Szárnyalók (A Manák trilógiája 3.) 73 csillagozás

Terry Pratchett: Szárnyalók

Szép ​lenne azt mondani, hogy a pici békák hosszan és keményen gondolkodtak az új virágról, arról, hogy fel kellene fedezni, arról hogy talán az a virág nagyobb, mint az eddig ismert medencéjük.
Valójában csak annyit gondoltak: brekeke…

Valahol messze egy úrhajó vár a manákra, hogy hazavigye őket. Csakhogy a manák többségének esze ágában sincs hazamenni. Szívesebben költöznének inkább egy új Áruházba, vagy Bárhová, ahol a humanók végre békén hagyják őket. Egyedül Masklin tudja, hogy nincs más esélyük, mint felvenni a kapcsolatot a hajóval. Ehhez először is el kell jutnia floridába (bárhol legyen is az), ahonnan hamarosan fellőnek egy kommunikációs műholdat (bármi legyen is az). Így hát Masklin azonnal nekilát lestoppolni egy újfajta, szárnyas teherautót, amit úgy hívnak: Concorde…

Terry Pratchett a roppant sikeres Korongvilág-ciklusával szerzett hírnevet világszerte. A manák trilógiája mulatságos és tanulságos mese, amely… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2004
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970257 · Fordította: Kiss Tamás

Kedvencelte 7

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

TiaManta >!
Terry Pratchett: Szárnyalók

A másik apró kis csoport történetét meséli el a kötet. A szórakozás kisujjból biztosítva van Sir Pratchett tollából. Végtelenül aranyos, de nem rózsaszín, ezért szeretem. Az ilyet szeretem a cukiból. Hisz a romantika is jelen van olyan belesimulóan hogy észre se lehet nagyon venni Olyan kis tündérien.
Szerintem gyerekkorban el kell olvasni egyszer, hogy aztán elnőtt fejjel is újra elővegyük. Lássuk mit is veszünk észre, mi ragad meg minket most, és mi régebben.

Joshua182>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Sajnos ezzel vége ennek a jópofa kis történetnek, pedig olvasnám tovább…
A második részben „eltűnt” szereplők szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, ami egyrészt rossz, mert nagyon hiányzott néhány szereplő az előző részekből, másrészt jó, mert most őrületes mértékben kitágul a manák perspektívája, ezt pedig ennél több szereplő szemszögéből valószínűleg bajos lenne megfelelően érzékeltetni.
Mérföldkőhöz érkeznek az apró kis hőseink, újra kell definiálniuk magukban a világról alkotott nézeteiket, rengeteg a rácsodálkozás és a félreértés, ami temérdek vicces helyzetet szül. Igencsak felgyorsulnak az események, végre az Izé is nagyobb szerephez jut, forradalmi változások következnek be a manák életében. Így utólag kicsit olybá tűnik nekem, hogy Pratchett ezeken a kis manókon keresztül egyfajta romlatlan, bájosan naiv, de jóindulatú emberiség-eszményképet festett meg, tökéletes eszközei annak, hogy az emberiség hibáira és hiányosságaira felhívják a figyelmünket, így a vicces hangvétel ellenére azért komoly mondanivaló is rejlik itt.
Ha valaki még nem hallott a könyvről, annak úgy festeném le, mint egy abszurd Hupikék törpikék-Nils Holgersson hibridet, rengeteg öniróniával és humorral megspékelve, könnyed, mégis elgondolkodtató tartalommal, és még űrhajó is van benne!
Várólistára, polcra fel vele!

Amrita I>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Komolyan elérzékenyültem, hogy létezett egy Terry Pratchett nevű ember, aki ennyi szerető humorral írt karikatúrát az emberekről. És már nincs, és még mindig egyre ad és ad nekünk, rengeteg vidám pillanatot.

risingsun>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Az eddig egybefogott cselekményszálat Pratchett a trilógia végén megbontja: míg a Földvájókban a Kőfejtőben zajló események és manák kerülnek a középpontba, addig a záró kötetben Masklin és kis felderítőcsapata körül zajlanak az események. Méghozzá nem is kis horderejűek! Felfedezőútjuk és sok kalandjuk során választ kapunk a nagy kérdésre, mely szerint a manák több ezer évvel ezelőtt érkeztek a Földre és még mindig vár rájuk egy űrhajó valahol a Föld közelében, mely hazaviszi őket? Sorsfordító felfedezéseket tesznek, miközben tovább feszegetik a manák és humanók közötti kommunikációs határokat.

Remek sorozat méltó befejezése. Pratchett végig, egyenletes színvonalon vitte végig ezt a nyúlfarknyi kis történetet. A trilógia minden kötetére tartogatott humoros mázzal borított tanulság bon-bonokat, melyek könnyen fogyathatóak voltak, ízük (becses bel tartalmuk) mégis sokáig emlékezetes marad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a záró kötet nyitó jelente (vagy valahol a könyv elején, egy fejezet nyitó képe), ahol mindössze 1-1,5 oldalon, egy csésze kávé segítségével szemlélteti az univerzumot és annak csodáit. Briliánsan egyszerűen és érthetően, mégis kellőképpen tudományosan és precízen. S még számtalan hasonló gyöngyszem gazdagítja az alapvetően kedves ifjúsági sorozatot.

Örülök, hogy végre olvashattam magyarul az egész trilógiát, mely oly sokáig állt befejezetlenül. Jó volt a manák gyermekien naiv, mindenre rácsodálkozó és mindent másként értelmező szemén keresztül látni a felnőttek (=emberek =humanók) világát. Ismét elvarázsolt Pratchett sajátos humora, a világhoz, emberekhez való hozzáállása, az örök ember-, és életszeretete.

>!
Szukits, Szeged, 2004
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970257 · Fordította: Kiss Tamás
Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Ebből a kötetből megtudhatjuk, hogy mi történt a mi kis manáink 3 fős felderítőcsapatával. Bár a végkifejletet már az előző részben megismertük, az odavezető út kellően izgalmas és kalandos volt. Volt némi hiányérzetem, szívesen olvastam volna még ezekről az egyszerű, de közben bonyolult kis lényekről. A szerelmi szál pedig még mindig nagyon ott van, annak ellenére, hogy szinte csak jelzés értékűen jelenik meg a sztoriban.

Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

A Kőfejtő már nem megfelő otthon számukra, úgyhogy Masklin elindul, hogy megoldást találjon két társával meg az Izével. A cél, hogy az űrhajójukkal kapcsolatot találjanak. A megismert világ folyamatosan tágul, ami a világról való gondolkodás újragondolását eredményezi.
Kalandok sora jön el, és mana méretekhez képest jelentős tetteket hajtanak végre.
Felnőttként is nagyon lekötött, pár óra alatt elolvastam (egyszer sem álltam föl).
Maradt lezáratlan szál, de azt hiszem ez nem is baj.

ÚJRAOLVASÁS 2019: Még mindig ugyanannyira tetszik.

ViraMors P>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Azt hiszem, a trilógiának ez a része tetszett a legjobban.
Ez a Földvájók sztorijának a másik fele, azt meséli el, mi történt Masklin kis csipet-csapatával, miután otthagyták a Kőfejtőt és elindultak Floridába. A humanó világ bemutatása mana-szemszögből egyszerre szórakoztató, zseniális és valahol végtelenül egyszerű. Annak ellenére, hogy tizenéveseknek ajánlják, és helyenként konkrétan olyan, mintha gyerek írta volna, én sokkal inkább felnőtteknek ajánlanám. A manák gyerek-szemszöget képviselnek. Kicsik, és sok mindent nem értenek, vagy egészen másképp értelmeznek, mint a nagyok. Ugyanakkor a folyamatosan változó, táguló világkép és hit kérdése csöppet sem gyerektéma. A könyv és a trilógia nagyon humoros, helyenként súrolja az elmebetegség határát, ugyanakkor nagyon-nagyon elgondolkodtató és tanulságos is.
Ez a ész többé-kevésbé jól lezárja a történetet, bár szerintem belefért volna egy negyedik rész, van pár nyitva hagyott szál, ami simán megérne még egy könyvet. Kár, hogy már egészen biztosan nem lesz.

Fermin>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Mialatt Grimma és Dorcas hősiesen küzd a humanókkal a kőfejtőért, három mana elmegy Floridába, hogy egy műhold segítségével felvegyék a kapcsolatot az űrhajójukkal. Az utazás elég kalandosnak ígérkezik. Hőseinknek számos megpróbáltatáson kell átverekednie magát. Bebizonyosodik, hogy a humanók világa bizony sokszor nem mana kompatibilis. Vajon sikerül-e a manáknak megtalálni az űrhajót? Hazatérhetnek-e? A végén marad egy szál spoiler, amit simán lehetett volna folytatni. A karakterek itt is nagyon aranyosak. Sajnálom, hogy vége van, mert szívesen olvastam volna még a manákról.
Összességében azt mondanám, hogy bár elsősorban a fiatalabb korosztálynak íródtak ezek a történetek, az idősebbek is szórakoztatónak fogják találni. A Korongvilág színvonalát azért nem éri el, de nem is kell, mert szerintem így is szuper.

LucaWolf>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

A Korongvilág-regények után nem igazán értettem, mit akar Pratchett ezzel a világgal. A Földön nincsen semmi, ami elég érdekes és őrült lenne ahhoz, hogy ez az ember írjon róla, gondoltam. Tévedtem. Húszcentis manák és még kisebb békák szemszögéből nézve Amerika furcsább, mint bármelyik korongvilági város. Pratchett annyira hitelesen mutatja be a világot ebből a szemszögből, hogy gyanakodni kezdtem a valódi méreteit illetően.
És a poénok mögött ott van az igazság: ez nem csak a mi bolygónk, és nem minden rólunk szól. A manák a legfontosabbak!

pat P>!
Terry Pratchett: Szárnyalók

Elég jó persze, végül is mégiscsak Pratchett írta. Csak azt nem értem, milyen szárat nyalnak benne, és pontosan kik. (Bocs)


Népszerű idézetek

imma P>!

Ez egy bolygó. Felszínének legnagyobb részét víz borítja, mégis Földnek hívják.

203. oldal

imma P>!

REPÜLŐTÉR: Olyan hely, ahol az emberek egyszerre sietnek és várnak.

11. oldal, Angalo de Rövidáru: Egy Fiatal Felfedező Mana Tudományos Kézikönyve

alexxy>!

ŰR: Két féle meghatározása van: a) valami, amiben nincs semmi, és b) semmi, amiben minden benne van.

stan1982>!

GRAVITÁCIÓ: nem teljesen világos, de ez rögzíti oda a kisdolgokat, mint például egy mana a nagy dolgokhoz, mint például egy bolygó. A Tudomány miatt ez akkor is megtörténik, ha az ember nem is tud a Gravitációról. Ez is bizonyítja, hogy a Tudomány mindenütt jelen van.

ViraMors P>!

– Ennek a humanónak lyukas a zoknija.
– Mit akarsz ezzel mondani? – kérdezte Angalo.
– Nemtom. Csak az ember nem gondolná, hogy a humanók hagyják kilyukadni a zoknijukat.
– Ha már valakinek van zoknija, a lyukak sem váratnak sokáig magukra – jegyezte meg bölcsen Masklin.

ViraMors P>!

– Ha ez egy alligátor, – próbált Gurder fenségesnek tűnni, – megmutatom neki, hogy hal meg egy mana méltósággal.
– A saját nevedben beszélj – fürkészte Angalo szemeivel a sötétséget. – Én arra készülök, hogy megmutassam, milyen sebesen tud egy mana elszaladni.

[névtelen]>!

Olvastam erről egy könyvben. Az Űrrepülő utasai tubusból étkeznek.
A manák csendben futottak tovább, amíg megemésztették ezt a kijelentést.
– Mit? Fogkrémet? – kérdezte Gurder egy kis idő múlva.
– Dehogy fogkrémet. Hát persze, hogy nem fogkrémet. Biztos vagyok benne, hogy nem azt.
– Hát mi mást tartanak még tubusban?
Angalo végiggondolta.
– Ragasztót? – bizonytalanodott el.
– Ez számomra nem hangzik valami étvágygerjesztően. Fogkrém ragasztóval?
– Azoknak, akik az Űrrepülőt vezetik, biztosan nagyon ízlik. Láttam, hogy mosolyogtak a fényképeken – emlékezett Angalo.
– Az valószínűleg nem mosoly volt, hanem csak a fogaikat próbálták szétfeszíteni – vélte Gurder.

alexxy>!

az emberek gyakran mondogatják, hogy az ég teli van csillagokkal. Ez nem igaz. Az ég éggel van teli és ezzel összehasonlítva nagyon kevés odafent a csillag.

Joshua182>!

– Grossberger Haggler, A Farmerek Között Az Első – betűzte ki a feliratot. – És még egy csomó minden oda van írva, például, hogy milyen kiváló minőség, valamint tehenek képei. Miért akarják a humanók folyton feliratokkal körülvenni magukat?
– Talán ha nem lenne rajta címke, nem tudná, milyen ruhát visel – találgatta az Izé.
– Furcsán mutatna, ha a cipőjét is a fejére húzná, hogy mindenki láthassa a talpán a feliratot.

9. fejezet

5 hozzászólás
Joshua182>!

– Gondolod, hogy egy világ elegendő lesz mindannyiunk számára? – kérdezte Grimma.
– Ó, nem tudom – felelt Masklin. – Egy világ talán nem elég senkinek.

12. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Neil Gaiman: Coraline
Rick Riordan: Neptunus fia
Victoria Schwab: Az Archívum
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Paul Stewart: Erdőmélye
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás