagozás

Terry Pratchett: The Shepherd's Crown Terry Pratchett: The Shepherd's Crown Terry Pratchett: The Shepherd's Crown Terry Pratchett: The Shepherd's Crown

Deep in the Chalk, something is stirring. The owls and the foxes can sense it, and Tiffany Aching feels it in her boots. An old enemy is gathering strength.
This is a time of endings and beginnings, old friends and new, a blurring of edges and a shifting of power. Now Tiffany stands between the light and the dark, the good and the bad.
As the fairy horde prepares for invasion, Tiffany must summon all the witches to stand with her. To protect the land. Her land.

There will be a reckoning . . .

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Penguin, UK, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552576345
>!
Doubleday, London, 2017
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857535498 · Illusztrálta: Paul Kidby
>!
HarperCollins, London, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 0062429981

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ogg Gitta (Nagyi)


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Shepherd's Crown

A könyv olvasásakor elég nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy ez Terry Pratchett utolsó regénye, és egyben az utolsó Korongvilág regény is (legalábbis az örökösök egyelőre biztosan azt mondják, hogy ez a sorozat apjuké, más ne nyúljon hozzá). A lezárás megjelenik a témákban (például Granny jelenete), a korábbi szereplők felbukkanásában (Arkrektor Ridcully például kap nagyjából három oldalnyi jelenetet, de ez inkább az olvasók nosztalgiafaktorának szól mintsem azért, mert a történet explicit szükségessé teszi), valamint abban, hogy a régi gondolatokat, ill. poénokat még egyszer elsüti (gyakran csak lábjegyzetben).

Maga a történet nem rossz, de igazából már hallottuk (mármint a Korongvilágon belül is), és érzésem szerint még egy kissé nyers – ráfért volna egy-két kör szerkesztés, hogy a hangsúlyokat precízebben elrendezzék. A leglátványosabb problémaszerintem a Tündérkirálynő sorsa lett – a szála ahhoz képest nagyon hirtelen lett lezárva, hogy szerintem a történet egyik legfontosabb gondolatát vitte végig, ez bizony megért volna még némi kifejtést.

Ami viszont tetszik, hogy egyértelművé tette a szerző, hogy a világ nem ért véget, van, ami megváltozott, van, ami maradt, amilyen volt – és ez így jó. Elvégre a Korongvilág nem teljesen eltérő a mi világunktól, a leckéket érdemes lehet nekünk is megfontolni. És ez egy remek pont arra, hogy visszatérjünk a földünkre, és egy kicsit jobbá tegyük a mi életünket is…

twillight>!
Terry Pratchett: The Shepherd's Crown

Úgy vélem, Pratchett tudatosan le akarta zárni a Korongvilág-történeteket amennyire lehetett. Ezért volt hogy a Snuffban ( = dohányszippantás (utalhat Vimes-ra a dohányzás miatt)/szuszogás/kialvás), és a Raising Steamben (~A gőz felemelkedése/Felszálló Füst) a legtöbb Ankh-Morporki, és egyéb országbeli szereplők mind összegyűltek… egy afféle nosztalgikus tablóba, mert sajna ezek a kötetek nem sikerültek a legjobban, jelentőségük az összkép szempontjából kicsi.
A Judgement Day (Ítéletnap) kicsit jobban sikerült, különösen mellécsapva az A Few Words From Havelock Vetinari-t, mert szorosan összeköti a mi világunkat a Korongvilággal, így az olvasó/rajongó a Korongvilág részének érezheti magát.

A The Shepherd's Crown (a pásztor koronája) szerkezetileg is jó lett, és alapvetően pótolja a Lancre/Boszorkányok vonalnál eddig elmaradt nagy összeborulást. Az alaptörténet visszakanyarodik Tiffany első történetéhez, azaz megint a tündérekkel lesz baj. A könyv azt ígéri, az összes (környékbeli) boszorkány összefog, és hadba vonul ellenük, ami elég lenyűgözően hangzik. És Viharvész Anyó meghal (ez nem spoiler).
Pratchett mintha beleírta volna magát az anya-szerepekbe. Egyfelől Viharvész Anyó képbe, másfelől a NacMacFeegle-k keldájába (a törzs vezetője). És egy meglepetés: lesz egy férfi boszorkányunk?

Van a kötethez egy rakás szerkesztői előszó, utószó, meg kommentár, amikből az jön ki, hogy Pratchett itt már nagyon szét volt esve, így ez végül egy rakás ember összefogott munkája, akik mind azon voltak, hogy összehozzák, és kiadják még ezt az egyet, az utolsót. De Pratchett írta meg, csak nyilván sok türelem, emlékeztetés, és szerkesztői munka kellett hozzá. De úgy tűnik, igazi megkoronázása lett az életműnek. Ráadásul, főleg későbbi munkáihoz képest, meglehetősen tömör, száz oldalakkal oldallal kevesebb mint a többi. Biztos vagyok benne hogy nem ártott meg neki.

Végül engedjetek meg egy rövid részletet hogy érzékeltessem, mennyire ott volt ennél az író tehetsége:

"And Tiffany thought, At last, we will have peace. ‘Thank you, Geoffrey,’ she said under her breath. ‘Now we are all here,’ she said aloud, ‘I must tell you that I can’t manage Granny’s steading. I’m notgoing to sleep in Granny’s bed any more. Because I’m not her.’

Tiffany took a deep breath. ‘And what I suggest is that Geoffrey be allowed to look after Granny Weatherwax’s cottage and steading for me,’ she said, looking at Nanny Ogg as she said that andgetting a wink in return.She glanced at Mrs Earwig and was surprised to see her nod and say, ‘He’s a very nice decentyoung man, and we have seen him at work, and now we live in the time of the railways so perhaps weshould change our ways. Yes, I believe Mister Geoffrey should take care of Granny’s – Tiffany’s –steading in Lancre.'

And thus, a few weeks later, Lord Swivel was most surprised to see his third son riding proudly up his long, long drive, a herald at his side and a pennant with the royal insignia of Lancre fluttering in the breeze. The same insignia was also on a velvet coat over the flanks of Mephistopheles.‘May I announce His Royal Ambassadorship Geoffrey Swivel,’ proclaimed the herald, breaking into a few notes on the trumpet he held.Geoffrey’s mother sobbed with delight, while his father – a man on whom no calm-weaving would ever work – boiled inside with fury as he had to bow to the son he had treated as a nobody. But no one argued with the power of a crown."

A fenti részletben az a lényeg, hogy Tiffany/Stefánia kijelöli ki gyakorolja a boszorkánykodást Viharvész Anyó területén innentől (Geoffrey, az első férfi boszorkány), és még Mrs Earwig is jónak látja.

A következő jelenet, hogy Geoffrey hazatér az őt semmi nem becsülő apjához egy látogatásra, teljes Lancre-i díszben, és bár Apu ezen is csak felhúzza magát, de kénytelen megadni a tiszteletet, mert egy koronával (királlyal, Lancre) nem vitatkozhat.
A korona pedig azonnali visszautalás Tiffany/Stefániára, akié a Pásztor Koronája (ami egy darab megkövült tengeri makk, jelképe a Krétának, a földnek ahol Tiffany/Stefánia a boszorkány).

Ja, és végül a saját készítésű térképem a Korongvilág-könyvekhez:
https://ibb.co/xLkpQRr
(ki kell másolni paintbe, vagy le kell tölteni a kellő nagyításhoz; esetleg jobbklikk -> kép megjelenítése -> zoom)


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

'How many husbands have you actually had, Nanny?' asked Tiffany.
Nanny appeared to be counting. 'Three of my own, and let's just say I've run out of fingers on the rest, as it were.'

A Farewell - and a Welcome (RHCP Digital, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: férj · Ogg Gitta (Nagyi)

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Stardust
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Philip Pullman: Northern Lights
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Sage Blackwood: Jinx
A. E. Colmer: The Lost Boy
Soman Chainani: The Last Ever After
Joseph Delaney: The Spook's Apprentice
Natasha Mostert: Season of the Witch