A ​Hosszú Utópia (A Hosszú Föld 4.) 13 csillagozás

Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A huszonegyedik század közepét írjuk.
Az Átlépés Napjának és a Yellowstone kitörésének kataklizmája nyomán az emberiség nekivágott a Hosszú Földnek. A társadalom a viharvert Irányjel Földön és azon túl folyamatosan fejlődik és átalakul.
És új kihívások érik.

Egy messzi, távoli világon az idősödő és házsártos mesterséges intelligencia, Lobszang Agnes nővérrel Új-Springfieldben éli békés mindennapjait. Még egy gyermeket is örökbe fogadtak. Ám mindenféle pletykák keringenek az égen látott kísérteties, különös dolgokról.
Ezen a világon valami nincs rendjén.

Több millió átlépéssel távolabb Joshua sürgős hívást kap Új-Springfieldből. Lobszang úgy véli, hogy ami az ő Földjét megfertőzi, immár a Hosszú Föld összes világát fenyegeti.

A veszély elhárításához az emberiség, a gép és a szuperintelligens Következők együttes erőfeszítésére lesz szükség. És valakinek meg kell hoznia a végső áldozatot is…

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952597 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

A Hosszú Mars visszahozta a reményemet a sorozatban, A Hosszú Utópia pedig megerősített benne, hogy a második rész gyengélkedése ellenére is szeretem én ezt a világot. Továbbra is élmény barangolni benne a szereplőkkel, s várni hova vet el velük együtt a sors. Most is történtek izgalmas (és kifejezetten érdekes) dolgok is, de az alapvető élményt nekem a világ adja, amiben akár sztori nélkül is elbóklásznék.

>!
ViraMors P
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Könnyű átlépést, parancsnok!

A pletyka gyorsan terjed, még a Hosszú Földön is.

Nem is olyan régen az Orkaváros kapcsán hangzott el többektől – tőlem is – , hogy az egymás mellé rakott jól megírt jelenetekből még nem lesz jó regény. Olvasás közben rendszeresen eszembe jutott ez a kijelentés, csak kicsit másképp: az egymás mellé rakott jó ötletekből nem lesz jó regény. Sőt, igazából nem lesz belőle regény vagy koherens történet sem.
A Hosszú Utópia – a sorozat nem túl jó szokásához híven – előrángat szinte mindent és mindenkit, aki/ami megjelent az előző három kötetben, és elindítja őket valamerre.
Joshua fejfájósan kóborol – és szokás szerint belesodródik az eseményekbe. Lobszang spoiler szeretne lenni, spoiler Agnes nevelgeti fogadott fiát és fogadott férjét, meg néha beszélget a macskával. spoiler Nelson Azikiwe családfát kutat spoiler A Következők rejtőzködő zseniket alakítanak, spoiler Sally – híven önmagához – hol feltűnik, hol eltűnik, de azért időről időre belebabrál az eseményekbe.*
A fentieknek köszönhetően amúgy sem kis számú eseményszálakkal együtt persze jönnek újdonságok is, úgy, mint a Hosszú Földeket fenyegető legújabb veszély, XIX századi kémtörténet és egyéb családi finomságok és pár érintőlegesen megemlített lokális probléma. spoiler
A végére persze többé kevésbé minden összeér, de hosszú az út odáig…
A legnagyobb bajom – már megint – az, hogy ötletszinten óriási a potenciál, de a történet hézagos, ide-kap, oda kap, aztán BUMM! és vége a regénynek. Közben a karakterek többsége nem fejlődik semerre, bizonyos tudnivalók meg ötvenoldalanként (vagy még sűrűbben) elhangzanak, pedig némelyik már elsőre is triviális volt.
Azt mondjuk értékeltem, hogy végre nem abból állt a regény 80%-a, hogy ki merre és hányat lépdel, így viszonylag ritkán kapott el olvasás közben az unalom. De azért összességében leginkább sajnálom ezt a részt is, mert lehetett volna sokkal-sokkal jobb.

*Willis Linsay és a Mars csak félmondatos említések szintén szerepeltek. Néha sajnáltam, néha örültem, hogy nem volt nekik is külön száluk.

>!
Spaceman_Spiff IP
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Kellett három teljes és egy fél regény, mire végre valami igazán izgalmas és grandiózus történt, amit nem sikerült a szerzőpárosnak elkennie, ahogyan az szokása volt a korábbi hasonló helyzetekkel. (Lásd még: idegen intelligenciák a Hosszú Földön és Hosszú Marson, poszthumánok megjelenése.)
Mondjuk kicsit vicces, hogy a könyv elején lévő ábrából az ember 80%-ban a 250. oldal körül összerakja, mi a helyzet, de ez nem von le az egész értékéből semmit. @petamas jegyezte meg a minap, hogy ez a sorozat novellafüzérként működne nagyon jól, és igaza van: az Új-Springfield Földjének történetét spoiler rövidebben, feszesebben kellett volna megírni.
Mert az előtte lévő fél könyv egy lassú vánszorgás, ahogyan az egész Hosszú-Hosszú Föld is az. Nem tudom, miért csinálták így a szerzők, mi volt a szándékuk ezzel, de igazán kitartónak kell lennie annak, aki el akar jutni a negyedik kötet végére. És itt leszögezném, hogy már végtelenül elegem van az angolszász fantasztikum rajongásából, amit a viktoriánus kor iránt táplál. No more 19th century! spoiler
Viszont örültem pár régi, még az első kötetben elejtett dolog visszahozásának, ez és a Nagy Ötlet a könyv második felében megmentette a totális unalomtól a regényt. És már csak egy rész van hátra!

>!
Dubovszki_Martin
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

A Hosszú Föld remek ötleteket dobott fel, A Hosszú Háború inkább közepes volt, A Hosszú Mars pedig ismét felfelé ívelt a hosszú történetben. A Hosszú Utópia pedig visszatalált az első részben felvillantott grandiózusságához, túlzó lenne azt mondani, hogy „visszaadta a hitemet a regényciklussal kapcsolatban”, mert sosem vesztettem el igazán… De azért jelentősen előrelépett a sorozat befejező kötete a várólistámon.
Régi ismerősök és új szereplők egyaránt feltűnnek a lapokon és egy újabb rejtély, ami talán mágánál a Hosszú Földnél is nagyobb. A sok szálon futó cselekmény elkezdett egy közös pont felé futni, bár még terjedelmes út áll előttük – egy egész kötetnyi, ám ha tartja ezt a színvonalat a történet – esetleg túl is szárnyalja azt – akkor megéri még egy kicsit kitartani. Összeségében a sorozat minden jó tulajdonságát magán hordozza a szóban forgó kötet és a második rész gyengeségeit sikerült végre levetkezni. Ha eddig kitartottál a ciklus mellett, ezt a részt is el fogod olvasni.
Talán egy kicsivel tudományosabb alapkora is lehetett volna helyezni a végtelen Földek létezését, de ezt inkább csak az én hard SF-en edződött ízlésem miatt éreztem így.

1 hozzászólás
>!
kvzs P
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Most először éreztem, hogy az a könyv tényleg hosszú.
Félreértés ne essék, még mindig szeretem a világot, csak most már nem elég a séltálgatás. Ebben a részben végre történik is egy elég fontos kapcsolatfelvétel, de sajnos túl keveset tudunk meg a másik félről.
A felvetődő probléma megoldása elég érdekes, és sajnálom, hogy el kellett búcsúzni pár régi szereplőtől, de kellett már egy kis vérfrissítés a sorozatba.

>!
Nienna001 MP
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Szeretem ezt a sorozatot, a maga bandukolós-felfedezős módján. Ebben a részben kicsit kevesebb volt a vándorlás,cserébe viszont kaptunk egy nagyon nem mindennapi finálét. Ez a rész Pratchettet már csak nyomokban tartalmaz (szinte azt kell mondjam, hogy már azt se). A Hosszú Föld ragyogó hely, csak élni kell vele. Remélem az utolsó rész is tartalmaz még meglepetéseket.

>!
Trillian
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

Egyre jobb ez a sorozat, bár még mindig hosszú. Végre kicsit több minden történt a könyvben. Volt aki életmódváltással próbálkozott, volt aki családfát kutatott, közben persze meg kellett menteni a világot is. A könyvek között akkora idő telik el, hogy nem mindig érzem, hogy Joshua már idős lenne, valahogy mêg fiatalként él a fejemben. Ezen mondjuk segített, hogy sokszor le volt írva mennyire idős már. Egy dolog van amit nem sikerült megértenem, bár lehet így alakult, csak még nem írták le spoiler Jó volt, kíváncsian várom az utolsó részt.

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

E sorozat korábbi kötetei kapcsán is leírtam, hogy pusztán a Pratchett iránti végtelen lelkesedésemből kifolyólag olvasom el a soron következő folytatásokat. Ugyanis már az első regény sem volt képes olyan hatást kiváltani, mint bármely másik alkotás, sőt, alig érezni Pratchett hatását a szövegen. Ez a 4. kötet pedig nem sokkal a halála előtt jelent meg, így érthető, hogy ebben még kevésbé érezni a jelenlétét. Az első három regény nekem kicsit olyan volt, hogy a szereplők csak utaztak A-ból B-be és erről szólt a könyv. No, most végre nem erről van szó, de ennek ellenére sem kötött le eléggé. A vége kifejezetten érthetetlen (lásd Sally és Ben sorsát). Így továbbra is marad az elkötelezettség, de ettől még sajnos nekem ez nem nagyon jött be.

>!
Pistee77
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Utópia

A Hosszú Föld eddigi kötetei hullámzó minőséget képviseltek a számomra. Az első nagyon tetszett, a második talán az eddigi leggyengébb- lehet azért mert, ez a legterjedelmesebb is, – a harmadik ismét jó volt és most az utolsóként olvasott A Hosszú Utópia szintén nagyon jó volt.
Terry Pratchett · Stephen Baxter által készített sorozat egyik eleme sem tartozik a kedvenc sci-fi köteteim közé, ennek ellenére érdekesnek, ötletesnek, könnyen olvashatónak találtam és nagyon szívesen olvastam az eddigi könyveket. Természetesen várom már a következőt is, melyet a kiadó már beharangozott.


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Lobszang a zsebébe túrt, és kihúzott belől egy memóriasticket.
– Egyet se félj! Vannak filmjeink.
– Mit hoztál?
– Klasszikusokat. A Blues Brotherst, a Kapcsolatot, a Galaxy Questet.
– Nincs semmid, amiben Julie Andrews játszik?
– Na, hagyjál lógva!

10 hozzászólás
>!
ViraMors P

– Nos, leszálltunk. Megyek, és kipakolom a kávéfőzőt, még mielőtt ideérnek a szomszédok.

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
marschlako P

Többé senki nem lépett fel a netre, hanem sorban állt az egyes bankfiókok előtt, hogy betegye a pénzét, mint ahogy Jimmy Stewart tette Az élet csodaszépben.

84-85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frank Capra: Az élet csodaszép
>!
ViraMors P

– Tudod, Lobszang, már huszonhét éve annak, hogy mi hárman először találkoztunk a Felső Meggereken, mikor mi ketten a Mark Twainen hajóztunk. Most meg úgy érzem, mintha állandóan annak az iskolának az érettségi találkozójára akarnának elrángatni, ahova utáltam járni. Mit gondolsz, megszabadulunk majd valamikor egymástól?
– Ebben az életben aligha – felelte Lobszang csüggedten.

>!
ViraMors P

Mert a trollok bizonyára egyetlen roppant erdőnek látják a Hosszú Földet, ami egyetlen világ széles, de egymillió lépés mély.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Child: Múlt idő
Dan Abnett: Kétfejű Sas
Catherine Fisher: Incarceron
Philip Reeve: Csillagvonatok
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Philip Reeve: Ragadozó városok
Fred Hoyle – Geoffrey Hoyle: Az űr legmélyén
Arthur Ransome: Fecske-völgy
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben