The ​Light Fantastic (Discworld 2.) (Wizards 2.) 32 csillagozás

Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic Terry Pratchett: The Light Fantastic

'What shall we do?' said Twoflower.
'Panic?' said Rincewind hopefully. He always held that panic was the best means of survival.

When the very fabric of time and space are about to be put through the wringer – in this instance by the imminent arrival of a very large and determinedly oncoming meteorite – circumstances require a very particular type of hero. Sadly what the situation does not need is a singularly inept wizard, still recovering from the trauma of falling off the edge of the world. Equally it does not need one well-meaning tourist and his luggage which has a mind of its own. Which is a shame because that's all there is…

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
288 oldal · ISBN: 9781473205338
>!
Corgi, London, 2012
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166607
>!
Transworld, 2009
294 oldal · ASIN: B003NX6XTS

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Poggyász · Széltoló · Kétvirág · Cohen, a barbár

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

„A folytatások sosem olyan jók, mint az első részek.” Olyan örökérvényű törvény ez, mint hogy az a horrorfilm mellékszereplő, aki először megy ki a szobából „mindjárt jövök” felkiáltással, három percen belül véres cafatként végzi. Mivel azonban a Korongvilágon a fizika törvényei pontosan úgy viselkednek, ahogy éppen kedvük szottyan – többnyire minősíthetetlenül –, tulajdonképpen semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy Széltoló és Kétvirág kalandjainak folytatása sokkal jobban sikerült, mint az első rész. Jobb (összefüggőbb) a történet, valahogy kifinomultabb a humor*, a Halál jobban hasonlít későbbi önmagára, és… mittomén, már benne van a Könyvtáros**, miért jár pluszpont, ha nem ezért?

*Az a felröhögős és aztán hangosan felolvasós, amivel a Terry Pratchett irányában teljességgel indifferens*** közvetlen környezetünket traktáljuk, akkor is, amikor a kezdeti elnéző mosoly már rég átváltott szemforgatássá, ami a fent említett közvetlen környezet reakcióját illeti.
** Bár figyeljük meg, hogy itt még „sad small orangutan”, nem az a fenyegetően hatalmas hústömeg, akit nem akarsz lemajmozni.
***Nem is értjük, hogyan léphettünk házastársi kapcsolatba egy ilyen személlyel. Egy ilyen frigy sikerének az esélye egy a millióhoz.

>!
Corgi, London, 1986
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552128481
Papusz>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Nos, ez még jobb volt, mint az első :) A borítótervezőnek viszont fekete pont: az első részben még nekem sem esett le, hogy Twoflower a szemüvege miatt négyszemű, de ebben a kötetben „elhangzott” az „eyeglasses” szó, ami azért elég egyértelművé teszi a helyzetet.

Aerandir>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Érdekes átmenet a The Colour of Magic és a többi Discworld között. Már nem olyan szétesős, mint az előbbi, viszont nem is olyan kiforrott, mint a következőek. A karakterek már jobban hasonlítanak a későbbi önmagukhoz, de még nem teljesen azok. Pl. mi az már, hogy itt a halált hívják egyesek Mortnak? Már ha egyáltalán megvannak, ugye. Mi ez a rengeteg ismeretlen varázsló? Lesz valami tömeges varázslókihalás egyszer, vagy hova tűnnek? És egyáltalán, mik ezek a varázslórendek?
Volt néhány hasonló problémám, hogy ez később nem így lesz, vagy ennek nem ez lesz a következménye. Nem olvastam minden közbülső részt, de spoiler
Viszont a hihetetlenül vicces párbeszédek, kissé (de még bőven tűrhetően) agyament helyzetek, ütős, mély igazságokat rejtő félmondatok pont úgy megvannak, ahogy vártam őket.
És egyetértek Bethannal (ha másban nem is, de ebben az egyben biztos), hogy a Luggage igenis imádnivaló. És Great A'Tuin spoiler szintén.

Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Közel két évig állt a polcomon olvasatlanul. 2013 telén vettem, azóta sem akaródzott valahogy elolvasni – a Sourcery és az Erik egy kicsit elvette a kedvemet Rincewindtől és a korai Korongvilág regényektől. Pedig nem kellett volna, mert ez úgy jó, ahogy van! Eredeti humor, szerethető karakterek, épkézláb történet (nem mint a Sourceryben, blargh) – az egyik legjobb kötete az alsorozatnak. (Az Érdekes idők überelhetetlennek tűnik, ami Rincewind kalandjait illeti.)
Pár olyan elem, amely a későbbi kötetekben már megszűnt vagy legalábbis alábbhagyott érdekesnek lenni – mint például a Poggyász, vagy a Halál – itt még eredetiek, elmések, ütnek. (A Halálról én személy szerint a négy-öt kötetet erősen túl soknak érzem, az érdeklődésemet iránta már a Mortál elvesztettem. Itt viszont még tudtam nevetni rajta is.)

A negatívum: régóta motoszkál a fejemben az, hogy mi is az én bajom Pratchettel, és most végre leesett. Az olyan kiszólások, mint itt például az, hogy Herrena azért lett hősnő, mert (többek között) feleségnek túl intelligens volt. Szerencsére nincs sok ilyen, de vannak, és bizony elárulják, hogy Pratchett mester sem olyannyira mentes az előítéletektől, amennyire annak szeretne látszani. Az ilyen megjegyzései fényében fenntartásokkal adok hitelt annak, amikor a későbbi kötetekben mindenki egyenjogúsításáért száll (látszólag) óriási humanizmussal síkra.

Ezt leszámítva azonban maximálisan szórakoztató Douglas Adams regény. Dicséretére váljék, hogy nem lett belőle egy nagy hülyeséghalmaz annak dacára, hogy a cselekmény finoman szólva is elborult.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

A második Korongvilág kötet gyakorlatilag közvetlenül az első folytatása (tudomásom szerint ez az egyetlen ilyen kötet, ami ennyire közvetlen folytatás, alapvetően az összes könyv önállóan is élvezhető): Rincewind és Twoflower kalandjait viszi tovább, ráadásul az első kötet négy lazán kapcsolódó novellája helyett itt egy regény terjedelemben követjük a világ sorsát, miközben a Nagy A'Tuin egy csillag fele rohan, és a Nagy Varázslatok egyike eltűnt.

A történet itt még annyira nem fontos (mint a későbbi kötetekben), inkább csak arra való, hogy a poénokat összekösse. Ugyanakkor újabb elemeit vezeti be a világnak: kicsit részletesebben megismerjük az Unseen University-t, találkozunk legendákkal, mint Cohen, a barbár, találkozunk a druidákkal és a Korongvilág korai számítógépeivel, a Halál házával és sok egyéb aprósággal.

Ugyanakkor még mindig látszik, hogy korai kötetről van szó: az egyetem nem egy mai egyetem paródiája, hanem tényleg a hagyományos értelemben vett varázslókról szól; a druidák kapcsán nem igazán emlékszem rá, hogy bármikor később feltűntek volna (az általam jobban kedvelt későbbi kötetekben biztosan tudom, hogy nem :) ). Ráadásul feltűnően hiányoznak a lábjegyzetek is (pedig szintén egy kedvenc trükköm volt a későbbi kötetekben).

Összességében szórakoztató olvasmány, de nem tartozik a kedvenc Korongvilág köteteim közé.

KatieV I>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Rincewind még mindig nem az esetem, ez a regény viszont igen. Meg Twoflower, meg a Könyvtáros, és persze a Halál. Jöhet a következő.

chica>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Egyszerűen minden tökéletes benne nekem. Minden karakter a helyén van. Imádom a humorát és az összes szereplőjét. Azért szeretem Pratchett könyveit (habár ez volt a második ami tőle olvastam), hogy mindig jó olvasni őket. Nem kell hozzájuk hangulat: ha rossz a kedvem, azért jó, ha jó a kedvem, akkor meg azért és sorolhatnám tovább is. Nehéz letenni és mást csinálni helyette mert minden más mellette kevésbé fontosnak tűnik. Még az államvizsga tétel kidolgozása is. :D

Lex>!
Terry Pratchett: The Light Fantastic

Nagy gondban vagyok, mert szinte teljesen az ellenkezőjét érzem, mint az első rész befejeztekor. Ez nagyon fura…

Vártam, hogy majd ugyanúgy tagolva lesz a történet, mint az első kötet esetében, és meglepődtem, hogy most nem szakaszolta az író. Talán akkor jobban tetszett volna, nem tudom. Így minden összefolyik a fejemben, azt se tudom már, hogy mi minden történt a szereplőkkel. És kicsit sokkolt is a sok összeeszkábált valótlanság. Ez már túl sok volt azt hiszem: szikla a felhőben, beszélő fák, stb… Van az a mennyiségű kitaláció egy történeten belül, amit már nem bírok megemészteni. :( A vége minden esetre pörgős volt, és azt sikerült gyorsan kiolvasnom, és nagyon is tetszett. A baj az, hogy emiatt most folytatni akarom a sorozatot, pedig közben tudom, hogy majd bealudtam a könyv első 2/3-án. Szó szerint leragadt a szemem tíz oldalanként. :(

A karaktereket továbbra is bírom, tényleg nagyon kedvelhetőre sikerültek. Luggage még mindig kedvenc, annyira imádom. :) spoiler És Halált is egyre jobban bírom, bár nem túl sok szerep jutott neki. Rincewind pedig… hát, ő Rincewind. Imádom a fickót. :D

A nyelvezet most nem okozott gondot, pedig emlékszem mennyit szenvedtem a múltkor. Jártam már így más sorozattal is, úgyhogy annyira nem vagyok meglepődve, csak érdekesnek találom. :)


Népszerű idézetek

fióka P>!

…and if the gods had wanted men to fly they'd have given them an airline ticket.

104. oldal

NannyOgg P>!

The forest of Skund was indeed enchanted, which was nothing unusual on the Disc, and was also the only forest in the whole universe to be called – in the local language – Your Finger You Fool, which was the literal meaning of the word Skund.
The reason for this is regrettably all too common. When the first explorers from the warm lands around the Circle Sea travelled into the chilly hinterland they filled in the blank spaces on their maps by grabbing the nearest native, pointing at some distant landmark, speaking very clearly in a loud voice, and writing down whatever the bemused man told them. Thus were immortalised in generations of atlases such geographical oddities as Just A Mountain, I Don't Know, What? and, of course, Your Finger You Fool.
Rainclouds clustered around the bald heights of Mt. Oolskunrahod ('Who is this Fool who does Not Know what a Mountain Is') and the Luggage settled itself more comfortably under a dripping tree, which tried unsuccessfully to strike up a conversation.

40-41. oldal (Corgi, 1986)

Izolda >!

Cohen was shocked. 'Bonfires of books?'
'Yes. Horrible, isn't it?'
'Right,' said Cohen.
He thought it was appalling. Someone who spent his life living rough under the sky knew the value of a good thick book, which ought to outlast at least a season of cooking fires if you were careful how you tore the pages out.

Lex>!

There was the clonk of a heavy branch banging against the window sill. With a cry of 'Elves!' Swires scuttled across the floor to a mousehole and vanished.
'What shall we do?' said Twoflower.
'Panic?' said Rincewind hopefully. He always held that panic was the best means of survival; back in the olden days, his theory went, people faced with hungry sabre-toothed tigers could be divided very simply into those who panicked and those who stood there saying 'What a magnificent brute!' and 'Here, pussy.'

3 hozzászólás
cassiesdream>!

“Do you think there’s anything to eat in this forest?”
“Yes,” said the wizard bitterly, “us.”

NannyOgg P>!

The important thing about having lots of things to remember is that you’ve got to go somewhere afterwards where you can remember them, you see? You’ve got to stop. You haven’t really been anywhere until you’ve got back home.

281. oldal (Corgi, 1986)

NannyOgg P>!

(…) Rincewind was to magic what a bicycle is to a bumblebee (…)

124. oldal (Corgi, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló
negyvenketto P>!

It looked the sort of book described in library catalogues as 'slightly foxed', although it would be more honest to admit that it looked as though it had been badgered, wolved and possibly beared as well.

Izolda >!

…currently Great A'Tuin was very pleased and contented, and feelings like that in a brain the size of several large cities are bound to radiate out. In fact most people on the Disc were currently in a state of mind normally achievable only by a lifetime of dedicated meditation or about thirty seconds of illegal herbage.

276. oldal

Papusz>!

'He'sh mad?'
'Sort of mad. But mad with lots of money.'
'Ah, then he can't be mad. I've been around; if a man hash lotsh of money he'sh just ecshentric.'

143. oldal (Corgi, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Cohen, a barbár · Kétvirág · Széltoló

A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Wizards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Mark Lawrence: Emperor of Thorns
Ben Aaronovitch: Whispers Under Ground
David Almond: Skellig (angol)
Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe
Rhys Bowen: Her Royal Spyness
Sophie Kinsella: Shopaholic to the Rescue
Eva Ibbotson: Which Witch?