The ​Last Continent (Discworld 22.) (Wizards 6.) 12 csillagozás

Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent Terry Pratchett: The Last Continent

There's nothing like the issue of evolution to get under the skin of academics. Especially when those same academics are by chance or bad judgement deposited at a critical evolutionary turning point when one wrong move could have catastrophic results for the future. Unfortunately in the hands of such an inept and cussed group of individuals, the sensitive issue of causality is sadly only likely to receive the same scant respect that they show to one another…

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2016
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857524140
>!
Corgi, London, 2006
416 oldal · ISBN: 0552154180
>!
HarperCollins, London, 2000
416 oldal · ISBN: 0061059072

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

197 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: The Last Continent

Rincewind egy távoli vidéken kalandokba keveredik, a varázslók meg bénáznak – a szokásos sablonra történő építkezés önmagában még nem lenne gond, ha nem olyan poénokkal töltené ki, hogy elolvasok egy mondatot, és már előre tudom, hogy mi lesz a következő (a bóvlikkal kereskedő mozgóárus helyi verziója természetesen most is felbukkan, meg néha a HALÁL is, de már leginkább csak unalmasak). A kacsacsőrű emlősön mondjuk elmosolyodtam, de kb. ez az egyetlen emlékezetes momentum.
Felejthető kötet, csak rajongóknak. Ó, és amikor a varázslók próbálták elmagyarázni a szexet, az az egész alsorozat mélypontja.
Pedig Rincewindet kedvelem, vannak jól sikerült kalandjai is. Ez viszont egy erősen környezetbarát darab: jobbára újrahasznosított alapanyagokból készült.

Noro >!
Terry Pratchett: The Last Continent

Ez volt az első Korongvilág-könyvem angolul, jó tíz évvel ezelőtt.
Rincewind utolsó nagy kalandja (legalábbis a fősorozatban), de talán a legjobb. Megtudhatjuk belőle többek között, hogyan találjunk élelmet (lekváros szendvicset, koktélvirslit és hasonlókat) a sivatagban, hogyan menthetjük meg néhány doboz sörrel a világot, valamint hogy miért a kacsacsőrű emlős.

leventesan>!
Terry Pratchett: The Last Continent

Reszleteiben az egyik legjobb Korongvilag konyv, bar nekem nem allt ossze. Ez valoszinuleg annak is betudhato hogy tele van ausztral szlenggel ami nehol (szinte vegig) erthetelen. De ahol sziporkazik a konyv onnan oldalakat lehetne idezni. Megtudjuk hogy nez ki Rincewind eletenek a homokoraja, hogyan szulethetett meg a kacsacsoru emlos, hogyan segithet a sor a vilag megmenteseben es meg az evolucio ateista istenevel is talalkozunk. Mindent egybevetve, ennek lehet nekifutok magyarul is.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Last Continent

A Korongvilág egy kellően hosszú sorozat ahhoz, hogy keveredjenek benne a zseniális és a kicsit kevésbé jól sikerült könyvek (ami persze még mindig abszolút szórakoztató tud lenni). Az én személyes véleményem szerint azok a könyvek, amik a varázslókról szóltak, mindig is a gyengébbek közé tartoztak.

Ennek lehet az az oka, hogy az egyetemi varázslók egyszerűen irritálnak, ahogy totálisan életre alkalmatlanok, logikus gondolkozásra ugyan képesek, de még véletlenül sem képesek olyan célra alkalmazni, ami esetleg bárkinek hasznos lehetne. Semmi gond, ennyi pozitív tulajdonság után természetesen elnézem nekik, hogy tudják, hogy nekik minden jár, amit megkívánnak, és lehetőleg azonnal. Lehet, hogy az a bajom, hogy ismerek ilyen embereket?

Hogy a könyvről is beszéljek egy kicsit, mielőtt nagyon hosszúra nyúlna a dolog, itt kapunk egy áttekintést arról, hogy milyen Ausztrália megfelelője a Korongvilágon: tele van roppant furcsa és roppant veszélyes lényekkel; a nemzeti sport a birkatolvajok kergetése, és még Mad Ma, a törpe is felbukkan.

A könyvben előkerülő egyes ötletek zseniálisak (evolúció … istene, kacsacsőrű emlős keletkezése), de valahogy nagyon nehezen olvastam el (Korongvilág regényhez képest persze). Rajongóknak persze ettől még kötelező, de ha csak pár könyvet olvasnál a sorozatból, nem ezt javaslom.

>!
Corgi, London, 1999
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552146142

Népszerű idézetek

Noro >!

'We put all our politicians in prison as soon as they're elected. Don't you?'
'Why?'
'It saves time.'

page 353.

Noro >!

'You call that a knife?' The giant unsheathed one that'd be called a sword if it had been held in a normal-sized hand. 'This is what I call a knife!'
Mad looked at it. Then he reached his hand around behind his back, and it came back holding something.
'Really? No worries. This' he said 'is what I call a crossbow.'

page 158.

Noro >!

But even ordinary books are dangerous, and not only the ones like Make Gelignite the Professional Way . A man sits in a museum somewhere and writes a harmless book about political economy and suddenly thousands of people who haven't even read it are dying because the ones who did haven't got the joke.

page 30.

Noro >!

'That ain't right. „Gonging like a possum's armpit” is when you crack a crusty. When your ears are stuffed like a Mudjee's kettle after a week of Fridays, that's „stuck up like Morgan's mule” .'
'No, you're referring to „happier than Morgan's mule in a choccy patch”-'
'You mean „as fast as Morgan's mule after it ate Ma's crow pie”.'
'How fast was that? Exactly?' said Rincewind.
They all stared at him.
'Faster 'n an eel in a snakepit, mate!' said Clancy. 'Don't you understand plain language?'

page 216.

Noro >!

He'd eaten Cut-Me-Own-Throat Dibbler's sausages-in-a-bun, and Disembowel-Meself-Honorably Dibhala's funny-coloured antique eggs. And he'd survived, although there had been a few minutes when he'd hoped he wouldn't. He'd eaten Al-Jiblah's highly suspicious cous-cous, drunk the terrible yak-butter tea made by May-I-Never-Achieve-Enlightenment Dhiblang, forced down the topless, bottomless smorgasbord of Dib Diblossonson and tried not to chew the lumps of unmentionable blubber purveyed by May-I-Be-Kicked-In-My-Own-Ice-Hole Dibooki (his stomach heaved at the memory of that – after all, it was one thing to butcher dead beached whales and quite another just to leave them there until they exploded into bite sized chunks of their own accord). As for the green beer made by Swallow-Me-Own-Blowdart Dlang-Dlang…

page 293.

Noro >!

Ridcully was to management what King Herod was to the Betlehem Playgroup Association.
His mental approach could be visualized as a sort of business flowchart with, at the top, a circle entitled 'Me, who does the telling' and, connected below it by a line, a large circle entitled 'Everyone else'.
Until now this has worked quite well, because, although Ridcully was an impossible manager, the University was impossible to manage and so everything worked seamlessly.

page 24.

Noro >!

I THINK PERHAPS YOU DO NOT UNDERSTAND. PEOPLE'S WHOLE LIVES DO PASS IN FRONT OF THEIR EYES BEFORE THEY DIE. THE PROCESS IS CALLED 'LIVING'.

page 278.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Wizards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Mark Lawrence: Emperor of Thorns
Ben Aaronovitch: Whispers Under Ground
David Almond: Skellig (angol)
Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe
Rhys Bowen: Her Royal Spyness
Sophie Kinsella: Shopaholic to the Rescue
Eva Ibbotson: Which Witch?