The ​Fifth Elephant (Discworld 24.) (City Watch 5.) 21 csillagozás

Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sam Vimes is a man on the run. Yesterday he was a duke, a chief of police and the ambassador to the mysterious fat-rich country of Uberwald.

Now he has nothing but his native wit and the gloomy trousers of Uncle Vanya (don't ask). It's snowing. It's freezing. And if he can't make it through the forest to civilization there's going to be a terrible war.

But there are monsters on his trail. They're bright. They're fast. They're werewolves – and the're catching up.

Eredeti megjelenés éve: 1999

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857524164
>!
Corgi, London, 2009
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552154229
>!
Corgi, London, 2008
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552154222

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

203 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 14., 23:49 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Igorok


Kedvencelte 4

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

pdaniel>!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Pratchettel szemben kritikát gyakorolni elsősorban azért értelmetlen, mert a jelek szerint még egy számlát is képes lenne úgy megírni, hogy az egyszerre legyen szórakoztató, filozofikus, és mulatságos. Bármi, amit megérint, irodalommá válik – ezúttal például a nyüzsgő Ankh-Morpork és Uberwald ősi és fenyegető birodalma közti feszült diplomáciai viszony, némi korongvilági nyersanyag-kereskedelemmel körítve. Nem hangzik elég izgalmasan? Ami azt illeti, van még itt sok más is, csavaros detektívregénytől kezdve szerelmi háromszögön át királydrámáig, és a gótikus horrort még csak nem is említettük. Megannyi labda a levegőben, és Pratchett úgy zsonglőrködik velük, hogy észre sem vesszük a trükköt, csak olvasunk, és közben azt kívánjuk: bár sose érne véget ez a történet. Mivel összesen immár harminchét regényt olvashatunk a Korongvilágról, a novellákat és egyebeket nem számítva, talán van rá némi esély, hogy ez így is lesz.
… Összesen fél csillagot tudok levonni a könyvtől, mégpedig Gavin kissé hiteltelen és töltelék-jellegű karaktere miatt, és ezzel extra szőrösszívű voltam.

Holdbéli_nyúl P>!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Lenyűgöző természetességgel válik valósággá az összes létező sztereotípiánk. Törpök, vérfarkasok, vámpírok, és az őket szolgáló Igorok, mind-mind ismerősek amellett, hogy változnak is; ügyesen összevarrt kis történet, nem féloldalas.

Noro>!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Valahol itt kezdődik a Korongvilág megkomolyodása, ahol a gegekkel egyenrangú mondanivaló jelenik meg Pratchett műveiben. Nekem egy kicsit még átmeneti darabnak hat, sem az egyik, sem a másik téren nem sziporkázik igazán. Bár kétségtelen, hogy Sir Terry ebben a könyvben is csak önmagához képest gyenge egy kicsit.
Überwald, a törpék, vérfarkasok és Igorok otthona be akar lépni a Denevérkutya Évszázadába. De sokan vannak, akik ragaszkodnak a régi rendhez: ultraortodox törpék, kiskirálykodó vérfarkas családok… Így Lord Vetinari elküldi minden idők legrosszabb diplomatáját, őexcellenciáját Ankh hercegét (igen, igen, őt :), hogy sajátos stílusában tegyen rendet.

ChEebor >!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Egy meglepően komoly bűnügyi könyv rejtőzik a Fifth Elephant poénjai mögött. Sam Vimes nyomozó és csapatának kalandjai lebilincselő olvasmányt ígérnek, Pratchett pedig ügyesen keveri a humort a feszült thrillerrel. Mindenképp érdekes könyv, és a Korongvilág talán első igazán komoly története.

Aerandir>!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Ismét egy olyan könyv Pratchett-től, amiben minden benne van a vámpíroktól és vérfarkasoktól kezdve a klasszikus detektívregényeken, rasszizmuson és alapfokú diplomáciai oktatáson át a világháborúkig.
Természetesen a már megszokott humorral és fordulatokkal, néha vicces, néha keserű célzásokkal.

Egyre jobban megkedvelem a Watch-alsorozatot (ahogy azt Pratchett bizonyára előre eltervezte), Sam Vimes úgy növekszik a szememben, ahogy a hírneve és megbecsülése nő a Discworld-ön. Kár, hogy lassan nem marad kitüntetés, amit oda lehet neki adni…

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: The Fifth Elephant

Sok minden történt Ankh-Morporkban, mióta a Guards! Guards!-ban megismertük Sam Vimes kapitányt, ahogy fáradhatatlanul a rendet próbálja őrizni. Mostanra a Patrícius egy újabb kihívást intézett felé: legyen Ankh-Morpork nagykövete* Uberwaldban, ahonnan az Őrség megnevezett karaktereinek a fele származik, és mellesleg törpék, vérfarkasok és vámpírok együttélnek**.

Persze a rendőr, ha külföldre megy, ott is bűntényt kell megoldania, és ebben sincs hiányunk: a kötet legjobb része, ahogy Sam Vimes megérti a helyiek gondolkodásmódját, és kívülállóként viszonylag objektíven megtalálja, mivel tudna nekik a legtöbbet segíteni.

Ami meg a legerősebb eleme lett a könyvnek, a mélyebb, társadalomszervezési kérdésekről szóló állásfoglalás: mit jelent elfogadni a másikat; mit jelent erősnek lenni; hogyan viszonyulnak az emberek*** ahhoz, ha a kultúrák globálisan terjeszkednek és keverednek – mit jelent a nagyvárosban élni és az anyaországban meghalni.

És ez az, amire az ember nem számítana egy ennyire paródiának indult sorozatban, mint a Korongvilág. Nem véletlenül tartozik a kedvenc köteteim közé az amúgy is nagyon kedvelt sorozatból.

* Még ha nem is lett egyértelműen megmondva neki, hogy az ő feladata az arany gömbökkel teli tálca körbevitele a vendégek között, vagy valami más…
** Ok, utóbbiak esetén nem feltétlenül ez a legjobb kifejezés, reméljük, Reg Shoe nem olvassa ezt az élőhalott-ellenes megnyilvánulást.
*** Törpék, Igorok, vérfarkasok, stb.


Népszerű idézetek

Benkő_Ferenc IP>!

Dwarfs are very argumentative, sir. Of course, many wouldn't agree.

234. oldal

pdaniel>!

He'd {Vimes} noticed that sex bore some resemblance to cookery: it fascinated people, they sometimes bought books full of complicated recipes and interesting pictures, and sometimes when they were really hungry they created vast banquets in their imagination – but at the end of the day they'd settle quite happily for egg and chips. If it was well done and maybe had a slice of tomato.

pdaniel>!

Sergeant Colon was a picture of misery drawn on a lumpy pavement in bad crayon on a wet day.

pdaniel>!

Vimes doodled on his notepad. 'Back home,' he thought. Carrot had innocently talked about dwarfs 'back home'. To all dwarfs far, away, the mountains were 'back home'. It was funny how people were people everywhere you went, even if the people concerned weren't the people the people who made up the phrase 'people are people everywhere' had traditionally thought of as people.

leventesan>!

when millions of tons of angry elephant come spinning through the sky, and there is no one to hear it, does it ‐philosophically speaking ‐ make a noise?

leventesan>!

'Let me see if I've got this right,' said Vimes. 'Uberwald is like this big suet pudding that everyone's
suddenly noticed, and now with this coronation as an excuse we've all got to rush there with knife, fork and spoon to shovel as much on our plates as possible?'
'Your grasp of political reality is masterly, Vimes. You lack only the appropriate vocabulary.

Noro>!

There were a few rivers, their courses mostly guesswork, and the occasional town or at least the name of a town, probably put in to save the cartographer the embarrassment of filling his chart with, as they say in the trade, MMBU.
[Miles and Miles of Bloody Uberwald]

page 99. (Corgi 2000)

Noro>!

'This is not a weapon. This is for killing people,' he said.
'Uh, most weapons are,' said Inigo.
'No, they're not. They're so you don't have to kill people. They're for… for having. For being seen. For warning.'

page 170. (Corgi 2000)

Noro>!

Vimes has once discussed the Ephebeian idea of democracy with Carrot, and had been rather interested in the idea that everyone had a vote until he found out that while he, Vimes, would have a vote, there was no way in the rules that anyone could prevent Nobby Nobbs from having a vote as well. Vimes could see the flaw there straight away.

page 299. (Corgi 2000)

Noro>!

Suddenly the King was holding his mining axe again. 'This, milord, is my family's axe. We have owned it for almost nine hundred years, see. Of course, sometimes it needed a new blade. And sometimes it has required a new handle, new designs on the metalwork, a little refreshing of the ornamentation…but is this not the nine-hundred-year-old axe of my family?'

page 405. (Corgi 2000)


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
City Watch sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
Sophie Kinsella: Shopaholic to the Rescue
Cally Taylor: Heaven Can Wait
Charles Dickens: A Christmas Carol
Jane Austen – Vera Nazarian: Northanger Abbey and Angels and Dragons
Jane Austen – Vera Nazarian: Mansfield Park and Mummies
Jane Austen – Ben H. Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Jane Austen – Adam Rann: Emma and the Werewolves
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies