Télkovács (Sajogi Stefánia 3.) (Korongvilág 35.) 30 csillagozás

Terry Pratchett: Télkovács

„ÍNNYÉ! EZ AZTÁN JÓ MURI LESZ!”
–  Rabló Bandi, a nac mac fíglik Nagy Embere

Sajogi Stefánia, az ifjú boszorkány beleveti magát egy táncba – mire váratlanul beleszeret a tél szelleme. Hópelyhekkel árasztja fel, és jégből készült koronát ajánl fel neki – ami elég hátborzongató, ugyanakkor valahol… elég király.

Stefániának innentől kezdve úgy kell táncolnia, ahogy ő fütyül. Nem változtathat a koreográfián.

De, hacsak ki nem találja, hogyan bánjon el a Télkováccsal, nem lesz többé tavasz…

A Sajogi Stefánia-sorozat harmadik kötete

Eredeti mű: Terry Pratchett: Wintersmith

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Delta Vision, 2017
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952535 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Sajogi Stefánia


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia P
Terry Pratchett: Télkovács

Hogyan jön el a coming of age olyasvalakiért, akit eleve arra tanítanak, hogy már csak hivatalból is érettebb meg gyakorlatiasabb legyen a környéken fellelhető bárki másnál? Mert eljön, Pratchett hősei nem kortársmagyar egyetemista karakterek. Mivel Stefániáról van szó, a ballépései és a megoldásai is egyaránt mitikus méretekben szemlélendők.
A szokásos Korongvilágoknál fíglibokányit* komorabb mese a felnövekedésről, felelősségvállalásról, gondoskodásról mert valakinek ezt is meg kell csinálni, meg amazt is, mert egyszerűen kell, Pratchett boszorkányainak relatíve sok egyéb dolga van az ésszerészet mellett. Ja, meg a Tél és a Nyár románca nyomán évenként megújuló világról. spoiler Apróságok, na. Megint annyi megértéssel és szeretettel, meg alapossággal kifejtve, hogy kuncogás és alapfokú melankólia egyaránt előfordul olvasás közben. Meg ínnye, tényleg, ajde mennyi van abbúl is…

* Mármint olyan fígli bokájára kell itt gondolni, aki három másik fígli vállán áll.

>!
TiaManta
Terry Pratchett: Télkovács

Ínnye! Ínnye! Ínnye!
Ott volt legfőképpen ínnyemre a regény, ahol sok volt az Ínnye!

>!
rheinfuss
Terry Pratchett: Télkovács

A Télkovács „olvasásának” története a fantasys kihíváshoz kötődik, így valószínűleg nem most került volna rá sor, hanem jóval később. Nem beszélve arról, hogy nem szoktam sorozat(nak tekinthető) köteteket össze-vissza olvasni. De annyira örülök, hogy az említett kihívás miatt előre vettem.

Terry Pratchett regényeiről korábban is megállapítottam, hogy nagyon jó érzés olvasni őket, együtt lenni a szereplőkkel, és ez most is így volt, sőt úgy éreztem, hogy bele akarok kucorodni ebbe a könyvbe, és nagyon sokáig szeretnék társaságául szegődni a boszorkányoknak és a fígliknek. Ellentmondásnak tűnik, de a könyvet olvasva egyáltalán nem tűnt annak: ez a kissé behavazott, a tél hidege által szorongatott helyszín olyan melegséggel töltött el, ahol jobban otthon éreztem magam, mint napjaink szürke valóságában.* Többször is hangosan felkacagtam a pratchettes párbeszédeken, sokatmondó elhallgatásokon, és repültem seprűn egyik helyről a másikra, az egyik boszorkánykunyhóból a fíglik földalatti lakóhelyén át Roland furcsa kastélyáig. Az abszurd helyzetekbe kerülő főhősökkel korábban még nem találkoztam, de a szerző képes arra, hogy egy-két mondattal, dialógussal egész élettörténeteket vagy sorosokat vázoljon fel.

Vicces volt, érzelmes, mérhetetlenül bölcs, a világ bonyolultságát valamilyen emelkedett egyszerűséggel szemlélő, mégis mély gondolatokat megfogalmazó igazi Pratchett-regény, melyet átsző valamilyen áhított életszeretet és bűbáj, ami az igazi gyerekmesékhez közelíti, de általános értékei miatt a felnőttekhez is szól.

*Bár amikor ezt írom, éppen a kinti hőmérséklet is igencsak a kora tavaszt idézi, miközben október végét írjuk.

>!
Erzsébet_Szászi
Terry Pratchett: Télkovács

Jó volt visszatérni ismét a Korongvilágba. Stefánia még mindig igen kedves a szívemnek. 13 évesnek lenni nem könnyű, főleg ha boszorkány is az ember, ráadásul olyan dolgokba ugrik bele, amikbe nem feltétlenül kellene. Alapvetően élveztem a történetet, a stílust méginkább, Horace és a fíglik pedig verhetetlenek, ennek ellenére hiányérzetem van. Bizonyos részeket jobban körüljárhattunk volna.

>!
Dávidmoly
Terry Pratchett: Télkovács

Egy korábbi – talán nem véletlen, hogy egy szintén Sajogi Stefániás kötetről írt – értékelésemben úgy fogalmaztam, hogy Pratchett az a fantasyirodalomban, ami Hattori Hanzo a Kill Billben: mindkettőjük munkáit csak a saját többi munkájukhoz szabad hasonlítani, és nem másokéhoz, az ilyen összehasonlítás sportszerűtlensége okán. Ebből következően Pratchett-tel szemben a hűséges olvasónak – eléggé megalapozottan – komolyabb elvárásai vannak. A Télkovács bőven elég jó, hogy nagyon jónak számítson minden összehasonlításban (banyák! nac mac fígli! azok a hihetetlen dumák!), de a többi Korongvilág-regény viszonyrendszerében leheletnyit könnyűnek találtatott.
Személyes nyígás: spoiler
Négy és fél bürge az ötből.

>!
Saille
Terry Pratchett: Télkovács

Ismét egy fantasztikus mágikus könyv Pratchett mestertől. Nagyon örülök, hogy maradt még fordítanivaló, így a halála után is élvezhetünk még tőle magyarul újnak számító történeteket! Ebben a mesében Sajogi Stefánia boszorkánnyá érését követjük nyomon, és a Tél meglepő megtestesülését, aki Stefániát összetéveszti a Nyár királynőjével, egy elhamarkodott tánc miatt. Stefánia sok titok birtokába jut, hogy mi az igazi boszorkányság lényege, és mi a „Boffo”, feltűnik Wiharvész Anyó és Ogg nagyi, megtudjuk milyen a boszorkánytemetés, egy hős HŐSSÉ válik, és persze a nac mac figlik mindenhol ott pofátlankodnak kacagtatóan. Imádnivaló történet minden ízében!

Borító:4,5*

>!
Nienna001
Terry Pratchett: Télkovács

Stefániával egy kicsit bajban vagyok. Főleg, hogy rég olvastam a sorozatának az előző köteteit. Nehezen vettem fel a fonalat, aztán átlendültem az első ötven oldalon és már tudni, akartam mi lesz a vége.

Ez a könyv messze kevesebb humort tartalmaz, mint egy megszokott Pratchett könyv. Nincsenek hangosan nevetős részek. Csak a Tél van, de abból sok. Meg egy kamasz, aki olyan dolgokba táncolt bele, amibe nagyon nem kellett volna.

Nem tudom Pratchett mikor írta már beteg volt, vagy sem. Valószinűlegigen, mert benne van, mi a legrosszabb a világon. Valahol egye tudok érteni vele. Ha eljutsz az olvasásban addig a részig, akkor te is tudni fogod. Ha tudnám, hogy kell kirakni a spoiler jelzést, akkor leírnám, de így marad a sejtetős megfogalmazás :D

A könyv maga szép kivetelezésű, örülök neki, hogy ez lett a borítója, amikor volt róla a szavazás erre szavaztam.

Mindenesetre, ez most csak négy csillag.

>!
álmodozó
Terry Pratchett: Télkovács

A szinte hagyománnyá váló decemberi Vadkanapó olvasást a mostani Vadkanlesés idejére felváltotta a Télkovács, hiszen friss megjelenés, gondoltam, megérdemli, hogy a Disznókirály helyett most rá várjak izgatottan. És úgy érzem, nem döntöttem rosszul, hogy a karácsonyfa mellé ezt a könyvet választottam.
Engem minden egyes olvasásnál (és újraolvasásnál) lenyűgöz Pratchett. Újabban a Sajogi Stefánia alsorozat vált a kedvencemmé, és a sorozat ezen darabja különösen tetszett. Hiányzott már Ogg Nagyi karaktere, aki ebben a regényben szerencsére sűrűn jelen van.
Lehet, túl elfogult vagyok Pratchett-tel, de számomra ez a történet is zseniális volt.

>!
eki
Terry Pratchett: Télkovács

Jópofa kis könyv volt ez. Kár, hogy a többi része nincs meg nekem. Lehet, hogy egyszer elkezdem az elejétől olvasni. Kiváló szófordulatok vannak benne. El tudom képzelni, hogy milyen nehéz lehetett ezt magyarra fordítani.

>!
Hippoforaccus P
Terry Pratchett: Télkovács

Fíglik, Ogg nagyi, Wiharvész Anyó. Akinek ez a pár szó mosolyt csal az arcára, az ennyiből tudja, hogy egy jó könyvre számíthat. Akinek nem, az kezdje inkább az elejétől a Sajogi Stefánia ciklust (vagy még inkább a boszorkány ciklust… ha nagyon kalandvágyó, akkor pedig az egész korongvilág történetet… de ezek nem kötelegőek hozzá).
Én csak ajánlani tudom. Potyogtak a könnyeim a nevetèstől egész idő alatt. Reménykedve várom a következő részt.


Népszerű idézetek

>!
imma A+P

Minden ág varázspálca, minden tócsa kristálygömb.

168. oldal

>!
imma A+P

Stefánia korán felkelt, és meggyújtotta a tüzeket. Amikor az anyja is lement, már tiszta erejéből a konyhapadlót súrolta.
– Ööö… ezt nem mágiával kellene megcsinálnod, drágám? – kérdezte az anyja, akinek soha nem sikerült teljesen felfognia, hogy miről is szól a boszorkányság.
– Nem, Anya, pont, hogy nem – súrolt tovább Stefánia.
– De nem elég, ha intesz egyet, és elszáll minden kosz?
– Ebben az a nehéz, hogy meg kell értetni a mágiával, hogy mi számít kosznak – felelte Stefánia, miközben tiszta erőből sikált egy foltot. – Hallottam egy letéti boszorkányról, akinek nem sikerült, és végül elvesztette az egész padlóját, a szandálját és az egyik lábujja nagy részét.
Sajoginé elhátrált.
– Azt hittem, elég, ha meglendíted a kezed – dünnyögte idegesen.
– Az is működik – felete Stefánia –, de csak akkor, ha a padló felett lendítem meg a súrolókefével.

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mágia · Sajogi Stefánia · takarítás
>!
imma A+P

– Lassuljon az útja léptei tempójára!

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
>!
imma A+P

Dél volt. A délfény szót Stefánia találta ki, mert tetszett neki a hangzása. Éjfélkor bárki tud boszorkány lenni, gondolta, de csak a legügyesebbek tudnak délfényben is.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sajogi Stefánia
>!
Saille P

– Irritácia, a Fiókba Szorult Dolgok Istennője. – felelte a nő. – Nagyon örülök, hogy megismerhetlek.
(…)
– Erre is van külön istennő? – kérdezte Stefánia.
– Hát, én keresem meg a csavarhúzókat és egyéb olyan dolgokat is, amik a bútorok alá gurulnak – felelte Irritácia félvállról. – Néha azokat a dolgokat is, amik a kanapé párnái közé szorulnak. Azt akarják, hogy a beszorult cipzárakkal is én foglalkozzak, és lehet, hogy el is vállalom. De leginkább akkor szoktam megjelenni, amikor az emberek beragadt fiókokat rángatnak és megidézik az isteneket. – Pöfékelt egyet a cigarettájából. – Nincs egy kis teád?

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sajogi Stefánia
>!
Saille P

Az emberek azért akarják, hogy a világ mesévé változzon, mert a mesék igazságosnak és logikusnak tűnnek. És az emberek logikus világot akarnak.

237. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese
>!
Erzsébet_Szászi

Ebben a pillanatban három apró tűzgömb keringett a tűz körül. Anagramma csinálta őket. Azt mondta, képesek elpusztítani az ember ellenségeit. A többiek kényelmetlenül érezték magukat miattuk. Az ilyesmi varázslómágia, hatásvadász és veszélyes. A boszorkányok jobban szeretnek egyetlen, lesújtó pillantással végezni az ellenfelükkel. Semmi értelme megölni bárkit is. Akkor honnan tudná, hogy veszített?

106. oldal

>!
Fyndra

Sokat elárul a boszorkányokról, hogy régi barátaik és régi ellenségeik gyakran ugyanazok.

126. oldal

>!
Lyx

– Ööö… elhinnél egy apró kis hazugságot? – kérdezte tétován Bandi.
– Nem!
– De érdekes lenne. Vannak benne sárkányok és unikornisok…
– Nem. Az igazat akarom hallani!
– Aj, de az olyan unalmas!

65. oldal

>!
Saille P

Előbb vagy utóbb minden káromkodás imává változik.

230. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Karen Chance: A hajnal átka
Kresley Cole: Vámpírharc
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Leda D'Rasi: Lidércfény
Diana Wynne Jones: A másik palota
J. Goldenlane: A Szélhámos és a Varázsló